About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, April 19, 2012

The abandoned


Bangunan ni dah lama abandoned, entah apa la nasibnya. As far as I can remember...dari zaman I sekolah lagi bangunan ni terbengkalai, terbiar macam tu saja. Yesterday, masa pass-by jalan ni from Bukit Mertajam town...sambil tunggu traffic light..tangan pun gatal je nak snap. Senget nya sangat obvious kan..seni katanya! haha...


Situated at the junction, Bukit Mertajam - Jalan Betek. Next junction sebelah kiri ke Taman Makok where my pakngah staying..that's why la macam familiar je kan... :-)



So far, I just aware..yang dimasukkan ke dalam statistik projek terbengkalai KPKT hanyalah projek-projek perumahan. Projek komersial macam bangunan ni pulak macammana sudahnya ya...? Menyakitkan mata lah!

Based on what I read..and know thru my work..perjanjian bagi hartanah komersial sememangnya cukup longgar dan tidak tertakluk di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan). Statistik bagi bilangan projek komersial yang terbengkalai..no where could be found.

Projek-projek komersial yang sepatutnya menjadi 'landmark' bagi sesuatu tempat, pusat perniagaan akhirnya menjadi port mat gian.....sadis....sadis.

Baik robohkan buat padang bola atau taman rekreasi, ada gak pekdah nya kan..kan..kan...



10 comments:

  1. agaknya dh berapa RM habis utk projek yg trbengkalai tu...besar bngunan tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      Entah la kak..projek komersial ni memang makan juta2 lah..tapi kalau pemaju/main contractor tak cukup modal..akhirnya jadi macam ni lah.

      Delete
  2. I know this building, kehkehkeh! Kenai sesangat, pagi pi keja mesti lalu sini tapi balik kot jalan lain. Lagi satu bangunan terbengkalai kat Alma nun punyalah besaq & jugak bangunan pink tu apa kenamanya..haaa, Mayang Hyperstore kot. Rasa2 penuh hantu dah dua2 bangunan terbengkalai tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      kalau tak kenai bangunan ni saja sangat okey...meh nak cubit sekali..haha...nasib baik kenai. ya kak dinas..yang dekat alma tu mayang hyperstore...dah la nak siap dulu ambik masa...pastu dah siap apa pun tak menjadi....kosong terus! port hantu, jin dan iblis lah sudahnya...lepas tu mat gian pun berkawan dengan depa...dok melepak kat situ.

      Delete
  3. kannnnn...
    kat sini pun ada banyak, jadi tempat mat gian, hantu.. so sakess mudah dapat kerja cr hantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu CR,

      bangunan2 kosong terbiar macam ni kalau nak dipulihkan pun makan kos...kalau tak dipulihara jadi 'wabak penyakit' pulak..macam aktiviti haram boleh jadi kat sini...

      Delete
  4. setuju...byk sgt project commercial yg terbengkalai camni in end jd port mat gian...

    kat SP bersepah2..where is responsible authority????

    ReplyDelete
    Replies
    1. sufatiha,

      kan...lama tak pi sp..sana pun banyak jugak noo..
      hmm...authority, they should do something la..sakit mata, sakit hati tengok. kalau tak nak proceed dengan project tu, elok robohkan...

      Delete
  5. Dekat PD esp teluk kemang ada satu projek camni tepi pantai, terbengkalai berkali2. Dah roboh dan ada company lain buat projek lain. Pun sama jugak terbengkalai sekali lagi. Tak tahulah kenapa. Tapi memang sakit mata tengok sebab tepi pantai kan. Rupa2nya complicated jugak nak ambil tindakan, ya. Bilalah orang nak pandang serius bab2 ni kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      masalah modal ataupun masalah teknikal gamaknya..lebih2 lagi kalau berkait dengan structural..kalau depa proceed pun mungkin tak selamat untuk diduduki. yang kesian, pembeli yang dah sign contract. sebab under commercial property, nasib pembeli ni tak berapa guarantee lah..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails