About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, July 25, 2012

Bila Ramadhan...... shopping baju raya stail dulu-dulu



Bila Ramadhan.... terimbau-imbau lagi nostalgia bulan puasa di zaman kanak-kanak 'kandos' (sebab budak-budak suka makan cekelat kandos). Setiap dua minggu sekali kami dua beradik akan menunggu ketibaan kereta apek ni...tapi tak sama keterujaan menunggu pada awal bulan puasa tauuu...


kereta apek macam dalam gambo ni akan sarat dengan kain-kain ela, kain batik, kain pelekat, baju siap, baju tido, baju dalam....oopps! Hehehe...naughty u! In fact semuanya ada la kat dia...sampai la ke alas meja, cadar dan kelambu...hmmm..mana la tak sarat kereta apek tu kan...





Bila apek masuk kampung....terdengar-dengar la hon kereta dibunyikan sepanjang jalan masuk sampai la kereta dia selamat parking kat laman rumah jiran bertentang dengan rumah kami. Apek tu pilih rumah yang paling luas laman dia, senang nak berjual-beli, dan hampar segala macam kain-kain jualan dia...


Apek sangat efisien, simpan semua rekod-rekod hutang customer dia dalam buku 555 tu...ambik je, bayor ikut suka hati, janji bayor...kalau tak bayor sekali dua tu, apek pun paham. Masa tu banyak orang keja kampung...duit upah tak menentu...yang keja kilang macam arwah abah pun sama.


Bila dia dah hampar kain-kain tu...kami dua beradik yang gedik ni pun ape lagi....kasi pungggahhhh....pilih je mana berkenan lepas tu tunjuk kat mak, mak pikir-pikir sambil garu-garu kepala yang tak gatal..lepas tu try letak kain tu kat badan kami..tengok matching tak untuk anak-anak dia...then baru la beli. 


Excited kemain walaupun kain tu harga morah-morah je. Dan si anak-anak bertuah ni pulak dah dibeli kain, si adik pulak tak berkenan kain yang dia pilih tadi....dia berkenan kain yang akak dia pilih plak! Haruuuu...budak tu suka tau bebal, hempas-hempas kaki...(untut kang baru tau!). Kalau nasib baik, kain ela tu banyak lagi, mak boleh la beli kain yang sama. Kalau nasib tak baik, akak nye ni lah yang mengalah....dia asik moncong sedepa je selagi tak dapat yang dia ndak..! Geram I tau....eiiii.....(boleh geram je la, tak berani tampor..kang dia report sama abah, ahkak jugak yang kena!)


Itu senario kalau masa tuuuu jugak dia tak berkenan....ada jugak sekali raya tu, baju dah siap mak jahit...boleh, baju kita jugak dia ndak...?? Sekali lagi, ahkakkkkkk jugak kena give-up, terpaksa la swap baju kitorang. Nasib baik la dari dulu hingga kini, baju kitorang saiz lebih kurang je...boleh tukar-tukar. Dan ada ketikanya mak terpaksa belikan kain yang sama untuk we all dua beradik, nak mengelakkan daripada bergaduh. Raya dulu-dulu mana ada tema bagai...so, masa beraya dalam kampung tu, glam giler la dua beradik hot ni kan...baju sama! Haha....masa tu langsung tak rasa hot, hampeh je baju sama dengan adik!


Itu cerita zaman sekolah rendah dulu lah, bila dah masuk secondary school dah pandai demand sikit, tak layan dah baju kat apek ni. Mesti nak ajak arwah abah & mak beli baju yang "kellllas kau jah". Dan sekarang ni...dah tuo2 gaya gini, beli ready-made je. Melambak kat shopping complex tu. And as usual, I bukan choosy type of person. Selesa, color sesuai, tak pricey sangat, yang itu lah yang I rembat. Malas nak pikir stail-stail bagai. Dannnnn....kalau dulu bergaduh pasal baju, sekarang pulak we all memang ada mutual understanding pasal baju. Kadang-kadang, boleh tukar suka sama suka...contract seminggu, dua minggu...hehe..lepas tu tukar balik...provided saiz yang we both boleh pakai lah. Ternyata sekali darah yang sama mengalir dalam tubuh we all......same taste..!

 
Anyway, very the nostalgic kan...budak-budak zaman sekarang ni mana rasa dah semua ni..those born in 70's and 80's kalau bernasib baik, merasa la kenangan macam ni. Pengalaman u all pulak macammana yer...ce citer..ce share kat sini...nak gelak sama-sama. :D





21 comments:

  1. huhuhu...bukan kata adik beradik kena sedondon...kalau kakak dengan adik lelaki pon sama...hahahahhaa adik saya yg lelaki tu kalau baju saya polkadot...baju melayu dia pon mesti polkadot..hahahhaa belum lagi kira duit raya tuh...hahahahha tersenyum2 bila baca entri awak teringat kenangan lalu ;)
    selamat berpuasa ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitt,

      See....orang yg ada pengalaman yg sama mesti boleh recall n gelak2 balik kan...
      tq...and selamat berpuasa, bitt..

      Delete
  2. Assalamualaikum Siti Murni..

    First of all kakya pun nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat adik Siti sekeluarga. Kakya pun dah beberapa hari hilang Dari dunia blog. Balik terawih jer mesti nak landing pastu dengan tak perasannya terus krooohhhh!!! Haha.

    Cerita kakya masa kecik2 pun banyak untuk di kenang, ketika bersama kedua arwah my parent. I am the only daughter and a brother. If I start telling stories, sebulan ramadhan ni kot baru abes.

    Neway.. Kakya pencinta traditional baju kurung since young. Arwah Azzah Aziz ekceli is my idol. Raya selalunya my besan yang buatkan baju kurung. Bagi je kat dia kain ela. Pandailah dia nak siapkan on time. Since our children got married, kakya dengan besan2 become a BFF.. Bestkan?

    I understand u further your study now. I wish you all the best dunia Dan akhirat.. Keep in-touch for the ukhuwah yang indah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakya,

      Wkmsalam kak..terima kasih atas ucapan. biasalah tu kak, bulan posa ni memang letih dan mengantuk menjadi-jadi.

      saya pun sama..pecinta baju kurung. Alhamdulillah kakya pun pecinta baju tradisional kita..yang arwah Azzah Aziz pakai tu banyak dari koleksi kurung johor kan kak..?

      same goes to you ya kakya..all the best utk kakya jugak...will visit u tiap kali free..okess.

      Delete
  3. dni dulu raya abah beli kain murah2 je mak yang jahit baju.. reasonnya, budak cepat besar.. nanti kalo nak belikan baju mahal tunggu sekolah menengah... memang betul.. masuk sekolah menengah baru merasa baju ikut stail yang dni minat, harga up sikit. hehehe... baju lama, mana nak pakai zaman sekolah. memang rugi beli mahal2 zaman sekolah rendah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ardini,

      Dulu2 Dni..kain morah2 pun kita dah cukup hepi, sebab kita tau kepayahan mak ayah kita nak belikan baju mahal2..betul tak?

      Delete
  4. Aiseh takdak kenangan berebut kain baju dengan adik pempuan atau kakak kerana dua2 pun takdak. Yg ada ialah sekali tu masa arwah bapak beli kain untuk buat baju kat akak, Che G pulak berkenan jadi bapak pi beli lagi kain tu, kahkah! Masa tu akak sekolah rendah kot :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      Kira akak dengan che G same taste jugak la tu..hehe...takpa lah, kira baju tema la untuk raya...sedondon dengan bonda pulak kesahnya.haha..macam2...seronok pulak dok kumpul cerita orang ni..

      Delete
  5. biar blog bertukar rupa
    TiranaAduka singgah jua
    Ape khabar gerangan disana?
    Moga persahabatan kekal selama...

    Tirana ini tak pandai bermadah
    Bersyair gurindam jauh sekali
    Singgah setelah selesai ibadah
    jangan lupa berkunjung kembali

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Che Rosliza,

      Thanks..nanti i pegi sana balik yer...:-) salam kenal.

      Delete
  7. Bab pakai baju sama tu memang akak merasa jugaklah sampai darjah enam. Lepas tu masing2 dah sekolah asrama, mak kreatiplah sikit. Beli kain corak sama tapi warna tanah dia lain2lah. Takkan nak boria sepanjang hayat kan. Hihihi. Tapi sekarang ni dah tua, akak punya kakak suka nak rebut2 baju kelawar dgn akak. Haru betul. Mana yang kita berkenan, itu yang dia nak. Mentang2lah baju kelawar ni free size.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Baju kelawar jugak yang sedap pakai..sampai berebut-rebut.hehe.
      kalau dah nama adik beradik tu...citarasa mesti more or less the same je kan. Mak2 kita ni diorang taknak kita gaduh, jadi, automatik kena kreatif nak gembirakan anak2..alahai..sama kapal lagi kita kak..hehe

      Delete
  8. he..he.. tersenyum2 akak membaca entry ni sbb mmg terkenang2 zaman shopping raya time kecik2.. mmg lebih kurang samalh jugak.. siap beli beg gantung lagi nak isi duit raya.. lepas tu sementara menunggu raya, sepuluh kali kejap rasa nak cuba baju2 and kasut2 raya tu whole set.. skrg ni anak akak takde pun mcm tu.. kdg2 ajak beli baju raya pun payah sangat nak ikut.. dah belikan, nak suruh cuba pun payah sgt.. lain sgt dah dulu dan skrg.. rasanya dulu lebih gempak wp mak ayah tak dpt penuhi semua yg kita nak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Hanis Azla,

      Yelah kak..beg gantung kaler maler...merah, biru...hehe, ikut warna baju..kan..kan..hehe. Kalau teringat kenangan raya masa kecik ni, memang nak tergelak...rasa macam kelakar je..semua nak sedondon.

      Delete
  9. harap masa boleh berpatah balik dan nak alami balik zaman kecik2 dulu masa shopping raya dgn family dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papa Mifz,

      Alangkah bestnya kalau boleh..kan..

      Delete
  10. Assalamualaikum wbth...
    singgah lepas sahur.....

    kalau ada masa dan kelapangan.....

    http://aku-saya-alam.blogspot.com/2012/07/bila-diri-di-cintai.html

    ada sambungannya.....
    Selamat menjalankan ibadah Puasa....

    ReplyDelete
  11. akak dedolu mak selalu beli kain sama dengan adik sebab kitorang mcm kembaq..beza setahun jer..kasut pun sama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tiha,

      sebab beza setahun je kan..kalau kasut pun sama, memang ramai la yang ingat kembaq..kan..apa2 pun, kenangan semua tu kan..:-)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails