About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, June 1, 2012

Nak tambah gourmet collection....?

Last weekend, bawak mak bonda shopping groceries di Tesco..monthly routine kan. Belek dari satu bahagian ke satu bahagian...mana yang perlu campak dalam trolley. Terdapat pengurangan pada corak pembelian untuk barang-barang dapur for month of June sebab "kementerian kewangan" kena lebihkan tumpuan pada perbelanjaan pendidikan...hehe.

Sampai kat tempat bahan-bahan masak tu..mata iols terhenti kat rak ni...




...bagus lah...dah boleh dapat segala jenis spice and herbs dalam botol ni pada harga yang lebih rendah. Biasa terjegil jugak bijik mata bila lalu depan rak ni. Tau-tau aje lah McCormick punya spices & herbs sebotol pun dah berapa hengget, setara harga makan tengahari dan makan malam dah tu..untuk sebotol aje! 

Now, tak perlu gundah gulana lagi...dengan harga serendah RM3.90 dah boleh dapat sebotol intan herba terpilih.....ecece...promo macam hape je! Just mention je nak apa, basil, thyme, marjoram, oregano, parsley, mint, rosemary dan segala macam mak nenek lagi. Grab sebotol mix herbs...RM 4.90..extra singgit sebab empat jenis herba dah campur in one bottle.

Hehe...beria-ia promo, actually nak habaq..........beli sebab berkenan kat packaging and bottle yang digunakan. Boleh recycle lepas habis isi nya... ^_^ Dan mood memasak in the air...! 

Semalam baru dapat "anugerah kecemerlangan" dari mak bonda..sebab berjaya masak kentang goreng bersama telur...haha...serious..just a simple meal aje pun, dan bukannya tak pernah masak masakan tu. Maybe sebab gunakan daun2 herba tu yang menambah kewangian dan rasa makanan tu. Sorry, no picture to tayang-tayang to uols...I'm in the morning rush yesterday, 45mins time to mandi, iron baju, bersiap, masak masakan simple yang dapat "anugerah kecemerlangan" tu, tapau dalam bekas....and left home for office. The leftover tu mak bonda sampai panaskan balik petangnya.......bangganya jadi anak mak! :-)


14 comments:

  1. Salam kak

    Saya juga suka kumpul dan juga pelbagai perisa dan herbs. Saya pilih jenama Masterfoods & MrCORMICK. Nampak comel je botol2 kecik ni tersusun indah di dapur kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, Seri..

      Yes, that's it. Memang suka tengok things organized macam tu..senang nak pick masa kalut2 memasak.

      Delete
  2. Lepas ni makin bertambah rajin la adik akak ni turun ke dapur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chik Na,

      Harap-harap macam tu la...nak rajin macam chik na..:) jangan lah bermusim je rajin nya ni..hehe

      Delete
  3. Adoih penat taip komen, dia tak mau publish pulak.

    Semoga dik Murni terus rajin memasak! Akak pun suka botoi comei2 gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      Tq atas doamu itu..:) Sekarang ni dah tak boleh depends kat mak bonda..dia pun bukan sihat sangat. Kadang2 bila kami dua2 tak sihat, dapur tu tak berasap langsung.

      Delete
  4. Replies
    1. IM,

      Uiks...IM pun minat shopping kat rak ni...:)

      Delete
  5. teman tak berapa pandai guna herbs2 nih..tau guna lada hitam dgn lada putih aje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nini D,

      Sama la dengan I sebelum ni..reti guna black pepper je. Now, dah rajin melangut depan TV tengok AFC, tak pandai pun dah reti sikit-sikit...hehe

      Delete
  6. Kalau buat scramble egg pun sedap letak herbs tu dik. Lepas tu campurlah dgn tomato dan salad masuk dalam wraps. Memang sedap, ringan dan mengenyangkan. Happy cooking ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Oh..sangat menarik idea mu kakak! Buat wraps kan...tapi jangan lupa sprinkle segala mak nenek herbs tu dulu...hmm...okey..t.kasih kak, nanti boleh la saya cuba buat....:)

      Delete
  7. murah gak ler brand tu selalu beli sebotol rm8 jugakk...adess

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitt,

      Yup..murah kalau nak dibandingkan dengan brand McCormick & Masterfoods. Betul...selalu RM 8 onwards untuk sebotol...

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails