About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, May 10, 2012

Koay Teow's Week




Price: RM 3.50
Location: Gerai no. 5 dari kanan, Delima Char Koay Teow, Kompleks Pasar & Pusat Penjaja Taman Seri Delima, Juru. Cik Kak melayu yang jual.
Rating: 4 / 5
Comments: Loads of kerang, which I like it very much. Texture a bit dry..memang sesuai dengan koay teow, sebab koay teow kalau buat basah selalunya cepat kembang. Taste memang sodap. Should come back for more!




Price: RM **tak ingat...hehe
Location: Warung Bonda, Tmn. Seri Delima, Juru.
Rating: 3.5 / 5
Comments: Rasa sedap jugak...spicy, tapi ni version basah dan koay teow saiz agak besar digunakan. Very mengenyangkan. Banyakkkk daging ayam, which I have to put aside some of it. Cuba dan nilaikan sendiri!



Lunch time tadi pun, masih menu koay teow goreng..tapi koay teow goreng 'lungguk' ala kat pasar malam tu je uols. Sedap sebab perut lapar..dan yang penting morahhhh, sebungkus baru RM 1.00, boleh la sekadar mengalas perut diiringi beberapa ketul kuih karipap & 'masalodey' *betul ke spelling camni..






16 comments:

  1. semalam dinner papa mifz mkn koay teow...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papa Mifz,

      ter'sama' lah...ngee.. :)

      Delete
  2. Salams.

    Sis, gambar no 2 tu bukan main lagi. Tiba-tiba terasa nak makan Char Koay Teow.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seri,

      Gambar no.2 tu memang agak tempting kan..

      Delete
  3. Kakcik suka char kuey teow yang macam berkuah tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakcik,

      Char koay teow memang biasanya berkuah. Kedua2 versi koay teow dalam gambar tu adalah koay teow goreng. Char koay teow yang best mesti rasa manis kerang @ udang besar..

      Delete
  4. kalau sebungkus baru RM1 .. ngapa tak beli 3 bungkus. baru terasa !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakngah,

      saiz macam saya ni kalau beli 3 bungkus, maknanya 3 kali makan bukan 3 bungkus sekali makan..hehe

      Delete
  5. Akak suka kuetiau no2 tu, nampak mengancam. Banyak ayam, I LIKE!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      puas jugak saya edit gambar no.2 nak bagi nampak nostalgia gitu. tapi memang tak dinafikan rasa koay teow goreng basah no. 2 memang sedap + pedas..makan panas2 pulak..berpeluh woo..

      Delete
  6. yummehh saya pon suka kuey teow..owh jup masalodey tu kuih apa u? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitt,

      'Masalodey' tu cucur dibuat dari tepung gandum & kacang dal yang ditumbuk halus..letak chilli paste dlm adunan cucur tu..so pedas rasanya. I tak sure boleh dikatakan sama atau tak dengan 'vaday'..lebih kurang kot..tapi 'vaday' yang boleh dapat kat restoran mamak biasanya rasa masam, berlainan rasa sikit dengan masalodey.

      Delete
  7. kuew tiew yg first tu lg meleleh ak nengok.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taufiq Arifin,

      terima kasih naa singgah baca & komen.
      yang first tu sedap tapi tak nampak menarik dalam pic sebab bekas berbungkus tu kan..hee

      Delete
  8. Mmmmm...makanan fevret akak. Kalau gi Penang, itulah yang akak cari dulu, walaupun kat airport. Tapi taklah sesedap mana. Yang akak paling suka kat Park Royal. Siap letak isi ketam lagi. Buffet bekfes pun dia serve ckt style hawker tu. Tapi dari gambar ni dik, akak rasa no. 1 tu nampak sangat sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Akak kena ingat tau Koay Teow goreng dengan CKT tak sama. CKT berkuah..biasa diorang masak mesti letak seafood kaw2 punya macam udang besor dan kerang. Kalau letak isi ketam tu mmg walaweii la sedapnya..hehe.
      saya pun lebih suka no.1 sebenarnya..sebab..........takleh makan ayam..hehe

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails