About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, October 19, 2012

Barbeque tengah rembang dan aksi 'buka-bukaan'


Apa cerita lama sengap..?

Takdak cerita apa yang menarik pun...melainkan cerita berpanas di petang ahad gara-gara ber'barbeque'. Bawak mak sedara, adik sepupu, tok dan mak bertandang ke rumah cik Puan Sugarhoney. Beria-ia beliau nak prepare ikan bakar portuguese style.



Nah....bukak baju sikit...tunjukkan body yang seksi meksi itu....memang saja-saja nak exposed. Bukan setakat artis saja pandai bukak-bukak...ikan pun nak glamer jugak, kena dedah sikit gitoo! Glamer ka kalau dedah ni...*hakhak..glamer di donia saja yaa...

Dah melalut ke artis terdedah bagai...dasar kaki merapu!



Ayam pun ada jugaaa...buat yang tak makan ikan marhaen.

Nauzubillah..punya la susah nak hidupkan bara api bbq tu. Hampir give-up jugak la. Selalunya my BIL yang jadi tukang menghidupkan api, kali ni dia takdak, pi keja. Dengan usaha gigih mak bonda akhirnya berjaya jugak..after 1 hour ya.

Tok sampai kena gastrik la punya tunggu bbq ni..sudahnya dia makan nasi dulu tapi sempat la jamah ikan bakar portuguese style resipi puan 'Nadiah'. *Nadiah tu tokwan yang suka panggil...sedap-sedap tokwan bagi nama, Sugarhoney jugak yang dia suka.

Okey, melalut lagi...




Menu macam ni kira marhaen jugak kan...? Alhamdulillah.... Gulai Ikan dan Sambal Petai brought all the way from Bukit Mertajam. Sayur Campur dengan Cendawan Goreng prepared by Nadiah, dan lauk-pauk bbq sedia secara gotong-royong.. *apa yang penting, kerjaaasamee!.

Ikan bakar portuguese style tu supposed paste dia banyak..baru sedap kaw-kaw. Rasa macam masak asam pedas ala Mr. Teppanyaki. Masam-masam-pedas gitoo! Hmm...can u imagine that...??? 

Anyway, first trial menjadi. Tahniah, Puan Nadiah....rajin-rajin masak dan try resepi baru...*somi-somi di Pulau Pinang tengah tersenyum dan menyanyi-nyanyi di dalam hati, senang dah nak tambah cawangan baru...hikhik.

Mana pi sengap...??

Ish..ish..tanya lagi! Tak pi mana...poor time management saja!




P/s: bila takdak baru sibuk nak tanya nooo...bila ada buat tak reti saja. 

 

27 comments:

  1. Nak hidupkan bara bbq kalau tak biasa memang makan masa. Kesian tok sampai tak boleh tunggu ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie,

      biasa mintak orang lain tolong hidupkan, bila kena tinggal ni pandai2 la buat sendiri..hehe..nasib baik berjaya jugak.

      Delete
  2. pesal hg snap pic time belemoihhhh hahaha

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum,
    Fuhhhhhh! sedapnyaaaaa!
    mintak gulai ikan kembung sekoQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam anyss,

      haa...kalau nak tau, tu la specialty my mak bonda...mai sini, jangankan sekoq, satu periuk sekali hidang kat anyss...

      Delete
  4. Akak biasa jugak makan ikan bakar portuguese style nih. Tapi ikan pari kecik2 tu. Sedap memang macam masak asam sikit2lah tapi pekat paste dia. Rajin Puan Sugarhoney berbbq. Akak minggu ni pun duduk diam2 sahaja sebab badan asik penat ja, dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak aidah,

      ya kak, biasa makan diorang guna ikan pari. sejibik macam asam pedas melaka..kan. next time nak guna ikan pari, then potong bendi dan letak tomato cherries..mesti lagi terangkat!
      kesian akak...rest la kak..orang utara cakap 'kurangkan meqenyah' dalam seminggu ni..bagi body recover balik.. meqenyah tu maksudnya..jangan aktif sangat la buat itu ini...hehe

      Delete
  5. Dah hangat, bukak la baju... ya dak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakcik,

      dah hangat, kena bukak baju...tapi kalau sejuk pun bukak baju..tak tau la nak kata apa lagi..kann..kan...hehe.. :D

      Delete
  6. as salam,

    wohh, ganaz tajuk entry tu..sedapnye wat bbq, last buat masa bolan mei hari tu kt ganu..winduu
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam kak tiha..

      haha...tajuk je ganas...entry nye tak pun...

      Delete
  7. I love shoes bags and boys?

    Baahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle Gedek,

      nampak saja noo...haha..how bout u, uncle...??

      Delete
  8. Akak suka sangat laa entri buka2an macam nih, kahkahkahkah! Peek-a-boo! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak dinas,

      dah agak dahhhh...kak dinas memang suka bab2 buka dan rapat2 ni kann..kan...eleleh...gelak2 malu pulak....

      haha...

      kalau kak dinas, rasanya lagi rapat kak dinas zoom ikan bukak baju tu...kannnn..

      Delete
  9. bestnya berpicnic sambil beramah mesra dgn ahli keluarga.. rindu nak buat aktivity begitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chik Na,

      ni pun bukan selalu...last masa raya hari tu je la. masing2 sibuk...:-(

      Delete
  10. seronoknya makan2 dgn sanak sedara,family,ipar duai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak kamsiah,

      makan ramai-ramai macam ni, selera makan pun berkali ganda..seronok..makan rebut-rebut...

      Delete
  11. Sedapnya makanan!!!!!!!!!! Gulai Ikan nampak sedap okeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shasha,

      Haruss sedap! My BIL kalau mak bonda i masak gulai ikan macam ni..hmm..senyum sampai telinga la dia..siap perangat dua hari..nasi bertambah-tambah..

      Delete
  12. sedapnya bbq, dan paling meleps kari ikan temenung tu heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eny,

      gulai ikan temenung tu hari pertama..makan dengan nasi. hari kedua, perangat cicah roti benggali...syurga dunia! haha...

      Delete
  13. wak pon sukak tajuk entri gituu.. ahhhaaKs

    ReplyDelete
  14. salam sis.
    Maaf lambt bce entry sis murni yg ni.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails