About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Sunday, February 19, 2012

Kembara Cik Siti ke Turkey, Ankara ~ Part XI

Day 8: 29th December 2011

Hopefully this entry would be the last notes on my exciting journey di bumi anbia ini. Insyaallah...semoga Allah mempermudahkan catatan kali ni...*mode: hati terguris..

Dari Anadolu Muzesi..kami bergerak ke hotel penginapan terletak di tengah-tengah kesibukan kota Ankara.

statue of Mustafa Kemal Ataturk in Ulus Square

the busy streets of Ankara
Not much different with Malaysia..we could get stuck for hours just because of certain people parking haphazardly..by the road side..selfish kan..hmm..and disebabkan orang yang pentingkan diri sendiri macam ni..we all hampir-hampir lewat ke airport the next morning. Disebabkan hotel terletak di tengah-tengah bandar..with all cars parked by the roadside and even sampai betul2 junction..bas yang kitorang naik tak boleh nak buat turn..it take us more than 15mins to get out from that small t junction just because of one stupid selfish Audi. But luckily..Turkish people yang mulut bising but helpful..they help Mr. Kadeer to manuevre the bus sampai la berjaya keluar dari simpang tu...^_^ urut dada kelegaan.

Dedeman Ankara -- our last hotel in Turkey
Dedeman Ankara was our last hotel we r going to stay here in Turkey. This 5 star city hotel was kind of okay...not that great...but the bed was so good & comfy. Rates are quite expensive. But the hotel lift...so small..with the luggage we carry..it can only fits for two people inside..weird!





That night -- we all spend masa berjalan-jalan..took some 'fresh' air in the hustle bustle of Ankara. Hampir tersesat..but we managed to find our way back to hotel. Managed to buy some local mixed nuts at this one sundry shop to bring home...agak puas hati...berbaloi..it's about 17TL per bag of around 1kg. Local malls and boutique kebanyakannya dah tutup masa we all jalan-jalan sekitar kota waktu tu...so, nothing much to look & buy. Yang riuh hanya lah bunyi bising from roadside cafes and bars...especially along the streets berdekatan dengan our hotel.




The night ends a bit late..sejurus balik ke bilik..dah mula mengemas semula luggage.


Day 9: 30th December 2011

Today is the day! Antara happy nak balik dan sedih cuti dah berakhir. Malaysia is our home..even Turkey is a beautiful country...not even my bakal laki orang sini..so I really have to go back...haha..besides, sapa nak sara chek dok sini...laki2 Turkey yang gentleman ni..??haha...sudah-sudah la berangan wahai Siti Murni. U could not even tambat hati lelaki2 Malaya..who r u to tambat hati jejaka anatolia bermata biru...look at urself carefully my dear..there's so many things for u to achieve...remember ur dreams back home..all your cita-cita..ur career..ur family..ur kenangan...and probably ur significant other...:-)

That is me..memujuk diri sendiri...just ignore that stupid dialogue.

Breakfast before our check-out....



turkish pastries, sosej masam with mushroom, potatoes..& omelette and coffee
We left Dedeman Ankara for Esenboga Airport..catch our flight back to Doha and later to KL.





Masih sempat shopping @ duty free sementara menunggu departure...




 
Turkey has so many things that really captures my heart...Aya Sofia & Sultanahmet, Cotton Castle in Pamukkale, beautiful Ephesus..the legend of Troy..the scenic Acropolis..the unique fairy chimneys of Cappadocia, dan Anitkabir yang begitu gah di mata dunia...semuanya masih segar di ingatan. Insyaallah..jika ada rezeki..saya ingin kembali ke sini..especially Aya Sofia dan Sultanahmet..menghirup secangkir teh epal..dengan hembusan bayu selat Bosforus..dan ehem..ehem mungkin waktu tu si dia ada dengan saya....aminnnnnn....mana tau kan...:)

Berakhir sudah jurnal kembara saya di bumi Turkey ni..ampun dan maaf atas semua salah silap sepanjang penulisan jurnal ni..terlebih, terkurang dan mana-mana yang tersentuh tu..harap dimaafkan. Insyaallah selepas ni boleh la saya menyambung tugasan sebagai food blogger..kikiki..sejak bila agaknya kan...dah rindu nak buat entry makan-makan...dan entry berbau personal menyentuh soal hati mau pun sipolan bin sipolan pula insyaallah akan dikurangkan dan kalau boleh ditiadakan langsung...susah kalau sampai attract orang lain membaca dan kena pulak orang nak ambik kesempatan atas kelemahan kita...wallahualam.


p/s: mohon mintak izin penulis kalau nak copy atau salin balik ayat-ayat mahupun statement penulis dari blog ni....saya hanya insan yang bodoh..rasa malu pulak kalau orang pandai gunapakai ayat orang bodoh seperti daku...



23 comments:

  1. subhanallah.. bandarnya seperti malaysia gak, jem teruk..
    k,ayu suka akan tangga lif tu.. sangat unik lah..

    dik, biasalah dgn keadaan dan cara orang luar. tak boleh tgk kita senang, dan sentiasa cr salah kita..
    sabar ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu CR,

      Eskalator tu masa dekat Esenboga Airport..yang tertulis kat setiap anak tangga tu adalah nama-nama bandar di Turkey.

      thanks ayu...kita tak boleh paksa orang terima cara kita..apatah lagi memahami kita tapi sekurang-kurangnya orang pun kena tahu respek cara & keputusan kita...kan..

      Delete
  2. Bestlah baca & tengok gambaq masa Murni bercuti kat sana tu walaupun masih terasa nada sedihnya.

    Awat tu, sapa yg dok buat tahana? Kepada depa2 tu, tak baik tau sakitkan hati orang. Ingatlah Allah SWT tu Maha Kaya lagi Maha Adil. Kita sakitkan hati orang, ada balasannya dari Dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas,

      mekacih kerana singgah komen..dan baca setiap entry chek dengan penuh kesabaran...lambat gambar-gambar tu nak loading.

      dan kesedihan chek ni cuma sementara..kalau dulu chek rasa kesedihan ni macam tak berpenghujung tp seseorang telah menyedarkan chek...mcm kak Dinas kata..Allah SWT tu maha kaya lagi maha adil..chek nak senyum saja. :)

      Delete
  3. siapakah gerangan yg menguris hati adikku ini?????

    Suka tgk semua pic2 tu...xtrkomen krn kagum sgt2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      biarkan saja orang itu kak...hati ku masih terguris...sob sob sob...

      Delete
  4. salam

    Oh....teh epal nye...masam2 manis...lain dari yg lain. sedap kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku Seorang Pengembara,

      yup..masam2 manis..macam kehidupan kita..:) sedap sangat...

      Delete
  5. Replies
    1. Ben,

      banyak sangat dugaan nak buat entry..tu yg ambik masa panjang. takpe..dah abis dah....

      Delete
  6. akak...busy jugak jalan sana kan....

    besttnya la..ila terbayang2 kisah akak..ila y pergi sana..ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ila,

      Jalan sekitar bandor besor je yang busy ila..macam Istanbul & Ankara...

      terasa macam ikut sekali eh..alhamdulillah..terer jugak la akak yer...ekeke...macam buat dokumentari lak...

      Delete
  7. Kenapa mode "hati terguris" ye...
    Btw, teruk jugak ye traffic jem kat Turki... mungkinkah lebih teruk dari Kuala Lupur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izni Hafiz,

      banyak sangat benda yang berlaku..nak buat entry pun macam dah hilang semangat..

      Jem teruk kat turki ni cuma kat bandar-bandar besar, Istanbul & Ankara saja..rasanya lebih kurang je sesak dengan KL..

      Delete
  8. akan ku repeat entry ni kalau nak p sana...hehehehe
    sepanjang saya baca semua best2 jek uuu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitt,

      Thanks...niat I buat entry memang nak berkongsi info...mudah2an berguna buat semua..:)

      Delete
  9. amin..jat doakan one day sis akan berholiday dgn tersyg O.o

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zati,

      mekacih jat....mudah2an amin...
      kalau dapat ber'umrah' bersama yang tersayang pasti lagi bermakna kan...huhu....

      Delete
  10. Perjalanan yg menyeronokkan dan memberi banyak pengalaman... menimba ilmu baru dalam melayari kehidupan. Kelihatan seronok walau penat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie,

      ya penat tapi menyeronokkan, macam komen akak..pengalaman & ilmu itu lebih mahal erti nya. apalah sangat penat kan..

      Delete
  11. Makin nak balik makin sedap dan comfy hotelnya ya. Macam tak nak siti balik je tu. Mana tau ada mata biru yang berkenan, boleh datang sini lagi. Seronok akak baca dari mula sampai habis. Thanks dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      hehe...mata biru tu ramai..rambang mata saya memilihnyer...tapi..apakan daya depa yang tak mau mata hazel macam saya...hehehe....

      sama2 kak..sharing is sexy..:)

      Delete
  12. Salam..u ikut travel agen mn yer...brp hari n harga pakej.tq

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails