About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, April 6, 2012

Sakura di Yokohama

It's been 6 gloomy days! huhu....

Yokohama sedang berbunga sakura. Pakcik Petronas barangkali sedang seronok ber 'hanami' di sana. Meanwhile, I di sini dapat layan google saja tengok bunga-bunga sakura berkembang. Sungguh tak best perasaan ini.


Sakura or Cherry blossom, mengikut forecast by the weather bureau di beberapa website pelancongan, sedang blooming di Yokohama bermula 2nd April until 9th April 2012. Seminggu je kembang nya. Hmmm..untung Pakcik..sambil training sambil ngorat awek jalan-jalan makan angin Yokohama ek..??


Cherry blossoms viewing ni dah menjadi tradisi di Jepun. Nak tengok bunga sakura atau dipanggil 'hanami' ni pun ada tatacaranya. Tengok photo kat bawah....siap picnic lagi. Hanami boleh dibuat tak kira day and night..Yeay! Let's party di bawah pokok sakura! *erk...tak makan ubat gamaknya! Hanami pada waktu malam dipanggil cinta kura-kura 'Yozakura'.




Yokohama is the 2nd largest city in Tokyo and located 30mins from Tokyo by train. Siap buat research tuu...adeh..tak menahan Siti Murni! Banyak gak tourist attraction kat sini yang sempat I google..takpe..at least there's some knowledge for me. Yokohama Marine  Tower, Ramen Museum, British House, Yokohama Bay Bridge, Yokohama Red Brick Warehouse, Yamashita..just to name a few...semuanya tourist spot. Santek2 tempat itu uols, kredit website ini dan ini. Semakin membara rasa hati. Kalau balik takde FM untuk I memang nak kena la kan...kan...

Osanbashi Pier berlatarbelakangkan Minato Miraie

Bukan Penang Bridge tau..Bay Bridge of Yokohama.

Letak photo dan gaya bercerita macam dah penah sampai kan..hehe...layan aje la daydreaming untuk hari ni.
Another 17 days to go sebelum keberangkatan pulang..dan 17 hari yang memerlukan pengisian sebaik mungkin.

Sekian melaporkan dari meja opis.


glossary:-
hanami = flower viewing


12 comments:

  1. Akak pun ralit melayan bunga sakura tu dan info yang akak dapat di sini (malas nak cari sendiri. Hehehe) Bestnya kalau dapat ke sana sambil berkelah makan sushi atau ramen panas. Haiih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      tu la kak, sakura kat Malaysia tak sama sakura kat sana. Feeling2 nak picnic sambil makan sushi/ramen kat bawah pokok sakura kat sana lebih menebal gitu...maklum la tempat orang, jauh pulak tu.

      Delete
  2. Gud info.. Tersngt ler teringin nk g sana tambahan bila berbunga Sakura bermusim. Huhhh.. Cantik sngt kan murni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zana,

      A'ah kak..pakcik petronas tu on time je company hantar training musim bunga sakura tengah berkembang..untung la..sambil menyelam sambil minum air..huhu..jeles sangat, harapkan nak pegi sendiri ni..entah bila la nak kesampaian.

      Delete
  3. Salam Siti,
    Tulah punya gaya menulih macam ada kat bawah pokok tuh!
    Best apa takde pasangan, koje nyongket jer ler!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong Halima,

      Hehe...itu namanya ambik feel terlebih yong...rindu punye pasai...hehe

      Delete
  4. Laa, bila encek Petronas balik dari umrah, terus ja sampai Sakura Land nun haa. Encek Petronas di Sakura Land jangan lupa orang di sini naa, hehehe.

    Gambaq last tu memang ingat Penang Bridge kalau tak habaq. Semoga encek Petronas teringat kat orang Penang yg menulis blog ni bila tengok jambatan tu, heheheh..

    Murni jangan marah akak ngusik ni naa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      Encek petronas balik umrah 22 mac hari tu..baru balik sekejap petronas hantar gi training kat yokohama..huhu..:( sedih..tak dapat bermesra-mesraan lagi..tu lah..harap2 dia pi jenjalan kat bay bridge tu dapat la teringat kat orang Penang ni...

      hehe....

      Delete
  5. cantik nya bunga sakura.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiha,

      Cantik tapi mekar nya hanya seminggu..untungnya kalau ada peluang tengok sendiri kan..:)

      Delete
  6. Hi Siti, wow! Spring in Japan and sakuras in full bloom.
    We in Toronto belum lagi, still sejuk.
    You have fun.....Enjoy the Spring.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle Lee..

      Hi..
      when will be spring in Toronto?
      thought u are in Penang last week...going back to Toronto already?
      you have fun too uncle..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails