About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, July 6, 2012

Insta #3: Spicy Vege Penne Pasta & Cheesy Bites Steak Pizza


It's been 3 days home alone. Bonda ada overtime work @ PSP, my Azri pun dah back to work yesterday.............so, there's no difference macam living single gitu. Kena sendiri masak, sendiri makan....sedihhhhhh.... :-(

Di kala bonda tak ada, boleh pulak I buat keja macam lipas kudung...lipas kudung yang efektif gitu..ko ade? Haha...kain baju berbasuh, berlipat, berkemas, air teh pun siap dibancuh, air masak pun memang ready je kat thermos tu, pinggan mangkuk kat sinki semua clear...no backlog at all, pokok-pokok kat balkoni je terlupa nak siram and most of all, perut lapar kena masak sendiri. Apa-apa pun alhamdulillah..kesihatan getting better untuk 3 hari ni, dapat lah tolong apa-apa yang patut kat rumah tu.



Kelmarin petang berperanglah dengan kuali dan periuk...keletung keletang anak dara yang kononnya efektif tu kat dapur. Masak apa yang ada je la labu.....*suka-suka kata orang labu kannnn...

Spicy vege penne pasta inspired tah dari mana. Lepas solat maghrib baru la makan.....tengok kemain lagi presentation, rasa...takat boleh tahan je, resipi main baling campak, acceptable la kan. Menyesal pulak letak ranting suri / daun saderi banyak-banyak..bau daun tu dah spoil the taste! The rest..cukup pedas dan garam perasa. Takpe..don't ever give-up....next time, kita olah lagi resipi ni. Even masterchef pun once dari zero knowledge jugak kannnnnn *statement menyedapkan hati sendiri.

The ingredients is very simple..beef sausage, salt, olive oil *kalau takde, minyak masak seri murni pun ok...chilli sauce, chilli paste, sikit rempah daging, broccoli, carrot, penne pasta of course, tomatoes, onions, daun bawang & sikittttttt daun saderi...tamo banyak2 yer, kang tak sedap. Campak je semua dalam kuali...sampai masak...wahahaha...macam tak ikhlas je bagi resipi kannn! As usual lah, tumis segala rempah mak nenek bagai dengan cili & bawang tu...then masuk je bahan2 lain. As simple as that.



Yang kat atas ni..dah tentu-tentu lah bukan I masak sendiri. Ni masak kat restoran Pizza Hut..heheheh...ada gak nak kena sekeh kan? Cheesy Bites Steak Pizza yang baru....u all dah rasa ke..?

It's last week, can't remember the date tapi memang dinner together dengan mak bonda & Azri. Eating out during weekdays memang jarang I buat. Sebetulnya, malas nak naik turun rumah-kereta, nak bersiap bagai...satu hal lagi, bila balik susah nak cari parking..tak suka..tak suka! Ini pun just co-incidence keluar untuk beli barang-barang keperluan dapur. Kalau tak..I'd prefer stay at home je..maklumlah.....umur dah kian lanjut ni kan, tak kose nak berpoya-poya kat luar...takde pekdah dek non!

That nite, we all order yang chicken steak. Sedap tang steak chunks and cheese lah of course. Maybe kalau ambik beef, rasa lagi ummphh kot. Beef kan lagi manis dari chicken. Pizza Hut punya western menu je belum cuba lagi....urmmm...dok berkira-kira dah ni..bila nak pegi lagi.....




16 comments:

  1. kat pizza hut tu ske minum milo ice dia jer...hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tiha,

      kenapa milo ice..?pekat n kaw yer..? :-) hee

      Delete
  2. Errr akak makin tua makin kuat pulak berpoya2..kehkehkeh! Ok statement tak senonoh. Tak senonoh tapi benar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      Akak berpoya-poya dengan incik kenon...itu senonoh kak...hehehe. Ini berpoya-poya..makan..soping..makan..soping...haih...duit habis, badan tak gemok jugak...

      Delete
  3. huhuhu...lipas kudung ye...sian la cik murni kita..tp oke pe..leh training jd isteri berkerjaya nnti...smbil jd surirumah....

    ReplyDelete
  4. Pizza Hut recipe dah mengarut sekarang...rindu Pizza Hut dulu...sekarang, Dominos is my #1~!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shasha,

      I tak pernah try dominos...tak tau la pasepa..walaupun ada rasa teringin nak pegi...try sekali dulu camne..maybe soon.. :-)

      Delete
  5. rajinnya anak omak........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      kalau malas...berlapar la saya kak...hehe..kalau sihat, insyaallah rajin..jangan la datang vit M tu..

      Delete
  6. walaupun simple tapi nmpk menarik jer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papa Mifz,

      thanks..tapi resipi tu perlukan pembaharuan lagi :-)

      Delete
  7. Tu lah kan. Memang boleh pun buat keje rumah dgn excellent sekali terutama bila tinggal sorang, kan. Alhamdulillah, lega hati akak dengar your health is getting better. Take care ya, dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Hehe..saya ni kadang2 ada peel tak suka buat kerja sama2..semua suka buat sendiri..kalau sihat la..hehe. Dapur apartment sempit, bab nak masak sama2 memang leceh..asyik berlanggor sana sini..sudahnya..either mak masak atau saya masak..so time mak tak ada je la berkesempatan nak buat semua benda sendiri. thanks kak...u too...take care tau..mudah2an akak pun sihat hendaknya.

      Delete
  8. adakah...sekali jer hang masak....pas tu 5 6 kali hang pi beli kat luar.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat..

      seminggu sekali..wakakaka...hari koje pun den masak jugak, depends pada mood. lauk simple2 malu la den nak publish sini...tp den tak boleh la nak masak puding bagai macam hang yang dah terer tu....hehehe

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails