About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, July 3, 2012

An apple a day keeps the doctor away

Rich in anti-oxidant and vitamin c, besides good for skin and immune system, ia menyokong kesihatan paru-paru dan baik untuk mengawal asthma, 5 biji epal atau lebih seminggu. Ia jugak tinggi serat dan dapat mengurangkan risiko colon cancer, prostate & breast cancer. Sifatnya yang low in calory dan mempunyai gula boleh menghilangkan keinginan dan ketagihan terhadap coklat dan candy. Epal mengandungi phenol yang boleh memusnahkan kolestrol jahat dan menambahkan kolesterol baik. Juga ada phytonutrient, baik untuk kesihatan otak dan mengelak penyakit seperti Parkinson & Alzheimer. Bagi mendapatkan jantung yang sihat serta mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular ni, makan lah epal sebab it's rich with flavonoids.




And most of all -- ia sedap sangat!

Tapi...tu la kannnnnnnnnnnnnnnnnnnn......dulu-dulu ketegaq, tak mau makan buah. Arwah abah tiap-tiap bulan lepas dapat gaji, mesti beli buah epal merah ni. Penoh kasih sayang nak bagi anak-anak makan supaya sihat dan membesar bagai johan. Tapi, anak-anak..nampak buah epal merah siap juih bibir...cemuih kata nya. La ni...baru ada akai. Tak reti nak bersyukur, maklumlah..nangoi lagi waktu tu. 


Red Delicious, Fuji Apples, Royal Gala, Granny Smith *epal hijau!, Pacific Rose.....this is among the varieties...from 7,500 in total yer..banyak kan!?!

Walau apa jenis epal sekalipun, jangan sampai terjadinya tragedi buah epal sudah!! *tangan terhiris masa potong epal...last year I guess!


p/s: where's the apple of my eye...?

glosari:
nangoi = budak kecik, tak matang.




30 comments:

  1. Akak suka Fuji apples yg besaq gemuk itu, baru la padan seia sekata dengan diriku ini, kehkehkeh! Tapi tak bleh la tahan nak makan epal hari2, cemuih la jugak. Kita pelbagaikan yeh. Hari ni makan epal, esok makan kiwi, lusa makan limau gedang, tulat makan buah staq & sebagainya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      Fuji apple tu sebijik pun kenyang..kan..gevu gitoo! Yang tu la yang chek buat sekarang ni...pelbagaikan jenis buah2an..tak kira la tempatan ka..import ka...hehe...lawak komen kak dinas ni...especially tang buah staq tu...lama tak makan....:D

      Delete
  2. Akak suka makan epal yang extra crispy tu. Kalau yang lemau tak berapa suka. Tapi kan kalau tengok citer snow white tu, macam sedap je epal yang depa makan. Sangat juicy. Bila sendiri gigit tak pulak macam tu. Byk info akak dapat pasal epal hari ni. Thank u, dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      A'ah kan..saya pulak suka tengok rangkaian iklan DKNY be delicious tu..eiii...geram kat buah epal! warna je dah cukup menarik. Dan..saya pun suka yang extra crispy. sama2 kak..sharing is sexy! :-)

      Delete
  3. x suke epal yang gebu...huhu suka epal fuji gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatiha,

      fuji apple pun kadang2 gevu jugak u...:) kalau dapat yang rangup tu kira okeh la..tapi i dua2 jenis pun i belasah sama je jugak..hehe...

      Delete
  4. Kat rumah makchaq kalau epal lambat sikit nak habih, kalau tembikai, nenas, pisang, betik cepat pulak langsai... Epal fuji beli minggu lepas tak habih2 lagi... Selera tempatan budak2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq,

      Sama la sini pun makchaq..harap chek sorang saja..yang kadang2 makan ikut mood. tapi kalau letak buah lain atas meja tu..cepat ja licin..hehe

      Delete
  5. buah yg plg akak xsuka ialah EPAL..hu.hu.hu....byk khasiatnya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      selalunya macam tu la kak..yang kita tak suka tu yang baik untuk kita..hehe

      Delete
  6. So....kepada mereka yg tak suka makan epal...apa gantinya...??...ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      Disebabkan buah epal ni banyak khasiat terkumpul dalam sebijik buah..maknanya..hang kena makan kombinasi banyak jenis buah yang ada khasiat macam epal lah...contoh, kiwi & oren (vit c), anggur (phenol), tembikai (phytonutrient), avokado (serat/fiber)..haa..combine la semua jenis buah tu naa...hehe

      Delete
    2. mak oiii....banyak plak top up nya....leh cirit birit den ni....ahakz

      Delete
    3. tu la hang jebat...org suruh makan epal ja..hang tak mau...ekekeke

      Delete
  7. i love apple..hehe..

    ila bru dengar Nangoi tu akak...tak matang rupanya..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ila,

      Bagussss..suka epal eh..? boleh geng..walaupun mula2 dulu tak berapa suka..hehe.

      Ya la...nangoi tu budak kecik..tak matang..macam kita panggil 'budak kandos' gitu...

      Delete
  8. Replies
    1. Sharinginfoz,

      kadang2 terlupa...kan.. :-)

      Delete
  9. My dearest Siti Murni..

    It's a nice n3. Setiap buah2an membawa kelebihan Dan khasiat.

    I use granny apple to make my apple pie. Sedaaappp..

    Talking about health. Prevention is better than cure .. I fully agreed with your apple proverb.

    *** belah tempat akk (KL slang) - Ngongoi ... Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ya,

      Thanks kak.. :-) mesti sedap apple pie yang kak ya buat. Pernah terbaca kalau nak buat apple pie, kena guna granny apple...hee..chek tak pernah buat sendiri.

      yeay..belajar perkataan baru hari ni...'ngongoi'..bunyi nak dekat sama dah..

      Delete
  10. Kak Nida ni ada angin.. bila suka berbiji2 daku makan.. tp bila taknak tu sampai busuk epal tu atas meja..hehe


    p/s: maaf lama tak jengah.. memang teramat bz mengemas sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nida,

      sama la tu kak nida..makan ikut mood je. tapi kadang2 tu saya paksakan diri..masa ada rasa macam tak nak makan tu..cuba set mind.."kena makan ni..sumber vit c...bagi sihat otak"..bla..bla..hehe

      takpe kak..saya pun hari tu banyak hari tak ber'update'.

      Delete
  11. insaf sekejap...kene makan buah byk lepas2 nih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papa Mifz,

      yer..makan banyak buah2an dan sayur2an..tambahan lagi dengan keadaan cuaca sekejap hujan, sekejap jerebu ni..

      Delete
  12. Salam sis..
    tak kenyang..
    nak pekena nasi lemak
    juga pagi2...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zulkbo,

      salam bro..
      nasi lemak, roti canai...apa pun boleh..tapi kena ambik buah jugak, okeh...:)

      Delete
  13. words nangoi tu mak akak selalu guna..hehe
    tomei gambo,nostalgic kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tiha,

      Yeay..finally, ada jugak yang tau perkataan 'nangoi' tu..hehe...:-)

      Delete
  14. Salam Siti,
    udoh sihat kaa?
    Kalau summer di Turki, gerenti akak dah pongap buah epal tiap ari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, Yong Halima,

      belum sihat sepenuhnya..masih dalam proses makan ubat, yong oi..hehe..
      yong pun suka epal..?yeay..geng okey.....:-)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails