About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, January 26, 2012

Kembara Cik Siti ke Turkey, Pamukkale ~ Part VII

Day 5: 26th December 2011

Lawatan kami teruskan ala-ala pelancong elit ke tempat pembuatan barangan kulit. Elit kau..! hahaha...'harun' tak beli pun..mahal bebenor! Terbeliak mata tengok price tag..in USD or EUR..untung la orang ada Eurocard. Boleh shopping kat sini.


Yang dikatakan untung tu sebab barangan kulit kat sini dikatakan berkualiti tinggi. Setiap satu jaket kulit dijahit dengan penuh ketelitian. Berkenan nak beli..tapi poket tak mengizinkan..haha. Lagipun rasa tak berbaloi nak habiskan minimum USD300 untuk sehelai jaket yang pakai nya setahun sekali pun belum tentu. Sure membazir...kan..?

Model lelaki tu muka diaaaa....macam Cico anak Uji Rashid taw! Ensem! Haha..hampeh...model jugak yang dia usha!


Sebelum lawatan ke butik kami dibawa ke fashion show sambil disajikan dengan 'apple tea'. Dapat la pilih jaket yang berkenan di hati sebelum masuk, lihat dan sentuh sendiri hasil pembuatannya. Seriously memang first time experience tengok fashion show macam ni..sedikit jakun..kikiki. Rasa macam kat Milan pulak..! Bajet elit tak abis2!

Rasanya none of us yang membeli barangan kulit kat sini..not even belt or wallet. Semua rasa tak berbaloi kot nak spend untuk benda-benda yang mahal macam ni. But according to Mr. Recep..American tourist..they totally like leather wears..murah compare kat US. So they tend to shop a lots here!

We gather at the entrance after 1/2 hour...next is lunch! Yeay!

Dorak Tours fleet...
We stopped for lunch at this one restaurant..tak ingat lah apa ke nama restaurant tu..dan tak ingat lagi dah nak snap a photo of it..lapar punya pasal.

Macam makan nasi dengan lauk ikan masin & mix vege wit chicken..hehe..telan aje lah.
Nasib baik la ada desert..cakes and fruits yang boleh ditelan..kalau harapkan nasi tu alamatnya lembik lutut la nak jalan jauh-jauh.

Pemandangan sepanjang jalan menuju Pamukkale
Ladang citrus




We had a short drive to Pamukkale soon after lunch. A brief introduction about Pamukkale -- Pamukkale dalam bahasa Turki bermaksud "cotton castle" dan terkenal dengan hotsprings (mata air panas) yang membentuk struktur stalactites hasil dari pengumpulan mineral kalsium bikarbonat. Nak cerita panjang lebar pun susah..tengok photo okey...

At the entrance -- one of the world heritage site

Pengunjung cuma dibenarkan turun sampai pool yang ke3 saja..not more than that..bahaya & sangat panas!

Sedap dapat rendam kaki dalam air panas kat sini..tapi awas..licin!
The waters, containing mainly calcium salts..good for skins :-)


Cantik kan? When I say cantik..means cantik lah..kan dah promised masa last entry. And honestly..saya totally jatuh chenta dengan Pamukkale, the amazing "cotton castle" especially . Spectacular view of its white cascades. Indah dan agungnya ciptaan Allah SWT kan.

To those yang really looking forward to visit Turkey..please ensure Pamukkale is on your itinerary. Tak sah kunjungan ke Turkey kalau tak ke sini.

breathtaking!
Kalau dari jauh, tak nampak dengan jeles 'terraces' tu..sekali pandang kelihatan macam tempat percutian luncur salji..memutih je!

Saya dengan si 'baby doll'..haisy..manja budak ni..merengek-rengek mintak ambil gambar dengan dia...kikikki

Tak jauh dari 'cotton castle' dan terletak di kawasan yang sama adalah Hierapolis, another archaeological site and ancient city. Memang letih nak tour habis Hierapolis ni. Menurut Mr. Recep, Hierapolis adalah pusat kesihatan terbesar zaman dahulu kala. Orang sakit akan datang sini buat rawatan dengan mandi antique pool dan mata air panas yang ada kat sini. Mengikut kajian, pool yang ada kat sini dapat mengubati macam-macam jenis penyakit kulit, mata, blood pressures, rheumatism etc. Yang sakit dan tak boleh survived..finally akan dikuburkan di sini. That why we can see a lot of tombs surrounding this area.




Jauh jugak nak menapak balik ke bas...tekanan kami redakan sambil berjalan..sambil berfotografi.

Antara objek yang menjadi mangsa...! Unik kan...

Just outside 'cotton castle' dan Hierapolis terdapat deretan kedai menjual souvenir..tapi tak seorang pun menyinggah..penat berjalan gamaknya..kikiki.



Hari dah semakin lewat..nearly 4pm..kat sini 5pm dah gelap gulita. We had our dinner normally by 6.30pm. Malam ni pulak belum tentu macammana makanannya..macammana biliknya..so..we make a move to our next hotel.


Ini la hotel nyer..the only 5-star hotel here in Pamukkale, Denizli -- Spa Hotel Colossae Thermal, Pamukkale. Terkenal sebab thermal pool nya..! Dan fakta menarik..hotel ni diberi lesen oleh Ministry of Health untuk Thermal Spa dan Physical Therapy Lab, ada ISO jugak tau! Besides, Thermal Pool, other facilities includes Fitness Center, Mud Pools and Beauty Center. Kiranya..kalau berlama-lama kat sini memang ada je la program boleh buat.

The hotel from the outside
Hotel ni tak ada lift yer..cuma 2 floor hotel, so sangat la penat mengheret luggage from one block to another block. Nak menambahkan 'naya' kami pada hari tu..me and my roommate dapat first floor room..humang aih! Kena panjat tangga..dah la luggage semakin penuh dengan souvenir!

Penat punya pasai..lupa nak snap pic dalam bilik pulak! Eiii..geram sangat! Room is nice..ada kettle facility kat sini..so, malam boleh bancuh kopi! Yippie! Rooms with private balcony..and wi-fi pun lajuuuuuu je! Seronok dapat keep in touch with family and friends kat facebook. We have around one hour..mandi...change..take a rest..then proceed with dinner.



It's day5..tiap-tiap hari menu yang more or less the same. Anyhow..I have to force myself to eat..because trip ni really tiring..a lots of walking..n cold weather..lapaq punye pasal telan aje lah. Sehingga lah ke hari-hari terakhir baru la we all dapat tau yang sebenarnya dipanggil 'kebab' kat sini adalah daging kat dalam pinggan tu..bukan macam yang kat Malaysia ni haaa..:-( Frustrating..we thought 'kebab' is really look like 'kebab'. And macaroni dalam pinggan tu...sikit pun takde rasa cheese. Memang lah tak baik asyik grumble about the food..but it is..chek just bagi persediaan mental untuk orang yang nak pi Turkey..sila pack makanan secukupnya. And the buffet..lagi sekali..humang aihhh..beratuq nalla punya panjang..! Bawak bersabaq la banyak-banyak..


While on the way out -- bos pesan.."tonight aah..don't forget..'belly dancing show'..at 1st floor". I was just like nodded and.."oo..okey..."


Adalah lebih baik kualiti gambar tidak memuaskan..bimbang ada yang tengok sambil terjegil bijik mata nanti!



But seriously amazed lah...lembut je body diorang ni..trained dari kecik gamaknya..dan chek pulak not even tergamak to try this at home...hahaha!


Dengan berkobar-kobarnya bagitau kawan-kawan lain..dan akhirnya..tipah tertipu lah! Belly dancing show at Bacchus Bar, 1st Floor hotel ni memang la on..tunggu punya tunggu, 'harun' tak nampak batang hidung kawan-kawan lain pun..it just 8 of us here. Serius kena 'kencing' dengan bos! Haiyaaa...dah la dia tak mai pastu no free flow drinks pulak..kena bayar okey! Nasib baiklah we just had a cappucino dan amoi bestie saya tu selamba badak je hirup 'tequila'..dan yang tak best nya kena bagi tips kat belly dancer yang perform tu...and guess what..haha...cepat-cepat settle bill dan larikkkk......!! Bos memang carik pasal..the next day dia memang akan terima nasib dia...hehe..tunggguuuu...





17 comments:

  1. mesti meliuk lentok badan penari tu...

    ReplyDelete
  2. Berkenan tengok pemandangan cantik kat Pamukkale tu, serius cantik! Licin ah? Kalau akak pi, merangkak la aku kat situ, takut jatuh, kihkih!

    Takpa, makan jalah. Camana nak jalan2 kalau takda tenaga. Lebih baik dari megi tu, hakhak!

    ReplyDelete
  3. KAKCIK:
    ya, kakcik..meliuk lentok..:) geram pun ada tengok body diorang yang fleksi je ikut rentak muzik timur tengah tu..

    DINAS:
    Mau tak licin..berlumut jugak tu. Jangan la merangkak..satgi orang tengok pelik pulak..hehehe.
    chek rasa..megi cup lagi sedap kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, kali nie gambar turun dengan cepat...so, boleh la layan semua pic nie..turki, sebuah negara dalam dua benua kan

      Delete
    2. SAHROM:

      mintak maaf noo..agaknya sebab lupa nak resize gambar dalam entry sebelum ni kot.

      betul sahrom..europe/asia..:) unik turkey ni..satu negara banyak pulak iklim..beza pulak ikut wilayah2 nya.

      Delete
  4. hehehhehe kali tempat dia memang menarik dan tertarik...ahahhaha sana lagi ganas belly dancing dia kann...hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. BITT:

      sana punya belly dancing lebih 'brutal' dari yang kita biasa tengok kat tv etc...& tempat ni serius..memang jatuh cinta..bukan nak puji lebih..kalau ada rezeki..mmg nak datang lagi sini.

      Delete
  5. waa...bestnya..teringin jugak nak lawat negara luar ni...anyway, salam kenal =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIKGU MA:

      Salam kenal dari saya...:) t.kasih ya singgah sini..

      Delete
  6. waaaaaah.. nak gi turkey gak lah nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BEN:

      lepas pergi Macau..pergi Turkey pulak okey..boleh sy kirim...ngeee...:)

      Delete
  7. siti.. sungguh...................
    k,ayu suka sangat dapat baca pengalaman kamu disana..
    dengan pelbagai kisah, ttg makanan, keadaan.. ahhhhhhhh.. byklah...

    doakan satu hari kita berjumpa.. sbb kak ayu mau peluk awak kuat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AYU:

      lagi suka org yg bercerita ni..hehe. jgn lupa peluk sy kuat2 kalau kita ada rezeki jumpa nanti tau! :)

      Delete
  8. Sangat2 cantik pemandangan yang diambil juga gambar2 penulis yang terselit...

    Tapi akak setujulah, kalau bab makanan ni mungkin Malaysia lagi sedap kot..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nida..

      gambar2 dari blog kak nida yang saya jeles kan sangat...cantik2 belaka! :)

      malaysia syurga makanan...:)

      Delete
  9. Baru. Tengok lawa..bila laaa nk lelamajnun sana

    ReplyDelete
  10. Cantiknya Pamukkale...Chik Na tak berkesempatan ke sana walaupun dekat setahun dok istanbul... kalau dapat pergi Turki lagi, harus masukkan Pamukkale dlm list lawatan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails