About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, September 19, 2012

Pulau Aman Day Trip: Misi Mee Udang

Hye uols...! Gue kangen bangat sama lo.....! Nak update tapi macam-macam kekangan. Dan seperti selalunya...alasan sama yang langsung tidak kukuh. Except kepala dan gusi yang berdenyut-denyut akibat cabutan gigi secara rakus oleh tuan 'doktot' tengahari kelmarin. Okeh, tipu...tak rakus. The handsome and gentle dentist! Serius...tak tipu! Jatuh chenta terguling-guling! Haha....

Okeh sudah...mula la nak out of topic!





Nak cerita misi sempena cuti Hari Malaysia..monday yang baru lepas, group Penang Halal Food buat unofficial trip lagi. Kali ni pi Pulau Aman, kesian depa...teringin nak makan mee udang. For me and my sis yang dah biasa pi, sekadar join seronok-seronok pening-pening naik bot and usha kot-kot ada marka ensem ka apa ka...okeh, tipu lagi! Usha buah sukun....unfortunately, sukun masih muda di atas pokok.







 
Soon after landed Pulau Aman by boat, *Nampat sangat menipu, bajet nak flight bagai nak landed2., We all sempat tinjau makcik-makcik and the perusahaan kecil-kecilan buat kuih sepit or kuih kapit..or in modern names, love letters! Bukan takat sempat tinjau, malah sempat merasa kerak dan kuih sepit reject...hehe..alaaa batch yang terrrr garing sikit tu...dan la merasa...hehe. Sedap la kuih kapit makcik ni..tapi takdak rezeki nak beli hari tu. Ramai la berwajah frust....






At first, we all bercadang nak makan kat Restoran Terapung yang glamer sangat tu....*glamour with certain aspects...tapi full-house. Public holiday...so crowd sangat restoran tu. Bad experience..berlaku lagi. Mak bonda kena sound dengan pakcik restoran tu pasal dok berdiri tunggu meja yang masih penuh. At least show la some respect to customer, guna ayat yang berhemah. Takpalah, malas nak tarik muka panjang, we all decide, mana yang nak stay makan kat restoran terapung, they may proceed, while the rest, opt to makan mee udang kat Warung Kak Timah, just next to masjid. 

Sebelum ke Warung Kak Timah, si Sugarhoney sempat la membeli ketam bunga dan ketam rimau yang amat la murah nya ni...11 ekor..dapat RM 10 jer! Telah selamat di'gulai-nenas'kan oleh mak bonda on the same evening! Berebut gak nak beli ketam ni..alasan macam-macam..nak export la..customer lain dah booking la..ape la..dengan kuasa suara selunak mungkin, dapat la beli.



Kak Timah dah ada business card! Hang ada....??! haha...



Nenjiaaa....penyebab resdong! Makan mee, tapi udang nya pass ke pinggan jiran depan


In my humble opinion, kuah mee udang kat sini lagi sweet dari kuah mee udang kat restoran terapung tu. Sebab sebelum ni dah try kat terapung, and first time try kat sini, tak kecewa la.. okey la..walaupun tahap so-so saja. Kalau kuah dia pekat lagi....lagi laaaa superb!




To win customer heart -- memang simple. Do apologize kalau salah ambik order, hantar order lambat...itu saja sudah memadai, sejuk sikit hati customer. Servis memang agak slow, customer ramai. 3 of us lambat dapat order, rupa-rupanya order tertinggal, tapi ada permohonan maaf. Bagus la team Kak Timah...hehe. Pic atas tu bukan pic Kak Timah mahupun crew dia naa...tu crew kami di PHF...hehe... Kak Mawar and Cikgu Junita. Havoc depa dua ni...sporting habes! Photo candid lepas makan.


Group photo, tapi beberapa orang tak kelihatan dalam gambar sebab jadi photographer


Chalet terapung. Only some of it.

Lupa nak habaq, Kak Timah pun boleh arrange kalau ada sapa-sapa berminat nak stay kat chalet. Kalau tak silap dah boleh dapat semurah RM 70 semalam. Further info, contact sendiri la kot nombor kat kad bisnes tu..penat kawan buat kad.....



Scenic view of Pulau Aman. Memang amannnn....

 
Sebelum balik, we all isi masa dengan merapu dan jalan-jalan sekitar pulau...







 
Dan membeli sikit bekalan makanan laut kering. Stok ni je ada. Belacan Pulau Aman yang glamour tu pun abis dibeli orang lain dulu sebelum kami..*nasib baik tak makan belacan! Beli ikan gelama masin, 1 pek 4 ekor, RM 10.00. Semalam mak bonda dah goreng bawang cabai...pergh...aroma tak menahan, rasa macam nak tokak-tokak ja....tapi apakan daya, cita-cita ja tinggi, gusi sakit lagi, tak boleh nak makan nasi.




And more info on bicycle and canoe..for rent in Pulau Aman.




Sapa dia ntah.....hakhak....model kununnn..! Cik photographer yang suka 'enterprem' kat my blog entry....






Babai Pulau Aman. Gambar dalam perjalanan balik. Sembang, qenyih, gelak-gelak...tu dok plan nak pi holiday jalan-jalan cari makan lagi la tu....hikhik...

Entry terdahulu berkenaan Pulau Aman juga ada di sini.

We all satu family, tamat sesi setelah menghantar saki-baki team tadi ke Warung Pak Su Nasi Ketam, Juru. Sebagai calon menantu tok penghulu Kuala Juru, haruss la I yang mengepalai konvoi...ekekek...tipu je la! Hantar diorang, kitorang balik sebab tak tahan rengekan catch-of-the-day yang menunggu untuk digulaikan....haha...

Apa pun...congrats to all members  yang telah menjayakan misi tak rasmi ini. Walaupun sikit tetap meriah. Tima kaseyyy....*alleycats sikit...sampaikan la salam cinta ku padanya....lalalala

Buah tangan dari Pulau Aman untuk ampa semua...terimalah.....







9 comments:

  1. ikan gelama tu sedap taw..mlm tu balik den goreng ngn bawang..pstu bersama2 gulai nenas ketam n smbal tumis tokua.nk teqeyak sb dh habeh..bleh mintak mama bt lg dak? huhuhuh

    ReplyDelete
  2. aish....dah kenyang mengudang kat pulau aman tu....lagi pulun si gulai mengketam? boleh kunyah ka tu.....?

    ReplyDelete
  3. tempat dia mcm best...tunggu doubleIS beso skit kan...

    aduhhh ketam2 ituw...

    ReplyDelete
  4. Haritu akak buat entri dengan link ke sini, pasai The Ridge tu. Peh ni kalau cerita pasai Pulau Aman lagi, bolehla link ke entri ni pulak. Murah ketam tuhhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nursery tu dekat2 BM High School. Dari arah bangunan lama Medicare tu, lalu jalan besaq depan BM High School, jangan kona simpang kanan lepas sekolah tu, terus ke depan sikit ja dah jumpa nursery tu :)

      Delete
  5. Belum ada rezeki lagi nak makan mee udang padahal every wiken lalu tepi gerai mee udang Meru di Selangor. Sebab asal akak lalu, dia tutup, asal dia tutup, akak pun lalu depan kedai dia. Hehehe. Tak pa. Akak percaya ada hikmah di sebalik kejadian. Maklumlah badan pun dah cukup makmur. Hehehe.

    ReplyDelete
  6. Mee udang p.aman memang best.. sebab udang dia fresh.. harga pun tak mahai. Makchaq pun baru sekali pi makan kat sana, tambah best pasai lepas makan boleh jalan2 kat pulau aman yg aman tu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails