About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, April 10, 2012

Bandar Orang Pencen

Kekuciwaan tak dapat menawan puncak Maxwell tidak pernah membantutkan mood I berhari minggu bersama family terchenta. We all habiskan masa seharian kat 'tepeng' (baca Taiping) last sunday. 
 
Taiping memang awesome dengan pemandangan hijau Lake Garden. Tapi tak singgah..cuma memandu ala bersiar-siar gitu, menonong je kereta belakang I mengikut..haha..kesian.


Tanpa pilihan lain....we all ke sini saja lah, sahabat alam gitu kan...

Zoo Taiping
Berkali-kali pi Taiping, tapi berkali-kali jugak tak pernah teringin nak masuk zoo. The last time masuk zoo Taiping ni I guess masa adik bongsu darjah 6 kot...sooooo long kan. Nah..now see my adik bongsu..udah menggalah tinggi nyer...dah nak masuk 20yrs pun.

Pilih untuk tak naik tram..sebab nak exercise. Walking dalam zoo may replace my jogging routine ^_^


Lain-lain photo dalam zoo tak payah publish I guess..it's the same scenery..the same 'menatang'..cuma I opt to published these 2 photos..I found it very interesting..................

"Incik Boya" yang menunggu mangsa untuk di'ngap'...

"Siamang" suka bergayut kat henpon dengan aweks pokok..jauh sangat, tak dapek den nak snap pic beliau!


....in making fun of someone...hahaha...*gelak jahat. Hanya "Charlies Angels" bisa memahami erti di sebalik 2 photos berkenaan..kan..kan..kan..


Okey..back to Taiping...


Besides Zoo, we make a stop at Taiping Museum. I kan art-museum type of person in the making...hehe..tak lah..I think..my interests is more on art nowadays..walaupun I know nothing about art but I do appreciate them...



Mempunyai nilai estetika yang tinggi..serius macam nak bawak balik buat hiasan kat rumah..tapi apakan daya..


Potong betul lah...ada time-stamp kat photos tu. Ni mesti ada yang pandai-pandai dok tukau settings ni..babap kang naya je!


Hurm..last but not least..bagi membuktikan kehadiran si penulis di tempat kejadian...tadaaaa...


Tak pandai posing..retis morahan je yg pandai posing kontrobersi ya uols..bangsawan tak buat cenggitu..haha


.....macam la surprise sangat..


Once read..somewhere dekat blog mana tah..Taiping is also known as "Bandar Orang Pencen"..because of the serenity and peaceful of it's town I guess. 

Driving around Taiping town itself macam satu pengalaman baru..no honking..no rushing..no jump queue like we always do in Penang. All of sudden I rasa I saja yang driving like hell while on road of Kamunting.

Okey..enough for this time. 

Sekian melaporkan dari atas katil bilik tido.



16 comments:

  1. wah..g zoo tepeng x naik tram...jauh gak nak berjalan tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SufatihaNur,

      Itulah..tanya kat bonda..dia pun tak nak naik tram. Exercise kata nya..

      Delete
  2. Nampak sedang berada di atas darat, boyacdarat,,, tenang jer air jernih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zeq,

      dasar buaya hidup atas darat..asyik nak ngap saja!

      Delete
  3. Tepeng memang sebuah bandar yg penuh ketenangan. Rasa macam berdosa besaq kalau drive ganas2 di situ. Orang Penang kalau pi situ kena tukaq driving style jadi mithali habeh, kehkehkeh! Tapi akak tak pernah jump queue even in Penang (mengaku baik takut polis trapik baca :D )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      Sama la kak..that's what I feel..rasa berdosa gila masa driving kat Kamunting hari tu..cilok tak hengat punya. Depa bawak kereta, moto ala bersiar-siar gitu...susah jugak nak tune cara memandu kat sana.

      chek tak jump queue..sebab chek suka curi snap gambaq org yg jump queue dan email kat trafik..haha..

      Delete
  4. TAIPING MEMANG BEST..TENANG JE,...
    SEJUK PULAK TU..KALAU PANANS PUN SEKEJaP JE..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana,

      Taiping berada dalam daerah Larut Matang..kawasan paling lembap di Malaysia. Boleh kata selalu hujan. Tapi best cuaca kat Taiping kan...redup tak berbahang panas macam kat tempat lain.

      Delete
  5. Last time I went to the zoo, tak naik tram. Sangat bangga. But ended up sweating at the end of the road and complaints, haha.

    Nisa'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairunnisa,

      Thanks for ur comment dear :)

      Same goes to me n mom..sebab tu I said..boleh ganti my jogging routine..berpeluh u! hahaha..but it's fun dowh! Okey la..dari melayan internet doploh pat jam kat rumah..

      Delete
  6. wahhh....minat sejarah jugak hang erk.....baguih2......nanti leh jadi cikgu sejarah.......ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      Minat la. Sejarah A1 tauuu....PMR & SPM...haha..tu diaaa..cerita habis!
      Tapi tak layak kot nak jadi cikgu sejarah...I garang la Jebat..kesian anak murid.

      Delete
  7. Tak pernah lagi melancong + cuti2 di Perak... teringin juga nak pergi, tapi masa tu anak2 kecik lagi... nak jalan2 pun agak sukar..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nida,

      Perak boleh dikata dah jelajah kebanyakan tempat dia..except Bukit Larut yang tak dapat naik lagi & Pulau Pangkor yang asyik bertunda-tunda nak pi. Taiping, Ipoh, Teluk Intan, Lumut, Kuala Kangsar..semua dah explore.

      Nanti Kak Nida balik Malaysia..jalan2 puas kay.

      Delete
  8. And I forgot to mention that I love visiting museums. I love the old National museum. Le sigh, if only muzium-muzium kita di Malaysia ini semeriah dan se-interesting seperti muzium-muzium di luar negara...

    ReplyDelete
  9. tak pernah sampai situ lagi...kalu p mesti doubleIS sokakk punya :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails