About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Saturday, February 18, 2012

Kembara Cik Siti ke Turkey, Cappadocia - Ankara ~ Part X

Day 8: 29th December 2011

Ketegangan sudah mulai reda..ya..bagi sesetengah dari kami yang tak tahan berjauhan dengan ketiak mak..me..?sikit laaa...tak banyak, sikit je..sebab dah menjelang hari-hari terakhir berada di bumi anbia. Mula merasa rindu leteran bonda..rindu masakannya..rindu peluk cium nya...dan sampai ke tahap angau pada bihun goreng fishball bonda...!

Sejurus check-out dari Hilton, tempat pertama kami tuju dan tempat terakhir sebelum meninggalkan Cappadocia -- tempat pembuatan seramik! Kalau kelmarin dapat belajar tenun carpet, hari ni pulak dapat belajar buat seramik dan tembikar....balik Malaysia boleh mintak increment...*banyak cantikkkk!


Selepas penerangan ringkas oleh salah seorang pemilik Venessa Seramik, kami dibawa melihat pembikinan seramik secara dekat dari satu bengkel ke satu bengkel yang lain sehinggalah ke showroom..masa untuk shopping lagi.

Nahhh...hensem kan? single lagi ni..pewaris bisnes keluarga..tamau ke?tamau...? nak yang itu jugak....? hmm..lantok ler...


Kalau suruh chek buat...alamatnya sampai ke tuo la tak siap pinggan tu..haluih bebenor..

beberapa ruang dalam showroom. ruang sebelah kiri, untuk exclusive design yang harganya cecah ribuan USD.

Yang risau nak bawak naik flight then barang yang dibeli pecah..no more worries..diorang sediakan perkhidmatan penghantaran until your doorstep..insured! No more hustle..shopping as easy as it is....duit je kena standby.

From here, we left Cappadocia...heading for Ankara, the capital city of Turkey. Journey to Ankara would take us around 6 hours, quite a long journey. As usual, we made a few stops untuk..err..u know those things...pegi buang and so on..selebihnya..bertafakur dalam bas...like i did.


Bertafakur ke ni..? errr no no no....itu orang ngantuk tak leh nak tido. Erm..seriously lah..long journey ni banyak buat saya berfikir..about past, about now..about what to come....and after too many things happen lately...then I know..apa yang saya doakan dan harap sewaktu di sana sebenar terjawab sudah. Hilang sudah satu beban di kepala. Tak perlu lagi saya bertanya-tanya mana hujungnya....alhamdulillah.

Okey..out of topic..iklan penaja sebentar.

Di separuh perjalanan, we then make a stop at Salt Lake (Tuz Golu). Just a short glimpse here..



natural lake..bukan man-made

Was the 2nd largest lake in Turkey after Lake Van and produced around 64% of salt consumed in Turkey itself.

Produk kesihatan berasaskan garam semulajadi banyak dijual di deretan kedai sekitar Tuz Golu. Cuci mata aje.



It's half an hour here...and we proceed with our journey. Ankara dah tak jauh lagi..another 150km to go. It will be a late lunch for us...only upon reaching Ankara...huhu...gila starving! Nasib baik ramai kaki smuggle dalam bas...semangat kerjasama dan tak kedekut berkongsi makanan memang sangat tinggi dalam keadaan darurat macam ni..makananku..makananmu jua...tapi yang halal aje la..segala jenis fruits, pears, plums..yogurt yang sempat we all smuggle dari hotel..itu lah yang we all kongsi makan..the rest, depends where we stop..n buy those chocolates & keropok lays etc...

Anitkabir! Yes...our first destination in Ankara...Anitkabir, or also known as the mausoleum of Mustafa Kemal Ataturk...the founder of modern Turkey..and the first president of the republic. Lebih kepada memorial peringatan, mausoleum ni memang luas..dah la belum lunch..kena berjalan lagi...bebai wooo!

Hall of Honor


But this building..did capture my heart! Great Seljuk & Ottoman architecture...and the frontage of Anitkabir..sangat menggamit hati....entah kenapa...

Ceremonial Plaza that can accommodate 15,000 people

Men Statue

Road of Lions...the road will lead us to Ceremonial Plaza & Hall of Honor.
Ada 12 pasang singa semuanyaaaaa..jaga-jaga.

the tomb


ceremonial guard..bukan patung okey...ni betul2 human..chek pun tertipu..kalau tak silap, guard-changing every hour here..serius keraih macam patung!

Dari sini barulah kami bergerak untuk makan tengahari..dah macam makan petang lewatnya. Kali ni agak unik sebab restoran ni berkonsepkan old & traditional Ankara house...menu pun ala traditional Ankara. Jom....santap dulu di Hatipoglu Konagi Restaurant.


unik...
Tinggalkan sekejap the architecture..the ambience and surrounding...move to the menu....grrrrr...



Occay...this is rare! That was Trout..in my plate..with rice and potatoes.

Kind of funny..we all semua terkebil-kebil tengok Trout dalam pinggan tu...errmm..sort of "err..macammana nak makan ni eh..?" and I think I did it too obvious until the waiter datang berdiri sebelah take the fork n knife....and tadaaaaa....ready to eat...in just a blink..! tulang semua dah diasingkan ke tepi...! ko mampoo...?? hahaha....dah la tulang berselirat ikan tu. Baik sungguhhhhhh waiter berkenaan! Yang lain-lain pun buat muka tak malu mintak tolong buatkan..hahaha....cemburu buta kans....! But ikan is ikan...the sweetness of ikan sometimes not enough..so...we sprinkle a lot of peppers ke atas ikan berkenaan..baru la sedap! IMHO, the food was delivered in excellent way! So..4.5 star for this restaurant!

Perut kenyang...we start to roam almost every corner of the restaurant...layan pic ya...




entah ape si amoi ni tak puas hati..asik mencebik je...hehehe.
From Hatipoglu Restaurant..we take a short walk to Museum of Anatolian Civilization (Anadolu Medeniyetleri Müzesi) which situated on south side of Ankara Castle. Nasib baiklah tank dah penuh kans...tak la bebai lagi..hehe. Kawasan berhampiran restaurant dan sepanjang jalan menuju ke muzium sebenarnya dikelilingi perkampungan gypsy. Kami dah diberi peringatan supaya menjaga barang-barang peribadi dengan sebaik mungkin. Faham-faham sendiri ye..


Ankara Archaelogical Museum adalah nama terdahulu muzium ni dan muzium ni antara the richest museum in the world. Sewaktu lawatan sebahagian museum ni sedang diubahsuai, namun ruang pameran dan galeri muzium ni memang penuh dengan artifak arkeologi dari anatolia. Impressive!





Jom masuk...tengok apa yang best kat dalam...

naked woman breast-feeding her child in bronze figurine
symbolizing a universe..and once used by Hittite priests

whoa...yang ini ada cerita nya..okey....tapi chek tak mau cerita..sapa ada rezeki mai sini..sila belek diagram ni lama2 noo...

senibina Ottoman.  Kalau tak silap ruang muzium yang ini lah dulu nya dikenali sebagai Kursunlu Han -- Mahmut Pasa bazaar storage building


Hittite monument..di pekarangan museum
Sebelum meninggalkan muzium, I managed to buy a few FM's kat sini...i keep one and the rest will go to my best friend & sis...:-) Ooh..happy..nampaknya chek agak 'minah muzium' kans...berat hati lagi nak blah dari sini...tak puas belek..! huhu...

Okey...not too tiring..malam nanti nak sambung jalan-jalan sekitar kota Ankara.....

Daaaaa dulu ya...


8 comments:

  1. wahh teringat blogger kak halima yang duk kat turkey..best yea jln2 kat sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tihara,

      eh ada ye rakan blogger kita kat sana..? ada link dia..?bak sini...

      best jalan-jalan sana..balik sini dan masih rasa rindu..kalau boleh tiha kasi link kak halima tu..at least terubat sikit kerinduan...

      Delete
  2. kalau la akak ke pusat seramik tu rasa nk xreti nk balik...ha.ha.ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Nza,

      dan mesti rambang mata memilih.....hehehe

      Delete
  3. Replies
    1. sharinginfoz,

      alhamdulillah..seronok tak abis2 lg..

      Delete
  4. menu lunch yg sangat bestnya..hee

    ReplyDelete
  5. Wahh layanan first class dari waiter tu. Akak pun suka gambar building tu. Kat sana sejuk bestlah jalan2 kaki je. Kalau kat Mesia ni mahu lencun dek peluh. Nak menikmati pemandangan pun tak larat.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails