About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, December 31, 2012

Kembara Cik Siti: Transit di Bangkok, shopaholic on the move!

Assalammualaikum....

I'm back! Rindu kat chek dak...??? Perasan la hang, Murni. Takdak sapa rindu kat hang pun! Takpa la..chek tetap rindu ampa semua okey! Rindu nak pi terjah blog kawan-kawan...walaupun ada banyak kekangan...insyaallah...chek pi buat lawatan cik kiah one by one naaa...

Mai nak update cerita pasaipa lama sangat hilang pi holiday....*lama ka..??

17th Dec 2012 : 

From Penang International Airport, depart at 8.10am, we finally reached Suvarnabhumi Airport at around 8.50am local time. Terpegun seketika dengan segala kemudahan kat sini. Segala-galanya jauh lebih baik berbanding KLIA. Bukan nak membangga kemudahan di bumi asing, tapi, itu la hakikat yang harus diterima. Setiap 5-10min, Suvarnabhumi Airport tak pernah sunyi dengan pelepasan dan ketibaan pesawat-pesawat..local mahupun international.




Seronok tengok kekerapan pesawat keluar masuk..kaya la airport depa, sure untung banyak. Gate-gate pelepasan dan ketibaan semuanya jauh-jauh nauzubillah. Sistem lebih kurang sama macam di Doha..menggunakan komuter untuk kemudahan penumpang. 

Thai Airways, walaupun steward & stewardess boleh dikira ja yang hensem dan cun-cun, akan tetapi layanan tetap mesra. Qenyih memanjang...dan tak lekang dengan ucapan 'Sawadeekap'. MAS macammanapun tetap no. 1 in hospitality la.. :-)

We were then transferred from Airport by van to the hotel where we're going to stay until midnight today, Grand Mercure Fortune Bangkok. Driver van depa drive macam masuk F1..laju gilaaa..macam terlupa pedal brek!





Let's see the room conditions and facility.



Nice...hmm...



During our stay, some part of this hotel macam still under renovation..tapi langsung tak mengganggu pun.




Enjoy eh...hehehe....tengok la dulu keselesaan facility di hotel asia ini..later u'll only read my grumbling on european hotel...hehehe...






Cars with striking and fancy color. Toyota everywhere...hehehe


View dari bilik hotel kami...Ratchadaphisek Road yang very busy. Ni lunch time...I've forgotten to snap the pic during peak hours. Terribly congested. 




Free wifi fully utilised semasa di Grand Mercure. The only opportunities to stay update and keep-in-touch with the loved ones. Only available in hotel lobby...hehehe. Andrea Chong suka-suka hati candid gambor ni....haisy..kantoi sudah!

Ni baru lepas balik shopping di Central Plaza Rama 9, which located just opposite of the hotel where we were staying, Grand Mercure Fortune Bangkok. Nampak tak beg Uniqlo itewww...*motip?? u nak show-off eh..? 




Haha...bukan nak show-off, tapi nak bagitau..sangat berbaloi shopping di Bangkok waktu tu..Uniqlo sale meriah gilerr..terrrrrbeli sehelai baju. Sehelai je...pastu sempat rembat sling bag. In average, harga barangan di Bangkok slightly cheaper dari Malaysia. Shopping is encourage ya. Nasib baik sikit ja tukar Thai Baht...tidak ler terlajak shopping..hehe.



Central Plaza Rama 9 view during night, from Grand Mercure Fortune Bangkok

Central Plaza Rama 9 ni memang letih nak panjat setiap satu floor..tinggi amat! Shopping floors dia kalau tak silap 8 level. Butik-butik and sportwear outlet, Adidas, Billabong, Mango, Doroty Perkins, GAP, Mark & Spencer, Swarovski..bla bla..semua ada kat sini. Uniqlo is one of the anchor tenant. Letih kan....letih nak keluar fuluss...hehe. Sapa-sapa nak mai sini..on your own...kalau tak mau tersangkut dalam jem, boleh naik MRT,  ada direct access ke basement level Central Plaza ni dari Rama IX Station. 

Selain shopping dan jalan-jalan cuci mata di Central Plaza, we all merayap ke Fortune Town or also known as Fortune Tower. Fortune Town ni attached dengan hotel yang we all stay. Ada IT Mall dan Tesco Lotus...tempat we all beli serba sedikit barang keperluan sementara transit kat sini. Mineral water 50sen... mineral water 50sen... hehehehe.... moraaahhhhh! Cafe-cafe kat sini memang banyak..and their coffee smells extremely good!  Pastries pun banyak.



We all tak keluar pun dari area Ratchadaphisek. Kalau nak ke tempat lain di Bangkok kena ambik cab. Tengok condition jalan diorang yang jem..risau jugak kang tersangkut dalam jem ke..masalah lain pulak yang timbul ke..tak pasal-pasal rosak program. So, we all decide lepas merayap tu, terus balik hotel dan rehat dalam bilik sementara tunggu dinner pukul 6 petang. Dalam hati sebenarnya teringin nak pegi Siam Paragon, one of the largest shopping mall in Asia..nampaknya, simpan sahajalah hajat itu ke lain tahun jika ada rezeki..huhu.. :-(



Menu dinner, some bread and butter spread, potato wedges & pumpkin soup

At around 9.00pm local time, we all check-out from Grand Mercure and heading to Suvarnabhumi Airport for our connecting flight to destination. 


Sedikit nervous with this long hours flight. Dalam hati berdoa dan berharap semuanya berjalan baik dan dipermudahkan Allah SWT. Alhamdulillah jugak, alergik dan bengkak tangan hari tu mulai surut..gatal dah berkurangan. Harapan tak padam supaya trip kali ini tidak menyulitkan keadaan.



Ok..till then ya. I'll update very soon..insyaallah...destinasi pertama di bumi Eropah. 


p/s: Happy new year 2013 buat semua rakan-rakan dan teman-teman blogger. Semoga 2013 memberi harapan baru buat kita semua.


XOXO :D Publish!


Love, 
Murni Alfathunnisa Ishak




20 comments:

  1. Salam Murni

    Cop passport kan bangkok dulu yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku Seorang Pengembara,

      salam kak..
      yup..cop passport kat bangkok dulu..keluar dr airport..

      Delete
  2. Replies
    1. komen macam ni..tak tau nak jawab apa. lain kali tak jawab la.

      Delete
  3. nampak macam seronok .. hotel pun berbintang2 .. tapi pakngah dah tak larat nak jalan jauh-jauh .. sakit lutut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakngah,

      bangkok ok lagi, pakngah. hotel yang saya stay ni dekat dengan shopping mall..pakngah boleh punya! hehehe

      Delete
  4. seronok betul pi jalan2 kat negara org

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharinginfoz,

      seronok tengok tempat orang..

      Delete
  5. Owh..akak sangat suka baca travelog murni tau. Rasa macam akak pulak yang pi cuti. Kalau akak pi bangkok, akak akan tinggal kat hotel tu jugak kot. Senang. Walking distance ja dgn shopping mall. Hehehe. Looking forward to your next entry. Tak sabar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak aidah,

      in shaa allah kak..saya cuba update dalam sehari dua ni. balik cuti assignment bertimbun. keja kat opis pun sama.
      terima kasih kak..malu pulak rasa...hehe.

      Delete
  6. bestnya...ni kira transit la.ekh kat bangkok....cpt2 update....x sbr nk bc the next entry...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatiha,

      yup..transit ja kat sini. in shaa allah...akan cuba meng'update' sepantas yang mungkin..hehe.

      Delete
  7. Rinduuuuuu! Tak sabaq nak baca entri seterusnya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Dinas,

      Rindu kah..? wow....sukaaa! chek suka! chek pun rindu jugak kat kakak2 chek kat sini..

      Delete
  8. selamat kembali murni n selamat tahun baru..
    terasa jugak kehilangan murni taw..
    best baca entry trip kali ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak tiha,

      terima kasih & selamat tahun baru 2013...all the best utk kak tiha.
      terasa kehilangan..? auwww...terharu chek..

      Delete
  9. Kereta Kat sana Warna warni....mcm keta mainan bila tgok dari atas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasihredha,

      a'ah kak..tengok dari atas macam kereta mainan. yang kaler pink tu kebanyakkannya private taxi diorang...

      Delete
  10. Omak aiii...hang nya round2 punya lah gempakz......den suka gambo kat dinding bilik tu.....coreng2...ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      yang celoreng2 kat dinding bilik tu rasanya map sekitar area hotel..area Rama IX. unik kan...chek pun suka!

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails