About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, November 30, 2012

Bapak melampau dan terlampau!


Nicooooooooo! Agak melampau aksi itu ya!



Ni bukan manja lagi dah...dah masuk tahap mengada-ngada. Mummy redho ja dia mai dok mencelah di tengah kemesraan mummy & daddy. Tidoq nyenyak dan nampak sedap sangat pulak tu. Tak sampai hati nak tolak pi jauh-jauh. Kacau daun sungguh! Entah bila masa dia curi-curi masuk bilik, mentang-mentang pintu tutup tak rapat..ambik kesempatan la dia pun, nak tidoq sedap.

Mummy dia merengkam sampai ke pagi. Yang tau pun..the next morning tu tengok mummy dia dah meraban kat facebook...hehe...gara-gara tido terganggu dek bunyi 'snoring' dari si Nico ni..macam 'propeller'...hikhik.




Anak dia, si Muffin & Coffee pun dah cecah 3months...tapi si bapak ni tak tau la bila nak matang. Matang tang bergaduh hari tu sampai calar balar kat muka je la.....selain dari tu, masih tak menunjukkan sifat kebapaan dalam diri beliau. Nico..nico...buleh lagi dok mai tidoq celah orang. Tak malu sungguh.




Ni senario di suatu petang yang panas. Zon paling sejuk dalam rumah. Depan pintu bilik air dan bilik mandi. Mood bermalas-malasan lepas kenyang makan la ni....nak tengok tv pun mummy dok melepak kat sofa depan tu..dengan dok main lappy bagai. Kalau pi kacau, confirm kena marah sedas dua..baik lepak tang ni.




Pose melentik dari queen of the house, cik pong...mak bonda muffin & coffee. Kurus dah cik pong ni..kena buli dengan nico. Nico tu kalau buleh makan..bukan reti ingat anak bini. Muka dia saja dah conquer satu bowl berisi penuh brit tu. Nengok cik Pong ni kadang-kadang kesian, macam ratu dah turun takhta. 

Dulu, dia la the one and only dalam rumah tu..tidoq pun ala-ala ratu, atas katil master bedroom. La ni, tidoq kat stor belakang, kadang-kadang dalam cage dengan anak-anak.

Dulu, makan mewah, tak payah kongsi mangkok, tak payah catu makan. La ni..berebut dengan laki sendiri.

Dulu, tak dak anak-anak..boleh berhias dan melawa. La ni kena tata-rias anak-anak sekali. Tu pun, selalu jadi mangsa tamparan dan cepukan anak-anak. Mana nak layan karenah laki lagi...kesian cik Pong. Sabaq dik non...banyak dugaan hidup di dunia fana ni. Ikhlas naa... :p



Ibu dan anak yang sehati sejiwa. Depa dua ni rasanya ada persamaan dari segi karakter. Si coffee ni dia playful tapi tak sehebat si Muffin. Dan dia..biasanya beraksi sendirian. Buat hal sendiri. Macam mak dia. Agaknya pasai dia hitam macam dayang senandung, so dia low-profile dan humble gituu! Mak dia jaga ketat si hitam manis ni.....berbanding si Muffin yang memang saling tak tumpah macam pak dia. Ada sikit belagak sebab keputehan bulus mereka.

Kucing pun ada gak perasaan....agaknya, perasaan dua beranak ni macam perasaan I jugak...sensitip lagi emosi bila direndahkan sesuka hati dan sesedap mulut oleh orang lain.
Eh, apesal dok mai cerita perasaan sendiri pulak. Dah..dah..!



Tuesday, November 27, 2012

Exit Zon Selesa: Sejauhmanakah Keberanian itu..?

Out from your comfort zone..how far you able to cope with it..?? Woo..woo! Topik berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Wikipedia defines 'comfort zone' as --  behavioural state within which a person operates in an anxiety-neutral condition, using a limited set of behaviours to deliver a steady level of performance, usually without a sense of risk (White 2009).[1] A person's personality can be described by his or her comfort zones. Highly successful persons may routinely step outside their comfort zones, to accomplish what they wish. A comfort zone is a type of mental conditioning that causes a person to create and operate mental boundaries. Such boundaries create an unfounded sense of security. Like inertia, a person who has established a comfort zone in a particular axis of his or her life, will tend to stay within that zone without stepping outside of it. To step outside a comfort zone, a person must experiment with new and different behaviours, and then experience the new and different responses that then occur within their environment.

I am someone with kind of inertia lah macam tu..previously la..! Now, I guess no more. Sekiranya I masih seseorang yang takut untuk keluar dari zon selesa, I would rather, pi keja balik keja...balik keja boleh relax depan tv, main dengan anak, layan asben, hujung minggu boleh riadah, santai-santai, lepak-lepak, hujung bulan dapat gaji, keja macam nak mampuih pun takpa sampai tak bermasyarakat dengan orang and will not think about self-development, sort of, asyik risau pasal jodoh yang tak sampai-sampai, setia la sangat menunggu walaupun boyfren sedia ada macam 'harun' je tak nak bagi komitmen! Repeat..and repeat..and repeat...that's my earlier 'comfort zone'! Sangat shallow minded. *uuuuih..panjangnya bebel!


Out from my comfort zone, novel-novel yang best menjadi korban..hanya bahan ilmiah jadi peneman


Selama mana should I refrain myself from doing things differently..? Selama mana could I go on like that..? Bosan kan..? I woke up..from slumber..one day. Thinking that, my future not on the other people's hand..not my boyfriend (ada ka..?) ..not even my boss. Because you know why...only we, can make up our future. So, I make up my mind..force myself to do something totally different.

If you choose not to work, then full stop. Don't work. If you benci like hell tengok muka boss, you quit, don't ever patah balik. If you choose to study, u study hard like tomorrow you're going to sit for exam.


But, what happen is..u quit from A company, but u still go back to A company, rejecting an opportunity at B company sebab you are so sayang to leave behind friends and benefit yang sedikit itu yang u dah comfortable with. U choose to study tapi malas-malas nak bukak buku because you feel like tak enjoy lah baca modul yang tak paham satu hapa teori menatang mak nenek tu! oh em gee...not me kannn...?? Ramai yang gagal melakukan semua ni kerana terlalu selesa dan rasa tak best meninggalkan keselesaan yang ada, demi sebuah risiko yang hanya bermain di fikiran orang yang sentiasa was-was dalam tindakan mereka!

It's so sickening bila terpaksa berhadapan dengan orang yang hangat-hangat taik ayam..dalam berani tapi tetap bacul dan penakut. Berazam bagai nak rak tapi sekerat jalan. Itu la budaya orang penakut nak keluar dari zon selesa. Sorry, tak respect orang macam ni.

Actually, entri ni just nak habaq kat uols semua out there, keluarlah dari kepompong yang membelenggu diri kita semua. Do something different untuk memajukan diri, tinggalkan rutin yang membosankan, hilangkan rasa takut kepada risiko yang belum pasti dan hadapi ketakutan tu dengan tenang..solat..istikharah..zikir.


p/s: entri ni bukan nak habaq chek ni baguih sangat, sebab chek pun learning in progress..sekadar nak meluahkan rasa annoying dan nak melihat orang lain turut sama menyahut cabaran ini. Sekian, Wabillahi Taufik Wal Hidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..


Saturday, November 24, 2012

Gambar tak ada kena mengena dengan cherita #1


Tekanannnnnn sangat this few days. Macam-macam hea berlaku. Office dengan masalah staf, karenah yang macam-macam sampai tak terlayan. Kawan-kawan dengan karenah kawan-kawan. Diri sendiri pun ter'emosi' terlebih-lebih, hormon tak stabil during waktu tertentu dalam setiap bulan. Mana dengan hal keluarga, ada beberapa urusan lagi yang masih 'tergantung'. 


Commercial break sat...breakfast bujang di pagi ahad yang entah bila.


Office -- nak bawak gi bercuti pun ada yang buat perangai. Ce bersyukur sikit..buat persediaan elok-elok, jangan over-demanding, jangan nak cari pasal, jangan nak cari gaduh. Yang freshie kena dengar cakap superior...yang lebih tahu, lebih experience dalam sesuatu hal. Jangan skip superior, jangan tunjuk pandai dan jangan suka-suka me'report' untuk sesetengah perkara kecil yang tak perlu sampai ke pengetahuan bos. Haisy...tu la budak2 muda sekarang! *ecece...bajet makan garam terlebih dahulu namfak! Seriously lah, kita dulu-dulu tak ada nya nak memandai sendiri tanpa nasihat superior....


Commercial break lagi..lunch box berisi nasi goreng cina di satu pagi yang sangat indah dan rajin


Study -- tahniah la untuk diri sendiri. Konon refrain myself la tak nak jenguk portal dalam seminggu dua sebab 3 assignment, ekonomi, english dan bahasa melayu dah siap submit ke PPPJJ. Tup tup opocot kau meletup....dapat pulak assignment kedua untuk sains politik....hehehe...terbaik lah! 4000 words essay, teori kedaulatan tradisional dan kedaulatan pluralisme serta hubungkait dengan demokrasi moden! 

Hehehehe...gelak dalam ke'tension'an -- sebab tak paham satu apa benda pun pasal tajuk ni. Rajin kannnn...ada modul tak nak baca! Entah apa nak di'kelentong'kan dalam essay ni nanti...library, he we come this weekend.


ABC @  Gurney Plaza food court, last thursday. Layan gambar aje la ye..


Adik hero -- dah semakin dekat hari nak mendaftarkan diri beliau di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin. Dan semakin membuatku rasa kosong..kosong....oooh *najwa latip!!!  Banyak lagi persediaan nak kena buat walaupun ahkaknya ni support gitu-gitu aje dari belakang, dia yang uruskan semua. Dalam manja, kena jugak independent bila dah tiba masanya. Yang paling sedih, of course la mak bonda, anak jantans kesayangan kann...banyak sangat yang dirisaukan sampai sometimes tu both anak perempuannya ni naik rimas, macam tak nak lepas je adik tu nak gi berjuang di medan ilmu, walhal selang satu negeri je pun jaraknya. Haisyy..takkan la sampai ke tuo nak dok celah ketiak mak.



Pari bakar set yang sangat tipu, belacan over quota.  Di sini menyesallll.....! Aaachooom!


Self-conflict -- there will be times, we need to be alone, lost in our own world. Have a sip of coffee, laid back and enjoy the rhythm of nature. Soooo seronok...a definition for 'peace of mind'. Really looking forward for a day macam tu..but when..? My poor time-management is to be blame.

To you beautiful peeps, reading this blog -- enjoy and have a great weekend. Semoga semuanya baik-baik, indah dan 'smooth' belaka buat kalian semua... nak pi bancuh kopi sat. Daaaaa!








Wednesday, November 21, 2012

Wordless Wednesday #42: Gaza








photo credit: national geographic





Monday, November 19, 2012

Berlalu sudah APBIM 2012






Yup, for no particular reason, I decided to partaking Allianz Penang Bridge International Marathon 2012, yesterday. Fill up an entry form about a month ago, I'm not very sure whether I could finish 10KM Fun Run or not...since I left all my jogging, walking, trekking activities behind for this past few years.




Alhamdulillah....a bright sunday morning. Woke up early for a little run and walk is totally a big big challenge untuk orang yang dah lama meninggalkan segala senaman dan seketurunan dengannya. Plus, a marathon! Luckily bukan competition category..kalau tak....laaaaaagi tekanan. Anyway, congrats untuk my friend yang berjaya habiskan 10KM competition category! Anda kuat okeh!

The event for this category started at 7.00am. Category full marathon sejauh 42.195km begins at 2.00am, tak dayo den tengok route bagi full and half marathon. Each category takes 7hrs and 3.5hrs to finished. Tu stipulated times je..yang otai confirm la boleh habis within that time-period given.
 



Yellow shirt, also sponsored by Digi for this category, 10KM Fun Run. Bukan 'perhimpunan bersih' ya. Besides, dapat la jugak goodie bag yang di dalamnya ada plaster, instant white coffee, discount voucher, pil viagra tonik, wristbands etc etc etc.

Ramai yang tak run sangat pun...just walk..for fun. So, both me and my sis pun...ala-ala lenggang mak limah gitu..!




Sekejap run, sekejap walk..depends on stamina. Yang penting, we all just stop once..here..sebab view cantik kat sini. Lovely sunrise..with lovely peoples around! 




Only on yesterday. You'll never see this route setenang ini..trust me.




And only yesterday, dapat capture such a nice scenery macam ni.



A beautiful sunrise.




Siti Murni, ekau menghayati keindahan alam ke ekau marathon ni..? Haha....ade I ols kesah...? Ikut suka la kan...tak kacau uols pun!



Finally..sampai jugak finished line within 1 hour 30 mins, dapat la certificate sebab under qualifying time. Dan dapat eskrem jagung serta drinking water.




Lega sat....tapi...kena menapak lagi, dari Eastin, tempat bermula dan berakhirnya acara ke tempat letak kereta kat Krystal Point. So, overall bukan 10km lah...more than that..13-15km kot.
 

Masa nak dekat sampai Krystal Point, we all ternampak sorang akak ni menjual nasi lomak dan kueh mueh..perut lapar kottttt...haha....tapau lah! Balik late breakfast kat rumah...adik iols kata, penat dia kumpul lemak..pagi ni dah abis terbakor gara-gara marathon, so dia cover balik dengan menikmati kesedapan nasi lomak berkenaan. 

Congratulations to all winners. Ada yang dapat trophy, medals, cash prizes. We all dapat jugak.....kejayaan besar mengorbankan pagi ahad, menikmati keindahan Penang sambil berlari dan berjalan beramai-ramai! Dan sejak petang semalam dapat lagi satu -- dapat sakit kaki! *sambil urut-urut betis dengan minyak...sakit oi..


 


Wednesday, November 14, 2012

Wordless Wednesday #41: Sleepless Night in Hong Kong







Tuesday, November 13, 2012

Oh my Penne

Finally...selesai jugak stok penne pasta dalam lemari. Habis semua dikerjakan dengan jayanya. First masak stir-fry dengan vege hari tu, lupa nak snap gambar. 

Second time masak ni..breakfast merangkap lunch.. save budget betul budak ni..




Penne pasta with meatball in tomato soup. Sedap. Licin hingga ke titisan sup yang terakhir. Sempat pulak tu keletung keletang di pagi hari. Kes korek apa yang ada di ceruk dapoq la ni..




Lastly, mak bonda buat sup daging...rebus sekali 'pasta corong' tu, makan dengan sup daging dan sambal kicap. Masa tu tengah flu, sampai sekarang pun flu tak okey lagi. Memang la sedap. Ndak-ndak pulak Penang tetiap hari hujan...cuaca sejuk..dapat sup panas-panas memang la best. Menu hari birthday pulak tu...hohoho...

Semakin lapar time buat entry ni..nak masak tapi saki baki makanan semalam tak abis lagi. Sambal tokua, ayam goreng, mee goreng untuk sarapan pagi tadi pun masih berbaki.

Actually teringin nak makan hidangan macam ni lagi....




Menu simple..juga di hari hujan renyai. Ikan masak rendang asam, ikan goreng dengan sambal goreng. Uols tau ke sambal goreng tu..? Ni..resepi turun temurun okeh...memang favorite sebab kepedasan cabai kering yang digoreng dengan sedikit minyak sampai hitam. Picit dengan asam jawa dan belacan..sikit will do. Makan nasi dengan sambal goreng dan telur goreng je pun dah cukup! Mau dua tiga kali tambah okey!
Lately, kalau mak bonda buat sambal goreng ni kena pesan siap2...less belacan please! Kalau tak, non-stop la anak dara pemalas ni achoomm sana sini...bersin tak mau-mau!

Lapar laaaaaa....niat hati nak bagi uols terliur...sudahnya sendiri yang tergoda..padan muka! Nak cari makan...nak cari makan!!


Monday, November 12, 2012

Age is just a figure...


Age is just a figure..kannnn....?? 

Thank you for all the wishes, yesterday, thru facebook, sms..terima kasih bebanyak. Dan, kalau ada yang tertinggal tak terbalas tu, I'm so sorry.




Birthday girl lady dengan pistachio gelato stick ice-cream. Tiada acara potong kek, tiup lilin and so on. I am not celebrating pertambahan umur, I'm worried. Getting older is normal, but getting unhealthy is absolutely worrying.

This is just an unplanned agenda, sesaja melepak kat 1st Avenue kelmarin. It wasn't part of celebration..there was no celebration, as I told. 




woo..woo...this is so mouth-watering..spoil with too many choices

A newly opened kiosk, harussss la nak try. 







Kreatif kan si Sugarhoney menggigit ice-cream beliau..? Ce tengok macam rupa apa tu..? hehehe...

This week is really tiring. Terkejar sana sini. Really tak sempat untuk tengok sekejap blog. From office to banks, then..rushing pegi renew passport kat Immigration Department..terpaksa time-off dari office for 2 hours. Days earlier dengan tak sihat nya, pegi klinik. 

Then on Friday, from work rushing to class, time-off lagi for 1 hour. Balik dari class terus pengsan sampai keesokan paginya. Saturday, hantar bonda gi keja dan ambil sekali tempahan pulut kunyit.....alhamdulillah..khatam Al-Quran sekali lagi after one and half year. Bawak sikit untuk budak-budak pejabat. 

Lepas tu rushing pulak ke Kulim Landmark Central, company buat property promotion kat sana. Habis keja pukul 6, driving dalam hujan lebat. Rehat sekejap, solat maghrib....shoot pulak ke rumah si Sugarhoney. 

Lepak tak sampai sejam, keluar pegi makan char koay teow longkang kat Bayan Baru dengan kawan-kawan..because later dah berjanji dengan kawan-kawan yang sama for movie date...hehe...date menda..berjemaah lah! 'Istanbul Aku Datang' yang sangat best. Malaysian romantic comedy yang best!

Dah tengok mid-nite..confirm la tak dapat balik...mau tak mau kena overnite at Sugarhoney's place. Itu yang pepagi buta dah memanjat shopping complex tu. Breakfast di Tesco, then lajak ke library kat Scotland Road, cari reference book untuk assignment....dan sebagai penyudah hujung minggu yang kelam-kabut...mengopi lah sebentar kat 1st Avenue. 


Birthday gift dari Sugarhoney untuk pengopi tegar. Malu ai...tuo2 pun dapat adiah lagi.


See...sekali lagi ditegaskan...bukan celebration. Unplanned. Penat. Esok cuti. Nak rehat.

XOXO :D Publish!



p/s: terima kasih mak...chek dapat hadiah blouse kaler biru dengan anklet dari mak bonda...lep u mak! always and forever...! and my adik-adik...lep uols too....my prayer during my birthday..supaya kita can always be together as one family..even distance brings us apart..okes. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.


Wednesday, November 7, 2012

Wordless Wednesday #40: Sunset in Venice, edisi ambil mood.






Tuesday, November 6, 2012

Trekking & Potluck di Pantai Kerachut, Penang National Park



Sand. Sea. Sky.

Paid off. Perjalanan mendaki, menuruni bukit dan melalui trek hutan yang tak lah teruk sangat that took one and half hour -- just to be here. The lovely white sands of Pantai Kerachut.

Enough the picture as introduction. Lets move on to the very first in the morning...sunday morning, I mean.
We gather at 2nd meetpoint, Caltex Tg. Tokong at around 8.30am, as scheduled, sementara menunggu peserta lain yang berkumpul di 1st meetpoint, Petronas Seberang Jaya. Behind schedule for about 45mins, barulah diteruskan dengan our convoy yang tak serupa convoy..menuju ke Teluk Bahang, where Penang National Park is located..hehe..



Berkumpul di entrance Taman Negara untuk pendaftaran, briefing, sarapan, get ready dengan senjata.


Kak Mawarni..sedang menghulurkan onde-onde. Boleh dikira sebagai AJK tetap F&B during this event.



Check-in in progress. 51 orang peserta kesemuanya.


Team PDCC, officemates kak Mawarni. Sorry, tak sempat nak kenal semua.



Group photo sebelum keberangkatan masuk para hulubalang JRRCMDU

 
Selesai dengan proses daftar masuk di pejabat perhilitan, semua peserta diberi simple briefing, briefing yang simple la..ish..briefing memang la simple! Bacaan doa juga turut disampaikan, dan bermulalah pengembaraan upin & ipin para peserta menuju ke Pantai Kerachut.

Alhamdulillah..walaupun at the very first it took days for us, me and my sis to confirm whether joining this event or not...luckily that day, dapat jugak kesempatan untuk 'mengepi'. Terasa ralat kalau tak join, sebab last event pun takdak rezeki nak join.

But suddenly, si sugarhoney dapat tanggungjawab ad-hoc untuk memimpin peserta sehinggalah tiba ke destinasi. Opkos terperanjat noks...bukannya otai dok pi sana banyak kali kannn. I can't remember exactly whether I've been to Kerachut before..daya ingatan hanya dapat merakam kenangan semasa di Sungai Tukun, Teluk Duyung dan Monkey Beach. Yalah...masa tu kan ke tengah kemaruk join Rakan Muda segala!

Melalut sudah..





Si Lia dah macam 'sherpa' kat Pergunungan Himalaya pulak I tengok..hehe... jadi pemandu untuk Cikgu Junita yang bersemangat waja untuk sampai ke destinasi. Cekal ok! Pic first tu si Sugarhoney...menonong ke hadapan..keloi pun tak dengaq sebab sibuk layan MP3, leader yang baru nak kebah demam seminggu. Pic bawah tu masa we all berhenti rehat sambil menanti kumpulan yang agak terkebelakang..tunggu dalam 10min..tak nampak rupa dan tak dengaq suara...perjalanan diteruskan.









Masa berehat sebentar bersama kit kat selama 10min tu la we all manfaatkan untuk bergambar walaupun sekejap dan cuba mengamati keindahan hutan pamah dan bukit dipterokap. Awesome dapat dengar bunyi air dari jeram dan sungai-sungai kecil sepanjang perjalanan. Refreshin gitu!






Eventho lengkap bersenjata dengan macro lens pada hari berkenaan, namun tiada lah jua berkesempatan panglima sugarhoney untuk menembak barang seekor dua unggas di rimba. Tanggungjawab sebagai panglima turus angkatan hulubalang tidak mengizinkannya berbuat demikian. Hanya incik kenon model cikai dari hulubalang bawahan dapat beroperasi dengan kadar minimum.



Last batch dengan slogan -- kecekalan anda, inspirasi kami. Apa yang penting kerjasama!


Peserta batch terakhir ni sebab depa bagi motivation kat cikgu Junita yang bersemangat kental meneruskan trekking tanpa mahu menyerah kalah. Kalau menyerah kalah pun sama ja penatnya. It doesnt mean diorang ni takda stamina naa...semua otai-otai ni. Dan we all yang di depan bukan tak ingat pada yang di belakang..kerisauan pada CJ tetap ada sebab sejurus sampai Kerachut...no network at all untuk menghubungi diorang. Kami pun tak pilih nak berada di hadapan sebenarnya..sebab tak boleh enjoy tembak apa-apa gambar..sangat berat beg usung SLR. Kesian adinda Sugarhoney. Takpa la dik non..kita cuba nasib di lain kali naa...






Reaching this area, menandakan we all semakin menghampiri destinasi. Sudah sejam perjalanan. Semakin dekat dan semakin terasa desiran bayu laut, especially di saat 5min terakhir sebelum menghampiri Pantai Kerachut. Masa tu panjat bukit tinggi pun takpa dah, dok terbayang pantai saja. 


Honestly, laluan Kerachut ni cuma hard at the beginning. Meqagaih tangga di bukit yang mula-mula tu yang penat. Selepas tu, memang alhamdulillah ok...just be careful dengan laluan licin dan daun-daun kering yang menutupi trek. Langkah keselamatan perlu diambilkira. As long as you maintain all the safety tips and measures, insyaallah..everything will be ok.






Nenjiaaa.....leader sampai dulu! Kerachut, here we are. Yang depan menonong tu entah la anak sapa...very active. Jenuh mama dia pesan, "walk behind kakak..walk behind kakak", dia dok buat dek situ la. Walaupun terjatuh, tersadung akaq pokok but bangun balik tanpa menangis ya..cekal!




3.5km route yang berbukit bukau dan segar mata memandang that took us 1.5hrs..alhamdulillah. Safely arrived.


 


To the left, to the left...Meromictic Lake. The one and only in Malaysia and another 19 places in the world. Nak tau apa dia tasik meromiktik...? Sila google. Jangan dok baloq liat sangat naa..yang pastinya, it just not the typical tasik. Kalau nak tengok tasik ni dengan air penuh yang katanya boleh membekalkan keperluan lebih 2500 rumah....sila mai pertengahan tahun bermula April-Mei.



HDR tak berapa menjadi kot.

On our right...










Tempat bercanda team trekking menikmati potluck sambil menanti ketibaan peserta lain di Pantai Kerachut





This is the only meals yang sempat dirakam kamera. Sebab apa yang lain-lain tak sempat...? Sebab......lapaq! Ni pun dah dua kali suap baru teringat...i have nothing to credit to Kak Mawarni kerana menyediakan food. Thanks kak Mawarni for lovely fried meehoon singapore yang tak perlu pi singapore. Alhamdulillah...:-) To Linda Ramli too...for free sample of cappucino collagen. Dalam hutan, tepi pantai pun boleh dapat ayaq panas (hot drinks), tak tau la sapa yang supply. Thanks semua lah..sebab semua pakat bawak potluck sampai tak tau sapa yang empunya kerja tangan.



Tiba meniba ada nelayan tang ni...hehe...

At around 2.30pm, lepas semua peserta last batch tiba, berehat dan menikmati potluck, we all proceed ke next destination dengan menaiki bot..Monkey Beach.






Best naik bot ni...no pening at all. Sedikit teruja eventhough at first tu ada sedikit gementar sebab tengok langit gelap dan ombak yang tinggi sesekali memukul bot...ibarat naik roller-coaster gayanya. Boat service ni can be hire from main jetty dekat entrance taman negara. RM 80 per boat yang boleh memuatkan 10 person.


Batu Arnab

Perjalanan lebih kurang 10-15min dari Pantai Kerachut menuju ke Monkey Beach memang best. Luckily, kapten bot yang we all naik tu ada bagi briefing pasal struktur batu batan yang unik sepanjang pinggir pantai taman negara ni..
 


Batu Buaya

Yang tak sempat rakam, Batu Penyu.


Cik Syadzwani, tersengih dalam kepeningan mengaudit tambang bot. Orang kuat event kali ni.


By the time we arrived Monkey Beach, hujan pun turun dengan lebatnya. Nasib baik ada a few pondok kecil tempat tumpang berteduh. Namun begitu titisan-titisan jernih tetap membasahi kepala ku yang sedia sakit...menyebabkan flu sehingga kini. *apa punya jenis sastera tak tau la..

Again...menikmati beraneka jenis potluck seperti karipap sardin yang marveles, sandwich, kek2 yang beraneka jenis dan rupa, serta kopi collagen yang menjadi rebutan. And again, tiada gambar. Sesi ice-breaking pun kat sini jugak..just a simple ice-breaking session...

Pukul 4.30..masa untuk pulang. 10min sahaja untuk ke jeti. Khusyuk menghayati keindahan taman negara melalui jalan laut. Kalau suruh trekking untuk perjalanan balik...memang tak dayo den!

We all bersurai sejurus selepas daftar keluar di Pejabat Perhilitan. Aktiviti seterusnya.....




We all dua beradik terpaksa dismiss from programme sebab dah ada program lain kat Queensbay. Sangat letih. Anyway, tetap happy throughout the event.
Thanks organizer, barisan admin yang bertungkus lumus dan semua peserta yang bagi full cooperation sepanjang program berjalan. 

Buah tangan terakhir sebelum meninggalkan Taman Negara Pulau Pinang...group photo dilupa jangan!



  

Next nak pi mana pulak...? Nak mula menabung!







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails