About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Sunday, May 6, 2012

Spaghetti Goreng Emergency

Kelmarin kan berbelah bahagi dek peperangan antara kalbu dan akal fikir...alhamdulillah..semalam otak menang! Yes! Ada gak pekdah nya dok memerap di rumah. Almari  baju berkemas, rumah bersapu, buku pun sempat baca walaupun cuma 20 puluh helaian, layan channel AFC & History sampai tertido. Lepas tu kan..bangun dari tido..perut lapar la uols!


Godek-godek dalam fridge tengok stok apa je yang ada..sosej, tauhu, tomato, ketam balls...stok spaghetti pun ada lagi. Nowadays, dah berazam nak kurangkan yellow mee....alhamdulillah rezeki dinner malam ni kot..apa lagi...chargasssss laaa..!

Bawang yang dah siap mesin dimasukkan dalam bekas dah abis rupanya..terpaksa la menangis sikit-sikit kupas dan cincang bawang besor & garlic. Tak berapa besh la..suka bawang kisar lagi...tapi boleh laa...nak cepat kan..

Spaghetti dah tossed...prepare for chilli paste, chilli sauce..oyster sauce dan segala mak nenek perasa yang dibenarkan dalam rumah ni. Main campak je...tapi frust jugak la..no sayur mayur...I kan dah jadi pemakan sayur dan ulaman tegar sekarang ni...yang ada ulam pegaga dan pucuk putat...hagak-hagak la nak campak ulam tu dalam spaghetti ni kan...hehe..

Tadaaa..! Siap sudah!


Spaghetti Goreng Emergency! Wallla....sedap la untuk orang yang sendiri masak, sendiri makan...dari nan ado kan....

Burrrppp..alhamdulilllah..pair dengan Kopi Mahkota Dewa...superb sekali!




30 comments:

  1. rajinnya anak mami nie.... hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eelobor,

      rajin tak selalu..hihi.lapar punya pasal kena rajin lah!

      Delete
  2. wooo... memang le sedap. bagus beli spagheti ganti mee.. simpan pun tahan lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza,

      Yup. Walaupun org kata spaghetti ni tinggi karbohidrat, sekurang2nya baik dari makan mee kuning..kat umah ni, stok pasta biasa habis dalam sebulan..heee...:)

      Delete
    2. pakngah al-lavendari,

      mee kuning kan dulu orang sibuk2 cakap, ada asid borik yang boleh menyebabkan kanser.

      Delete
  3. Wow....pandai gak hang masak......corah maso dopan.....ahakz...menantu pilihan....ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      tak la pandai...hang pandai lagi..hehe.

      menantu pilihan belum tentu isteri pilihan...ekekek.

      Delete
  4. Masak sendiri memang sedap walaupun hanya telur goreng. Spaghetti memang lebih sedap dari mee kuning, sebenarnya. Selalunya akak tumbuk udang kering sama bawang putih dan bawang merah. Lepas tu tumis dan goreng dgn spaghetti. Kalau ada mince chicken lagi best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Betul la kak..macam yang saya masak tu kurang rasa 'manis' sebab takde udang, minced beef/chicken..bonda saya pun cakap camtu. Dah nama pun emergency, guna apa yg ada. taruk udang kering mesti lagi sedap kan..sayangnya...saya takleh makan udang...:(

      Delete
  5. wahhhh sedap....yg emergency tu selalu sedap...hehe.saya pon satu hari suntuk ni makan spaghetti...tumis pakai prego n garlic chop jek...akekkeke malas dehh nak masak weekend nehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitt,

      yg emergency, pantas dan tak cukup bahan tu la yg selalunya sedap..di'belasah' sampai licin...kan...hehe.

      Delete
  6. Kakain biasa masak mcm tuu..apa yang ada jer...
    Habis jugk anak2 makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ain,

      bila lapar, apa yg terhidang dah syukur alhamdulillah. kat umah pun mcm tu..kalau mak masak nasi goreng biasa je pun kena time lapar...sedap pulak rasanya.hehe..

      Delete
  7. nampak menyelerakan.. yg penting boleh buat perut kenyang dan kita sendiri rasa sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanis,

      suka ayat last tu.."yang penting kita sendiri rasa sedap"..:)

      Delete
  8. Wehhhh dik, spegeti goweng emegensi ni telah membuatkan akak plak emegensi teringinnnn! Kejammm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      Erk..emergency teringin? call 25 25 je la..cepat sikit...ekeke...40min sampai.

      Delete
  9. Replies
    1. Papa Mifz,

      Boleh laaaa...dari kelaparan..hihi

      Delete
  10. OK la tu... bagus apa... Dah setara Master Chef...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izni Hafiz,

      tinggi sangat pengiktirafan itu..haha...tak layak den...nak dapat gelaran chef pun belum tentu lagi..

      Delete
  11. Replies
    1. Zeq,

      memang la tak sedap..awak mana reti makan spageti..haha...pagi2 dah telan nasi....kan..jangan lupa statement sendiri pulak yer.

      Delete
  12. Salams

    sis Siti, lamanya tak menjengah ni. Tiba2 aje entri makan. (Iris dah transform dah..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iris,

      wah..lama menghilang sis..:) how are you..? entri makan tu dah macam trade-mark kat sini...

      Delete
  13. assalamualaikum

    saya tak boleh layan la spaghetti..tak tau napa tak leh masuk kat anak tekak nie...pizza ok plak..uniknya setiap manusia nie kan heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sahrom,

      wkmsalam..
      masing2 orang..masing2 citarasa...tp spagheti ni bila digoreng ala melayu ni lebih kurang macam mee goreng je jugak.

      Delete
  14. Replies
    1. Nora Karim,

      thanks singgah komen..& salam kenal dari sy. nak kata sedap...kena kata sedap jugak lah..sebab sendiri yg masak kan...hehe.

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails