About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, August 9, 2012

Bila Ramadhan....Nasi Ulam Tok Amah




Kalau dulu masa kecil, Tok Amah yang buat Nasi Ulam ni untuk anak cucu dia. Tapi la ni...cucu dia pulak buat Nasi Ulam ni untuk tok dia.

Tok Amah my one and only grandma, sebelah mak..*tok sebelah arwah abah dah lama meninggal. Tok Amah dah tak sesihat dulu. Dah mula ingat-ingat lupa. Macam arwah tok wan, bila cerita kena sabar...kena ulang banyak-banyak kali. Pertanyaan dia pun sama. Macam-macam jenis soalan, semua kena jawab..dan repeat memang confirmlah, kena repeat jawapan. Yang herannya kalau jawapan tak sama..boleh pulak dia ingat jawapan yang mula-mula tu..hehe...tok...tok...celaru sudah.

Okey...lari topik pulak.

Nak cerita kesah Nasi Ulam dia lah...menyesal betul la dulu tak nak belajar betul-betul buat Nasi Ulam ni. Orang tua-tua memang pandai combine jenis ulam yang sesuai. Macam yang I buat recently...tak sesedap yang Tok Amah buat. Rindu seh!




Tiap kali bulan puasa, Tok Amah mesti buat Nasi Ulam ni as breaking fast menu. Dalam sebulan Ramadhan tu mau jugak berkali-kali diulangnya buat. I can't remember exactly siapa yang suka sangat makan Nasi Ulam dia...it's either tok wan itself atau anak-anak manja dia...hehe....pakteh & makcik.

Masa mengutip daun-daun ulam tu yang best. Ngekor je bontot tok nya...sibuk nak memetik jugak. Tapi dah nama cucu kesayangan kannnn....tok mana marah! Kombinasi ulam nya dah tak berapa ingat...cuma pokok-pokok ulam yang selalu ada kat rumah tu macam ulam raja, daun selom, pucuk janggus, pucuk kaduk, pucuk mengkudu, daun kunyit....hmm...yang itu je I bleh recall...*kena makan banyak kismis ni...! Petik fresh dari ladang gitu! Belakang dapur je uols! Alangkah bestnya waktu tu...nak apa semua ada, petik je. Ingat sekarang je semua di hujung jari...dulu pun dah ada la. Tak payah pergi 'merket' bagai.....

Dah habis sessi memetik, sessi menghiris pulak....yang ni I ols paling suka yaaaa.....! Potong guna pisau lipat, pisau biasa pun boleh, tapi kalau guna pisau lipat...hasilnya lebih halusssss, mulussss, tulussss gitu. Habis bersepah meja kat dapur tu I kerjakan. Tok pening kepala....hehehe...

Habis semua daun-daun tu dihiris halus....sampai lah giliran tok pulak nak menggaul ulam-ulaman tu bersama nasi, kerisik dan ikan kering yang sudah diracik halus. Hasilnya...memang wallla...! Awat la dulu takdak henpon dengan kamera canggih manggih....kalau tak mesti dah boleh publish kat blog ni...tutorial prepare nasi ulam.....hehehe.

Seriously, nostalgia Nasi Ulam Tok Amah ni lah yang membuatkan I terasa teringin sangat-sangat nak makan in the early Ramadhan this year. Gagah dan gigih I buat. Alhamdulillah jadi...cuma rasanya dah tentu-tentu lah tak sama. Sempat I kirimkan satu bekas untuk Tok Amah, now residing with my pakteh.

Tok...I mish u..I mish Ramadhan wit u....and I mish my childhood Ramadhan very much.



p/s: Ada masalah kena habaq...bukan dok diam. 


14 comments:

  1. Kenangan yg sangat manis tuh. Huihh pisau lipat yg dulu2 harga sekupang tu ka? Yg tu tajam sungguh2! Heheh mintak maaf kalau dik Murni maksudkan pisau lipat yg lain :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      haa..betoi la tu. pisau lipat sekupang tu la..sebab ketajaman dia tu la sesuai utk potong nipis & halus daun2 ulam tu. tapi jangan lah dok pi guna pisau lipat tu utk pi asah pensel pulak...hehe....masa sekolah dulu, pisau lipat tu antara barangan yang diharamkan untuk mengasah pensel dsb nya..bahaya kannnn...?

      Delete
  2. kenangan indah tu...trkdg bila tgk mknan pn boleh buat airmata menitis bila rindukan seseorg...
    Akak pn suka nasi ulam...sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      A'ah kak..tambah-tambah kenangan dengan orang yang dah pergi meninggalkan kita, apa yg dia suka masak, apa yg dia suka makan...:-(

      Delete
  3. Akak nak try buatlah, dik. Semua daun ulaman tu feveret akak. Ikan kering tu yang keras rangup tu ke, ikan tenggiri masin tu? Lepas tu kena letak garam tak? Lagi satu soklan, kerisik nak letak byk mana? Mcm biasa, mintak maaf ya, dik, soklan akak byk pulak. Hihihi.
    Yeaay, dapat dengar lagu raya, best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Cari ikan kering/ikan masin yang ada isi..saya guna ikan talang. Kalau tak nak, akak gantikan dengan udang kering atau bilis pun boleh, make sure ditumbuk halus ya. tapi selera saya suka ikan masin lagi. kerisik tu agak-agak dalam 2-4 sudu besar kerisik untuk hidangan nasi 4 orang makan. part gaul2 bahan & ulam secukup rasa ni akak kena kreatif sikit, ikut selera akak. bak kata chef ammar al-ali..."suka suka hati"...hehe

      Delete
  4. saya pun masa kecik pernah tengok opah buat nasi ulam ni..tapi tak pernah terpikir nak belajar buat.yang tau asyik terpikir nak makan je..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana,

      Kannnn...masa kecik tau nak makan je. kalau tolong pun sekadar suka2 potong sana, hiris sini..tak pernah nak ambil tips2 pun.

      Delete
  5. makan nasik ulam laju cket rasa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tiha..

      Memang...! Pembuka selera....saya kalau nasi ulam ni je tak payah lauk pun dah cukup. Nasi ulam ni kan selalu orang pair dengan asam pedas sayur keladi...

      Delete
  6. Replies
    1. sharinginfoz,

      senang je buat nya kalau cukup ulam2an tu...try la bila2 nanti. sedap & berkhasiat..

      Delete
  7. nmpk sgt sedappp......to all blogger kalo nk crik duit smpingan untuk raye bole pegi ke link di http://prelaunchx.com/x/norfazrini cuba je dlu mane tau kot lah ade rezeki kt situ....yang pnting x yah kua duit...heee....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails