About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Sunday, January 6, 2013

Kembara Cik Siti: Separuh Gila di Fox Town Factory Stores

Assalammualaikum....dear diary & friends...

Kembali bersiaran setelah berjaya ambik mood dan feel yang betul untuk meneruskan entri-entri travelog kali ni. Assignment untuk subject Political Science sudah halfway..sedikit lega..hanya perlu membuat kupasan dengan lebih detail. Alhamdulillah.

Okey..meh nak update kembara ke bumi Swiss..masih lagi berkisar di hari pertama..18th December 2012.



Bas bergerak meninggalkan Lugano..perlahan..macam tau-tau je betapa berat hati we all nak tinggalkan Lugano yang indah dengan tasiknya yang membiru dan dikelilingi gunung-ganang.



Semua gambar ni diambil dari dalam bas...subhanallah...so beautiful. Betapa luas dan dalam tasik tu. Sesekali datang rasa takut jugak...terbayang yang bukan-bukan! Hmm..patut lah garis-garis halus kat tapak tangan i ni makin bertambah...berselirat...banyak sangat pikir nyer!




Sewaktu di perjalanan...'terserempak' dengan Ikea di kiri jalan! Wow....nasib baik tersedar diri..tengah ikut tour! Kalau datang sendiri, tak beli pun mesti nak menyinggah...



Sebelum meneruskan perjalanan pulang ke Milan, we all singgah ke Fox Town Factory Stores.








Dari butik berjenama hinggalah ke outlet-outlet yang biasa...hundreds of them under one mall. Price vise a bit murah berbanding shopping di KL. Haih...kalaulah chek kaya kannn...macam nak borong ja semuaaaa. Brand apa yang ada kat sini...a lot occay.. Dolce&Gabbana, CK, YSL, Dior, Fendi, Burberry, Prada, Salvatore Ferragamo, Guess, Esprit, Nike, Puma,, Replay, La Perlaaaaaaaa ^_^, eh apesal wink kat La Perla...perli ek..





Hampir-hampir separuh gila dan menjerit bila masuk sini......ni..pic yang kat bawah ni...terlalu banyak yang ingin dibeli..tetapi terlalu sikit cash yang ada. No way la nak swipe card...absolutely not me. But if my sister ada, here with me...confirm.100%. Ada je la yang..."ooopsss...terrrrrbeli sudaa..!" ...hehehe...ooopss..terkutuk sudah! Ampun angah nyer...sekadar mengatakan kebenaran. Anyway..pentegar shopping barangan branded sekalian...compare dengan Serravalle..here u can get at least more up-to-date item with discount more or less the same. Buat lah pilihan yang bijak dan bandingkan harga, kalau mai sendiri la. Kalau ikut tour, mahap ler..takde masa nak compare harga from one place to another. 




We all kat sini for more than 2 hrs..shop & eat. Sambil menikmati gelato ice-cream..sambil jalan-jalan window shopping. Mana pi gambaq gelato i pahhhh....hilang habis dah..mencik tau..tak sempat nak tayang sini! Dengki sungguh cik pah ni.

Masa kat Fox Town ni..I bought some souvenir..sebagai tanda kenangan and Swiss Chocolate. A must buy item here. Sangat murah. Much cheaper dari beli di airport. Everyone knows..how special Swiss Chocolate is. Good in quality. There's Lind't outlet at Level 1, next to Pizzeria...dia punya coffee with chocolate sangat lah sedap aroma nya! Again..takdak gambaq..so sorry friends.




We left Fox Town and heading back to Milan. Semua dah nampak tired sangat. I pun dah tergaru-garu macam beruk...dok nampak bathroom je, tak sabaq nak mandi, bersihkan diri and rest after a longgggg day. 

Wonderful sunset view semasa perjalanan balik ke Milan..colorful. Aura senja yang tak berapa nak merah... :p



We arrived Holiday Inn, Assago, Milano dalam pekat malam..at 6.00pm. So, tiada gambar hotel dari luar. 

Room kecik..takpalah..just one night here, tapi satu dugaan lagi...no kettle. Dah la lapar...hmm..kena turun bar dan ambik hot water dari sana..nasib baik FOC. My dinner that night, roti putih berintikan serunding daging! Alhamdulillah..ada jugak rezeki. Husna yang duduk sebilik dengan I pulak beralaskan perut dengan menu istimewa malam tu..maggi cup perisa ayam.. Grazie per l'acqua calda!  *terima kasih untuk air panas!




Esoknya ..we'll be walking..a lot. Malam tu, tidur lah awal sekaliannya. 

Kisah kembara cik siti pun berhenti setakat ini dulu...nak layan AJL yang bunyi dari jauh macam a bit bosan gitu. Layan sat saja...esok kena bangun awal.

Daaaa...


Love, 
Murni Alfathunnisa


XOXO :D Publish!






20 comments:

  1. Wahhh sapa2 yg suka shopping bengbarang gitu memang heaven la kat situ na. Tasik Lugano tu memang luas sungguh & cantik la, chenta tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      Ya kak..shopholic suka la Fox Town ni..:-) Lugano tu buat chek jatuh chenta tergolek-golek...betul la orang cakap, Swiss ni memang cantik tempatnya.

      Delete
  2. sebab tu ramai yang pergi luar negara mesti shopping barang2 berjenama sebab kat negara sendiri mahal ya amat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Diana,

      a'ah agaknya sebab tu la kak.tambahan pulak kalau shopping di europe ni boleh claim tax refund untuk barangan yang kita beli..

      Delete
  3. Cuti yg diiringi shopping semua org suka kan.. Apa lagi kalau org perempuan mata tak mengantuk, kaki tak penat tapi bila balik baru rasa letih tak terkata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie,

      betul tu kak..hehe...masa shopping memang tak ingat letih, sakit kaki segala...dah habis shopping..balik hotel baru terasa semua tu...nampak sangat shopping ni jadi terapi untuk kita yang perempuan ni..hehe.

      Delete
  4. mesti blink2 mata bila masuk mall camtu...cuma poket je x brape nak blink blink....

    ReplyDelete
    Replies
    1. fatiha,

      nak beli kena ukur baju di badan sendiri. kalau setakat mampu kat sana..balik kena ikat perut..baik tak payah..hehehe

      Delete
  5. Bestnyaaaa shopping kalau ber uang. Kalau tak ber uang macam akak ni, tengok gambaq ja lah. Kena kuat iman kalau masuk sini kan. Kalau tak kuat iman, kompom tergoda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak aidah,

      yer kak..best bagi yang "ber uang". macam kita ni pun best jugak..best jamu mata..hehe. saya kalau bab shopping ni alhamdulillah..under control sebab saya ni jenis orang yang pikir banyak sebelum buat sesuatu. so sesekali sangat best kalau buat sesuatu tanpa pikir dan just ikut suara hati..sangat best!

      Delete
  6. bestnya, klau manyak duit..nak beli semua yg bekenan di hati..
    tapi apekan dayo nak p situ pun tk mampu lagik..hikhik
    nice sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak tiha,

      tu la kak..kami ni beruntung..syukur alhamdulillah...standby bajet untuk beli sekadar termampu saja.

      Delete
  7. Salam Dik Murni

    Baru separuh giler jer tu...tak pa lagi...hihi....

    Kalau Yong pulak, bab pemandangan tu yang boleh buat giler....sure giler nye lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong ASP,

      sama la yong...lagi suka dan teruja dengan pemandangan yang superb itu!

      Delete
  8. salam murni.
    Melawat murni setelah lama tirana aduka tak singgah.maaf.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam TA

      lama jugak tak singgah blog TA...banyak sangat kekangannya.

      Delete
  9. assalamualaikum...apa khabar??

    semoga cik belog sihat walafiat ya..lama tak berkunjung ke sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam sahrom,

      alhamdulillah..seperti biasa...:-)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails