About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, March 6, 2013

Cik Siti's Fear is a Factor : Escape AdventurePlay, Escape Theme Park, Teluk Bahang, Penang


Lepas balik berkursus-intensif di campus awal february hari tu, hati dan jiwa raga ni bersemangat je nak  beraktiviti macam zaman muda remaja dulu tauuu. Tanpa menyedari hakikat badan ni dah tak sekuat zaman remaja dulu...hoho..bunyi macam tua sangat dah kan. 

Semangat ye-ye je meluap-luap..belum sampai agenda yang dirancang. Bila dah sampai detik dan saatnya..baru tau semangat hanya tinggal semangat...hehe

24th February hari tu...we ols yang bajet menjalankan aktiviti riadah untuk kesihatan ni telah menerjah Escape Theme Park at Teluk Bahang.





Lama jugak we ols merancang program ni, finally dapat jugak merealisasikan agenda tersebut walaupun tak berapa berjaya for my side. Jom tengok what's interesting inside...




Yes, it's true. I'm a proud nature lovers.



Janji sehidup semati... :p Ni la Teja's Angels, tak cukup lagi sorang.




Bawang putih dengan bawang kelabu hasap tengah warm-up...kononnya...




Before we can explore more, harus lah belek map dulu ya...




Sometimes I feel all those signboard seakan memerli cik siti ni haa...hehehe





This is one of the attraction, it is called 'Gecko Tower'. Yang ini we ols tak sempat try. Disebabkan datang to this park on sunday, ramai la benor nya yang nak memanjat. Queue panjang dan tak cukup masa. Kalau nak datang sini, better come early in the morning..to avoid crowds and long-queue.




FYI, AdventurePlay is one of the phase yang telah siap dibangunkan di taman tema ni..kalau tak silap last year je. The next phase ada WaterPlay dan hotel which is expected to be completed in next few years.





Top and below photos is among the TreeTop Cabanas yang boleh disewa separately on daily basis...lepas main-main, panjat-panjat, qagaih sana, qagaih sini..boleh la bawak-bawak merehatkan body kat sini. Sesuai for those yang mai with family or in group. 




Yang dua orang ni bukan model ya...dan bukan jugak duta Escape. Harap maklong. *statement dengki*




See, I told u...dia perli chek! Mentang-mentang lah chek ngan sorang kawan chek tu keja construction kann....




Sebaik saja we ols meneroka AdventurePlay ni, terus la we ols memulakan aktiviti berpaut di dahan cinta tali.  Let's 'Monkey Business'! 

Barang-barang personal, boleh simpan di locker yang disediakan..with some charges of course. Urusniaga dalam theme park ni dijalankan by using MoneyCard. No cash. Kena beli MoneyCard yang ala-ala prepaid card tu and it can be topped-up throughout the day di kaunter-kaunter yang ada dalam theme park ni. Oh..lupa habaq..bayaran masuk is RM 60 for big kids (adult) dan ada 20% discount for Malaysian citizen. So, 48 hengget ya dik non. We ols bersyukur..dapat 2 free tix dari seorang kawan. For three of us, we just need to tong-tong untuk 1 tix dan beli MoneyCard. Tenkiu ye kawan!



Masa menunggu untuk Monkey Business ni about 1 hour. Mula-mula bersemangat..bila kena tunggu lama, perut pun dah start lapar..nak bebai pun ada..semangat mulai hilang. Tiba masa untuk panjat, we ols diberi penerangan mengenai safety measures and how to handle safety harness. Ya Allah..hanya Tuhan yang tau macammana dag dig dug jantung ni masa the first challenge at level 1. First challenge kena langkah papan-papan yang seakan titi gantung je. Okey lagi. Masuk yang kedua dan ketiga I dah macam nak menjerit je nak mintak turun. Jantung berdegup laju. Dalam hati...di sini menyesalllllll.....! Height is one of my fear...dulu boleh overcome...but not now.



There is 3 level of difficulty with a lottttt of challenges on each level. Sorry..I could only habiskan level 1. Dah tak daya lagi nak pegi level 2 dan seterusnya. I dont believe in height....and harness too. Seriously, it's actually for u to come out from your comfort zone, but I think fear is really a factor for me. Mintak mahap dik non sekalian ya...



Depa dua ni gigih ok. Naik sampai level 3 pun dan lagi depa dok posing kat atas nuuu...cik Siti dok bawah dok menjerit dalam hati ja bagi pihak depa. Although born in monkey year...Cik Siti memang tak boleh berbusiness dengan monkey...haha..enjoy tengok depa sudah la.





Nah...tengok platform tu...kecik je spacenya..berani betul budak2 berdua itu. Yang challenge kena lalu barrel tergantung tu, yang ala-ala bubu tu..masyaallah..nampak mudah. But it's not. Sakit jugak lutut dengan peha ni haa. Dalam pic tu, di sebelah kanan tu is the food court.



Can u see it clearly now....? Yang dalam photo tu adalah main platform. Uols bayangkan sendiri je la ye...

Due to kesuntukan masa, banyak yang we ols tak sempat nak main. In shaa allah..di lain kali..jika ada rezeki, boleh datang lagi. Tapi for sure, I tak mau dah ber'monkey-business'. Nak try Tubby Racers atau jadi CicakWoman di Gecko Tower pulak. Another attraction macam GoApe tu kena panjat pokok. U can panjat pokok kelapa too..tak ingat apa nama game tu. And not too forget to those yang minat bungee jumping..sila la menerai Atan's Leap. 

And for kids, dont worry, they sure have other attractions for kids, Foxy Burrows..Serambi Tok Awang, Tots Trail, Cub Play & Discovery Dig. Ada souvenir shops tooooo!




Come early and boleh dapat parking bawah pergola yang dihiasi tanaman merayap..bukan tangan merayap ya..parking bawah pokok kacang botoi..hehe. Location vise -- Teluk Bahang,  bersebelahan Penang Butterfly Farm.

We left Escape AdventurePlay dengan perut yang sangat lapar. So...yang minat challenge, adventure dan berdamping dengan alam semulajadi..here is the right place for you. Please don't be like me. Go and enjoy.


Daaaa..


Love,
Murni Alfathunnisa Ishak




25 comments:

  1. Kena ada stamina betul-betul baru boleh enjoy semua tempat. Nampak adventurous betul-betul ni... kalau masuk fear factor boleh menang tak agak-agak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,

      stamina dan keberanian. dua perkara yang wajib ada. kalau gayat..susah sikit nak buat challenge ni.
      saya kalau masuk fear factor..awal-awal dah terkeluar gamaknya...hehehe.

      Delete
  2. hahah,,

    bawang kelabu asap...
    bawang goreng la kot..jehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. diana..

      entah la mana mai bawang kelabu asap tu..hehe...

      Delete
  3. akak ni student usm lg ke..ke da keje..?..bace blog ni byk betul kan travel.bestt nyaa,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieqa,

      student RPJJ, baru 1st sem social science..hehe...keja sambil belajar. ieqa ambil management ye? tuan empunya blog suka merayap..camtu la..hehe

      Delete
  4. Hujung tahun lepaih kawan2 akak zaman sekolah menengah dulu buat reunion kat sini. Masa tu nak join tapi ada hal lain yg lebih penting, maka tak dapat join. Tapi tengok gambaq depa ghagaih sana sini buat cek jeles tahap cipan. Jeles.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas,

      owh memang sesuai sangat la buat group event kat sini. tunggu apa lagi kak dinas...pi qagaih cepat..ajaklah kawan-kawan pi..:-)

      Delete
  5. Salam Al Murni

    Wow...best nyer beriadah gitu.... buat byk kali, nanti ilang la factor the fear itew...
    mmm...boleh masuk list ke Penang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong ASP,

      salam...
      best...tapi chek ni penakut...seriau la dok bergayut..tengok bawah sayuuuuuup je mater mandang..huhu.
      mungkin la..kalau kena heret..paksa dua tiga kali..takut tu lama-lama hilang.
      yup..sila la mai.

      Delete
  6. salam,
    best nie....dolu-dolu boleh ragaih pokok...la nie kena pi ragaih kat theme park la pulak. bebudak minimum umur berapa boleh masuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harrizam,

      salam...kalau tak silap minimum 4 tahun..tiket utk kids RM 40++ utk umur 4-12thn kalau tak silap.

      Delete
  7. salam murni
    Pergh..tinggi tu..tak gayat ke?

    Pekabar murni? Lama ta tak dtg ..maaf .bz sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tirana,
      salam..

      mau nya tak gayat...dok menjerit dalam hati je tu....
      alhamdulillah..saya sihat.

      Delete
  8. salam

    nampak banyak dan up to date facilities dia

    masa zaman bapak dedulu takdak ni semua, kalau nak ,, hang pi panjatlah dan sengayut kat pokok rambutan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki,

      salam...
      tempat ni baru bukak last year bapak. saya suka sebab tempat ni facilities nya mesra alam. tak macam taman tema lain. panjat pokok rambutan tu yang challenging tu...dan nostalgia yang sangat mahal nilainya.

      Delete
  9. Oooohh..inilah rupa nya Escape TP tu...saya ada baca masa promo pembukaannya..

    Kena fit kan badan dulu baru ke sini..
    Dan buang fear of heights...
    Hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. daddy ziyyad,

      untuk tidak merugikan pelaburan tiket...elok lah keep fit dulu..dan paling penting jangan gayat..haha..kalau tak rugi macam saya!

      Delete
  10. Salam murni..

    Pernah terbaca juga pasal tmpt tu.. tapi tak tahulah pulak sebegitu fun.. tapi kalau utk akak yg gayat ni mmg mamu tgk ajelah.. he..he.. kita geng nampaknya murni.. he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak hanis azla,

      best...tapi gayat. give me five kak! jawabnya..kita picnic kat bawah sambil tengok orang bergayut kat atas tu je la..hehe

      Delete
  11. ari tu just lalu je..kena ada stamina kalau nak join aktiviti ni huhu kalau saya mau pancit nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. zie,

      stamina is one thing..yang penting tak fobia ketinggian

      Delete
  12. next time bring me here!! eksaited tgk ketinggian.. i want to challenge myself also eventho i fobia ketinggian

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails