About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, November 19, 2012

Berlalu sudah APBIM 2012






Yup, for no particular reason, I decided to partaking Allianz Penang Bridge International Marathon 2012, yesterday. Fill up an entry form about a month ago, I'm not very sure whether I could finish 10KM Fun Run or not...since I left all my jogging, walking, trekking activities behind for this past few years.




Alhamdulillah....a bright sunday morning. Woke up early for a little run and walk is totally a big big challenge untuk orang yang dah lama meninggalkan segala senaman dan seketurunan dengannya. Plus, a marathon! Luckily bukan competition category..kalau tak....laaaaaagi tekanan. Anyway, congrats untuk my friend yang berjaya habiskan 10KM competition category! Anda kuat okeh!

The event for this category started at 7.00am. Category full marathon sejauh 42.195km begins at 2.00am, tak dayo den tengok route bagi full and half marathon. Each category takes 7hrs and 3.5hrs to finished. Tu stipulated times je..yang otai confirm la boleh habis within that time-period given.
 



Yellow shirt, also sponsored by Digi for this category, 10KM Fun Run. Bukan 'perhimpunan bersih' ya. Besides, dapat la jugak goodie bag yang di dalamnya ada plaster, instant white coffee, discount voucher, pil viagra tonik, wristbands etc etc etc.

Ramai yang tak run sangat pun...just walk..for fun. So, both me and my sis pun...ala-ala lenggang mak limah gitu..!




Sekejap run, sekejap walk..depends on stamina. Yang penting, we all just stop once..here..sebab view cantik kat sini. Lovely sunrise..with lovely peoples around! 




Only on yesterday. You'll never see this route setenang ini..trust me.




And only yesterday, dapat capture such a nice scenery macam ni.



A beautiful sunrise.




Siti Murni, ekau menghayati keindahan alam ke ekau marathon ni..? Haha....ade I ols kesah...? Ikut suka la kan...tak kacau uols pun!



Finally..sampai jugak finished line within 1 hour 30 mins, dapat la certificate sebab under qualifying time. Dan dapat eskrem jagung serta drinking water.




Lega sat....tapi...kena menapak lagi, dari Eastin, tempat bermula dan berakhirnya acara ke tempat letak kereta kat Krystal Point. So, overall bukan 10km lah...more than that..13-15km kot.
 

Masa nak dekat sampai Krystal Point, we all ternampak sorang akak ni menjual nasi lomak dan kueh mueh..perut lapar kottttt...haha....tapau lah! Balik late breakfast kat rumah...adik iols kata, penat dia kumpul lemak..pagi ni dah abis terbakor gara-gara marathon, so dia cover balik dengan menikmati kesedapan nasi lomak berkenaan. 

Congratulations to all winners. Ada yang dapat trophy, medals, cash prizes. We all dapat jugak.....kejayaan besar mengorbankan pagi ahad, menikmati keindahan Penang sambil berlari dan berjalan beramai-ramai! Dan sejak petang semalam dapat lagi satu -- dapat sakit kaki! *sambil urut-urut betis dengan minyak...sakit oi..


 


18 comments:

  1. Mana lemak yang dah mencair tu, elok juga diternak semula. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakcik,

      lemak kami dua beradik ni dah la tak banyak mana..gigih kami ternak..ni dah nak kena ternak semula..hehe

      Delete
  2. as salam

    hahah..sedap komen kakcik:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam kak tiha..

      haha..tapi ada betul nya pun..

      Delete
  3. Kakak tengok pun seronok sebab ramai-ramai tak rasa dah jauh berlari/berjalan. Sempat snap gambar lagi. Cantik pulak tu.

    Kalau tak pernah buat sekali buat memang sakit kaki Murni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,

      sempat snap gambar masa kitorang berhenti sekejap kat atas jambatan tu..ramai yang berhenti dan posing2 kak..masuk pesbuk..hehe.

      sakit sampai hari ni..ni pun masih dok tonyoh balsem..

      Delete
  4. Best tu dpt join acara macam ni..teringin nak join....
    route dia tak naik jambatan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. daddy ziyyad,

      saya pun ini la first time join PBIM..tahun2 sebelum ni tak pernah terlintas nak join pun. category fun run ni naik jambatan sikit je..tak sampai separuh pun. kalau category half marathon lebih dari separuh jambatan, dan yang full marathon sampai plaza tol mainland. tahun depan join lah..buat kat jambatan kedua pulak. ramai jugak outsider join

      Delete
  5. Dapat cert yer, berbaloi juga kan ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM,

      Alhamdulillah dapat...jadi la..buat pemangkin..hehe.

      Delete
  6. Gigih CT and "Teh Ais" berpeluh di bridge! Ada few of my friend's pun joined this run..

    ReplyDelete
    Replies
    1. shasha,

      just for fun je sha..and bagus jugak. bila dah abis marathon ni..baru la i rasa..i shld go back to my jog routine kalau tak mau sakit2 macam yg sekarang i dapat ni..

      Delete
  7. Tumpang seronok tengok, rasa meriah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas,

      Memang meriah..ribu riban penyertaan tu. tahun depan nak join the jemaah tak kak...? kita rasmi jambatan baru...insyaallah..17/11/2013...

      Delete
  8. Kalau Akak...sure pingsan Dulu Kat tepi jalan tu...hihi

    ReplyDelete
  9. IM tak pernah pi marathon macam ni. khabarnya blogger lady's bird pun join sama.

    ReplyDelete
  10. Leh lah terjun ke laut plak lepas tu....terjunan tiruk....pehhh....ahakz.....ahakz

    ReplyDelete
  11. Macamana tak slim murni ni, rajin sangat exercise, Akak pulak camana tak tembam, rajiiiin sangat baring atas katil. Hehehe.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails