About Me

My Photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tuesday, August 7, 2012

Iftar @ The Ridge, Teja by the Sea

Pahang bertemu Melaka..ibarat kisah Tun Teja dan Hang Tuah. Begitu jugalah kisah di sebalik nama "Teja by The Sea". Pemilik restoran, "The Ridge, Teja by The Sea" berasal dari Pahang manakala isteri beliau berasal dari Melaka. Selain Teja @ Wetland, Precint 13, Putrajaya, "The Ridge, Teja by The Sea" di Batu Kawan pula baru saja beroperasi sekitar mac tahun ni.




4 August lalu..we had our iftar together, a group of 17! Wow...that's quite a crowd. Meriah sangat. Event buka puasa ni sepatutnya dianjurkan oleh JRRCMDU, but unfortunately atas beberapa sebab yang tak dapat dielakkan, event tersebut dibatalkan. Butttt....ada tapi tuu...hmm, biasalah..we were born stubborn..hehehe..yelah, sebab dah janji with Andrea Chong nak datang makan-makan kat sini plus permintaan kawan-kawan dari group yang memang teringin nak merasa makanan kat sini, so program berjalan jugak..more to personal event lah. Alhamdulillah..successful event. Big thanks untuk semua kawan-kawan from Penang Halal Food yang join untuk memeriahkan majlis berbuka ni. Tanpa uols, kami tetap datang, tapi tidak lah semeriah & se'havoc' tempohari.




feeling-feeling kat Hawaii gitoo!



Satisfied with good food, disediakan secara buffet, RM 38 per pax. Kami menerima layanan yang sangat 'warm & friendly' di sini. Ambience..environment..toksah cakap lah! Memang awesome. Menikmati sunset sambil menghirup bayu laut, cool breeze sewaktu berbuka.

Lets layan the senery first...

Romantik kannnn...^_^....tetiba datang mood nak ajak 'orang tuuuu'


Sila concentrate on the background ya..

Okey, now,  we may proceed to food...for info, The Ridge cuma menyediakan hidangan buffet untuk bulan Ramadhan ni. Kalau nak makan ala carte, you have to wait until lepas raya. They have Malay, Thai, Chinese, Asian Fusion and Western cuisine. Actually, both me and my sis memang dah tak sabaq to try their ala carte menu, especially the seafood pineapple rice and western mix grill yang sangat popular tu.

Buffet line-up







Ada kemudahan surau jugak di The Ridge. Sepanjang Ramadhan ni, ada imam jemputan yang mengimamkan solat maghrib, isyak & tarawih...not to worry okeh! And one more, please note that this restaurant only accept CASH here.





Location vise, bagi yang tak biasa, sila biasa-biasakan diri dengan google maps..hehe. Okey, situated just next to Jeti Batu Musang yang menyediakan perkhidmatan bot ke Pulau Aman. From Juru Toll take the next exit, Bukit Tambun/Batu Kawan. The Ridge ni further up from Stadium Batu Kawan & Bandar Cassia. If u reach both landmarks, tak payah kona-kona lagi dah..terus je..it will lead u to Jeti...and The Ridge just beside Jeti.




Jeti Batu Musang & Pulau Aman, view from The Ridge



Our group photo..sengih sokmo!


To summarise, tempat ni memang best. Suitable untuk romantic dinner, family get together and group events. Ample parking space, suasana menarik, makanan sedap, service yang mesra pelanggan cuma..lokasi saja a bit jauh from the hustle bustle city, sebab bandar Batu Kawan ni baru nak membangun, wait until the completion of 2nd bridge, pasti tempat ni akan lebih meletops kebaboom...hehehe..:D



Model Poplook by The Sea...mencelah sat...wakakakaka...


Okeh..sekian review untuk hari ni. Untuk pertanyaan / tempahan boleh hubungi The Ridge, Teja by The Sea or kindly call 019-4581996 / 013-9891995 / 019-4761994 / 013-7231997.







23 comments:

  1. wahh!! entry ini sudah keluar. sgt enjoy view kt situ. pas raya kita g lagi keh..nk amik ala carte pulak....nyum!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sugarhoney...

      Harusss lah! Kalau tak nanti cik photographer bebel kat i..bila nak buat entry? bila nak buat entry?bila nak buat entry?bila nak buat entry?hehhee

      Delete
  2. wah nice view yer kat situ...dapat berbuka kat situ mmg syok habis lah...:)

    ReplyDelete
  3. ramai yg tnya psl nk candle lite dinner kt situ...hehehe..sgt lah sesuai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sugarhoney..


      hang tak mau candle-lite situ ka..??wait for eniberseri...ekekek

      Delete
  4. Wahhhhh...permandangan kawasan tu mmg terbaek lah......cam ne leh depa dpt idea mcm ni erk...erk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      Serius cantek lah...itu lah..ciri2 seorang usahawan..kena pandai cari peluang & berani ambik risiko...:-)

      Delete
  5. Superb lah! Haritu akak dah pi situ tapi tak dapat tembak gambaq sebab situasi *toot*! Sangatlah *toot* masa tu. Bengang. Tapi siok dapat jamu mata di sini, I LIKE. Thanks for sharing dik Murni :)

    Oh ya, paling suka gambar model poplook dengan maxi hijaunya itu, sangat manis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      alamak..situasi apa lah yang *toot* tu kan...haa...mesti dating ni! haha....
      suweet ka....auwww...i loike..puji sikit2 cukup, kembang nanti terkoyak maxi dress tu...ekeke

      Delete
  6. Makanan best, harga sgt reasonable, view pulak super amazing. Kenyang mata dan perut jugak kalau mkn kat sini. Akak pun setuju dgn kak dinas, gamba last tu mmg persis model, manis menawan. Patutlah pak cik cepat2 balik. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      tu la kak..perut & mata sama kenyang. Alhamdulillah. Masa kami pi air surut..kalau air pasang..mesti lagi breezy! Apa pun..saya nak pi lagi n review ala carte menu pulak nanti...lepas raya..insyaallah.

      auww..puji lagi...erk..susah la model lain nak cari makan nanti...ekkeke. Pakcik tu...huh! berat berkati-kati..sukaaaaaa menyakitkan ati!

      Delete
  7. cantiknya tmpt tu......nyaman je..

    model tu pun sweet......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      Kalau mai Penang..singgah sini okey.

      Delete
  8. Replies
    1. Bitt,

      a very nice place indeed! tq for compliments...:D

      Delete
  9. Dah bukak dah sini no...dulu pi tak bukak lagi...thanks..nanti leh try...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fadzli,

      Depa bukak bulan mac hari tu. sila la try. kami pun nak pi lagi lepas raya nanti..insyaallah. ramai dok pi try depa punya western mix grill n pineapple seafood rice.

      Delete
  10. thanks..i tgh cr contact num The Ridge tu.dpt dr blog u, trus booking.hehe.smlm gi iftar kat sane =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arasis,

      owh...glad to hear that..macammana, the food..okay tak? ur welcome anyway...:-)

      Delete
  11. AKAK MELONCAT DARI BLOG DINAS
    SUKA TENGOK GAMBAR DI SINI :)
    SALAM KENAL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasihredha,

      salam kenal 2u too, kak..
      nanti saya lawat blog akak pulak ye.
      thanks sebab suka tengok gambar....:-)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails