About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Saturday, August 13, 2011

Bila Ramadhan...Bertukar Juadah!

Bila Ramadhan...teringat lagi zaman bebudak dulu. Lepas tengahari je dok kalut tanya bonda..,"petang ni kita berbuka apa mak? Mak nak masak apa?"..hehe...nu..sibok nak mengendeng dengan bonda kat dapur. Tak reti memasak, tolong menghiris pun jadi lah..*hairan..masa kecik rajin..dah tua vangka ni malas pulak nak ke dapur yer!

Sampaikan bab memotong, mengerat, mengupas dan menghiris ni pun boleh jadi punca bergaduh dengan adik femfuan sorang tu...conquer keja kat dia sorang tu, semua dia nak buat..!


Menu berbuka masa kecik dulu...paling best, bubur chacha & bubur pulut hitam..itu kalau saya la. Kalau dengan adik memanjang bubur gandum, bubur kacang..sentap saya! Kalau menu goreng-gorengan ni bonda punya specialty of course la bihun goreng yang pedas, kering, ber'lobak masin' dan superb sangat tu! Terkenal di kalangan kawan-kawan sekolah saya occay...! Begitulah femes nya bihun goreng bonda...


Dari bab bergaduh tarik-tarik rambut ceruk dapur sampai pening kepala bonda..sehinggalah hari berginjak petang...sesi bertukar juadah! Waaa....yang ini I really like...nak dapat nama la katakan...sanggup jadi 'despatch' hantar juadah ke rumah jiran-jiran. Paling best dapat hantar rumah tok..kuikui..tok mesti tanya..,"amboi..sedapnya bau bihun goreng, sapa buat ni, cucu tok buat ka?"...miahaha...dengan vangganya saya sengih occay.., "tak..chek tolong potong2 ja...mak la yang goreng"...see, saya masih seorang insan yang jujur! Yang penting, saya turut contribute dalam kerja menggoreng bihun yang sedap tu.


Dan yang tak best...perangai burok lagi hudoh di zaman childhood -- kalau jiran tu bagi piring kosong je balik ataupun bagi cekodok pisang je..mesti muka kita adik beradik dah tak berseri-seri lagi seperti masa menghantar juadah tu., "alohh...cok kodok ja? huhu.."..siot tak sopan punya statement!


Tapiiiiii...kalau jiran tu bagi koay teow goreng, bubur jagung, agar-agar milo, mee kari sepinggan besor ka..ayam masak merah semangkok ayon ka..mak aii..sengih sampai telinga.




Lihatlah bubur gandum iteww...air tangan bonda, masa berbuka puasa 6 Ramadhan di rumah Dik Na a.k.a Teh Ais Gula Madu.






Setelah beberapa kali kena ceramah dek arwah abah..saya dah tak berani merungut lagi pasal apa yang jiran bagi masa bertukar juadah..jangan tiru saya yer adik-adik..ibuk-ibuk dan bapak-bapak. Sangat tak baik sikap saya tu. Tapi tu lah..nama pun zaman childhood..bebudak sekolah rendah..naive lagi kan.



Kedewasaan sebenarnya dapat mengajar kita semua supaya menjadi seseorang yang ikhlas bila memberi dan jangan sesekali mengharapkan balasan. (Terima kasih semua ustaz dan ustazah yang pernah mengajar saya..juge pada mak bonda dan arwah abah..) Seeloknya tradisi bertukar juadah ni diteruskan...dan anggaplah pemberian kita tu sebagai satu sedekah di bulan yang penuh barakah ini...kans...betul tak? Sapa setuju sila angkat kain..oops...silap..angkat tangan, letak kat keyboard..sila komen..miahaha!





15 comments:

  1. bubur gandum feveret jat.bl mengidam ayah yg jd mangsa kena buat.besar2 plak 2.haha.lawak je.

    ReplyDelete
  2. ya setuju tu kak...hehe

    adehh...nakal akak kecik2 yer...kata jiran gitu...tapi mmg betul pun..kalau jiran bagi yg best2 mesti senyum sengih cam kerang busook..hehe...

    akk..meh cne nak bertukar juadah berbuka..ehheh

    ReplyDelete
  3. Tukar2 juadah ni meriah kat kampung je, dik. Kat area rumah akak ni amat menyedihkan. Tak seronok. Tu pasal bebudak ni setiap weekend merengek nak balik kampung.

    ReplyDelete
  4. Budaya yang perlu di galakkan..

    ReplyDelete
  5. mmg seronokkan bile tukar2 juadah ni...mmg meriah,tibe2 jer jadi penuh kat meja bile nak berbuka posekann...

    ReplyDelete
  6. ZATI:
    Feveret Jat juge?oh..ni ambil kesempatan manja-manja dengan ayah la ni..hehe....takpe..silakan..jangan malu2...

    ILA HONEYBUNNY:
    Zaman bebudak ila...nakal kemain lagi...nak macam 'tomboy' pun ada jgk kekadang tu. Jangan2 ila pun sama tak..?hehe...

    KAK AIDAH:
    Yelah kak....kat kampung je masih amalkan tradisi tukar juadah ni. Kita yang duduk bangunan konkrit ni semua buat hal masing2 je..kadang2 dapat jiran yang tak ke arah tu...so susah nak terapkan budaya ni kan..

    ReplyDelete
  7. MIE:
    Betul Mie..rasanya budaya ni dah makin tenggelam...kena hangatkan semula tradisi ni...

    KAK AIN:
    Ye kak ain...kadang2 kita buat satu menu je..hantar kat jiran-jiran sebelah menyebelah....tapi, alih-alih rezeki melimpah ruah pula..penuh meja. Itu lah..setiap kebaikan dan kemurahan hati sebenarnya ada 'balasan' tapi perlu berlandaskan keikhlasan...tul dak?

    ReplyDelete
  8. ayo, huhu sebelah rumah saya selalu bagi makanan, haram saya tak balas2 lagi..huhu

    ReplyDelete
  9. hei.. cokodok le sedap. IM boleh hadap dia je...

    ReplyDelete
  10. tersenggeh sorg2 akak baca n3 ni..kelakar n penuh dgn keindahan....

    ReplyDelete
  11. dah tau nangka ker? huhuhuhu... maintain per.....

    ReplyDelete
  12. Ehhh akak pun suka buboq chacha & pulut hitam jugakkkss! Tapi dah lama tak makan, haisy..

    Zaman budak2 dulu memang camtu tapi takpa, masa tu kita semua tak cukup akai lagi :D

    ReplyDelete
  13. amalan tuka2 juadah ni sgt bagus...leh mengeratkan silaturahim....

    ReplyDelete
  14. smpi sekarang ni pon amalam bertukar juadah mak akk amalkan.. seronokkn.. klu 3 buah rumah tukar kita dpt juadah pon lain2 menu.. penuh 1 meja.. hihihi

    ReplyDelete
  15. duk kat taman susah nak tukar juadah coz lauk pun beli huhuhhhhhh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails