Friday, December 20, 2013

The stress is building up: Checklist

26 files to be settled, follow-up and paperwork (tak termasuk fail-fail authority untuk follow-up)

3 pages of list pending drawing "owed" by architect & consultants

2 unit loan belum approved (...and growing)

1 project tengah tunggu OC

1 project tengah tunggu launching

6 subject with assignment due in January

30 days to go for intensive course and continuous exam

1 lappy belum beli

1 cermin mata belum buat

3 big bosses checking around

0 boss around to help

2 staffs to be monitored

0 balance annual leave

0 budget for short holiday




1/3 sahaja




3 assignment submitted
2 bar chocolate dah abis

1 tupperware eskrem..jugak dah abis..


Equal to............


1 orang sedang stress~


Bersabarlah hati. 
Bersabarlah orang-orang di sekeliling.
I know, I made a lots lots lots of promises...belum sempat tertunaikan. Perlilah...sindirlah jika ianya memuaskan hati kalian....anda dimaafkan.



XOXO :D
Publish!


Love,
Murni Alfathunnisa





Wednesday, December 18, 2013

Wordless Wednesday #48: Car Sticker Penang Halal Food







Thursday, December 12, 2013

Tertekan dengan perkataan "JODOH", "KAHWIN"..



Kenapa sibuk sangat dengan nak 'cari jodoh', nak 'kahwin'.. nak 'menikah' dan sebagainya..?? Marriage is not a destination..right..? Marriage is not about one day grand event bersanding atas pelamin...hatta sambutan 7 hari 7 malam di mana-mana pelusuk bumi ini yang makan masa setengah tahun just for preparation. Marriage bukan about keseronokan prepare kad jemputan dan distribute dengan rasa excited...dan bukan about excitement memilih wedding gown atau jurufoto for the big day.

First of all..yang menulis ni bukan anti-marriage. 

Murni heran dengan orang yang suka bother apa yang orang kata pasal single person ni...? Why bother wei. Tau tak orang lain yang single pun tertekan jugak..but at least jangan la everyday meroyan pasal jodoh. Please la wei... 

Sikit hari lagi, kalau tengok takdak perubahan jugak...confirm dia ni kena hide dari wall FB. Sorry. Murni tak boleh tolerate dengan aura negatif. Sebab tiap kali baca....Murni pulak risau masa depan dan jodoh sendiri. Murni sentap tak pasal-pasal? Say whatever you want to say...your feed sangat mengganggu emosi. Ok. It's your wall. Do whatever you want to do...tapi...spend your time baca luahan hati rakan senasib pulak..


Alone is beautiful. Sometimes. A chance to look into yourself. What do u want..? What you really want..? Who do u want..? and why do u want it so bad..??




Ini bukan pasal menentang fitrah kehidupan. Tidak sama sekali. Tak ada sesiapa pun mahu kekal tak berjodoh. Semua orang nak hidup berbahagia ke akhir hayat dengan pasangan masing-masing. Semua orang mengimpikan kehidupan berumahtangga. Tapi, kan lebih manis sebagai perempuan hanya titipkan doa, iringi dengan usaha yang berpada-pada dan tak perlu bising-bising sampai semua orang tahu hakikat kamu sedang berusaha 'ultra' gigih untuk cari jodoh.

Tertekan tau tak. Murni bukan saja-saja sentap. Cuma mahu pemikiran wanita-wanita single ni lebih terbuka. What if kamu tak berjodoh sampai mati..? Nak meroyan sampai mati..? Ya Allah..janganlah complicate life sendiri dan life orang lain. Perkahwinan bukan destinasi. Ya. Banyak lagi cabaran kehidupan selepas berumahtangga. Ingat manusia sekeliling nak tutup mulut lepas kamu kahwin. Sorry. Wrong expectation. Cuba bayangkan kemungkinan didatangkan ujian, seperti berjodoh dengan pasangan yang menguji kita..? Macammana..? Nak meroyan lagi kat facebook..? Nak berbangga lagi dengan "dream wedding"? Nak cerita lagi pasal destinasi impian untuk honeymoon..?

Faham. Rasa hati kadang-kadang membuak-buak mintak kita luahkan apa yang terbuku. Dah luah, rasa lega. Tapi lega tu tak berpanjangan kan. Sesekali ok...fine. Luah la. Tapi kalau tiap-tiap hari..ibarat rutin sarapan, makan tengahari, makan petang dan makan malam, jelak la. Jangan sampai orang lain yang baca feed kita ada simpan prasangka yang tak elok tentang diri kita. Mahukah kita dilabel "desperate"? Mahukah kita harga diri kita dipijak-pijak orang lain..? Tak mau kan...

Ini bukan soal jaga imej, bukan soal nak kesah persepsi manusia pada kita..it is more than that. Kenapa nak biar orang mengata kita kalau kita boleh elak. Harus diingat..rambut manusia ni dah la tak sama hitam, ada yang blonde..ada yang tidak....inikan pulak dalam hati sanubari tu. Ikhlaskanlah diri...tanya hati, kenapa kita nak sangat kawin..? Adakah sebab nak tutup mulut orang? atau adakah sebab ex, kawan lain, adik-adik semua dah kawin dan kita pun kena kawin, tak boleh kalah..? Atau kawin kerana nak elak maksiat..? Atau, kita kawin kerana Allah..?


Murni pun kena betulkan niat ni. Semalam-malam beria-ia post entri merindu..hari ni entri ala object to marriage. Bukannnnn....bukan object, bukan anti. Kalau ada jodoh, ada la. Murni tak letak target pun. Rindu tu kan subjective. Kat kawan tapi mesra..kat kawan...kat orang yang tak tau pun kita rindu kat dia. Semua boleh kan..? Tak semestinya asal rindu, chenta..kena kawin. Jodoh tu rahsia Allah.

Takutkan marriage..? Yes. Ada. A bit. Sebab..pengalaman orang lain memang akan bagi effect secara tak langsung kepada corak pemikiran kita..dan persepsi terhadap perkahwinan. Ada suka. Ada duka. Ada mudah. Ada perit.

Macam bagussss je Murni ni. Bukan. Sama-sama mengingatkan. Diri sendiri kadang-kadang alpa. Seronok berkongsi rasa cinta, lupa ada yang mengata. Sedih berkongsi cerita duka, lupa ada yang bertepuk gembira. 

Entri semalam, pasal rindu..pasal chenta. Nak jawapan...? Jawapannya..pengalaman mengajar. Share stories, don't mention name. 


So, kawan...stop ok..tak mau meroyan dah. Sama-sama kita berdoa, mudah-mudahan sampai jodoh kita, dengan pasangan yang baik,  diberikan pula zuriat yang baik. In shaa Allah. Allah maha mendengar.


Sekian..keluhan hati, dan peringatan untuk diri sendiri... seorang yang juga belum bertemu jodoh..


Love,
Murni Alfathunnisa




Wednesday, December 11, 2013

Selamat Pagi Cinta...

Selamat pagi cinta!



Bukit Mertajam..bukan Bukit Ampang.


Dah petang pun....


Murni sedang merindu. Siapa..? Entah. Masa bersama barangkali. 

Ayat pertama entri mengingatkan Murni pada blog yang satu lagi. "Selamat Malam Cinta". Tak payah google. Telah selamat di"private"kan. Semuanya nak google. Nama kita pun dia sibuk nak google. Bukan perasan. Tapi kenyataan. Takde kawan-kawan blogger nak nak google nama blog..atau nama "Murni" tu sendiri melainkan orang yang tak ingat URL atau tak letak link kat blog sendiri. Mana ada kawan blogger yang tak letak link kawan blogger dia pulak..? kan? So..yang google adalah orang yang suuuuuuuuuka baca cerita peribadi seorang perempuan bernama Murni. Kalau dah berkali-kali google, mesti la boleh ingat URL kan...?kan..? Ni mesti tak amalkan makan kismis ni... :p

Selamat malam ka..selamat pagi ka....Murni tetap chenta kat dia. Hahaha...berteka-teki la hangpa. Rahsia hati Murni tak ada siapa yang tahu. Murni taip entri ni sambil tersenyum sendiri...lalalala...


tu je nak merepek..sekian.




Friday, December 6, 2013

Bumbledee's at 1938

Suatu petang di bulan November yang permai itu, kitorang dating bertiga...me, with my sis and Ainee. Lama gilaaaa tak jumpa Ainee, alhamdulillah...rezeki plan ad-hoc petang tu menyatukan kitorang. Ceywahh.

Kami kat sini, Bumbledee's at 1938, Rumah Tamu, USM. Kebetulan pukul 8 ada kuliah dekat DKK dan dik Na pulak sebab nak deliver car sticker group Penang Halal Food (PHF) kat Ainee and a few customer lagi. Ceywah..kerlass..customer ok.

This is our first time..except for Ainee yang dah jadi loyal customer of Bumbledee's.



Photo credit Bumbledee's At 1938, fb page

Ambience memang tip top..lagi pulak restaurant ni occupy the unique heritage design of Rumah Tamu, so memang lain dari yang lain lah suasananya. Inggelish feeling sangat!







Petang tu customer pun tak ramai, so, we have lots of privacy. Kebiasaannya restaurant ni packed during lunch hour.




Variety of dessert..







Pumpkin Soup with croutons on top of it -- menu pilihan Ainee.




Spaghetti -- my choice




Grilled Chicken Chop with Cheese -- pilihan dik Na. 

The verdict -- food is good, 3.5* out of 5. Customer service, so-so sebab nampak macam new staff on-going training. Comfortable. Reasonable Price. Halal. Owned by muslim. Will be next visit soon.

Next time, nak try fish dishes pulak. For more info on this restaurant, kindly visit their FB page... https://www.facebook.com/Bumbledees.At.1938




Friday, November 22, 2013

11 November



Ehhhh....macam tajuk pilemm arrrr... (perasan..)

Dah berlalu pun 11 November. Tapi nak cerita jugak. Memang sengaja nak delayed broadcast. Walaupun berkesempatan nak update live on the dot. Sebab -- Saja. Perasan retis. Tak mau orang skodeng nak tau apa yang happen during that November 11.

Special sangat ka..? Yes. Special. I was born..some....errr ada la "beberapa belas tahun yang lalu". Hahaha.

Tiada sambutan. Seperti tahun sebelumnya. Tiada acara potong kek atau tiup lilin. Cuma a day before tu, which happens to fall on sunday...dapatlah berkumpul outing dan makan-makan sama mak bonda, adik perempuan dan adik lelaki yang I kasihi. Terima kasih semua yang dah wish kat fb, sms, whatsapp.

Hanyalah rasa syukur Alhamdulillah yang dapat dipanjatkan kepada-Nya, masih diberikan usia, dilimpahkan rezeki, diberikan kesihatan. Bila tiba anniversary..saban tahun..mood tetiba jadi sentimental. Merenung masa-masa lampau yang dah tak mungkin dapat diulangi. Tapi hidup kita tak boleh terlalu lama merenung yang lepas, tak berganjak lah kehidupan ni kalau masih di takuk yang lama. 

Dan..bila memandang ke hadapan. Masih banyak rupanya yang tak tercapai. Siti Murni ada banyak impian. Dan kebanyakan impian tu, didedikasikan kepada orang yang banyak memberi makna dalam hidup. Okey, airmata Siti Murni bergenang. Tak mau sentimental dah.




Thanks untuk adinda Sugarhoney a.k.a dik Na for the surprise. Rupa-rupanya 3 beranak tu berkomplot sehari sebelum sebab nak pastikan those pink roses sampai on the dot kat pejabat hari senin tu. Thanks mak bonda dan my adik bongsu, Azri. Nilai kasih sayang bukan pada jambangan bunga, bukan pada teddy bear comel tu...tapi infiniti.

Lep u ols..!~

And lep u ols too..blog readers.


Murni Alfathunnisa

XOXO:D
Publish!



Friday, November 15, 2013

Day Trip: Sg. Klah Hot Springs

Pegi nye bulan September, November baru publish entry. Sibuk gila lah ahkak ni kan. Macam la dia sorang saja sibuk hal duniawi, orang lain tak. Apakan daya, hidup perlu ada matlamat. Dalam mengejar matlamat, hal lain sesekali terpaksa diketepikan. Jangan nak ambil hati sangat. Masa untuk diri sendiri pun tak ada. Dah dua hari dapat lelap mata 4 jam saja. Padahnya, hari ni sakit kepala macam nak pecah. Toksah tanya mana pi lagi 20jam. 







Seminggu sebelum ahkak dirompak di depan pejabat, we all bertiga, I dan adinda bersama suami beliau,  mengabihkan boreh masa mandi-manda di Sungai Klah Hot Springs. Dekat kampung kawan blogger kita.. Zie. Tak sangka, seronok betui kampung depa! 


As usual, we all kalau nak pegi mana-mana bukan stail plan bagai nak rak. Kena ad-hoc baru jadi. Dan...we all pun bajet-bajet la Sungai Klah ni macam kampung sebelah je dengan Bukit Mertajam..haha. After office hour hari sabtu tu, lebih kurang jam 2 baru nak gerak. Lepas tu siap boleh masuk Kuala Kangsar ronda-ronda dulu. Adik ipar tu seronok kemain dapat posing depan rumah Adabi katanya...haha...adeh la, Istana Kenangan kat Kuala Kangsar tu dikatanya rumah Adabi. Geleng kepala ahkak...!







Masa sampai Felda Residence tu tergaruk-garuk cari-cari jugak jalan masuk ke Hot Springs ni rupanya kena lajak ke atas lagi, tak sama entrance Felda Residence. Al-kisah trip ad-hoc ni gara-gara frust nak dapatkan room kat Felda Residence la. Memanjang fully-booked sampai ke October. Dah tak menahan sangat nak pegi, maka redah aje lah walaupun day trip.


Lepas meronda sekitar hot springs..tengok public pool yang memang ramai dengan manusianya...kolam air tak panas pun sesak, tempat merebus telur yang cinonet itupun dikerumuni..so, we all decide untuk rent private jacuzzi. Dah tak ingat rate nye berapa, tapi dikira per hour. Sesuai untuk visitor yang mahukan privasi. 






Air panas, air sejuk, terjun pool balik, pastu mandi air sejuk lagi..habis kecut semuanya...hehehe. Sejam pun berbaloi. Puas hati.

We all bertolak balik lebih kurang jam 7. Singgah di RTC Gopeng untuk dinner, solat dan sebagainya sebelum meneruskan perjalanan pulang. Katerrrr kampung sebelah je, nak kena singgah bagai pulak....hahahaha.





Frust. Sikit je gambar-gambarnya. Lain-lain semuanya hilang bersama xperia yang dicuri penyamun semi-professional itu. Sakit hati ni. Apa nak buat. Syukur ada sikit sempat capture dek incik Canon.

Apa pun..a great, nice place for nature lover. Ada rezeki, ada peluang nak pegi lagi. Nak bawak bonda pulak. Pegi satu family, baru tangkap shiappp! 

Nak membebel panjang pun dah naik tepu dah otak ni. Nak sambung ngadap assignment balik. Sehingga bertemu lagi di lain entry.



Love,
Murni Alfathunnisa

XOXO :D
Publish!




Friday, November 8, 2013

Kerlasss Kau MARIA....

Bila lama tak update, rasa beku..kehilangan kata-kata nak menaip. Sebagai 'tools' untuk memanaskan rumah yang dingin beku ni, update je dulu yang ini...




Takde benda pun sebenarnya...cuma, menjadi pantang kalau tersalah eja dalam surat rasmi. Berkali jugak I pernah kena sound dengan bos. Nasib baik bukan I yang taip surat ni. Cuma hairan...surat dari jabatan kerajaan kan memang gunakan bahasa rasmi, Bahasa Malaysia..tu pun boleh silap eja nooo...hehehehe.....Kerlasssss kau MARIA....


Tuesday, October 29, 2013

Weekend Holiday: Beris Lake Vineyard


Sepi. Tanpa entry. Tak ada semangat. Tak ada mood. Malas. Ni baru nak buat sambungan weekend holiday kat Ulu Legong hari tu. Cerita sampai dah basi. Tapi nak kongsi jugak.

Lepas kami semua check-out dari Ulu Legong, terasa awal pulak nak terus balik rumah. So, alang-alang dah berada nun di negeri Kedah..kami decide untuk jalan-jalan merayap ke Ladang Anggur Tasik Beris or dalam bahasa bangsawan dipanggil Beris Lake Vineyard. Haaa...kerlassss..inggelish ok, sempena oral test MUET esok. Hahaha.




Dah sampai, acara wajib mesti lah posing bagi si kaki posing seperti adinda I itu. See dia kepit tangan mak bonda. I sangat jeles. Takpa...bagi can!

Dari Baling kami melalui jalan yang bengkang-bengkok melalui kawasan KEDA, hutan di kiri kanan jalan, jalan yang separuh siap turapan dan lokasi mandi manda seperti Lata Mengkuang. Nak diikutkan tak la jauh sangat, dalam 33km saja jaraknya.. tapi awat tak tau rasa lama sangat nak sampai...




View yang sangat cantik! Hilang semua boring dalam perjalanan tadi. Tapi satu saja yang tak tahan....panas! Cair segala mekap tebal seinci...! Eksen la kan...sebab tak mekap..hehe.




Tak ada apa yang menarik sangat pun. Main attraction nya Tasik Beris ni..dan ladang anggur yang dibuka untuk lawatan dengan kadar bayaran RM 4 seorang.




Duduk santai sambil minum jus anggur. Karipap dan samosa inti anggur pun ada. Harga biasa la...standard level untuk tourist spot. Konsep open air dengan pergola ala moden kontemporari ni memang menarik. Kerlassss. Sesekali dapat rasa bayu dari tasik menyapa lembut ke pipi yang tak gebu ini..hahaha...



Ladang Anggur, pemandangan macam ladang anggur la...takkan dalam ladang anggur dapat tengok pemandangan pusat peranginan luncur salji pulak kot...haha.




Disebabkan penanaman anggur kat Malaysia ni bukan lah kategori perkara biasa macam kita tanam pokok cili dan bendi di belakang rumah..maka nya...wajib juga la hukum nya untuk kita mengambil gambar barang sekeping dua sebagai tanda kenangan...

Mak bonda punya excited. Biasa la...dia kalau pi mana-mana pun tetap seronok dan excited, asal dapat bersama dengan anak-anak. Ni pun dalam dok jalan-jalan, tak tau lah berapa kali dia dok call dan update kat adik hero nun di Arau nu..kasih sayang seorang ibu, pi mana pun dok ingat anak.



Bohong la kalau kata tak geram..macam nak geget-geget je. Awassss..jangan ikut napsu gelojoh, anda diperhatikan. Nak petik-petik anggur kat sini, kena bayar yer. Harga kira lain...tak termasuk yuran masuk tadi.



Pelancong korea..bini orang Malaysia...hehehehe. Bini dia nanti mai marah la tu..dok cerita macam-macam.



As usual, kedai souvenir. Walaupun mahal, tapi rembat jugak satu FM, dah jadi kemestian.


Anggur pun kami tak beli. Saja..syiok-syiok cuci mata.

Enough for this entry...esok lusa tulat tungging terbalik...in shaa allah..jika panjang umur, ada rezeki...there'll be next entry.


Love,
Murni Alfathunnisa

XOXO :D
Publish!~



Wednesday, October 16, 2013

Weekend Holiday: Berendam di Ulu Legong Hot Spring, Baling

A few days selepas 'insiden-tak-diingini-berlaku', my adinda, Dik Na decide to bring me here, purposely untuk release stress dan cure urat saraf yang turut stress akibat adegan rentap merentap hari tu... here we are, at Ulu Legong Hotspring atau dalam bahasa malaya nya Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong.





The journey from Bukit Mertajam is approximately 70km which took around 1 hour 15 mins. Hari tu a bit cloudy dan masa tiba di Baling hujan turun dengan lebat, nasib baik tak berlarutan. 






Nama pun weekend holiday, so stay lah one night kat sini. Kami memilih Pool View Chalet with per night rate at RM 130.00. Proses check-in sangat la simple. Kejap je dah boleh dapat room key. So...gambar atas tu chalet yang kami stay during weekend tempohari.






Dengan kadar berpatutan...bilik menghadap pool ni memang selesa in it's own class. In-room facilities termasuklah air-condition, fridge, selected astro channel and coffee-making facility. No wi-fi. No in-house restaurant. No breakfast.





See..what a nice view, tengok orang seksi-meksi di kolam..hahahaha..ngek!






Ni pulak nak perkenalkan...jiran sebelah bilik yang suka sangat jerit-jerit. Kejap-kejap panggil "mama"..kejap-kejap panggil "kak"...tabuh jugak kang! Nasib baik tengah sakit tangan...

Lepas beberapa minit, check kondisi bilik, kami pun keluarlah sight-seeing (read: merayau-rayau) di kawasan sekitar Pusat Rekreasi ni..






Mak bonda merakamkan kenangan kat sini..






Selain Pool View Chalet, ada pilihan lain dari segi penginapan, sama ada bilik standard dengan kadar RM 100.00, deluxe dengan kadar RM 120.00, dormitory rate nye tak tau...dan buat yang datang berkeluarga mewah lagi meriah boleh lah menyewa Chalet VVIP dengan kadar RM 350.00. 





Top and below photo -- antara chalet-chalet lain yang sempat dirakamkan..






Disebabkan masa kami sampai tu baru lebih kurang jam 4 dan cuacanya mendung, maka, takde pengunjung lagi lah yang berendam di kolam air panas ni.






Cuma satu dua family yang datang 'warm-up engine' dulu sebelum ramai orang menjelang malam. Normally, kolam air panas ni akan dipenuhi umat manusia menjelang tengah malam...sampai kolam nya tak kelihatan, yang nampak hanyalah kepala-kepala manusia yang tenggelam dalam kelekaan mandi air panas!





Kolam ni dipagar, tak boleh mandi..no touching-touching, no celup-celup...panas melampau kot...berasap dan memang boleh nampak mata air panas semulajadi kat sini.






Jurutera JKR Air Kedah....tengah check pressure air dari pili awam...hahahahaha...
kat blog ni je ahkak berpeluang nak mengutuk dia..sebab bila dia baca pun mampu marah type2 kat keyboard je...ekekeke.

Lupa nak habaq...kalau tak stay kat sini, bayaran masuk ke kolam air panas adalah RM 6.00 with mykad. Kanak-kanak pula hanya RM 3.00.

Kami merayau dengan perut lapar. Kat luar, dekat kawasan parking ada a few stall yang baru bukak, cuma jual goreng-gorengan dan minuman ringan. Lecehnya takde restaurant. Lepas tu, dua beradik tu pun berangan la konon nak bukak cafe kat situ...nak contact Majlis Daerah Baling lah! Ni peluang buat duit ni...hehehe...alkesahnyaaaaa...cerita sampai situ saja la. Angan-angan je dulu. 

Tapau goreng-goreng tu, malam baru dinner kat medan selera di luar pagar. 
So, my advise, kalau boleh bawak lah bekal yang tak mudah rosak, light snack or any other instant but healthy food along. Sebab ahkak yang cerewet ni rasa makanan kat situ, tak best. 






Lepas makan baru kami sambung berendam dalam pool baru yang kat depan room kami. Petang tadi berendam warm-up je..ni baru nak berendam betul-betul. I baring kat tepi pool, rendam tangan je. Atas beberapa sebab tak dapat dielakkan, tak dapat la nak berendam hundred percent. Tengok yang baju kuning tu...terpancar aura-aura positif gitu kannnnn..hehe. By midnight, orang yang berniaga sekitar pusat rekreasi ni makin bercambah, so kami tapau burger sebagai bekalan breakfast esok pagi. Mai tang food, tiba-tiba rasa kesian sangat, apa pun alhamdulillah..masih lagi ada rezeki.

Tidoq bukan main best malam tu. Cejuk. Dan alhamdulillah jugak, tak disrupted dengan kebisingan di luar. Entah le yang menulis ni tido pengsan sebab dah banyak hari susah nak tido, atau pun memang bilik ni kalis bising...hehehe.






Suasana pagi dikelilingi bukit-bukau menghijau diselimuti kabus semalam. Nyaman. Udara fresh.






Masa i dok sedap bersantap burger tapau semalam bersama kopi dan biskut oat, depa 3 beranak sambung terjun kolam lagi. Hujan renyai sekejap masa tu... Ish..ish..semangat sungguh! Tak rugi bawak jalan...eh...depa yang bawak kita...ekeke.






Perut tak sedap. Rehat dalam bilik, nganga balkoni luas-luas sambil landing atas katil dan........





....jangan tak tau...gara-gara tertekan satu apa modul pun tak sempat baca, diusungnya buku ke mana pun pergi. Okey je...cuti-cuti lebih bermakna dengan buku sebagai teman.

Kami check-out jam 12 tengahari tu. Next destination.....tunggu next entry.

Sebelum tu..kot-kot ada kawan-kawan yang berhajat nak mampir ke sini..bukan mak lampir yerr... boleh lah menghubungi... Majlis Daerah Baling melalui email, webmaster@mdbalingtourism.gov.my atau dail talian 04-4721468 / 04-4731024.

Sekian dulu entry jalan-jalan hari ni.. Daaaa...


Love,
Murni Alfathunnisa

XOXO :D
Publish!




Thursday, October 10, 2013

Kegilaan Semusim: Aku Cinta Padamu, Encik Bongkak

Love You Mr. Arrogant....

Kegilaan semusim seantaro Malaya... just imagine, baru je I type 'Love Y...' kat google terus keluar search 'Love You Mr. Arrogant'. About 6,810,000 results (0.24 seconds). Gila..gila..! 5minit sebelum pukul 7 dah tercongok atas sofa depan 'tibi'. Nampak benor gelojohnya...hehehehe.

Lately ni banyak benor novel yang dah di'drama' dan di 'telefilem' kan. Entahlah, sama ada ketandusan idea dalam penghasilan skrip baru ataupun lebih kepada mengikut trending. Novel-novel yang laris mungkin pada hemat syarikat produksi lebih berpotensi mencapai rating yang lebih tinggi. Tapi kadang-kadang..ada sesetengah drama yang diadaptasi dari novel ni mempunyai masalah yang sama....skrip longgar. Dan kadang-kadang tak masuk diakal macam drama slot Akasia sebelum ni, Cinta Jannah. Pikir sendiri aspek mana yang tak masuk akal tu. Malas nak ulas.






Back to 'Love You Mr. Arrogant'.

Okeh...kegilaan semusim. Jom baca sinopsis drama ni..

"Zaara Amirah mempunyai impian yang sama seperti impian gadis biasa, iaitu membina rumah tangga yang bahagia bersama insan yang dicintainya. Namun impiannya musnah sebaik saja dia terjerat di dalam perangkap lamaran paksa dari seorang jejaka yang asing dalam hidupnya, Zafriel Irham. Dek kerana ingin terlepas dari genggaman Sherry, menantu pilihan ibunya, Zafriel Irham memaksa Zaara Amirah menjadi isterinya dengan menjadikan sebuah janji sebagai modal.

Demi sebuah janji, Zaara Amirah reda menerima kehendak Ilahi. Biarpun tiada cinta, Zaara Amirah rela demi menjaga maruah diri dan keluarganya dari dipijak-pijak jejaka bongkak itu sewenang-wenangnya. Namun Zaara Amirah tidak menyangka, keputusannya itu membuatkan hidupnya kacau-bilau melayan karenah Zafriel Irham yang berhati kering dan tinggi egonya.

Berhadapan pula dengan Puan Sri Maryam, ibu mertuanya dan Sherry yang membenci dirinya, hidup Zaara Amirah tidak lagi aman. Kehadiran Hadry Hakimi, sepupu Zafriel Irham yang cuba merapatinya, mengeruhkan lagi keadaan. Keadaan bertambah parah apabila tanpa sedar, dia telah jatuh hati pada suaminya biarpun dia tidak dilayan seperti seorang wanita yang bergelar isteri.
Adakah kebahagiaan akan menjenguk hidup Zaara Amirah apabila dia sudah jatuh hati pada jejaka bongkak itu? Atau menunggu balasan jejaka itu ibarat bulan pada waktu malam menanti matahari menjelma pada waktu siang? Zaara Amirah terus menanti..."





Pelakon LYMA yang meletops tu is Azlee Khairi as Zafriel Irham and Zara Zya as Zaara Amirah, then Hanez Suraya & Keith Foo. Tiba-tiba nama Zara Zya turut meletup-letup gara-gara identiti wanita bertudung dan comel tu..

Sebagai seorang yang berpengalaman berchenta dengan lelaki yang berkarakter yang sama (chewahhh)..setiap aksi Irham ni mengingatkan I kat dia..hehehehe. Well, kenangan tetap kenangan kan. Jenuh bersabar dengan lelaki macam ni. Dah la mulut longkang..sesedap hati dia je nak cakap kite apa pun...takde nak pikir pun perasaan kita. Tak pandai memujuk...ayat tak romantik langsung. Asal bertekak dia je betul, kite je salah. Tapi...satu hakikat yang tak boleh ditepis..mulut je jahat, perangai je angkuh sikit...tapi dalam hati tu berbunga-bunga chenta...ekekekeke. Apakan daya, jodoh tiada kannnn. Mampus laa....termengutuk sudaa.

Episod semalam..cukup kelakar. Suka tengok orang kaya belagak kena tido dalam kelambu yang berjurai-juraian akibat tak tahan digigit nyamuk kampung..ekekekke. Baru ada akai....!


Satu je tak puas ati...apesal la TV3 buat slot Akasia ni time maghrib. Nyamfah okey. Memanjang lewat je solat nya. Kadang-kadang nak solat pun tak tenteram. Tak pasal-pasal hilang khusyuk, lari konsentrasi. 

Okeh..mengantuk dah hilang. Sekian review drama. Nak sambung buat keja. Daaa...


Love, 
Murni Alfathunnisa

XOXO :D
Publish!






Wednesday, October 9, 2013

Pasta Fusili Sentuhan Asian, Inspired by DTS


Tadaaa....! Pasta Fusili digoreng ala asian. Suspen la sangat kan..? Menu brunch santapan jam 11 pagi tadi, masaknya awal bebenor. Pagi-pagi pukul 8 dah keletung keletang kat dapur. Walhal masakan simple je pun. Gara-gara fusili ni, dapat satu cop mohor kat ibu jari kiri. Mata mengantuk menggoreng pasta kat dapur, sekali terpegang kuali panas. Sapa suruh pejam mata masa menggoreng, bajet terer la konon.




Resipi nya lebih kurang je dengan resipi Mat Gebu. Kan dah bagitau, inspired by Dapur Tanpa Sempadan. Terima kasih ler untuk resipi yang awesome ni. Dengan sedikit pengubahsuaian, jadi lah pasta fusili ni antara yang terpedas pernah digoreng Cik Murni. Dengan lada hitamnya, dengan cabai melaka nya...


Resipi asal gunakan mix vege, tapi Cik Murni renovate jadi carrot dipotong dadu bersama celery. Lepas tu, gantikan minced beef dengan meatball. Maka siaplah ia..dan selamat masuk ke dalam perut. Pukul 1 lapar balik...ubatnya...kudapan beli kat pekan Bukit Mertajam, cucoq badak yang tiada badak di dalamnya dan jugak masalode goreng panas-panas. Alhamdulillah...rezeki hari ni. 


Uols...menu apa hari ni..?



Love,
Murni Alfathunnisa


XOXO :D
Publish!




Monday, October 7, 2013

Cik Siti Menjejak Sejarah: Pinang Peranakan Mansion


Bila dah semuanya hilang ni, nak update entry pun rasa tak bermaya. Semangat hilang tah ke mana. Sama la nasibnya dengan foto-foto yang diambil masa lawatan ke Pinang Peranakan Mansion tempohari. Hilang. Bersama lappy Dell yang dah buruk itu. Ape ke bodo nye lappy buruk boleh buat tukun tu jugak yang nak disamun...haisy.





Ini saja lah baki-baki foto yang ada..yang sebenarnya, yang sempat diupload dalam draft sebelum insiden 26 September hari tu. Alang-alang dah buat entry, kena cerita la jugak serba sikit...




Apa dia Pinang Peranakan Mansion ni..? Bahasa mudahnya "rumah agam stail Baba-Nyonya" atau boleh dipanggil muzium Baba-Nyonya juga. Peranakan tu sendiri dikenali sebagai Baba dan Nyonya or also called The Straits Chinese pasal depa ni menduduki neger-negeri Selat seperti Singapore, Malacca & Penang. Chewahh..Malacca ya uols. Very the ingelish...mentang-mentang nak sit for MUET tak lama lagi. 

Senibina nya menyatukan unsur cina dan inggeris, dibina sejak penghujung kurun ke-19, bangunan ni memang kaya dengan unsur-unsur kebudayaan, tradisi, resam dan cara hidup komuniti Peranakan di Penang. Bangunan 2 tingkat ini dibina oleh kapitan cina Chung Keng Kwee kini diiktiraf sebagai salah satu bangunan warisan UNESCO World Heritage Site.





Kat dalam bangunan warisan ni ada baaaaaaaaanyak koleksi antik lagi rare yang memang susah kita nak jumpa di zaman serba moden seperti sekarang..




Seriously, ahkak pun risau dan sedikit nervous nak ambil gambar sebab takut bagus punya dok aim sekali terlanggaq vases antik semua tu..jenuh! Mana nak cekau duit nak ganti oi...yang tak antik pun tak mampu, apetah lagi yang antik.






Unsur alam bermotifkan bunga yang diketengahkan sebagai ukiran pada anak tangga..




Owh...dalam gambar itu adalah kelibat bff ahkak yang merangkap special tourist guide pada hari berkenaan. Kemain excited lagi beliau....terima kasih noks... lain kali ahkak nak heret beliau lagi, senang sikit dapat diskaun entrance fee..~ Ngeee...





Katil pengantin tak jadi. Tak pengantin pun boleh deko macam ni. Nak nanti jadi pengantin tak tau la bila....




Mesin jahit pun antik! Yang turut dipamerkan termasuk jugak beberapa foto dan koleksi fesyen kebaya Nyonya. Tiba-tiba terbayang ahkak bergaya dengan kebaya Nyonya dengan pinggang ramping seperti kerengge...pinggang je la...mai tang perut, epic failed!





Koleksi tv dan radio antik pun ado...




Gambar abis dah..maka dah tak tau lah ahkak nak bercerita apa lagi. Yang sebenarnya, banyak foto yang diambil masa kat sini, sayang seribu kali sayang....sambil nyanyi lagu kumpulan Iklim... 

Ada masa pi la melawat dan saksikan sendiri keunikan Pinang Peranakan Mansion, the unique collections and the beautiful courtyard. Bayaran masuk dikenakan. For enquiries, kindly contact/visit -- 


Address: 29, Church Street, 10200 Penang. 
Tel: 04-2642929
E-mail: rmhbaba@gmail.com
website: www.pinangperanakanmansion.com.my




Love,
Murni Alfathunnisa

XOXO:D
Publish!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails