Saturday, February 23, 2013

Kembara Cik Siti: Veni, Vedi, Vinci.. in Rome

Assalammualaikum...

Ciao..

Come sta? Speriamo che tu stia bene...*"how are you? Hope you're doing well.."
Muahaha...velagak kannn. Baru over a week pi Italy kemain bajet speaking Italiano. Nyampah!

22nd December 2012  -- setelah berjam-jam perjalanan, sampai jugak akhirnya di destinasi penginapan terakhir di Italy..dua malam penginapan di Courtyard Marriot, Rome. Alhamdulillah, trip kali ni pun sama macam last trip ke Turkiye, penginapan di malam-malam terakhir seolah-olah reward untuk we all. Selesa biliknya. Comfy bed. Neat and clean bathroom.





Harussssss lah dah rembat toiletries berkenaan. Buat collection gitu! Dah dapat bilik yang selesa di malam-malam terakhir ni baru la ada feel sikit nak selongkar luggage dan backpack, tengok apa yang dah dibeli, apa yang masih kurang. Puas hidang atas katil, siap buat "pertandingan siapa beli souvenir terbanyak" dengan husna dan amoi2 bertiga tu...hehehe...dah tentu-tentu lah not me yang jadi juara, kannn...






Kalau nak congak semuanya, memang tak cukup..makin rasa nak membeli. Tapi bajet dah tak seberapa je yang tinggal. Nak swipe credit card memang a-big-no-no for me. Serik dengan jerat hutang kad kredit.




23rd December 2012 -- Gini la pemandangan di awal pagi, dari Courtyard Marriot, Central Park menuju ke pusat bandar Rome, atau more specifically the old town. Tak jauh pun dari hotel. Lebih kurang 10km. Tapi Rome ni kota antik yang sangat sibuk dan sesak.





Dari dalam bas pun sempat lagi usha FM yang tersusun elok tu...masa ni tengah stuck in traffic jam. 





We all turun dari bas tak jauh dari bangunan ni. Tourist spot pertama yang ingin we all jejak di kota Roma ni adalah the famous Trevi Fountain. Situated at Piazza di Trevi, we all macam biasalah, kena menapak sikit untuk sampai ke tempat ni. Hari ni pun banyak acara berjalan merentas kota.




Trevi Fountain ni tempat tourist datang untuk masing-masing berebut nak baling coins dalam kolam tu. According to locals belief, kalau lontar 3 coins dengan berdiri membelakangkan fountain tu sambil buat hajat, maka hajat tu akan tertunai. Salah satu hajat tu mestilah untuk kembali semula ke kota Rome. Mak jemah skip ya upacara ni. Mak jemah tak percaya semua karut marut ni. Mak jemah kata dia syok-syok saja mai tengok tempat orang, observe culture and tradition. Tu Mak Jemah la yang kata. Hehe.




Just opposite dengan air pancuran Trevi ni ada lagi satu cathedral. Kecik ja. Lupa nama dia. Jenuh gak Mak Jemah cuba ingat...maklum la..lama tak makan kismis. Memory low. 





We all berpeleseran kat Piazza di Trevi ni ada kot setengah sejam, sambil makan eskrem gelato, sambil kacau trojan kaler merah..sambil camwhore... :p



Peragawati dari Asia


roman column








Tak jauh dari Trevi Fountain ada lagi satu bangunan yang penting dalam sejarah peradaban Rome -- Pantheon. Letaknya di Piazza Della Rotonda. Tergeliat lidah nak nyebutnyer...! Unik sungguh architecture bangunan ni. Memang senibina roman ni cukup mudah dikenali. Utuh sehingga kini. See the unreinforced column...







Pantheon is a temple semasa zaman rom kuno. Kesahnya, tempat ahli bijak pandai, bomoh, tok dukun, pawang, di zaman depa menghalau roh jahat supaya masuk ke Pantheon ni. Kiranya macam tempat simpan roh jahat la bangunan ni. Sentap Mak Jemah! Teruih tak berani nak masuk. Walhal, mula-mula tadi kemain excited nak pi beratuq sekali dengan tourist lain yang mula berduyon-duyon mana punya dok mai...... sabaq je la Mak Jemah ni.





Bukan Mak Jemah bersama trojan kaler merah di belakangnya..



Bangunan ni merupakan warisan senibina roman yang masih kukuh sehingga kini. Merentas zaman, Pantheon ni ada banyak fungsi rupa-rupanya. Pernah jadi tempat berkumpul bala tentera, pernah jadi tempat pemakaman dan selepas tu di'convert' kepada sebuah gereja.





Malas senaman? Nah...naik saja beskat ni. For rental.




Kereta kuda pun hado....so, jangan nak banyak songeh. 





Ni ada satu lagi fountain bersama obelisk, betul-betul opposite Pantheon. Sekali pandang, gerun pun ada tengok air keluar ikut mulut tu....huhuhu. Nasib baik siang terang benderang...Mak Jemah penakut rupanya, kusss semangat!






Dari Pantheon, we all menjelajah lagi melalui lorong-lorong kecil di tengah kesesakan kota Rome. Here it is, The Spanish Steps or in Italian nya Scalinata della Trinita dei Monti . Foto bawah ni diambil dari Piazza di Spagna






Packed with tourist..both local and foreigners. 





Crowd kat sini adalah perkara biasa, tapi lebih menambahkan extraordinary crowd pada hari tu most probably sebab berkumpulnya santa claus untuk acara naik beskat beramai-ramai...






At the foot of Spanish Steps ada satu lagi fountain dikenali sebagai Barcaccia Fountain. Simbolik bot nelayan yang dijumpai hanyut di tempat yang sama semasa kejadian banjir besar River Tiber. An influence of Baroque art. Pancuran air di mana-mana, tinggalan yang menjadi saksi peradaban tamadun Rom.






Finally, berjaya jugak we all mendaki 138 anak tangga di Spanish Steps ni. Kejayaan besor okeh! Pendakian dengan perut kosong akibat limited choice breakfast di hotel. At the peak tu ada bangunan Spanish Embassy. Ada sejarahnya jugak bangunan tu, tapi tak sempat nak sosek-sosek dengan Nick.

Kat atas ni jugak ada satu lagi Piazza..entah apa namanya..so from here boleh nampak Piazza di Spagna di bawah nuun...tempat ambil gambaq tadi. 





Dannnnnnnnn...yang paling awesome kat atas ni tempat street artist gituhhh! I like! Membuak-buak perasaan jiwa raga ini. Rasa teruja tengok hasil seni artist kat sini. kalau la ada banyak masa, teringin jugak nak mintak artist kat sini buat sketch ropa Mak Jemah yang tak lawo ni...huhu..apakan daya. Syukur la dapat beli one piece of painting sebagai tanda kenangan datang ke sini. Rasanya itu la "the most expensive gift I bought for myself" during this visit to Italy. Harga nya tak mahal. Tapi seni dan kenangan itu yang mahal.





Lupa nak habaq..kat Rome ni, especially dekat area bangunan warisan depa ni, sapa-sapa pun tak boleh snacking, having meals mahupun menikmati gelato. Boleh kena fine tuuu..antara 25euro - 500euro. Kalau nak makan kena pi duduk jauh-jauh dari tempat tu. Betul-betul depa ni jaga kebersihan dan educate penduduk dekat sana.






We all turun dari Spanish Steps. Perut lapaq. Misi cari makan. We all singgah beli buah berangan. Nahh...as promised, ni lah gambaq gerai menjual buah berangan. Kat sini agak mahal berbanding dekat Milan hari tu. Buahnya memang gedabak in size kalau dibandingkan kita beli kat Malaysia ni. 4 euro untuk 100gm. Don't convert into MYR, nanti tak tergamak nak telan buah berangan semahal itu.




Semakin ramai pulak yang membanjiri kawasan Piazza. Naik rimas dibuatnya. Cepat-cepat jalan cari restaurant, nak mengopi dan meng'spageti' sebelum matahari mula meninggi.





Teringat movie flick.. 'The Italian Job'. Melalui jalan-jalan sempit, metropolis yang sesak dan penuh dengan jutaan kereta, hanya yang munggil dan kecil molek menjadi pilihan yang paling afdal. So easy to find Mini Cooper, Smart & Fiat. Easy to park. Memang susah nak jumpa MPV di jalanan yer...kalau bawak MPV orang sini usha pelik je..haha..must be from another European country.



Tatkala sinar suria menerobos di celahan bangunan...





Another obelisk at Piazza del Popolo or the People's Square.






Baru lah faham..Rome ni jugak kota kesenian..ada pelukis dan seniman jalanan in almost squares in the city. Musik yang dimainkan menaikkan lagi feel we all di kota antik ni. 







Macam-macam adaaaa......! Bila dah datang baru tau perasaan nya berada di negara kota antara yang tertua di dunia. Rome is charming in it's own way. Susah nak 'ek-se-pe-len'!





We all tak lama di People's Square ni. Sekadar bergambar dan ambil masa lebih kurang 15minit menghirup udara sejuk di dataran yang dikerumuni manusia dari segenap pelusuk dunia. 

Ni baru setengah hari di Rome. Kalau nak jelajah the entire city memang kena ambil masa banyak hari. See lah, what we can do in 1 day. So wait for my next entry.....more pictures in next entry...

Happy weekend ya uols...
Love,
Murni Alfathunnisa Ishak

XOXO :D Publish!




Wednesday, February 20, 2013

Kipas Tangan dari Brunei

Pagi tadi..pi office macam biasa walaupun selsema dan bersin tak terhingga. Pukul 11 keluar merayap, menuju ke BM Hospital. Cadang nak jumpa doc dan ambik ubat flu. Dah masuk hospital...parking nan hado. Lama jugak menunggu kot-kot ada yang keluar parking. Sudahnya, drive keta keluar je lah. Pegi lunch terus lepas tu baru pegi klinik.

Kat klinik pun sama..menunggu jugak lagi. Tunggu parking 5 minit, tunggu doc dekat setengah jam. Alhamdulillah...settle urusan ambik ubat dan dating dengan doc. Bahagia noo keja macam ni! Ya la..bahagia la sangat. Sekarang ni semua kena thumb-print dan record dalam log book kalau nak keluar ke mana-mana sekalipun. Padan la kan..akibat daripada penyalahgunaan kebaikan yang diberi oleh bos. Tak tau lah makhluk mana punya pasai.

Keluar dari klinik, pi Pejabat Daerah & Tanah SPT. Udah macam opisboy je kan. Sabo je la. Toksah harap orang..baik buat semua benda sendiri..cepat & tangkas..selagi ada kudrat.

Dan sejurus sampai opis...suka la chek...terima benda ni...


Terkena panahan asmara..takpa kan kak..?hehe...


lalalala.... sampai dah....


Tenkiu kakak yang bagi saya souvenir yang chumel ini...


Kipas Tangan dari Brunei













Jauh tau...fly dari Brunei tuuu! Love it. Very much. Tambah lagi satu koleksi di peti ais saya, yeay!


Tenkiu tau kak Dinas Aldi..lebiu so much!
Tudia..mukadimah punya la panjang. Walhal nak habaq seronok dapat FM.....! :D




p/s: travelogue updates tomorrow naa..cik siti tengah flu.




Love, 
Murni Alfathunnisa Ishak


XOXO :D 
Publish!





Sunday, February 17, 2013

Kembara Cik Siti: The Leaning Tower of Pisa, Another Cities Pinned on My Travel Map!

Assalammualaikum...

Halu friends...how's sunday? Boring? Exciting? Whether it's fun, boring sunday or whatever it is..I wish...all of you r doing fine, sihat walafiat hendaknya. I've just finished editing one of assignment, dah siap email dan bakal di-print oleh my sis sebelum submission! Walla....seronok! Dah boleh concentrate on other assignment pulak dan mulakan balik study nota kuliah. Sungguh kalut menjadi student, tapi..it's fun! Perasaan yang sepatutnya dah lama dirasai.

Now...back to travelogue. Updates on 22nd December 2012. Dah banyak hari rupanya we all di bumi Italy atau dengan gelarannya, "the boots". Sebab apa "the boots"? Sebab peta negara Italy ni menyerupai boot.

Italy dan Pisa memang sinonim. Very. Since our childhood, selalu diracunkan dengan mimpi dan angan-angan, "besar nanti boleh jalan-jalan Pisa"..wah gituuu! Banyak nau duit ko yer! Hehehe...namun bukan lagi omong-omong. Some of my friends said.."bertuah badan keja dengan kompeni ni yer." Yer, bertuah sayang-sayangku semuanya. Bersyukur for that. Namun, there's always ups and downs. Sebenarnya, tidak semua perkara adalah mudah. Perlu bersusah payah and I believe, tidak semua perkara dalam hidup ada short-cut.



So, here I am..in Pisa, with it's famous icon, 'the leaning tower'. From Prato to Pisa took us around 1 hour, tak sampai 100km jaraknya dari "hotel kegelapan" itewww. Hehehe...alhamdulillah, pagi tadi dah check-out and harapnya malam ni dapat la hotel yang kecerahan pula ya..tuan-tuan dan puan-puan. 

Okey, camera tak senget...memang tower ni yang senget. Kalau di Malaysia kita ada Menara Condong di Teluk Intan. Orang-orang Indon pulak panggil menara ni sebagai menara miring..kikiki. Nasib baik tak mereng dibuatnya kannn...hakhak. Waduh...ramai bangat pelancong indon nya, kok kaya-kaya juga ya ibu ibu bapak bapak dari Yogyakarta. :P Tershashul pulak.



Pisa is just a small city..aman dan tenang kota kecil ini. Really. Tak tipu. Sumpah. Dari tempat letak bas, we all 'dipaksa' berjalan lebih kurang 2-3km dengan melalui kawasan perumahan yang jalan-jalannya kecil dengan rumah di kiri kanan jalan ditanam dengan pokok pagar yang renek dan menghijau. Gambar tak ada. Sorry. Letih marathon kot. Pemandu di jalanraya bersopan, berkereta comel buatan Eropah, udara segar, persekitaran bersih. Tak ada sampah. Tapiiii.....grafiti di mana-mana jua anda berada. 

Gambar atas tu sekitar kawasan menara mereng condong Pisa. We all sampai di awal pagi. Masih banyak restaurant dan cafe yang belum dibuka. Pelancong dah mula membanjiri kawasan ni seawal pagi lagi.




Di sebelah Pisa, letaknya Cathedral berbentuk cross ni. Tak masuk. Sebab bayaran dikenakan. Nak panjat tower Pisa pun kena bayar 15 Euro. Baik simpan duit habuan pegi toilet. Ekekeke...lagipun tak nak spoil keadaan kesihatan. Takut pening dok spinning around menaiki tower tu nanti.



Ini lah pemandangan awal pagi dengan penunggang basikal propesyenel dari mana entah dan deretan kedai souvenir. 





Kat sini souvenir lebih murah berbanding di Florence, semalam. Key-chain boleh didapati dengan harga serendah  1 euro..dan key-chain tu pulak memang berkualiti tinggi compare to other places. Kalau pandai bargain dan bermanis mulut, lagi murah pun boleh dapat.




Okey, a little bit info on Pisa and the leaning tower. Menara ni sebenarnya adalah bell tower yang attached together with the Cathedral dan menara ni dah mula condong since the construction itself due to soft & unstable ground..masa tu depa baru bina sampai level 2 menara ni. Bila dah jadi macam tu..stop work order pun dikeluarkan oleh council. Okey, tipu! 

Kerja-kerja pembinaan dihentikan la..dekat 100 tahun lepas tu baru la depa start bina level 3 semula. Disebabkan mereng senget bangunan tu, engineer depa pun come to solution dengan bina sebelah bangunan tu dengan ketinggian yang lebih dari yang sebelah senget tu. So, to conclude all this stop and resume sebab perang la, ground tak stabil la apa semua...construction of this tower finally completed after 300 years since it's construction began.

Menara ni pernah ditutup untuk pelawat sekitar tahun 80-an dan pernah diisytiharkan tak selamat, tapi dibuka semula pada tahun 2001 setelah proses reconstruction dan usaha-usaha menstabil dilakukan ke atas menara mereng condong tersebut.

Gitu la kesahnya...



Beginilah pemandangan sebaik sebaik saja memasuki main entrance ke Pisa. We all diberi masa separuh hari untuk merayau suka-suka hati di sekitar Pisa ni. So, misi pertama akibat dari ketidakpuasan hati dengan buffet breakfast di hotel adalah, "jalannn... jaaaalannnnn... jalan-jalan cari makannn!" (sila nyanyi ikut lagu dari program tersebut untuk ambik feel yaa...)

Amoi-amoi nak makan chinese food. We all yang muslim ni berpecah dua group. I dengan Husna makan dekat kedai kebab ni. Letaknya di luar kawasan Pisa, dekat jalan masuk je. Awal-awal tadi lagi dah aim restaurant ni. Chefnya muslim...macam dari India atau Pakistan je. Not in the right situation nak interview dia. We all makan dalam restaurant ni sambil tengok program televisyen yang we all tak paham satu ape pun...boleh gitu.hehe. 





Food is nice...tandoori ya uols! Terus teringat tandoori and naan kat Kapitan. Nasib baik la ada rezeki we all kat Italy ni. Alhamdulillah.




Habis licin salad, tomatoes, onion and mayo tu...tak baik membazir, kan? Dekat luor restaurant kebab ni ada lagi kedai menjual t-shirt dan beg. Tak beli..tengok-tengok je. Sebab sepanjang jalan masuk tadi dah nampak deretan kedai menjual souvenir. And again, peniaga nya terdiri daripada Bangladeshi. Kebanyakannya, bila ditanya, memang faham bahasa melayu dan pernah berkerja di Malaysia. Fuh..worldwide depa ni kan..demi sesuap nasi. 

Selesai dengan urusan membeli-belah..lepak at McDonalds. Dengan satu tujuan -- nak cari toilet, nak cari toilet! Instead of kena bayar 1 euro untuk masuk toilet, baik beli cappucino dekat McCafe. Kopi dapat, toilet pun masuk free..hehehe. 





Nampak tak dekat resit tu, 'toilet code' 3E. Nak masuk toilet kena enter-code yang tertulis kat resit tu. Meaning, kalau bukan customer McDonalds, anda tak boleh masuk dan guna toilet yer..unless, ada orang bocorkan kod tandas itew. Hehe...clever!

Perjalananan petang ni masih panjang. Lebih kurang 375km yang bakal mengambil masa hampir 4jam melalui A1 motorway, menuju ke Rome! Kota antik!



Tido, makan, celik, capture gambar. Bernasib baik, tak missed pemandangan sunset walaupun hanya dari dalam bas yang bergerak laju.




Rona senja..menginsafkan dan mengingatkan I pada kebesaran Allah SWT. Could it be another beautiful sunset..like this..?




Subhanallah. :-) Speechless. 


Orite...I better stop for now. More updates on Rome very soon. Dah nak sampai ending travelogue ni...going to missed Italy!

Take care peeps...and have a great monday, tomorrow.


Love,
Murni Alfathunnisa Ishak


XOXO :D
Publish!


Friday, February 15, 2013

Kembara Cik Siti: Through these old streets of Florence..I wander dreamily...

Assalammualaikum..

Dear friends..

Sambungan jejak kasih seni di kota renaissance, Florence, on 21st December 2012.

We all berhenti rehat di sini -- Pazskowski. Ada free wifi!! Weeee...macam jakun je bunyinya. Manakan tidak.. dah berhari-hari di bumi Eropah, punya la susah nak dapat free wi-fi. 





Sejam jugak we all berhenti rehat sambil mengopi kat sini. Lega sat..duduk dekat dengan fireplace dalam cafe tu..keep us warm.





Leka menghayati keindahan senja di Piazza della Repubblic dari dalam cafe..surrounded by beautiful old building, lit up wit decorations light. Just during festive season I guess.....




Bagaikan sebuah karnival..berbasikal, berjalan..bergambar, membeli belah, melepak..bermacam ragam dan telatah manusia yang dapat kami observe kat sini. Seronok. Melekakan. Qalit.....orang utaqa kata!




On the left hand side of the cafe...



In front of the cafe...ada carousel lah! Ngeee....macam budak-budak!




On the right hand side... Hard Rock Cafe di sinunnn....



We all bergerak meninggalkan cafe dan cawan kopi yang masih bersisa sesudu dua. Butik-butik, gelateria, pizzeria, pasticceria di sepanjang jalan sekitar kota warisan ni sangat menggamit hati kami...untuk berjalan..dan terus berjalan..tak rasa letih pulak tu.

Satu pengalaman baru mungkin! Rasa teruja bila dapat tengok setiap satunya, mengenali dan cuba memahami culture dan lifestyle masyarakat di Florence. Lalu depan kedai pastry...khusyuk memerhati beraneka jenis pastri yang nampak tempting sangat. Lalu depan gelateria..pun sama, aiskrim gelato yang berbagai pilihan rasa dan warna hampir-hampir membuatkan air liur meleleh! Hakhak...tak senonoh betul! 





Dalam ribuan Italian ni..sesekali terserempak sekumpulan dua pelancong dari Indon and I believe from Brunei too..recognized by their bahasa melayu accent. Ada yang tak sombong..boleh berbalas senyum lagi. The smile is beginning of love! Gituuuuu ^_^




Masa semakin suntuk. Dah kena gather dekat meetpoint semula..balik ke Santa Maria del Fiore yang letaknya di Piazza del Duomo. Sebelum terlupa, nak habaq..bagi sesiapa yang nak mai Florence untuk beli barangan kulit...sangat la sesuai nya ya. Florence ada it's own leather market. Macam a-must-visit jugak la. Cuma we all ni saja yang dah tak sempat nak pi pun.





Christmas tree dah lit up! Cantik. Seronok betul tengok depa ni, excited belaka, semangat nak raya la katakan! Macam kita la jugak kannn...kalau dah menjelang raya tu sibuk dengan pelita nya la..dengan lampu lip lap segala kannnnn...toksah dok kata orang la. Tengok dalam kain sendiri dulu. Hehehe...emo makcik ni. Yang penting, kita tak celebrate perayaan yang tak sepatutnya ni. Always remember, "bagimu agamamu, bagiku agamaku". Itulah yang menjadi pegangan akidah kita sebagai muslim. :-)




Masa we all menunggu ketibaan VVIP (yang selalunya jadi orang yang ditunggu..), di sebelah kanan cathedral tu ada la bendalah ni..nak kata pementasan..takde bergerak pun. Macam display je. Maksud atau cerita di sebaliknya, unknown..tak kuase mak jemah nak ambik tau segala kannn..!




Macam tak nak balik bila merasai suasana macam ni! Namun apakan daya, perjalanan harus diteruskan. Semuanya ini hanyalah persinggahan buat insan-insan yang berkelana di bumi Allah SWT. Bersyukur saja diberi peluang melihat dunia luar.

30minit perjalanan membawa kami ke Michaelangelo Square, nun jauh di atas bukit yang entah tak tau ape ke namanya..yang jugak puncak tertinggi di kota Florence. Unfortunately, datang waktu malam..night view sekadar lampu-lampu di bawah sana yang boleh dihayati. Cuba capture gambar....so sedih, tak cantik pun! Cahaya berbalam-balam.

Kalau datang waktu siang, Michaelangelo Square has it's own magnificent view of Florence to offered! Serious..lepas balik Malaysia dan google pemandangan dari Michaelangelo Square tu baru la nampak dengan jelas pemandangan kota Florence. View yang common digunakan sebagai imej cenderamata such as FM, key-chain, wall deco..etc.




Ada la jugak tanda kenangan..bukti dah sampai sini. Sorry..David tu asyik berbogel je kejanya. Tak reti sejuk dia ni! 

Yang dipelajari di Florence -- they really appreciate their heritage. Senibina dari peradaban renaissance dijaga dan dipelihara dengan baik. Hampir tak nampak bangunan moden di celah-celah bedah bandar Florence yang kecil bukan sebarang kecil ni. Seni ukir dan arca-arca yang memang epik! Apa yang dibaca dalam teks sejarah sudah direalisasikan, disentuh...di depan mata. It's for real.




Malam ni...bermalam di apartment-hotel, Wall Art ApartHotel yang letaknya di Prato. Pelik hotel ni. Situated at the heart of the city, ample parking tapi..........tak berkenan betul dengan bilik ni. Katil kecik! I dah la tido buas kannn...terpaksa pecah rahsia, geram punya pasal. Lepas tu katil tu berhimpit dengan katil sebelah, langsung tak ada space. Private space is important to me.

Hotel ni bukan setakat gelap dan kelam dalam bilik je..dengan deco dark-tones, on semua lighting pun dok gelap situ jugak. Okey I rabun. But, corridor area pun gelap. Really energy-saving punya hotel. Guna sensor. Bila lalu, baru lampu nak menyala. Seram bulu roma mak jemah! Reception and lobby area letak dekat basement level..hehe..funny betul la hotel ni. Nak menambahkan lagi stress, heater dalam bilik rosak! Kekdahnya malam tu tido dengan berbajukan long-johns, selapis t-shirt, selapis pyjamas....selimut bungkuih sampai habis. Itu pun menggeletar lagi. Cabuk betui!

What else do u expect? Bayar murah..berbaloi dengan harga la kan..hakhak. Ampun boss...salah tour agency..bukan salah u. :D

Okey la..yang di sini dah mengantuk, yang di sana tak mau tido lagi kah? Semalam pukul 1.00am, malam sebelum tu pukul 3.00 baru la dapat menganyam mimpi. So, malam ni qada tido. Mohon undur diri dulu. Travelogue akan di-update sehari dua lagi okeh. Jaga diri, musim demam sekarang ni. 

Daaa...



Love, 
Murni Alfathunnisa Ishak



XOXO :D
Publish.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails