About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, February 27, 2012

Lunch box pertama 2012

Alhamdulillah....kenyang! Burrppp....! Hahaha..keji giler...kenapa kena sendawa kuat-kuat, tak sopan langsung...hurm....bengong jugak Siti Murni nih!

Berjaya jugak bawak bekal...dan lunch box pertama untuk tahun 2012...hehe...kejayaan besar. Sebab tak mungkin la tergamak saya nak mintak mak bonda tolong siapkan bekal saya kan..harussss kena buat sendiri. Dengan gigihnya saya memasak di awal pagi. Work much easier because semalam dah prepare semua bahan-bahan untuk masak pagi tadi...tak la kelam kabut di ceruk dapur nan sempit itu.

Sedap jugak masakan sendiri..haha...angkat bakul masuk sendiri! Agaknya sebab jaranggggggg sangat masak sendiri..tu pasal la jadi gini. Buku resipi berbakul-bakul..belek berkali-kali, masak nye idak jugak.

Sambal tumis ikan tenggiri, sayur carrot & telur dadar
Staying with a mom is quite a big challenge untuk anak perempuan yang belum berkahwin like me...semua mak bonda yang buat. Selalunya angin malas..dok dengan mak, memang lah pampered. Sampai ada masanya saya rasa melampau sangat. Itu yang kadang-kadang terfikir nak duduk sendiri...baru ada akai.

And hopefully 2012, I'll be more independent especially when comes to household chores...memasak meal yang kita sendiri teringin nak makan, laundry..all the spring cleaning works kat umah tu.

Tak mungkin mak bonda nak lepaskan chek duduk sendiri walaupun dah berumah sendiri...dan lebih baik lah chek duduk dengan mak...dari bersendirian mengundang fitnah. So, bawak bekal is a first step to be independent (in my own way). Mudah-mudahan dapat diteruskan!



P/s: Encik Petronas and family now on the way to KL..bakal terbang untuk mengerjakan umrah. Alhamdulillah. Happy for him. Selamat menunaikan ibadah umrah, selamat pergi dan selamat kembali. Semoga beroleh ketenangan, kejernihan hati dan mudah-mudahan diberkati Allah SWT.  Waiting for him to come home..would it be another news...? Unsure..apa-apa pun -- redha..!


22 comments:

  1. Replies
    1. Fatiha...

      harap2 kekal la rajin nye tu..hehe

      Delete
  2. Mesti la sedapkannn...kakain pun rajin jugak tpi buat bekfes jer untuk anak2 bwk gi sekolah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ain...

      breakfast pun okey tu kak..:) terjamin kebersihan..belanja pun dapat jimat..yg penting makanan tu menyihatkan..ye dak..:)

      Delete
  3. kak,imah dok kolej sarapan biskut kak. lunch pon belom tentu.. kalo kat rumah mak masak ^^ hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imah,

      tu sebab dok kolej..nanti kalau dok sendiri mesti rajin masak..hehe. tapi......kalau duduk dengan mak..tak gerenti yer..sebab mak masak sedap kan..:)

      Delete
  4. Dilema bila kita masih single dan duduk dengan keluarga. Pampered tanpa sedar. Tapi best juga. Yang tak bagus, sebab nanti apa pun tak reti. Mak memang bebel bebel, tapi semua kerja dia jugak yang nak buat. Tak reti duk diam plak. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie,

      tepat sangat la tu kak azie oi...dimanjakan tanpa disedari. kadang2 bila masuk dapur sekali dua beranak...tak kena dengan angin pulak..alih2 termengalah dengan sendirinya...tak tahan kena bebel..tup tup dah bagusss je landing depan tv..haha

      Delete
  5. Yang pastinya bila bawak bekal ni..tak de masalah lalat..seperti kat gerai ataupun restoren...Sangat baiknya.
    Tg tak bestnya?
    hiiiss..lambatnya time nak lunch niihh.. haaa
    tak sabarrr kan...lagi pun menunya dah terbayang selalu...fuuhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lana Bulu,

      Alhamdulillah..kebersihan terjamin..kita yg masak..dan kita jugak QC.
      sakit perut pun tak...masak ikut selera kita.

      Delete
  6. hehe...duduk dengan mama manjadi kita semakin manja kan kak..ehhehe...

    ila tak penrah lagi bwa bekal..teringin nak bawa bekal g kerja..chewahhh...(macam dh keja)hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ila,

      sabar..when the times come...ila gi keja nanti sila la bawak bekal...tapi kena masak sendiri tauuu...tak aci la kalau suh mama masak.

      Delete
  7. Akak walaupun single & tinggal dengan mak tapi udah dilatih independent sebab mak akak adalah garang tahap Mak Dara ibu mertuanya Kasim Selamat masa zaman akak membesar dulu, kahkahkah!

    Tapi garang2 mak akak pun, takda la pulak sampai akak nak lari dari rumah macam remaja zaman sekarang, malah akak asyik nak lari balik rumah ja masa dok asrama dulu, kihkihkih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dinas,

      Hehehe...akak takde kawan/boypren nama kassim kan...dont tell me ada okeh...??haha...

      Delete
  8. Best kan duduk dgn mak. Mak akak pun sama. Dia memang suka buat apa2 utk anaknya esp masak. Tapi sekarang ni dia dah jadi membesar kitorang. Duduk diam2 rehat dan dilarang masak lagi.

    p/s bekal tu nampak sedaplah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      sekarang giliran mak akak pulak dimanjakan ye. yelah..diorang pun dah lama..since kita dilahirkan dah bersusah payah utk kita..now is the time utk kita pulak berkorban utk diorang.

      menu biasa & simple je kak..

      Delete
  9. Lupa nak high five, kita sekarang geng bawak bekal, kihkih!

    Semoga encek Petronas selamat pergi & kembali dari umrah. Macam la akak kenai encek Petronas tu, kehkeh! Tapi mendoakan yg baik, takpa kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas...

      yeah! geng bawak bekal! boleh tayang kat 'asterok' ni...hehe. meh give me five! :D

      Thanks nooo..tak tau la incik petronas sempat baca ke tak entry ni. harap dia baca....

      Delete
  10. hehehhe tak pe la u...i dolu pon sama...dok dengan mak satu benda tak buat or buat2 tak tahu nak buat...akekekkkekke...tu yg mak saya pon terkujat bila saya hanto kek dekat dia lepas kawin...hahahhaha dont worry enjoy ur time selagi boleh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitt,

      lepas kawin terus pandai n boleh independent..that's good. same goes wit my sis...harap2 macam tu la..tanak la kalau lepas kawin kena kutuk dgn encik ahby...hehe..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails