About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, October 4, 2012

Beach Street, Lebuh Pantai dan kisah patriotisme

Suatu hari, di pagi ahad yang indah dan permai...

Setelah menikmati sarapan roti canai Argyll Road yang terhebat di doniaaa....

We all meninggalkan jejak langkah dengan kasut buruk di sini..Lebuh Pantai atau lebih dikenali dengan bahasa inggeris nya, 'Beach Street'.



George Town Dispensary


Sungguh aman damai lagi permai dan harmoni....





tanpa kereta...





hanya basikal dan pejalan kaki di mana-mana...




tak ketinggalan juga pakcik si penarik beca yang menunggu pelanggannya...jangan tidur pakcik yaa...


terasa seperti nak buat 'parody' pulak...betapa bestnya jalan lengang...



Logan Building. Dulunya menempatkan 'Barkath Stores'.


sambil menikmati keindahan senibina penjajah





silap...bukan I agungkan penjajah...



Cawangan bank yang paling tertua di Malaysia. British-Palladian style, siap pada tahun 1930.


tapi mengenang sejarah



Cawangan pertama HSBC di Malaya. Shanghai art deco style.


sejarah tak boleh diubah


'Stanchart'

Dari sejarah kita belajar mengenali diri kita, agama kita, bangsa kita, tanahair yang kita cinta...




owh..tersilap bulan kah...bukan bulan hari Malaysia, bukan bulan merdeka



Gat Lebuh Gereja


tapi I patriotik dengan cara I sendiri...ikhlas dari dalam jiwaaaa...


Penembak curi di Whiteaways Arcade


lupakan rasisme...lupakah kita zaman sebelum merdeka, 3 bangsa duduk semeja....




 

owh I bukan lupa...cuma belum lahir saja....hahahaha....





terima kasih kerana layan membaca....kalau tak baca, tengok gambar sahaja pun tak apa...






p/s: 

bahasa sungguh skema, 
gara-gara tugasan bahasa melayu adanya, 
sungguh aku malu tidak terkira, 
nak buat karangan, asyik terkulat-kulat sahaja...

hahaha


25 comments:

  1. Replies
    1. terima kasih kerana menyumbangkan gambar yang manis ya, puan jurukamera.

      Delete
  2. Ygsorang tu terkulat tengok lalat mende...cantik gambar,,sceneeee lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. zeq,

      scene dan latarbelakang yang cantik. lalat tiada di sini.

      Delete
  3. Pengayuh beca, ,mahalll gambar,,melepas lelah

    ReplyDelete
  4. lama tak singgah
    .
    bila bc entry dan layan gambarrrr..hilang rindukuu

    thanks adikku murni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu,

      kite pun rindu kat ayuuuuu...tadi dah singgah blog ayu..lama jugak tak ke sana.

      Delete
  5. My dear Siti Murni..

    I love all the photos.. I like all the captions.. I appreciate the patriotism built strong in you.. :)

    ReplyDelete
  6. semoga kesan sejarah ni tetap terpelihara...sedihkan bila bangunan lama yg cantik seni binanya dirobohkan semata2 utk membina bngunan baru.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      ye kak...biar la maintain bangunan warisan yang ada ni. ni pun tarikan pelancong jugak..dapat jana income untuk negeri kelahiranku....:-)

      Delete
  7. wow......lawa nya.......ini kira seni gak lah erk...erk....seni gambo....ahakz....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      seni fotografi...jebat pun minat kannnnn...:-)

      Delete
  8. Assalamualaikum WBTH siti murni.

    ReplyDelete
  9. Heritage di M'sia kian banyak terhakis.. perpaduan pun banyak dibibir semata, dlm hati bagaikan api dalam sekam..

    Moga negara kita terus aman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie,

      yang penting kita hidup dalam keadaan aman dan harmoni...tamo la gaduh2..kannn...

      Delete
  10. Tang pantun last tu akak paling suka. Ada kelakar ada manis juga. Tu pasallah akak suka pi Penang. Bangunan lama tu suma cantik2. Dulu tak dak kamera, selalu ja pi Penang. La ni bila dah ada sebijik, tak pi pulak. Sebab bajet abis beli kamera. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      pantun tu keluaq secara spontan di saat saya menaip entry ni. kadang2 jenuh fikir, ayat nya tak mau keluaq pulak.

      ada rezeki nanti mai penang, jangan lupa bagitau saya dengan kak dinas..pakat2 lah kita menembak secara berjemaah naaa...insyaallah.

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails