About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, January 2, 2012

Kembara Cik Siti ke Istanbul, Turkey ~ Part I

Day 1 : 22nd December 2011

It's a very long day..very long journey. Perjalanan bermula seawal jam 4.30am where we gathered at Penang International Airport for flight to KLIA. MH 1133 depart without any delay dan sejurus sampai ke KLIA we have to rush for our connecting flight to Doha yang dijadualkan jam 10.10am. Perjalanan KL-Doha selama 7 jam dengan pesawat Qatar Airways QR 621 memang sangat-sangat menguji. One of our group member sampai termuntah-muntah while on board. Ditambah lagi dengan connecting flight ke Istanbul dari Doha yang sekali lagi ambil masa selama 4 jam. So, day 1 is nothing but tough experience on board. We reached Istanbul later at night...it's about 5.00pm waktu Turki which is 6 hours behind Malaysia. While u all dah lena or dah ambik supper...we all pulak baru nak ambil dinner. First meal in Istanbul..bread with lentil soup and set meal yang entah apa nama masakannya..totally meat yang bau nya saja dah mematikan selera. So my option is just...fries yang gemok-gemok dicicah mayonnaise..haha...sadis!




Night tour around Istanbul hanya nampak kenderaan sekitar bandar yang sesak nya lebih kurang KL. There is nothing to see but nights light. We proceed to check in at Barcelo Eresin Topkapi Hotel. Really a premium hotel..that's why dinamakan 'Barcelo Premium'. But sadly..there is no kettle inside the room. Frust! Rooms okay..but when comes to food masa open buffet...a bit sedih! 2 nights we spend here..breakfast is only so-so..makan bread, turkish potato pastry yang lebih kurang macam murtabak dipotong kecil and scrambled egg.





The first we did lepas check-in..of course lah.. mandi! Hot shower memang menyegarkan badan dan segala urat saraf yang bersimpul after long journey...get ready for tomorrow's tight schedule.


Holiday Inn Istanbul City just opposite our hotel..(our hotel tuu...hehe...)..jugak 5-star city hotel.

saya google, copy paste pic ni dan buat macam harta sendiri..hukhuk..ampun.

......... Kembara Cik Siti ke Istanbul, Turkey ~ Part II...esok! :-)


16 comments:

  1. Oooh..berjalan jauh rupanya. Seronok tak?

    ReplyDelete
  2. Jauhnya Cik Siti bercuti.

    Ok... nak tunggu dan baca catatan seterusnya.

    :)

    ReplyDelete
  3. wah bestnya...dh balik ek dik?????

    ReplyDelete
  4. Bestnyaaaa! Tak sabaq nak baca lagi peh ni.

    ReplyDelete
  5. peehhhhhhhhhhh
    mmg cun abis..
    tapi sedih pula bab makanan...

    em...
    nanti sambung lagi sayang

    ReplyDelete
  6. ZATI:
    saja buat suspen hari tu..hehe.

    CITARASA RINDUAN:
    Hari ni sambung ye Ayu..tungguuu...

    DINAS:
    Uish..nervous pulak chek nak buat entry..

    NZA:
    Dah balik kak..31hb hari tu..

    KAKCIK:
    Orang bawak..kakcik..saya ikut je..

    IMANSHAH:
    Yelah...kos tinggi kat sana..takpe lah..peluang julung kali boleh dapat.

    KAK AIDAH:
    Jauh kak..letih..tapi seronok sangat.

    BITT:
    Insyaallah..nanti buat sambungan sampai habis trip..memang niat untuk berkongsi..sebab masa nak pi hari tu puas jugak google nak cari reference..

    ReplyDelete
  7. bila baca cerita journey awak .. membauatkan hasrat nak melancong terbantut ..

    bercinta nak naik kapalterbang esp yang jauh2 lebih 3 jam. kalau kena ribut, lagilah pulak. macam2 difikirkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakngah..
      eh jangan la sampai spoil pulak hasrat pakngah nak melancong..

      Delete
  8. Replies
    1. belalang..

      2nd family punya trip..keke...macam biasa la..insyallah setiap tahun gabungan TUP & EWA..kan ada program jalan-jalan perabis duit...ekeke

      Delete
  9. hi...sorry mencelah...kalo x kesah blh tau brp you spend A-Z yea?....planning to go there...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anie..

      i pun tak berapa pasti lah..because yg ni paid trip from company...:)

      Delete
  10. salam , saya singgah baca blog ini . salam kenal dari saya yeni menetap di istanbul for good since last year . hotel yang siti murni stay itu dekat dengan rumah saya , just walk .

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails