About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, April 12, 2012

Koay Teow Doli @ Taiping, Perak

Dah tak kuasa nak cari sakit, menyakitkan hati sendiri sampai makan hati. Dari makan hati berulam jantung baik makan koay teow Doli! Kasi uols pulak sakit hati...lalalala.....uols2 jangan kecik ati keh..meh teman I makan..



Cerita kat "Bandar Orang Pencen" tak abis lagi rupanya! Hurm..tak sah lah blog ni kalau dah buat entry travel tapi takde entry gastronomics kan..

So, presenting to uols..the famous koay teow seantaro Malaysia..*i can say Malaysia lah sebab ramai yang tau akan kewujudan restoran ni

Me & Bonda ordered this 'house specialty', Koay Teow Goreng. See...got kerang! got egg!


Alhamdulillah..berkat usaha incik 'Papago', I've finally found this place.. Koay Teow Doli, di tengah-tengah pekan 'Tepeng' (Taiping) yang aman dan harmoni.

Memalukan! Masuk pekan Taiping pun kena guna Papago!

We all sampai di hadapan restoran Doli ni right on peak hour..lunch time! 2 kali tawaf sebelum dapat parking, 5 minutes waiting to be seated, 5 minutes waiting for our order to be taken and 15 minutes waiting for our order to arrived right on our table! Huh..senapas! Penat! Anyway, harusss lah I bersabar kan..dah la mai dari Penang. Worth it menunggu lama pun. Kena faham lah, dah la datang during weekend, lunch hour pulak lagi.


Koay Teow Doli ni kalau nak ikutkan so simple, macam goreng kicap je..but the taste susah lah nak explain. The textures, tak basah and not too dry..memang suka la yang sedang-sedang saja yang penting dia setia! It makes you come back and craving for more.



And..more suprise, when my adik ordered this Nasi Ayam. Katanya..even more sedap than Nazir in Penang. Oh-em-gee...macammana nak terima kenyataan ni...dah la I'm a big fan of Nasi Ayam, Nazir Cafetaria. 

Tak sempat nak merasa kelazatan ayam seperti foto di atas kerana telah ditelan sang buaya arjuna sehingga yang berbaki hanyalah tulang temulang. Sauce is sweet, but the soup, taste macam biasa saja. Can't review more on Nasi Ayam.




We try to order Sup Ayam, of which, based on other blogger's review kononnya sangat best, pekat, kaw dan a bit berempah but unfortunately the waiter said, "tak buat dah". Hurm..frust lagi Siti Murni!



Sepanjang 'perayauan' we all di Taiping, masih tak bernasib baik untuk menemukan 'Teh Candu'. Seriously, teringin nak rasa...tapi puas jugak cari 'Restoran Assam Pedas' yang pernah disiarkan dalam program 'Sarapan di Mana'...hampehh...tak jumpa la uols! Ada yang tau tak uols...?? Google tidak membantu I dengan sepenuhnya.

But overall, I would say...it's an enjoyable family outing..sangat relax..with cool natures and good food. Insyaallah..and one day we will come back for Maxwell Hill! And Teh Candu...and Cendol Bismillah...and.......err..it's for uols to suggest...pelisss.....:-)




26 comments:

  1. Rahsia kesedapan Kuey Teow Doli: Senduk goreng kuey teow tak pernah basuh sejak berpuluh tahun dulu. Diorang main lap jer. Rahsia ni pernah direveal dalam rancangan Jalan-jalan Cari Makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asraf,

      Thanx for info. Mesti tertinggal tak tengok siri yg kat doli tu..tu pasal tertinggal berita..huhu.

      Delete
  2. Laa..betul ke mcm tu...tak pernah dibasuh...lama betul tuu...

    Kakain kalau blk kg asben selalu jugak gi jln2 kat taiping ,pernah jugak mkn kt Doli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ain,

      tu la pasal..saya pun terkejut..baru tau senduk tu tak pernah dibasuh. kena dapatkan kepastian jugak ni.
      ye jugak kan..kak ain kan kampung kat belah2 sana....mesti la selalu makan2 kat taiping kan..

      Delete
  3. Nasi ayam!!!!!!!! trgolek ayam panggang yg menyelerakan......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      haaa..mesti penggemar nasi ayam ni kan...hehe...
      portion ayam tu besar tau kak...kira berbaloi lah dengan harga.

      Delete
  4. ko ni leh jadi hos jalan2 cari makan lah......ahakz...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat..

      i minat jugak..ada angan2 nak jadi hos program JJCM tu..tapi rasanya kena tembamkan pipi macam serina che wan pastu naikkan speed masa makan dulu lah..baru sesuwaaaiii kot..hehe..kot2 u ada kabel baik punya jebat...rekemen kan la i ni..hehe

      Delete
  5. taiping ni tempat mak saya masa kecik2 dulu..unfortunately saya tk pernah ada peluang nk jelajah taiping..huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tihara,

      Kira kampung mak tiha la yer...insyaallah, mana tau ada rezeki nanti boleh jelajah..jangan kan taiping..satu perak terus. lagipun dalam malaysia je kan...

      Delete
  6. baru tau kewujudan restoran tuh...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papa Mifz,

      Kalau datang Taiping, cuba la.

      Delete
  7. Betoi ka lagi sedap dari char kuey teow Penang, dik? Akak ni mmg jarang sgt jalan2 cari makan camni. Dgr citer org ja. Dapat makan ckt kat gurney drive pun dah rasa sedap sangat. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Char koay teow penang ada rasa nya yang tersendiri kak. macam doli ni..lebih kpd koay teow goreng. tapi kalau kak nak rasa koay teow ni..saya rasa diorang ada cawangan kat TTDI..cuba akak google tengok..dekat sikit dengan akak kan..

      Delete
  8. ish... biar betul tak basuh senduk. kak liza biasa lah ke sini. rahsia dia kerang tu di kopek hidup2 lagi. bukan lepas rebus baru kopek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza,

      itu lah..saya pun baru tau melalui komen asraf. tapi, kerang dia macam tak cukup kan..hehe.. :p semua nak banyak..melampau saya ni..hehe.

      Delete
  9. Hi Siti, bila saya balek kampong must check out this place....
    The food looks really delicious.
    You have a nice sunday.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle Lee,

      Hi uncle..and thanks for ur wishes.

      Delete
  10. Amboih sedap la aih! Nak kena pi try nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas..

      pi la try..at least sekali..:) chek pun selalu buat macam tu..benda tak pernah cuba, mesti mau cuba walaupun sekali..baru la bermakna rasanya hidup ini..ecece..pandai la menjawab noo...hehe.

      Delete
  11. makan jangan tak makan... dah lama tak makan benda alah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharinginfoz,

      makan2 itu harusss...hehe....

      Delete
  12. Siti ni suka makan ek.. tapi badan tak besau pun..hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nida,

      Kalau masa sihat memang macam tu kak...asyik makannnnnn je..selera putus masa demam atau sakit je.
      agaknya faktor genetik..makan pi lah banyak @ kerap mana sekalipun..badan tak besau2 jugak...tapi...lepas kawin...den tak jamin kak oi...hehe...

      Delete
  13. Replies
    1. Mama Maman..

      itu baru tengok ye..belum smell the aroma lagi..hehe

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails