About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, February 23, 2012

Cik Siti & United Buddy Bears

6th Feb 2012 baru-baru ni sempena cuti sandwich Maulidur Rasul & Wesak Day saya mintak incik Awang bawak saya jalan-jalan Pavillion KL. Almaklumlah...susah bebenor saya nak cuti walaupun kat opis tu saya manjang free je...nunggu call dari bos baru ada keja. Nak jenjalan KL / Pavi ni pun actually hidden unplanned agenda...something's suddenly come up and as usual incik Awang selalu jadi mangsa when I have nobody to turn to.

Al-konon2 nya serabut la kan...terus mencanak je gi KL, nasib baik tak terer jalan KL je, kalau tak confirm cik bee aje yang jadi mangsa, tak ndak nye manjat bas supernice, maraliner bagai....! Dalam keserabutan saya kena dengar incik Awang berleter...funny gak kekadang tu, orang penyengap tetiba pot pet kan..dan tak sangka incik Awang berbakat jadi entertainer..tak pernah dibuat orang berdiri dalam ujan tengok pemandangan KL sambil flashmob lagu kat henpon..haha...Awang...Awang...kenapa la nama u Awang...minah kepoh punya pasal suddenly u dapat nama Awang....hikhik...OOT sudah!

Okey, nak cerita sambil tayang gambar masa kat Pavi hari tu..sempat jugak nengok 'United Buddy Bears' yang tengah exhibit kat sana. Alhamdulillah.....release tension sekejap. Saya kan suka benda-benda pelik urban and artsy gitewww.....



Untuk yang tak tau *errr ramai yang dah tau kot..tapi nak bagitau jugak...United Buddy Bears ni some sort of international exhibition which exhibit life-sized fibre-glass bears sculptures with objectives to promote unity with a message of peace, international understanding and tolerance among the nations, among different cultures and religions of the world....tapi dengan cara penuh kesenian gitu! Seni lah..tengok hasil kreativiti artis dari macam-macam negara....interesting sangat.

among 147 of them!
Incik Awang pun minat..tapi macam cover line..buat-buat smoking, padahal sambil tawaf kat situ sempat jeling-jeling jugak..nyampah okey!



The first buddy bear was created in Berlin, Germany..kira negara origin yang developed menatang ni la. And KL first time become a host untuk event ni starting December hari tu kalau tak silap...we should be proud, right..? Tak nak..? tak nak sudah...tak dapek den nolong...layan gambar okey..

As for me, apa yang dipamerkan is not just hasil seni tapi something with a message from each country..reflecting their cultures, customs and tradition. In that way, kita dapat belajar mengenal dan memahami other cultures and religions as well. Bukankah dari mutual understanding, peperangan dan krisis dapat dielakkan...?? Kan..?Haaa...angguk pun...asyik layan news perang, krisis sana sini..muak kan...sesekali ringankan kepala..open your heart & understand others. Buat apa cari musuh ber-emel, provoke, hacking sana sini sedangkan ada cara elok untuk berdamai....

Sekian. Mesej keamanan ini dibawakan oleh cik Siti.


p/s: Thanks incik Awang...menyedarkan saya with so many things I shouldn't do right from the start...


*OOT - Out of topic

13 comments:

  1. cantek jugak kan..colorful n meriah :)..
    tapi tu la patung2 gini tk elok jugak kan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiha,

      tak elok kalau di simpan kat umah kot..dan yang penting jangan sampai tahap memuja la...wallahualam.

      Delete
  2. Siapakah encek Awang itu, somebody special? Fewit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      Incik Awang adalah seorang manusia berkaki dua..kikiki...at first ingat nak buh nama 'John Doe'..tapi tak nampak ketimuran la pulak..tu yang bubuh nama Incik Awang.

      Incik Awang ni kira kawan yang sangat baik & rapat la..tak boleh bagitau nama..kalau nak tau..nanti kita pssst dua orang naa...

      Delete
    2. Ooo gitu naa. Jagalah persahabatan dengan dia kerana susah nak mencari "incik Awang" yg sangat baik zaman sekarang ni. Yg ramai, jenis nak ngambik kesempatan & gelojoh ja.

      Delete
  3. curious bout cik awang???? siapakah gerangan nya si dia itu???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatiha..

      thanks dropping by..:)

      incik awang manusia biasa...sangat penyengap tapi kadang2 mulut puaka...kikikik...kawan yang banyak mendengar rahsia hati...

      Delete
  4. Uikk..kalau leh ambil semuanya..letak kat laman rumah...leh buat pagar.....sure hensem...ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      walaupun ensem tapi tak selamat la pagar bear ni jebat..kikiki..senang kawaq panjat..

      Delete
  5. Unik, kreatif dan penuh dengan mesej

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nida,

      kat tempat kak nida ada buat event macam ni tak? dengarnya macam banyak negara pernah terlibat...

      Delete
  6. Akak ni kan, duduk KL tapi tak pernah sampai pun Pavi dan Berjaya Times Square tu. Dulu masa muda2 habis segala ceruk akak round selagi ada shopping mall baru. Sekarang ni tengok gambar pun jadi lah. Alamak bunyik macam sedih ala2 orang tua duduk rumah sri kenangan pulak. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Hehehe...indeks mood nak merewang sana-sini dah menurun ye kak. lagi satu kak, nak marathon mall area BB ni kena kuat dari segala segi..kuat fizikal -- jenuh nak menapak. kuat daya tahan purse -- jenuh nak shopping...so adalah lebih selamat duduk rumah & layan gambo..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails