About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, May 28, 2012

Benefit Bulu Jagung

Today tak ada entry makan-makan. Jadi tabib pulak..tukar profession sekejap..hehe. Nak share info yang baru I dapat berkenaan bulu jagung.

Normally, kita kalau dapat jagung mentah ni terus buat rebus kan..? Bulu dan kulitnya kita sepah kan je..okey tipu, tak sepah..buang terus dalam plastik sampah. Do you know that, bulu jagung ni ada khasiat sebenarnya...?


Cuba rebus bulu jagung ni dengan 2 gelas air. Rebus sampai air kering dan tinggal segelas saja.



Minum 2x sehari. Baik untuk urination, orang yang mengalami masalah kencing kotor / kencing tak lawas, kencing berdarah, darah tinggi dan kencing manis..elok cuba petua ni. Cuba tak salah kan? Ini pun sebahagian dari ikhtiar mengubati, selain dari depends pada ubat-ubatan moden dari klinik.

Keberkesanan? Belum pasti, sebab I sendiri baru cuba sehari. Tapi teringat petua mak saudara yang pernah experienced kencing berdarah, alhamdulillah..lega dengan mengikuti petua ni.

Sharing is caring! Selamat mencuba :-)


26 comments:

  1. kalau jenis yg lemah pundi kencing ni pun agak2 boleh try x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Babycomel,

      tak pasti tapi saya rasa tak salah mencuba.

      Delete
  2. Dulu dulu, buat misai jer kat bawah hidungg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zeq,

      tak senonoh...misai sendiri tak cukup ker...?hehehe

      Delete
  3. gud info....kena masuk dalam buku petua chik na nih ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chik Na,

      Wah..chik na siap ada buku petua...:) boleh chik na...ambil lah..memang nak share dengan semua..

      Delete
  4. Salam

    Baguih ni...nanti akak cuba...thks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku Seorang Pengembara,

      salam...you're welcome.

      Delete
  5. Salam Siti,
    Ye ke? Mana dpt petua ni?
    Nak try tapi tal selalu beli jagung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong Halima,

      Iyer yong...sejauhmana berkesan tu saya tak pasti. Mak saudara yang bagi petua ni, dan bila dapat petua ni saya cuba google, memang dah ada yang cuba.

      Delete
  6. Bagus ni...boleh la cuba..
    Apavla rasa air rebusan tu yee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ain,

      Air rebusan tu takde rasa pun macam minum plain water tapi ada bau jagung rebus. tak pahit pun.

      Delete
  7. Replies
    1. IM,

      saya pun sampai dua kali tanya dengan mak sedara, kot-kot silap dengar..

      Delete
  8. Replies
    1. Kakcik,

      Ya kakcik. Cuba lah. Kalau ada saudara @ kawan-kawan kongsikan lah petua ni. mana tau kan..kot-kot cepat sembuh.

      Delete
  9. Baru ni tau ada khasiatnya..TQSM 4 sharing....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      sama2..sharing is caring gitu! :)

      Delete
  10. Murni,
    Masa itu misai belum tumbuh, misai warna merah ada ke,, eee bulu jagung, tak sedap bunyi

    ReplyDelete
  11. Ya ka, dik. Alhamdulillah ada petua baru. Banyak pulak tu guna bulu jagung ni rupanya. Terimakasih share ya.

    ReplyDelete
  12. adikku.
    thanks syer ttg keistimewaan bulu jagung,
    sungguh kak ayu tak tau pun ttg hal ni
    thanks tau..
    muahhhh

    yes2.. dpt ilmu

    ReplyDelete
  13. Very nice petua. Nak cuba nanti... :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails