About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, September 30, 2011

Rentetan aduan ke syarikat tutt..tutt!


On Tuesday, 27th september saya telah mengadu nasib membuat aduan berikutan tindakan kurang ajar dan biadap staf delivery sebuah syarikat kurier. "Kekurang-ajaran" pekerja penghantaran berkenaan sangat-sangat tak boleh diterima. Saya 'howt' for the whole day..mood nak buat kerja semua hilang berterabur kerana keceluparan tersebut.
 
What happen is -- saya tanya budak tu, "kenapa barang ni lambat sampai ye..bukan sepatutnya sampai minggu lepas ke?" (with a friendly voice yer, tuan-tuan dan puan-puan). And his answer was like, "mana saya tau, bukan saya yang hantaq minggu lepas, ni baru dapat kat saya. la ni nak ambik ka tak mau ambik...kalau tak mau ambik saya bawak balik ofis" dengan nada sinis, tone suara yang tinggi siap jeling kat saya macam saya tak reti nak jeling balik kans...saya jawab balik.."takde la saya tanya, sebab benda tu penting, patut dah lama sampai".

Bila saya serahkan balik form acknowledgement tu, budak tu belek seolah-olah saya ni bodoh tak tau apa itu tandatangan dan tak tau menulis nama & NRIC sendiri. Dia mem'blah'kan diri dia sambil merungut sepanjang jalan keluar dari office, dengan disaksikan oleh my other office colleagues. Antara yang sempat didengar, he was like merungut..macam-macam masalah la..something like that.  Kojaq kan...kalau lah uols semua tengok kelakuan budak tu mesti uols pun geram!

Situasi macam ni, tak pernah terjadi. If ada budak delivery yang hot sikit-sikit tu, biasa kalau kami kat opis ni dok melawak should be fine lepas tu..macam ok, boleh senyum & so on. Dan kita pun faham, diorang ni jenis nak cepat..banyak tempat lain nak berkejar, sometimes, sampai berdiri kat luar pintu saja.


But, who can deny the fact that customer is always right! Just see the reply (pic above).

Saya pun sebenarnya bukan saja-saja nak besarkan masalah ni, tapi it doesn't matter apa dia punya excuse menjawab dengan nada tinggi to customer, ia tak diterima pakai dalam business. It's about ethique! U kena maki dengan bos ka, u penat ka, u letih ka, u kena panas or hujan ka...u tetap tak boleh marah customer! Saya buat aduan tu, sebab berharap supaya lepas ni budak tu boleh jadi lebih berhemah dan dapat mengawal kemarahan. Customer ni macam karenah, kira saya ni tak 'kerek' tau..kalau kena dengan orang lain silap-silap budak tu dah lama kena sound buta masa tu jugak.

Plus, barang lambat sampai. The shipment was from Maxis. I'm expecting for my supplementary line which need to be activated within 7 days from the shipment date. But bila sampai dah expired. Reply yang dapat dari HQ diorang ni pun one kind, they mention about 'kampung'..WTH...where on earth..Bandar Perda is kampung area! As I remember I do talk to one of staff from courier service on 22nd Sept that if they need to send it to me using home address, just deliver on saturday. If not, just use my office address..and they takes 3 WORKING DAYS just to get the approval to change the delivery address! Hello, 3 WORKING DAYS!!!..berapa berlambak keja chek boleh buat okey!

Saya dah menyampah nak meraban banyak-banyak...meluats! Yang penting budak tu sudah dikenakan tindakan yang sewajarnya. Yesterday ada delivery from the same courier service, dan nampaknya orang lain yang dah gantikan budak kurang sopan itu! Kena locate tempat lain dah kot!

Moral here -- don't ever treat your customer dengan sikap lebih kurang. Whatever your problem is, just keep it to yourself, tak payah nak 'semboq' kat orang lain yang tak berkenaan. Pesanan ini untuk diri saya jugak! :)


19 comments:

  1. positif lah kan..ada hikmah, kesabaran dalam menghadapi karenah manusia..insyaAllah kesabaran tu ada balasannya..

    kalau dengan komplen dia ditegur takpe, kalau dibuang kerja?? kesian hilang punca pencarian..

    semoga dia akan berubah,,diakan dia

    ReplyDelete
  2. bila kita bg service pd org,haruslah yg terbaik.bukan dia 1 je courier kat sini,bnyak lg,jgn smpai kita dah xnk gna service dia kan?

    sabar eh.smile O.o

    ReplyDelete
  3. IMANSHAH:
    Bukan saya tak kesian..tapi kalau kita menutup kesalahan dia, bagaimana diorang nak improve kualiti perkhidmatan. kami di pejabat pun sama, pengurusan terima macam-macam aduan pelanggan, sebagai pekerja kami memang akur, kena briefing, kena ceramah dgn pengurusan. itu sudah tatacara biasa dalam perniagaan, pelanggan diutamakan. kesalahan dia insyaallah tak akan menyebabkan dia dibuang kerja, cuma dialihkan ke kawasan lain. selalunya begitu lah.

    ZATI:
    Sykt kurier banyak..betul cakap Jat. So, there is stiff competition. Kalau diorang tak boleh provide the best service, customer akan beralih ke perkhidmatan yang lain. Akak sabar dah Jat, kalau tak sabar, silap haribulan hari tu lagi dah berperang besar kat opis tu..hehe

    ReplyDelete
  4. Betul. Sokong tindakan Siti. Kita sebagai customer ada hak untuk mengadu, melapor dan menuntut kembali layanan yang sepatutnya. Yang sepatutnya, bukan yang kasar ikut emosi macam yg telah berlaku tu..

    ReplyDelete
  5. salam..
    di tempat kerja saya setakat ini
    budak kurier okey..saling menghormati..setakat lambat sikit saya tak kesah lagi..sebab bila ada urgent nak collect boleh call no HP personal meraka dan datang collect..kurier kami hantar setiap hari.

    ReplyDelete
  6. kalau guna cangkul sebagai ganti diri boleh tak...kita cangkul budak tu...:)

    ReplyDelete
  7. Kita cakap elok2 dia nak hangen tu pasai pulak? Tak boleh ka nak jawab elok2 balik? Pelik la eh. Akak pun akan email & komplen kalau tak puas hati.

    ReplyDelete
  8. itulh kerenah manusia..mcm2...mayb saat tu sidia sdg begaduh dgn buah hati kot.....moody semacam jerrr.....sabo jelh.

    ReplyDelete
  9. nama saya termasuk dalam aduan

    ReplyDelete
  10. Akak kat condo ni selalu cam tu. Kadang2 kita tercongok di rumah, dia malas naik dan cakap kita tak de. Lepas tu suruh kita datang amik sendiri. Tak ke haru tu!

    ReplyDelete
  11. ish3...lantang sungguh mulot dia kan kak...

    kalau aksi cili itu mulot best gak..heheheh

    ReplyDelete
  12. pelanggan memang betul sentiasa dan semua peniaga harus akui ia jika tidak mahu bisnesnya lingkup huhuhhhhh

    ReplyDelete
  13. sebagai pengguna yang membayar perkhidmatan tersebut, kita berhak untuk bertanya..... saya sokong cik siti. hihihiihih

    ReplyDelete
  14. Bagus, at least ada yang menegur, if takde sesiapa pun tegur, sampai bila pun dispatch guy tu akan terus-terus berangin dengan customer. :-)

    Job Well Done!

    ReplyDelete
  15. padan dgn muka budak tu kan...kan...kan....ahakz....

    ReplyDelete
  16. Bagus tu Siti.. buat je aduan..

    Kak Nida pernah kena sekali, tapi di KFC, bapak lama giler Kak Nida tunggu makanan (sebab masa tu ada beberapa makanan yg tak siap lagi), duit dah bayar.. ada ler nak dekat sejam setengah tunggu.. last2 akak pun pi tanya kaunter... cara budak kaunter tu jawab lebih kurang sama jer macam kes Siti "mana ler saya tahu, tadi bukan saya yg amik order akak.. saya ni baru masuk shift".. apalagi melenting ler akak.. kita tanya baik2 dia jawab macam tu.. terus akak hot "saya peduli apa siapa yang amik order, yg saya tahu saya dah tunggu satu jam setengah... ginilah mana manager awak, meh saya jumpa".. terus siap order akak tu...hahahaha.

    ReplyDelete
  17. akak suka sikap siti .. pasal buat aduan tu... kadang bila kita tak buat aduan, org akan buat kerja ikut suka hati je..

    ReplyDelete
  18. yups
    moga mereka ambil berat atas aduan ini dan baiki perkhidmatan mereka

    ReplyDelete
  19. HANS:
    Ya, betul. tujuan aduan tu dibuat pun mmg berharap mutu perkhidmatan dpt ditingkatkan.

    CHIKNA:
    Hmm..alhamdulillah..ada jugak orang sokong tindakan saya walaupun kat ofis tu ada jugak yang asyik perli sebab saya buat aduan tu...
    kalau kita tak bagi feedback..siapa lagi kan...

    KAK NIDA:
    see...kak nida..kita mengalami situasi yang hampir sama. hanya orang yang mengalami saja yang tau..macammana geramnya waktu tu.

    JEBAT:
    haha..lagi sound direct..padan muka terus..hehe..sabo aje lah jebat ni..tapi mmg padan pon..wakaka.

    LCA:
    thank u, sha. hopefully, semua org sebagai consumer..can do the same thing too...sudah menjadi adat..benda bila ditegur baru nampak pembaikan..kan..:)

    EELOBOR:
    tima kacih..kerana menyokong! yeay..undilah saya..hehe. kita ada hak sebagai pengguna..jangan jadi golongan yang rugi..kan..

    SAHROM:
    Tepat sekali..itulah business ethique..mau tak mau..kena ikut..dah menjadi percaturan dalam perniagaan..pelanggan diutamakan.

    ILA HONEYBUNNY:
    kalau kena dengan orang yang brutal..memang dah lama agaknya mulot dia kena cili..hehe

    AIDAH:
    sekali lagi dah jadi kerja kita pulak kena pergi ambil sendiri kan..it's ok la kalau betul2 kita tak ada di rumah waktu tu..tapi kalau tak macammana..?kan dah rugi petrol..kan..rugi masa..rugi tenaga.

    ZEQ:
    bila awak mengadu sekali nih..hmmm

    NZA:
    dia pun dah mengaku...lost temper waktu tu..entah apa masalah dia entah..

    DINAS:
    Kan..suka2 nak hangen kat kita..jawab elok2 apa salahnya..bukan nak rugi apa pun kan. dia kira dia punya hangen..dia tak kira kita punya el nino..la nina..semua kan..

    BIG DADDYZ:
    jom...cangkul!!!!

    ZULKBO:
    Bagus lah macam tu..pelanggan suka kalau dapat perkhidmatan yang fleksi macam tu. sebelum ni syarikat guna skynet..alhamdulillah..diorang ni pun ok..kalau tegur, senang je diorang terima. walaupun lewat dan hujan..pick-up tetap datang buat jugak.

    KAK AZIE:
    Permainan emosi dalam perniagaan adalah tidak professional...kan..tak boleh diterima sama sekali..nak moody pun kena simpan..terima kasih kak azie, kerana menyokong tindakan saya..hehe:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails