About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, February 21, 2012

Kuala Gula Day Trip : Misi Ketam Lembut

On last 4th Feb 2012, for the first time, group JRRCMDU telah mengadakan trip jalan-jalan cari makan secara berkonvoi ke Kuala Gula Sanctuary Resort, Kuala Kurau, Perak......interesting sangat!!! Trip kali pertama ni boleh dikatakan hasil kedegilan beberapa orang admin including me and my sis....ekekeke...

Yang jadi ketegaq tatau nak habaq tu gara-gara tengok gambar Ketam Lembut yang sangat marvellous dan popular kat Kuala Gula ni. Menu ketam lembut dan Kuala Gula pasti dah sinonim bagi penonton Majalah 3...sebab coverage berkenaan destinasi ni pernah ditayangkan di TV3 tak lama dulu.


tak cukup kuorum, tukang collect banner tertinggal..kesian beliau..

So, based on recommendations and a few review from other visitors, kami telah buat ketegaq dengan men'skip' arahan 'cip' JRRCMDU dengan mengeluarkan slogan, "tak kira apa nak jadi, sapa nak pi atau tak mau pi -- kami tetap nak pi..!!" Akhirnya 'cip' juga tunduk mengalah..pada ketam lembut...wakakaka...tak tahan godaan akhirnya 'cip' pun ikut sekali....


Total 8 buah kereta..yang nampak 3 je..lain-lain berterabur...

Dan alhamdulillah..berjaya jugak event terkejut tergempaq ni...ramai jugak peserta (admin & member group) bersama keluarga yang ikut berkonvoi. Meetpoint kami di Shell R&R Juru (Southbound) at around 11.30. Semuanya punctual. Perjalanan pun smooth dengan mengikut jadual. Sebelum bertolak..harus lah buat upacara photoshoot dan potong riben oleh YB Puan Sugarhoney selaku tukang sponsor riben kaler oren..senang nak recognize kereta kans...

Depart at 12.00 from Juru via North-South Expressway, then taking Jawi exit, jalan persekutuan to Nibong Tebal and Parit Buntar. From Nibong Tebal, kami melalui jalan-jalan kampong yang sangat lovely, hijau lagi mendamaikan sehinggalah tiba ke Kuala Kurau jam 1.00, sedang elok la perut tengah hip hop R&B kan....

Utamakan perut dulu..misi perlu dilaksanakan..ramai yang tak sabar menunggu review di fb..


Main attraction -- ketam lembut goreng tepung


Kailan Ikan Masin


Telur bungkus


asam pedas ikan semilang

Asam pedas ikan semilang ni memang kena dengan selera chek..totally rasa asam pedas utara. Asam pedas rebuih la maksudnya..bukan asam pedas tumis macam kat melaka nuuu...tapi kuah memang pedas! Superb sangat..chek tak makan ikan semilang...so, hirup kuah aje lah. Ketam lembut goreng tepung tu sekali imbas macam cucoq udang..tapi okey..sebab isi ketam nya yang manis. Rasanya kalau buat sweet n sour pun sedap ketam ni.



Kasi up lagi sekali..keyword -- ketam lembutttttttttt.......

For information -- restoran yang kami pilih ni JS Muara Restaurant letaknya bersebelahan Kuala Gula Sanctuary Resort. Merupakan 'floating restaurant' dan ada sangkar ikan nya sendiri. Boleh pilih nak makan ikan apa..siakap, semilang..just name it..dan just order je nak buat masak apa..jangan lupa bayar sudah nooo.....! As for 3 of us, satu family, dengan kesemua menu di atas bersama 3 jenis fresh juice, total bill tak sampai RM 50.00 pun. Plus mata yang dijamu pemandangan indah...?? Tak ternilai kan.....


JS Muara, floating restaurant -- sesekali bila bot lalu terasa jugak bergoyang kat atas tu..pening sebentar



Malaysia Truly Asia feels kehidupan ala kampung nelayan gitu...pemandangan memang cantik. Buat 'fishing fanatic' elok la ke sini barang semalam dua. Chalet-chalet di Kuala Gula Sanctuary Resort ni menanti kedatangan si pemancing..boleh fishing dari balkoni chalet je. Besides, yang berminat dengan kehidupan akuatik dan nak mengenal species burung boleh la spend masa kat sini atau ambil je package boat ride..ada program yang fits untuk peminat 'natgeo' yer..boleh refer front office resort ni..why I said peminat 'natgeo'..?? yelah...yang suka wild & natures kan....elok bebenor le tu..


Auuwww...diapit 2 ekor kumbang *tak merbahaya...takpa...hikhik






feeling-feeling pipi disapa sang bayu tika berdiri kat balkoni tu..owh..heavennya...*duniaa....


Yang nak ke sini semata-mata untuk ketam lembut, make sure call dulu untuk buat tempahan awal. Bukan apa, kalau gamble walk-in semata-mata nak menikmati ketam lembut, takut kang frust menonggeng pulak...benda cepat habis kan. Even, kalau yang nak beli bawak balik ketam lembut yang fresh tu pun kena tempah at least 2 days in advance.


satu lagi option selain JS Muara, Restoran Cenderawasih which situated within Kuala Gula Sanctuary Resort itself.

Info mengenai Kuala Gula Sanctuary Resort dan Restoran Cenderawasih yang turut menyediakan menu ketam lembut boleh didapati di FB. Search jangan tak search....chek nak layan sang helang kejap...


Di angkasa nan luas, Terbang sang helang bebas..Menebarkan sayapnya..Sungguh megah lagaknya, Helang mendabik dada, Membelahi angkasa...Dengan gaya perwira......


Teringat lagu Datuk Sharifah Aini -- Terbang Helang sejurus tengok foto ni. Untuk sang helang yang tak ada kerja nak buat...balik study lirik lagu ni baik-baik. Ada yang boleh dijadikan pengajaran....jangan seronok mendabik dada tengok orang di bawah...kita kat atas tak lama..sekejap saja.


33 comments:

  1. Fuhhh mmg sempoi n superb...tabik sama lu ct...!!!

    ReplyDelete
  2. hihihi..kelaih sungguh Blog dgn citer ketam lembut hang Siti, kelaih gitu..!! kikiki..sempoii!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ Zul..

      alamak..the boss has spoken! kikiki...
      tunggu next program..nanti chek up cherita lagi...

      Delete
  3. Berbaloi tak harga yang dibayar? Macam seronok je program ni, tapi tak mungkin kakcik dapat turut serta. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakcik,

      program ni tak kenakan apa-apa fee..semuanya ditanggung sendiri...dari petrol, toll, sehinggalah bil makan.

      Delete
  4. Fuhhh bestlah! Kita memang sesuai, akak suka ikan semilang, lenkali Murni hirup kuah, biaq akak ja yg perabih ikan semilang tu, kehkehkeh!

    Nampak bestla chalet tu, berkenan nih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas..

      hehe...terbaik la kombinasi paduan selera kita berdua....kikiki...
      apa tunggu lagi...sila la reserve chalet berkenaan..weekend gateway pun best ni.

      Delete
  5. teman bab2 makan nih cepat jeles jadi maafkan teman kerana terdengki seketika
    hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hans,

      dengki tu satu sifat yang boleh dikawal..kikiki..sila control emosi anda...ekeke

      Delete
    2. hahaha..dengki bab makan je
      keh3

      Delete
  6. taraaa..!! bersedia utk next event. hehe... lately aku malas tol la nk menembak ngn dslr. dpt penyakit malaih amik pic. so pasni u ols kena cekap pakai dslr la..ai nk serah tugas je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. teh ais gula madu,

      u memang semakin malas menggunakan SLR...bak bagi i aje yang guna..provided..cikgu tolong ajar yer...

      Delete
  7. Uikk..den ingatkan ketam lembut tu mcm lelaki lembut...rupa2 nya mmg citer KETAM...ahakz....ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      yang tu bukan ketam..tapi sotong..kikiki. Serius la cerita ketam kulit lembut nih....meh pakat-pakat rasa...

      Delete
  8. meriahnya!

    alamak,kena trun bf skrg.lapar lah sis..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zati,

      perut lapar masuk blog ni memang sangat menguji kan..ihihi..perangai lama update pasal makan dah datang balik...

      Delete
  9. wahh... bestnya... teman pun nak pegi jugak laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izni,

      sila..sila..kuala gula menanti anda.

      Delete
  10. Memang bestlah trip jalan-jalan makan-makan camni. Akak pernah makan ketam lembut goreng tepung tapi dari Jepun. Mahal dik. Beli pun 3 ekor je. Rasa2nya sekor dekat 8 henggit, kot. Dah merasa sekali cukuplah. Ada rezeki nak cuba yang Mesia punya pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      wah...sekali imported terus akak rasa...:) sama la kak..ni pun 3 ekor ja..harga murah sikit dari jepun punya la. takpe kak, nanti rasa ketam lembut malaysia punya pulak yer...

      Delete
  11. ASSALAMUALAIKUM

    org N9 panggil keli itu sembilang tau huhuhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sahrom,

      wkmsalam...

      keli ngan semilang tak sama lah...

      Delete
  12. saya makan di restoren ni semalam...saya kesal pemilik kene kan harga untuk seekor ikan kerapu masak tiga rasa..70 hinggit..mungkin saya org luar...saya tak pernah mengamuk di restoren mcm tuh..bukan x mampu bayar..tapi rasa di aniaya...makanan tidaklah sesedap mana...hampeh semua..xpelh hnya allah je dpt membalasnye...makanlah hasil dari duit sumpahan orang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikirynn Amin

      sorry to hear that. Pengalaman kita totally tak sama. maybe u should ask first before put up any order. lebih baik bertanya...kan. saya pun tak dapat apa2 bayaran dengan mempromo restoran ni..the best is u forward ur complaint directly to the restaurant owner...supaya ada pembaharuan di masa akan datang.

      Delete
  13. restoren js muara terapung kuala gula perak...mmg kesal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikirynn,

      ramai yang cakap restoren cenderawasih kat k.gula resort & sanctuary lagi best dan berbaloi-baloi...tak dapat nak review sebab tak pernah try kat situ.

      Delete
  14. camana nak buat order ketam lembbut... ade no phone tak

    ReplyDelete
  15. camana nak buat order ketam lembbut... ade no phone tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekerja swasta,

      maaf. saya dah kehilangan contact no orang tu. cuba walk-in dulu. kalau bernasib baik mungkin ada.

      Delete
  16. camana nak buat order ketam lembbut... ade no phone tak

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails