About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, March 2, 2012

Curry Mee ala Siti Murni

Once upon a time...on a boring sunday evening....saya terasa sangat-sangat nak makan mee kari *buatan sendiri..tak mau yang beli dari kedai punya. So, gigih la saya ke jusco dengan harapan nak membeli ramuan memasak mee kari berkenaan, dok terbayang kat kepala otak ni..tapi hampa, sebab one of the main ingredients takde...KERANG!
Disebabkan teringin mengalahkan orang mengidam 3 bulan, maka buat jugak lah mee kari pada petang ahad yang hening lagi membosankan itu.

Cuma masukkan dried tofu, crabstick, fishball, hirisan ayam & tomatoes dalam kuah kari! Untuk bahan garnishing, cuma gunakan taugeh yang dah dicelur & sayur siew pak choy. And tadaaaa....


Hasil campakan semborono dari saya yang tak pandai masak tapi mempunyai semangat dan keazaman yang tinggi untuk bergelar isteri modern mum career housewife........*please fill in the blanks by yourself..tiada jawapan khusus buat masa ini.

Sampai hati incik Petronas kata mee kari ni masakan mamak...puas chek tarbiah kan dia. Mee kari ni also known as Nyonya Curry Laksa okey..and kalau kat Penang ni..Curry Mee ni one of common menu for chinese breakfast....dia gelak setan lepas tu..kurang asam kan! Ada sapa-sapa tau origin of Curry Mee...??




p/s: teringat-ingat akan incik Petronas kat sana...dah 4days sunyi tanpa whatsapp beliau!


24 comments:

  1. nampak sedap nye..fuhh jadi lapo hujan2 gini ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tihara,

      owh..kalau time hujan..lagi kaw ni..sebab masa sejuk kita kan selalu craving makanan berkuah + pedas.

      Delete
  2. Haaa dah luaih sikit kat sini, puaih tengok entri ni, hehe. Maklumlah dah tua2 macam akak ni nak luaih sesaja, kihkih!

    Amboi, tak cukup bahan pun nampak sangat sedap la mi kari tu. Mintak ciket? Ok tipu, mintak banyak, ciket tak cukup.

    Semoga incik Petronas sihat di sana & dapat melakukan ibadah dengan baik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      hehe...chek saja bagi luas...sebab chek pun dah masuk 3 series...dah tak bleh nak blah dengan benda2 kecik ni...

      okey kak dinas..sila bagi alamat..next time chek buat plus delivery to ur doorstep..buleh gitu?hehe...

      macih kak dinas...chek pun doakan yg sama utk dia..tiap2 hari. moga dia dapat apa yg dia hajati..insyaallah.

      Delete
  3. sedap...tambah2 yg ada kerang...hahaahaha owh tak silap saya datang dari cina..dari penang start...hhehehe mungkin sebab nama curry tu kot ramai terfikir dari india..hehehe cari wikie.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitt,

      i punya la gigih check "curry mee" dekat wiki tapi info pasal origin tak ada. cuma dikata.."malaysian food". Pasal "curry laksa" pulak, mentioned as malay chinese food and popular known as curry laksa in kl & singapore. tapi ada similar menu di Burma (Mohinga) & Thai (Khow Suey).

      tu diaa...penerangan lengkap..hehe.

      Delete
  4. trgoda sungguh..nasib baik br lepas mkn nasi kerabu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      nasib baik perut tengah kenyang kan. saya suka jugak nasi kerabu...menu wajib kalau nak buka puasa di bulan ramadhan..tak tau lah kenapa kena tunggu bulan puasa..mungkin kat penang ni sebab bulan tak puasa susah nak cari nasi kerabu.

      Delete
  5. kak,dr segi kaler da lulus da 2 kak.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zati,

      Nak buat macammana, boleh tengok gambar saja..means boleh nilai dari segi kaler aje la kan..nak bagi rasa pun jauh sangat..hehe

      Delete
  6. Aduhaii..akak tengok gambar pun dah terliur ni. Akak pun suka curry mee camni. Sedaaaap.

    psst...next week boleh bawak bekal mee kari. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Teringin jugak nak buat menu bekal pi office..tapi kena beli bekas tahan panas dulu la nampaknya kak....mee kari kuah sejuk..tak besh...huhu.

      Delete
  7. nampak sedap... mcm mee kari kat old town white coffee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vic,

      hehe...copy sana sikit, copy sini sikit..akhirnya..tu lah hasilnya...ada la sikit-sikit inspired from oldtown..hehe.

      Delete
  8. Salam Yong,

    Bak mai resepi aiii...nanti nak try buat. Akak kesejukan ni laporlah pulak tengok menu pedas nih, isyyyy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moh Kembara a.k.a Yong Halima..

      Salam yong..

      boleh...bak mai email...nak kasi resipi baek punye..hehe

      Delete
  9. pakngah tak tahu dari mana mee curry ini datang, tapi pakngah tahu ke mana dia nak pergi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al-Lavendari..

      saya tolong jawab...ke pembentung IWK...hehe...

      Delete
  10. wowwwwwwwwww.meleleh ayaq liuq..cari towel sat.hahahhaha.awatla ambik gambaq dekat sgt.wuwuwuuw

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mastura,

      alamak..mana nak cari towel..tisu boleh?hehe...

      saja la nak zoom, nak bagi nampak urat2 mee tu...

      Delete
  11. rajin akak masak..

    nak masak masakan akak jugak..heheheh

    sabar2..incik petronas g kejap ja..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. camne leh letak sawi besar gedebak kat citu huhuhuhuhh

      Delete
    2. Sahrom,

      sayur siew pak choy tu idea dari oldtown white coffee...hehe..diorg selalu letak sayur siew pak choy tu dalam menu noodle diorang..

      Delete
    3. Ila,

      Sebelum ni masak ikut mood..now, tiap2 hari kena masak..
      1st sebab akak bawak bekal gi office. 2nd sebab mak bonda akak sekarang bz kat poli..tiap2 malam balik lewat...

      bila pulak boleh rasa masakan ila..?hehe. incik petronas insyaallah balik 14 mac...:)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails