About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, March 4, 2013

Kembara Cik Siti: Tiada Lagi Gladiator di Colosseum

Nak abis dah....dah last dah....dah lama dahhhh. Orang pun dah fed-up kan? 

Apa dia ni..? Hang pasaipa..?

Takdak apa..saja, emosional terlebih. Hehehe....travelog ni yang dah episod terakhir.




23rd Dec 2012 -- Sejurus keluar dari Vatican City, we all meneruskan perjalanan yang sekejap je kembali ke kota Rome. Rome ni macam 'open museum'. Semua tinggalan sejarah dapat dilihat dengan jelas...even masa pass-by dengan bas.



The Forum of Julius Caesar

Mood nak bercerita dalam entry ni agak merudum...terhakis gitu...


Imperial palaces or the Domus Augustana on the Palatine Hill
Macam semua tinggalan kota lama roman ni la jugak...terhakis dek air, angin dan sebagainya. Syukur la masih dapat tengok all the remains..zaman anak cucu kita nanti belum tentu macammana. At least, dapat la kita menginsafi sedikit sebanyak kejatuhan sebuah tamadun.

 


Kalau dilihat tapak the Forum of Julius Caesar tu..jelas lah...tapak tinggalan kota rom kuno ni lying on low level dari metropolis rom kini. The fact saying..most of the ancient rome streets and structures lying more than 30ft below those of today.






With water fountains everywhere around the city...maknanya memang betul la ciri-ciri renaissance yang kita belajar dalam subject sejarah dulu...



The Theatre of Marcellus
The theatre, arena...all those structures sudah cukup sinonim sebagai ciri senibina roman..




We've finally made it to Colosseum...the last destination in Rome. Tiada lagi gladiator di sini. Dulu..Colosseum jadi medan pertempuran gladiator. Nama asalnya Flavian Amphitheatre. Colosseum ni dah rosak dari segi struktur dan facade akibat terbakar disambar petir dan beberapa siri gempa bumi.





Our group photo with the Colosseum on the background.

I really have to tell -- Rome sangat best tapi I very the tak puas hati ya uols... 




We only have 1 day 2 nights here in Rome. Only 1 day for sight-seeing while the 2 nights left with nothing much to do at the hotel's room. Banyak tempat yang kami tak jelajah in detail. Frust. 





And Colosseum ni..we all arrived a bit late..just a bit. Dah tak boleh masuk and look around the interior part of the amphitheatre. Ahkak sangat bengang ya uols. My boss..the family..and the kids...semua nya sangat bengang dengan travel agent berkenaan dan tourist guide di Rome yang agak lepas tangan bila situasi macam ni terjadi. Tiket dah beli..all-in with the package tapi tak boleh masuk! Sangat lah misi mustahil untuk kembali semula ke Rome..........ini pun berkat menumpang trip holiday bos. huhuhu...







Akhirnya...we all melilau di sekitar Colosseum ni je lah...see the architecture from the exterior part.



The Temple of Venus and Roma -- as it is.
The Temple of Venus and Roma ni letaknya bersebelahan Colosseum.




The Arch of Constantine

The Arch of Constantine ni pun sama...just located next to Colosseum. Hebat sungguh senibina roman ni...sistem perbandarannya yang teratur..public baths, theatre, imperial palace, temple...semua dalam satu bandar yang kaya dengan senibina tersendiri.




Menjelang lewat petang, we all beransur meninggalkan Colosseum. Misi mencari menu dinner di jalanan sambil melihat pemandangan malam.



The Vittoriano at night

Di tengah kesibukan Rome ni boleh jugak dapat makanan halal. Ada a few halal indian cuisine yang letaknya berselang satu dua kedai sahaja. Tak ingat exactly the name of streets...tapi tak jauh dari supermarket yang entah apa nama dia..haha...sorry..can't help.





For me, kena habiskan bekal dari Malaysia..kalau tak, tak muat luggage nak naik flight besok. So, thank you Brahims for the invention of Nasi Briyani yang tak memerlukan ketuhar untuk dimasak. Just rendam the pack of nasi dalam hot water..and tadaaaa....ready to eat.





Sempat lagi melayan hasil memukat di Spanish Steps siang tadi. Masih belum berbingkai walaupun telah selamat kembali ke Malaysia lebih dua bulan...hehe...okey, promise..by end of the month akan di'frame' untuk hiasan dalam kamar tidur hambe...




Flight we all ke Bangkok will be at noon. Keluar awal jugak untuk ke airport bagi mengelakkan kesesakan.

Tak banyak foto di Leonardo da Vinci Airport. My opinion..KLIA has a lottttt more seating. No wonder la KLIA has been choosen as the 5th "world most comfortable airports for people to sleep in". KLIA ada long bench boleh tido...paling tak, dapat duduk pun okey. Tapi kat sini.....macam haremmmm je kan..geram ahkak! Berjam-jam kot ahkak berdiri..sat pi toilet..sat cari kopi (pun berdiri jugak)...dah la takdak wifi free!






Masa dalam flight ahkak tak dapat seat sekali dengan workmates. Ahkak dapat window-seat..which I like! Sebelah akak yang di tengah adalah seorang hensem Italian guy. Dan selang dengan beliau my boss punya mrs. 



Okey..teruja dengan hensem Italian guy. (ni kak dinas mesti suka ni....hehehehe). Tak dan flight nak berlepas, we all dah bersembang  berkenalan segala siap tengok video dari android samsung beliau. All of my friends mula menerbitkan perasaan sangat jeles dengan ahkak! Hahaha...ada ahkak kesah! Beliau in mid 40's of age, tapi masih hensem. Walaupun kurus tapi fit..haha...dasyatnya ahkak perati! Of course lah beliau gevu kan...ahkak ni macam dayang senandung je. Tapi ce tengok pelakon Azah Aziz tu, tu pun kawin mat saleh putis gevus ya uols. Daud Leroy lagi yaa! Azah Aziz tu tone kulit ahkak je jugak...muka pun iras ahkak... (uwekkk) well..paham kot maksud ahkak..haha! Sajaaaa nak bagi uols marah kan..

Beliau nak pi bercuti ke Phuket kisahnya...dan excited sungguh beliau bercerita pasal kampung halaman beliau di Venice. So video yang dia share dengan ahkak tu pasal keindahan Venice di musim panas dan 'keromantisan' lagu dari live-band di Venice di suatu malam di bulan Januariiiiiii.....gituuuu!  Hangpa ingat video apa..??





We all tidoq berjam-jam lamanya...celik mata teruih terhidang meals. Uish suka la kan..celik-celik mata melantak...haha. Amaran: Jangan lakukan aksi ini di rumah.  Thai Airways ada moslem meals ya...alhamdulillah. Walaupun tak berapa kena dengan selera, yang penting dapat isi perut. Meals di awal pagi tu berupa salad, chocolate mousse, bread with varieties of spread and curry chicken rice. 






Bila dah melantak, tak koser la nak membuta lagi. Ni la kerja ahkak...! Adele la...movie la...entah berapa round tak tau la. Cemuih kot.

We arrived Suvarnabhumi Airport di awal pagi. Sedih ahkak terpaksa berpisah dengan buah hati...apakan daya tiada jodoh kita.

Transit di Bangkok, ada sedikit kekecohan di airport hotel. Depa tak mau bagi we all day-use room..cuma 4 jam ja. Bos ahkak berang la...dah la dia tak dapat tido dalam flight. Finally, setelah berbincang..dapat jugak guna bilik sampai malam nanti..sebelum flight balik ke Penang. We all guna bilik untuk tido sejam dua dan mandi. Selebihnya, seronok merayau dalam airport sambil shopping. Ahkak sempat menambah koleksi dior perfume....harga morah berbanding sini. 

Okey uols...to wrap-up kembara kali ni..I love Venice. Sangat in love. Same goes to Rome. Dua tempat ni kalau ada peluang datang lagi..memang lah nak. Tapi, I would like to explore more di negara lain pula. Kalau ada rezeki. At the moment..hati ahkak sangat tertawan untuk menjelajah negara timur tengah...the arabs...all the Uthmaniyyah punya jajahan...and Spain too. Tapi, apakan daya..ahkak cuma mampu berharap. Ahkak ni makan gaji saja. Mana orang bawak..situ la ahkak pi. Tapi kalau takdak...ahkak redho. By end of the year..ahkak nak allocate sikit budget nak pi negara jiran pulak...USS..here I come. In shaa allah..


24 comments:

  1. Tu dia hang.....jauh dah jalan tu...relax lah dulu..jgn pi mana2...ahakz....err..awat ..kak dinas minat kat turky guys ke....? ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jebat,

      okey la tu..baru setahun sekali. ni cerita december tahun lepas..december tahun ni kita pi tempat lain pulak..hehe. kak dinas minat italian guy lah....tak caya tanya dia.

      Delete
  2. Dah habeh dah? Aiseh..
    Apa? Italian guy! Mamma miaaaa! Kehkehkeh! Akak kalau Italian guy tu setakat nak kenyit2 mata gurau2 senda tu bolehla tapi kalau nak menikah, cek mau lelaki Melayu yuuu, mahahahhh! Tapi tak dapat2 lagi pun. Maklumlah, cek tak lawo & buruk pulak tingkah laku. Mahahahaaahhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas,

      habih dah at the moment..nanti chek sambung cerita adventure dalam negeri pulak naa.
      jangan kata lagu tu...tiap2 orang ada their own specialty...:D

      Delete
  3. ahkak... pukul berapa ahkak sampai colosseum??? keciwa ahdik tak dpt nengok kat belah dalam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. syieda..

      kalau tak silap ahkak time tu around 4 something. kat sana kan pukul 5 dah gelap..huhu....ahkak lagi kechiwa ahdik oii...

      Delete
  4. Salam Al Murni

    Angin naik kepala jer baca uols tak dapat masuk coleseum tu..kalau akak la jadi cenggitu mau jer jadi gladiator tang2 tu jugak pi libas agent and tour guide tu....

    best nyer....akan dipastikan akak akan tinggalkan jejak kat sini nanti....*pasrah tak tau bila*....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong ASP,

      haha...terus yong yang jadi gladiator ye...berat baju2 besi segala tu yong..
      in shaa allah yong..mudah2an ada rezeki yong mai sini naa..

      Delete
  5. Replies
    1. Sharinginfoz,

      yelah..cuma boleh bayangkan macam dalam movie tu je la..nak masuk tak boleh..huhu

      Delete
  6. Kembara yg menyerorokkan. Kakak suka tengok gambar-gambar yg Murni captured - menarik dan cantik..
    Bawa bekal nasi Brahim hihi... org Melayu mesti rindu nasi kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,

      terima kasih kak..
      tu la kak..10 hari kat sana ada sekali dua je dapat makan nasi. itupun sebab bawak bekal brahims ni ha. orang melayu dengan nasi memang tak boleh dipisahkan.

      Delete
  7. salam

    sian tak dapat masuk terokai dalam coloseum tu, peluang ke sana bukan selalu
    rehda je lah ,dah tertulis takda rezeki

    pasti kenangan pernah berada di sana akan kekal dalam lipatan hidup

    lepas ni kalau tapak kaki gatal, nak pi mana ? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki,

      salam..
      kesian kami kan..? apa nak buat..dah tertulis tak dapat masuk...maka tak dapat lah. terima saja.
      tapak kaki gatal nak pi middle-east atau spain, apa pun tak berani berharap. tunggu dan lihat je ke mana pulak destinasi hujung tahun ni..in shaa allah.

      Delete
  8. xpelah dik, semua tu untuk kenangan jugak so tulis ajelh sbagai dairy..kalau org nak baca tu dh kira kita dpt share ttp kalau orang xnk baca biarkanlh...ni blog kitakan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      betul sangat tu kak...tak kisah lah, janji bila saya terasa nak kenangkan saat pahit manis tu..diary ni ada untuk saya.heee... :D

      Delete
  9. alhamdulillah, bertuahnya siti dapat tgk negara orang..akak tah bila la nk p sini..dalam mimpi pun tak penah lagi ekekeke :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tiha,

      alhamdulilah kak..sikit-sikit kurang tu kami cuba lupakan..dah bersyukur dan berterima kasih dapat peluang jejak kaki ke tempat orang.

      Delete
  10. Replies
    1. TA,

      jom menabung lepas tu kita pi holiday obersi...jom..

      Delete
  11. seronoknya tengok negara orang..cantik2 tempat yang murni pi

    ReplyDelete
    Replies
    1. zie,

      tu la..hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri..tetap la negeri sendiri dalam hati ni..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails