About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, March 19, 2012

Empangan Tasik Mengkuang bukan Sungai Lui


Port jogging minggu ini -- Empangan Tasik Mengkuang. Bonda jadi mangsa keadaan, kena heret sekali. Bertahun jugak tak datang sini..since putus kasih dengan warga Taman Selasih..wakaka...dulu port jogging-date kat sini. Sebab tak boleh terima kenyataan, maka bertahun-tahun la tak datang sini dan sanggup jogging tempat lain hatta jauh dari rumah sekalipun.

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya





Kasut sukan buruk yang tak pernah mengecewakan saya ketika berlari-larian mahupun 'berpanjat-panjatan'...erk..pelik nya ayat..dear students, jangan ikut saya.




Ketawa..kecewa..terpisah..jalan yang lurus kian berhalang..
Adakah semua ini yang kuinginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya....


Terbawa-bawa mood 'Sungai Lui' yang dinyanyikan Aizat thru HotFM while on the way nak ke sini petang tadi. Al-maklumlah..suasana sepanjang jalan until I reached here memang very the kampong and mendamaikan. This is one of the jogging track, the common one I mean..it's about 2km long. Very quiet, as it's only 4.30pm, joggers are just coming in and try to park their cars on the left hand side of this track. Or else...yang ramai-ramai tu masih tunggu redup senja, takut akan kepanasan matahari, just like bonda...hehe..
So, I left her at bawah pokok pine betul-betul tepi tasik yang hijau ni..

The other jogging track adalah jalan berbukit-bukau melalui hutan. And because of sifat penakut yang amat mendalam..maka hajat mau berjogging di laluan hutan haruslah disimpan saja ke lain episod, jogging secara berjemaah ye.




What can I say..breathtaking rite..? Harap saya tak seperti lalang berkenaan..goncang tatkala dihembus angin. Owh...angin yang menepuk tampar muka saya di hujung trek ni memang sangat best..sangat fresh! Otak yang serabut saya tinggalkan...alhamdulillah..Allah masih bagi peluang melihat keindahan ciptaanNya..dan saya masih diberi rezeki serta kesempatan menggunakan deria dan kudrat untuk menikmati semua nya yang dah lama ditinggalkan...




Hijau...on my left hand-side. Masa nak warm-up sempatlah rakam photo-photo ni. Tak bawok SLR la of course, guna Samseng je. Ada kesalan sikit tak bawak Mek Na a.k.a Teh Ais Gula Madu...dia suka la ni..suruh saya jogging sampai pancit pastu dia tembak gambar sana sini. Kat bawah nuuu...ada la nampak a few teams of photographer dan pasangan pengantin tengah wedding photo-shoot. Hurm...seems like Mengkuang Dam is no longer just a place to jog and sight-seeing...



Cantik kan..? Come here and experience yourself..I tell you no lies! Empangan Tasik Mengkuang is reachable via Butterworth-Kulim Expressway, you can see a signboard just before the exit. And Bukit Mertajam folks..they normally use the alternative trunk road..yang a bit busy..via Jalan Berapit. Those coming from Kulim-Machang Bubuk boleh datang through the old winding road of Sungai Lembu..just make sure don't drive alone kalau guna jalan Sungai Lembu yer..cool view but scary dowh!

I'll come here again another weeks to come..jogging routine! Sape nak ikut ber'sungai-lui' di Empangan Tasik Mengkuang..? Moh ler....




31 comments:

  1. Tasik cantik tenang gabungan byk mahkluk pinjam pic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zeq,

      yang tenang cuma permukaan tasik..dasar hati?
      pinjam lah...kebenaran diberikan.

      Delete
  2. Celahan rindu biru ada putih awan sehati tenang dibelai angin rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zeq,

      tenang itu bersifat sementara. kalau berdamping dengan alam itu menenangkan..boleh la buat selalu..mudah2an hilang beban dan sarat rasa rindu...

      Delete
  3. Iskkk kalu dekat, Kak Azie nak join ler jogging tuh. Cantik view. Bleh ralit mata. Teruih lelap. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie,

      takpa..bila-bila kak azie balik kampung lajak la mai kat sini...datang lewat petang best..dah sejuk sikit tapi sesak dengan manusia pulak.

      Delete
  4. Salam Yong

    nnt boleh masukkan dalam trip list ke sungai sidim ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku Seorang Pengembara,

      salam yong..

      boleh jugak dimasukkan ke list...sebab sungai sedim just further up kulim high-tech-baling...on the way balik dari sedim..singgah sini pulak.

      Delete
  5. tapi kalau dok sorang-sorang layan perasaan sedih kat situ, takut jadi lain plan nnt nye...

    (owhh! i'm so negative)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syima,

      haippp...jangan ingat negative, dear...
      kat sini dah ada sejarah tau..! insyaallah...tenang..buat tekad dalam hati.

      Delete
  6. Pemandangan yg sangat cantik....

    Kak Nida klu berjogging tak sampai lima minit dah pancit..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nida,

      kalau pancit berjogging..jalan pun dah cukup dah. jalan 4km pergi-balik...dah cukup bakar kalori tu. sebenarnya..lebih ramai yg berjalan dari berjogging kat sini.

      Delete
  7. assalamualaikum

    sg lui kat hulu langat kan..tp kat jempol, negeri sembilan pun ado tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sahrom,

      Wkmsalam...

      Yup..sungai lui kat hulu langat. rupa2nya..negeri sembilan pun ada sg. lui...baru hari ni tau...

      Delete
  8. Taman Selasih yg kat Kulim tu kaa? Nak pi skodeng pun dah putus..

    Perasaan takut yg sedemikian adalah baik kerana boleh menyelamatkan nyawa, dik. Jangan dok terlebih berani pi jogging sorang2 dalam hutan tu, bahaya. Untuk tujuan itu kena bawak rombongan Cik Kiah, biaq ramai asal selamat. Jangan naa, dengaq cakap kakak hampa ni :)

    Cantik gambaq2 yg disnap dengan Samseng itu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      toksah la dok pi skodeng kak dinas oi...dah bertahun dah chek putuih ngan mamat rabun tu..wakaka..jahat nya chek.

      tu la..nasib baik chek penakot kan...kalau chek teringin sangat nak jogging laluan hutan tu chek ajak kak dinas n the geng lah..boleh..kita jogging secara berjemaah kat sana...

      macih kat dinas...Samseng pun banyak jasa...hehe

      Delete
  9. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat berjogging :-)

    Anyways, gambar yang ketiga tu cantik sungguh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. LCA,

      Dah lama terasa nak mai ke sini semula...tapi kekangan masa..kan.

      thanks LCA.

      Delete
  10. auch!! jauhnya tempat saya nak g jog.. tempat yang lawa.. mesti ramai orang datangkan kak? imah dah ponteng jog for 2 weeks =( sian imah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imah,

      hehe...imah cari tempat jog dekat2 je..nanti imah kena ponteng jog lagi..

      Delete
  11. akak kalau joging kat sini,cukup seround ja hehe...tak larat...
    hmm pas joging,pekena mee kuah kat situ pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kamsiah,

      saya pun seround je kak..letih woo..:)

      saya ada nampak post akak kat group JRRCMDU hari tu..pasal mee kuah kat mengkuang dam..tapi petang hari tu pi tak perasan pulak kedai tu kat mana...

      Delete
  12. kalau cmni,jat xdtg utk jog.jat dtg utk berkelah.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zati,

      Kat sini yg datang lepak2 ramai la jat..tapi, kalau yg datang berkelah boleh bilang dengan jari je..kalau nak berkelah jugak cari pondok rehat atas bukit tu boleh la...tak de pulak gambarnya kat entry ni..

      Delete
  13. Serius....gambaq no 4 n no 6...mmg terbaekkkkk.....lawa....hensem n cun...ahakz....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      terima kasih....kamera samseng..kalau bawak slr mesti cun tatau nak habaq...haha...adehh...riak pulak chek!

      Delete
  14. jauhnyaa saya nak sampai sana...akekekekkeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitt,

      hehe...nanti kalau datang dekat-dekat sini..singgah lah..takmo jogging boleh sight-seeing...:)

      Delete
  15. ok..i admit..gambar simple yg sgt2 awesome!! good job!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teh Ais Gula Madu,

      macihhh....nanti leh pow SLR..lalalala....tu la ajak u pi..u lak tak mo balik sini...

      Delete
  16. aihhhhhhhhhh dekat dah ngan rumah ni....7.5 minit ja sampai sini...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails