About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Saturday, March 16, 2013

Cik Siti's Sunday Ride: The Leaf Healthy House, Sisa Kenangan di Armenian Street & Chew Jetty

Assalammualaikum..

Holaaa....i am soooo missing all of you. Owh..sungguh sepi dunia tanpa entry di blog. Masa dan perasaan tak tenteram adalah sangat kejam, kan?

I'm back, anyway..masih lagi dengan cerita yang sudah basi..cerita berbasikal keliling pekan. Basi atau tak nak cerita jugak..I guess..there will be someone yang maybe tengah merisik tanya pada Lebai Google Bin Lebai Yahoo tentang perkhidmatan menyewa basikal di 'kok lerah' Georgetown ni.

You don't have to worry..kedai sewa basikal ni boleh kedapatan almost in every corner of the streets in the city. Pergh..belagaknya ayat. Bukan nak belagak..tapi nak habaq fakta.

Boleh cari basikal sewa di area weld quay, dekat marina, Chew Jetty itself & Armenian Street. Now, we all tengah bercadang nak berbasikal di Straits Quay pulak. Tungguuuuuuu....



Yang we all sewa di hari ahad 3 mac tarikh bersejarah yang i tak perlu ingat hari bodoh siti murni yang dulu itu konon sambut birthday orang tersayang yang tak sayang dia adalah di sini.. The Leaf Healthy House.



Vegetarian cafe yang turut menyediakan kemudahan sewaan basikal ini letaknya di Penang Street. The Leaf can be reached via this number 04-2627007.




I really like the concept of this cafe. Sangat leafy and green. Hehehe. See..they plants their food. Betel..basil..very organic. When i 'google-ing' about The Leaf..can see other blogger's post about the menus. Owh..sangat hijau dan menyihatkan. Especially the spaghetti yang penuh dengan broccoli and using basil as a sauce. 

Sudah-sudah...dia ni kalau cerita makan..nombor satu. Tapi tak jugak gemokkkk!



Here's a few more photos from my samseng, pemandangan di Chew Jetty yang tidak ter-up-load di entry yang lepas. 




Setelah di-instagram-kan. I wonder if i could get any commission kerana mempromo Penang?? Hahaha...mata duitan. Dunia sekarang semuanya duit. Nope.. I didn't do this for money. This is all about interest...enthusiasm. Ini yang memberikan kepuasan. Ini yang memberikan ketenangan. Ini yang menjauhkan keserabutan.



Satu lagi foto...one of the building in little Armenian Street. Juga tidak terdapat di dua entry yang sebelum ini.


Jendela dan pintuuuu...menuju ke hatikuuuu...telah terkunci sejak berkurun nan lalu.....
tiba-meniba nyanyi lagu Erra Pazira. Sangat tak sesuai dengan mood heritage kannn. Anyway, foto jendela di atas juga terdapat di salah satu bangunan yang letaknya di Armenian Street. Juga telah di-instagram-kan. Thank you Kevin Systrom & Mike Krieger for the invention!

I will cherita more on my next entry. In shaa allah..nak post photo yang I suka the most in museum that day.

Happy weekend untuk semua..have a pleasure saturday & sunday. Take care! Daaa.....


Love,
Murni Alfathunnisa


p/s: Jangan pernah muncul dalam mimpi-mimpiku lagi. Jika bisa, aku tidak mahu nama kamu terukir dalam diari buruk lagi berhabuk itu. Kamu, 3 mac dan 7 julai....sejarah yang ingin aku padam. Berhenti ingat aku.

 
XOXO :D
Publish!

 

21 comments:

  1. Replies
    1. Farikica

      yes, indeed..dan penuh nostalgia..

      Delete
  2. skrg png dah buat bicycle lane dari queensbay ke georgetown... tp x siap lg kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anna,

      A'ah...proposal dengarnya..dah diluluskan. sebahagian dah siap..dekat project IJM, nanti akan menghubungkan jelutong promenade.. dan queensbay. seronoknyaaa....

      Delete
  3. laaaaa..sikit pulak gambar kali ni..hihihih

    nak erase memory mmg payah tau..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. daddy ziyyad

      laaaa..nak banyak gambar rupanya..hehe...berat sangat..malas nak upload banyak-banyak. lagipun..ni entry balance2 gambar je ni..

      Delete
  4. suka la tengok gambo2 ni...classic, nostalgia, romantic..akak letew yg sebok tanya pokcik gugel..kehkeh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak tiha,

      malu bertanya sesat jalan..oleh itu..marilah kita bersama-sama menanya pakcik google...hehe

      Delete
  5. Salam Dik

    Ish....cam tak cukup jer buat sehari trip nak cover Penang ni....*sambil garu tapak kaki yang merenyam nak jalan2*....haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong ASP,

      memang tak cukup....tapak kaki merenyam tu maknanya kena cepat-cepat la mai penang ni....baru hilang gatai tapak kaki tu..hehe...

      Delete
  6. Oh Penang, I veri de lap yu. Veri.

    Cek suka daun sirih, kalau jumpa mesti nak petik sehelai & lipat & cium. Tinggai tak sapu kapoq, boh pinang kacip & kunyah ja, kehkeh.

    Baibai orang itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas,

      daun sirih tu bau dia best. nak jumpa pokok sirih pun payah dah la ni.

      chek dah lama babai dia...awat tak reti-reti lagi tak tau..huhu

      Delete
  7. Bestnya hampa org muda2 kayuh beskal ronda2.. Makchaq ni lutut dah longgaq..entah buleh ka dak lagi nak kayuh... Nak naik pun dah gayat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq,

      best tau makchaq...ni boleh menggantikan acara jogging..hehe..nak jogging chek malas sangat la ni..sudah nya mengayuh la pulak.

      mula-mula ja gayat makchaq oi...lepas 10min okey dah..hehe

      Delete
  8. Cantik gambar...guna kemera apa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harrizam,

      terima kasih :-) semua guna handphone samsung galaxy..except pic yg ke 6 china joes tu gunakan slr nikon.

      Delete
  9. saya maw beli tu pasu bunga warna biru gambar ke 3...belapa harga

    ReplyDelete
    Replies
    1. jebat,

      wa talak jual itu pasu ar..kalau u mau boleh pegi beli kedai pasu sana..

      Delete
  10. assalamualaikum

    sy suka gambar yg 2nd last...sgt klasik tu huhuhhhh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails