About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, November 27, 2012

Exit Zon Selesa: Sejauhmanakah Keberanian itu..?

Out from your comfort zone..how far you able to cope with it..?? Woo..woo! Topik berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Wikipedia defines 'comfort zone' as --  behavioural state within which a person operates in an anxiety-neutral condition, using a limited set of behaviours to deliver a steady level of performance, usually without a sense of risk (White 2009).[1] A person's personality can be described by his or her comfort zones. Highly successful persons may routinely step outside their comfort zones, to accomplish what they wish. A comfort zone is a type of mental conditioning that causes a person to create and operate mental boundaries. Such boundaries create an unfounded sense of security. Like inertia, a person who has established a comfort zone in a particular axis of his or her life, will tend to stay within that zone without stepping outside of it. To step outside a comfort zone, a person must experiment with new and different behaviours, and then experience the new and different responses that then occur within their environment.

I am someone with kind of inertia lah macam tu..previously la..! Now, I guess no more. Sekiranya I masih seseorang yang takut untuk keluar dari zon selesa, I would rather, pi keja balik keja...balik keja boleh relax depan tv, main dengan anak, layan asben, hujung minggu boleh riadah, santai-santai, lepak-lepak, hujung bulan dapat gaji, keja macam nak mampuih pun takpa sampai tak bermasyarakat dengan orang and will not think about self-development, sort of, asyik risau pasal jodoh yang tak sampai-sampai, setia la sangat menunggu walaupun boyfren sedia ada macam 'harun' je tak nak bagi komitmen! Repeat..and repeat..and repeat...that's my earlier 'comfort zone'! Sangat shallow minded. *uuuuih..panjangnya bebel!


Out from my comfort zone, novel-novel yang best menjadi korban..hanya bahan ilmiah jadi peneman


Selama mana should I refrain myself from doing things differently..? Selama mana could I go on like that..? Bosan kan..? I woke up..from slumber..one day. Thinking that, my future not on the other people's hand..not my boyfriend (ada ka..?) ..not even my boss. Because you know why...only we, can make up our future. So, I make up my mind..force myself to do something totally different.

If you choose not to work, then full stop. Don't work. If you benci like hell tengok muka boss, you quit, don't ever patah balik. If you choose to study, u study hard like tomorrow you're going to sit for exam.


But, what happen is..u quit from A company, but u still go back to A company, rejecting an opportunity at B company sebab you are so sayang to leave behind friends and benefit yang sedikit itu yang u dah comfortable with. U choose to study tapi malas-malas nak bukak buku because you feel like tak enjoy lah baca modul yang tak paham satu hapa teori menatang mak nenek tu! oh em gee...not me kannn...?? Ramai yang gagal melakukan semua ni kerana terlalu selesa dan rasa tak best meninggalkan keselesaan yang ada, demi sebuah risiko yang hanya bermain di fikiran orang yang sentiasa was-was dalam tindakan mereka!

It's so sickening bila terpaksa berhadapan dengan orang yang hangat-hangat taik ayam..dalam berani tapi tetap bacul dan penakut. Berazam bagai nak rak tapi sekerat jalan. Itu la budaya orang penakut nak keluar dari zon selesa. Sorry, tak respect orang macam ni.

Actually, entri ni just nak habaq kat uols semua out there, keluarlah dari kepompong yang membelenggu diri kita semua. Do something different untuk memajukan diri, tinggalkan rutin yang membosankan, hilangkan rasa takut kepada risiko yang belum pasti dan hadapi ketakutan tu dengan tenang..solat..istikharah..zikir.


p/s: entri ni bukan nak habaq chek ni baguih sangat, sebab chek pun learning in progress..sekadar nak meluahkan rasa annoying dan nak melihat orang lain turut sama menyahut cabaran ini. Sekian, Wabillahi Taufik Wal Hidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..


11 comments:

  1. Ramai yg tak mahu keluar dari comfort zone sebab dah terlalu comfort..
    Terlalu takut akan risiko, tapi dalam masa yg sama, mahukan lebih..Itu yang payah

    ReplyDelete
  2. Kalau kerja swasta macam kakak memang kena keluar walau telah berada di comfort zone baru dapat menikmati yg lebih baik. Lompat dari satu tangga ke satu mata anak tangga. Bila duduk di tempat yg terasa selesa tapi kena pandang luar. Lihat berapa nilai diri kita sebenarnya. Dlm malu-malu kakak nie pun bila dah tua ni baru kakak tak melompat lagi dik. Nak lompat dah tak ada spring lagi hihi...

    ReplyDelete
  3. salam murni,
    Tak dpt nak komen...coz...tetap senyum singgah sini.

    Pekabar?

    ReplyDelete
  4. Akak sudah melompat keluar dari comfort zone 12 tahun lepas & hasilnya alhamdulillah, kehidupan yg lebih baik (ini dalam kerjaya). 2 tahun lepas pulak bukan melompat tapi dibaling (ini love life). Lepas ni nak melompat ka tidak (dalam kerjaya), kena tengok dulu sebab dah tua & kali ni nak memantul pulak (love life). Kehkeh.

    ReplyDelete
  5. dulu aku zon selesa. kerja swasta, duit pakai sorang. income riban.
    bila aku fikir nak keluar dari zon tu, jadi yang lebih baik aku terkapai-kapai.

    at the end of the day, aku tak pernah menyesal dengan hidup ini. jadi aku makin happy.

    jangan takut untuk keluar dari 'comfort zone' kite tak tau ape yang ada kat depan sana kan?

    ReplyDelete
  6. salam siti murni.
    Tirana aduka singgah awal pg khamis.pekabar?

    ReplyDelete
  7. Salam Siti..

    lama sungguh tak menyinggah... rindu pada gambar-gambar makanan di sini..hehe.

    Kak Nida ni jenis takut nk keluar dari comfort zone.. takut tak boleh survive.. tp bila dah terkeluar tu boleh aje nak hidup. Saja je ngengada :)

    ReplyDelete
  8. Orang yang cekal semangat dan tabah memang kena sahut cabaran seperti ini. Teruslah berjuang dan berkorban. Suatu hari nanti Siti pasti tersenyum mengait hasil.

    ReplyDelete
  9. salam murni.
    Pekabar di pg sabtu ni?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails