About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Sunday, October 9, 2011

Tomato Soup

What a gloomy sunday..nak pi dating..'adikonda' pulak kena jaga hubby yang baru terlibat kemalangan pagi kelmarin. Kesian adik ipaq kesayanganku. Namun Alhamdulillah..tidak ada apa-apa yang serius. Cuma lebam dan luka-luka and now berharap pergelangan tangan dia yang berkemungkinan terseliuh tu segera sembuh seperti sediakala.

Mood mendung ala-ala nak hujan antara jadi dengan tidak ni kalau dapat sup panas-panas dengan toast kan ke bahagia perut kempis ku ini..kan..kan..

A set of Tomato Soup with toast. Having this at Gurney Plaza Food Court, sometime last week.


Hmm...teringat pulak akan 'Tomato Soup' yang saya pekena minggu lepas di Food Court, Gurney Plaza. Haih...sabo aje lah..

Sambil-sambil tu sempat lah saya google resipi Tomato Soup ni..tak susah pon! Boleh buat sendiri lepas ni..haih..cetek sungguh ilmu memasak saya kan..harus nak kena berguru dengan Benny Gemok nih..pandai masak and pandai makan budak tu...hehe.

Nah..saya tepek je resipi Tomato Soup yang simple kat sini untuk dijadikan panduan bersama....sharing is not bermadu! caring...

  • 6 tomato ranum (sederhana besar)
  • 1 biji kentang
  • 1 biji bawang besar
  • sedikit bawang puteh
  • kiub ayam

Cara-cara

  1. tumiskan bawang puteh dan bawang besar
  2. kemudian masukkan tomato dan kentang , dan masak hingga ia sedikit layu. masukkan air dan tunggu hingga tomato dan ketang jadi lembik/lembut
  3. masukkan kiub ayam, kacau hingga rata
  4. tunggu sejuk sikit pastu kisar/blend bahan2 yg kita masak tadi tu
  5. masukkan balik bahan yg kita da kisar td dalam kuali, panaskan dalam 5 minit jgn sampai sup tu mendidih, masukkan garam, black paper ikot citarase masing2. siap hidang dgn daun basil utk wangi2 cket ;) bole juga kalo nak tabur cheese powder mesti sedap 

Happy trying!


Source: myresipi.com

19 comments:

  1. erm, sedap ke?? saya tak pandai makan benda2 yg bukan masakan melayu..kecuali spegheti..terukkan

    ReplyDelete
  2. ala kak....

    ila lak xmakan tomato..kalau tukar y lain leh x..hehehhehe

    ReplyDelete
  3. Tomato soup, ada roti plak tu untuk dicicah, yummylicious!

    ReplyDelete
  4. IMANSHAH:
    Sedap wooo...okey la dengan tekak saya yang kadang-kadang suka makan menu ringan, simple dan bersup. Lagipun, tomato kan baik untuk kesihatan...

    DINAS:
    yummy kan...nanti nak rasa masakan kak dinas..boleh?hehe

    ReplyDelete
  5. nk cuba juga la...sedap ek dik????

    ReplyDelete
  6. tomato ...tak boleh masuk anak tekak ni...hehe

    ReplyDelete
  7. xpenah pula mkn tomato soup..sedap eh..
    nanti nk cuba la

    ReplyDelete
  8. jat xpernah lg try tomato soup ni.mgkin sebb jat anti syur kot.huhu.

    ReplyDelete
  9. jat xpernah lg try tomato soup ni.mgkin sebb jat anti syur kot.huhu.

    ReplyDelete
  10. Mmmmm..nampak sedap. Nak try lah.

    ReplyDelete
  11. sup tomato...? kawe tak makan...kalau sup ayam n daging....ok.....ahakz

    ReplyDelete
  12. apasal le tak suka sangat ngan tomato

    ReplyDelete
  13. best eh sup tomato? saya suka sup cendawan....

    ReplyDelete
  14. aik akak>>

    rasanya entry neh ila dah komen...mana lak komen ila neh...hehe..

    ila tanya leh tukar tomato ke x..sbb ila xmakn tomato..ehheh

    ReplyDelete
  15. selamat malam siti..
    kemarin tempat kak ada gak eksiden..
    anak pekerja sebelah kedai kak..
    kepalanya terhentak dan ada banyak darah.
    dah di tahan diward..
    moga adik ipar siti cepat pulih ya...
    rasanya kena ubat tu

    #wah!!!!tak pernah cuba...... nak trylah#thanks syer resepi

    ReplyDelete
  16. sup tomato??? ada mcm sup cendawan ke rasanya huhuhhhhh

    ReplyDelete
  17. nanti akak nak trylah resipi siti yg easy peasy nih... hmmm boleh terasa kesedapannya..

    ReplyDelete
  18. KAK NZA, EELOBOR, MIECYBER:
    Pada saya, sedap lah..kena dengan selera. Mushroom soup tetap no.1 favourite..lepas ni nak cuba Broccoli Soup pulak..

    BIGDADDYZ, ZATI, JEBATEJA, SHARINGINFOZ, ILA HONEYBUNNY:
    Lorrr...ramai nya yang tak lalu/tak makan tomato..terkejut nya saya..hehe

    CITARASA RINDUAN:
    terima kasih Ayu..mudah2an. As for now, tangan dia terseliuh, tapi hari ni dah pergi keja..semangat betul lah.

    Sila lah try nanti..

    SAHROM:
    Rasanya tentu2 lah tak sama..sup tomato ni masam sikit..tapi kalau nak creamy rasanya kena tambah kentang dan cheese, leh kurangkan rasa masam tomato tu. Sup cendawan tetap lagi best..:)


    KAK HAMIZAH, KAK AIDAH & CHIK NA:
    kalau stok tomato banyak2 dalam fridge tak tau nak masak apa, boleh la try..:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails