About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Sunday, July 29, 2012

Iftar Ramadhan 9


Menu iftar untuk Ramadhan 9....simple but irresistible! Garlic bread and mushroom soup. Mushroom soup tu just from can..campbells, tanpa editing..hehe. Malas nak add-in button mushroom lagi. But garlic bread tu memang buat sendiri. Just guna roti gardenia. Daripada bazir tak ada orang sudi nak jamah roti di bulan bulan puasa ni, baik buat toast.




Garlic bread ni kalau guna french loaf or baguette lagi laaaa sedap nye. Cuma kalau guna french loaf, kena bakar guna oven lah jawabnya. Dan bab nak guna oven laaaa yang paling tak digemari! Nak mudah, guna je roti gardenia, boleh bakar guna toaster. 

Resipi dia pun simple...kalau mintak orang yang dah sedia terer buat, silap-silap sambil pejam mata je dah siap...hihi...kalau suruh I, still kena celik mata la kanss. Garlic tu rebus dulu sampai dah lembut, then tapis, lumatkan dengan butter, serbuk lada, sedikit garam. Kalau nak cantik & wangi, tambahlah parsley. Kalau tak ada, tak payah bubuh. Macam yang I buat tadi, just sprinkle some mixed herbs..wangi sudahhh..!

Alhamdulillah...rezeki untuk dua orang hari ni...I dengan mak bonda saja. Nanti dah lewat sikit baru ambil nasi. Hidangan kurma daging dan sayur kacang panjang goreng sedia menanti untuk dijamah, cukup sehingga sahur nanti.

Uols...berbuka apa tadi...ce citer..ce citer....


p/s: entri ni didedikasikan buat incik hang jebat & kak linda, as per your request di facebook yaa...:-)




19 comments:

  1. Wahhhhh....mcm ne ghupernya.,...terima kasih kerna sudi kongsi gambaq nya.....

    Ada rasa mcm kat Pizza Hut tak...??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      sama2, jebat..:-) simple..nanti try la kat rumah. lagi sedap dari pizza hut okeh..haha.

      Delete
  2. Tak dedikasi utk Kak Azie pun, tetap Kak Azie rasa teruja nak try one day. Anak-anak suka mushroom soup, tp mcm U gak la, memang direct from can atau yg instant dlm kotak/sachet jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie,

      sebab depa dua request nak tengok pic..ehehehe..sila la try buat garlic bread tu..mesti anak2 suka..:-)

      Delete
  3. Huihhh best nih. Mudah ja respinya, nanti insyaallah boleh buat. Akak kalau yg complicated tu maleh jugak nak membuatnya, ni simple ja, bestlah. Tima kaseh kongsi naa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      sama2 kasih...ekeke. itu la kak oi, cari resipi yang mudah, ringkas dan paling penting, tak payah bersesak pi pasar ramadhan.

      Delete
  4. Uuuuhhhh.. Looks so apperrizing.. Rasa nak geget skrin.

    I had lontong as a main dish yesterday. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakya,

      Sabaq kakya..bulan posa ni..hehe...
      Lontong pun one of my favorite..lama jugak dah tak makan lontong. Sini kalau nak makan lontong, kena buat sendiri..susah nak cari kat kedai.

      Delete
  5. berbuka yang simple2 gini lebih mudah kan??
    bulan2 posa ni malas nak berlama2 sangat kat dapur..heheh..
    (ayat org malas)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana,

      Yes, exactly. Dugaan tau nak berpanas kat dapur tu.

      Delete
  6. IM selalu makan pagi di tempat kerja dengan roti garlic + teh tarik. memang best...

    ReplyDelete
  7. Ringan je kan. Akak berbuka pun kena ringan2 je dulu. Slow and steady ambil quaker oat dulu dgn kurma. Lepas dah solat barulah jamah nasi, itupun kena sikit saja. Tapi yang peliknya, makanan ringan je, badan ni tak mahu jugak meringan. Masih makmur, dik. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Makmur la bagus kak..saya yang kurus ni beria-ia je nak memakmurkan body..tapi..alahai..10hari puasa..habis semuanya longgar..termasuklah jam tangan! Hmmm...lama gak tak makan quaker oat..tambah honey ngan fruits sedap gak tu...idea..idea...:D

      Delete
  8. Replies
    1. Fara,

      alhamdulillah..sedap..dan puas makan..:-)

      Delete
  9. simple ke apa ke yang penting masuk tekak sedap. lagi2 yang kita buat sendiri.

    ReplyDelete
  10. roti garlic nih cicah dgn mushroom sup mmg sgt2 sedap..terangkat bila mkn...:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails