About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, January 25, 2012

Kembara Cik Siti ke Turkey, Kusadasi ~ Part VI

Day 4: 25th December 2011



From Ephesus..kami bergerak menuju ke hotel penginapan kami untuk malam ini..and again just one night stay. Surmeli Efes Hotel, Kusadasi which is another 5-star hotel jadi pilihan untuk dimasukkan ke itinerary. Procedure check-in di Sumerli berbeza berbanding dua hotel sebelum ini..kena submit passport during check-in untuk verification..so memang agak mengambil masa.

Bilik kami menghadap outdoor pool dan hotel ni jugak ada indoor pool di lower level hotel. Biliknya biasa-biasa saja...yang penting selesa untuk merehatkan badan. Disebabkan our visit is during winter season..bilik menghadap pool dan seaview with spacious balcony pun tak ada maknanya. Seems like hotel ni lebih sesuai untuk penginapan musim panas...memang cantik pemandangan pantai sewaktu musim panas..itupun lepas saya google sejurus kembali ke Malaysia.

The first thing after check-in -- mandi dan rendam kaki dalam bath -tub dengan air panas..lenguh beb..so..that's the only cure untuk menyegarkan urat saraf.


Buffet dinner di Sumerli boleh tahan..tapi masih menu yang lebih kurang sama. Saya hadap potato wedges, chicken kebab, vege dan nasi pilaf malam tu..nasib baik kali ni nasi nya boleh diterima tekak. Salad bar dia memang banyak pilihan..so..selepas jadi kucen kami semua jadi kambeng pulak..meragut daun..haha...

Selepas dinner kami berlegar-legar sekitar lobby hotel. Berhadapan front office ada a few in-house souvenir shop..harganya tak lah terlalu mahal. I'm refrain myself from buying anything here..sebab rasa macam boleh dapat tempat yang lebih murah. Ada jugak kawan-kawan lain yang masih sibuk membeli.



Day 5: 26th December 2011

Pagi ni kena check-out lagi! Penat lah bila one-night stay ni..asyik mengheret luggage naik turun hotel. Destinasi pertama hari ni -- House of Virgin Mary (Maryam).

Dipercayai di rumah ini lah Virgin Mary menghabiskan detik-detik terakhir dalam hidup dia. Menurut cerita, Mary dibawa oleh St. John ke kawasan pergunungan di Selcuk ini. St. John telah mendirikan rumah yang 100% dibuat dari batu ni untuk Mary yang ketika itu sedang tenat.

Masa dalam rumah Virgin Mary tu tak dibenarkan ambil gambar..tapi yang kat luar ni ada sikit view dalam rumah tu saya kongsi kan..

'Water of Mary' -- Muslims..jangan sebarangan minum air kat situ yer...totally diragui!
'Prayer Wall' -- they write down their dreams, hopes & wishes..and put it up here. Jangan lah yer...tempat kita mengadu hanya pada Allah SWT..bukan kat dinding ni.
Cari punya cari..godek punya godek..rupa-rupanya tak ada gambar saya berlatarbelakangkan rumah Virgin Mary ni..hampa! Saya tepek gambar budak kecik assistant saya kat opis ni aje lah..aci..?
Some sort of perigi..I guess..lupa nak tanya Mr. Recep al-kisah di sebaliknya..letak di jalan masuk menuju rumah Mary.

Pada 15 Ogos setiap tahun, House of Virgin Mary ni pasti dilimpahi pengunjung penganut Kristian to commemorate Mary's Assumption. Sewaktu lawatan pun tak kurang crowd nya..ada lebih dari 3 tour group yang berkunjung. Jadi masa nak ke WC..toilet laaa...beraturnya nauzubillah..panjang seh!

Okey..mohon ampun..agak slow saya mengupdate kisah jalan-jalan ni..kekangan masa agaknya (alasan). I promised more interesting pictures on next entry..Part VII lawatan saya ke Turkey..insyaallah..

11 comments:

  1. aci jek! hehehe owhh mcm tu rumah dia...dlm tak buleh masuk erk?

    ReplyDelete
  2. Mesti ada Muslim yang 'tak terperasan' lalu buat 'permintaan' di dinding itu kan? :(

    ReplyDelete
  3. Menarikla House of Virgin Mary ni! Seronok baca pasal ni.

    Haha part jadi kucen jadi kambeng tu tak bleh tahan!

    ReplyDelete
  4. cuti CNY panjang maaaa.... buleh update per. hihihihi

    ReplyDelete
  5. sakan ampa berjalan naaa...nak pi sana tapi tak tahu bila masa nak pi. geram tengok makanan!

    ReplyDelete
  6. Kalau jalan2 obersi dan makanan tak menepati anak tekak terpaksalah jadi kamben kan. Sejarah kat Turki ni menarik betullah especially pasal Mary ni. Tak banyak kita tahu pasal ibu nabi ni.

    ReplyDelete
  7. BITT:
    Rumah Mary tu kecik je..yang dibuka untuk pengunjung bahagian tengah dan satu bilik tido. tapi pengunjung tak boleh ambik gambar kat dalam tu.

    KAKCIK:
    Saya rasa pun macam tu. Kebarangkalian tu ada. Mana tau excited punya pasal..siap buat wish tulis kat dinding tu..haih..mintak dijauhkan la..berseronok pun tetap kena beringat.

    DINAS:
    Haha..kucen pasal meratah lauk..kamben pasal meratah daun salad..kikiki. Sejarah rumah Mary ni pun agak kabur..sebab diorang buat agakan berdasarkan gambaran yang diceritakan dalam Bible.

    EELOBOR:
    aduss...terkena chek! ni balas dendam kes komen kat fb semalam la ni..hehe.

    LCA:
    Pi sebab jalan2 tau..jangan pi sebab nak makan sedap2..nanti frust..sebab kebap dia pun not as we expect...so frustrating!

    KAK AIDAH:
    Betul kak..sejarah Mary & Jesus ni..serius saya pun teringat nak tau lebih mendalam..ye la versi kita dan versi 'mereka' tak sama. Turki ni rupanya banyak sejarah yang tersimpan..

    ReplyDelete
  8. den nak sabun hotel tu jadi lah....ahakz....kat kak dinas dah mintak syampu hotel....ahakz

    ReplyDelete
  9. JEBAT:
    Nak ke sabun hotel..?lembik hang tau tak sabun tu..chek rasa pasai sampai kat doha hari tu kot..terus cair dalam luggage..sedih siot.

    ReplyDelete
  10. wah2 akak....

    banyak part ila ketinggalan neh...nak kena tgk neh...

    jap nak tgk dari part 1...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails