About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Saturday, April 13, 2013

A Little Time Away: Bunga-bunga Chenta di Cameron Highlands

This entry would be a long long entry. Kalau tiada kekuatan jiwa, sila jangan paksakan diri anda membaca. Pergi CH je pun..malas lah nak buat ber'part-part' sangat. So, elok lah dikhatamkan saja entry setakat hari ni.

Dari Bharat Tea Plantation, we ols menghabiskan petrol froggy white makcik Wani, meronda sampai ke Habu, kononnya nak cari Bee Farm. Dah sampai tengok macam tak menarik pulak. So, naik semula ke Tanah Rata. Next destination, Ye Olde Smokehouse Hotel.



Sebelum ni mai CH, tak pernah nak singgah sini.




Interior part of this hotel and restaurant tak dapat lah nak tembak yaa...strictly for hotel guests only. Capture photo kat luar will do!



Boleh tahannnnnn rates hotel ni. Kalau nak honeymoon and feeling-feeling English Tudor style....atau nak rasa macam dalam set Downtown Abbey sikit-sikit..boleh la mai stay kat sini.



Kawasan sekitar Ye Olde Smokehouse ni memang aman dan shantek. Kedatangan kami disambut dengan pokok-pokok bunga dari pelbagai spesis. Disebabkan we ols ni bukan ahli botani...maka nya..tak dapek lah nak explain setiap satu nama bunga tu. Layan gambar sudaaa...










 Rare ni...gambor lumut! Boleh gitu?






 Anthurium.



 Looks like bunga mami jarum...tak tau la betul ke tak.


Warna bunga ni tak nampak naik kata puan photographer...



Rasanya spesis senduduk ni..





Hiasan laman di bahagian luar hotel & restaurant.




Attached with the hotel is the golf course..opposite je. Photo atas ni part of the landscaped garden di hadapan Smokehouse. Redup dipayung pohon rendang. Makcik Wani tengah layan jiwangs tuuu.....I pi tumpang enterprem pulak..kacau daun kannn.








Puas Dik Na menembak dan we ols bersantai sambil "heart to heart talk", we ols pun meneruskan perjalanan. Nak terjah strawberry farm pulak. Ada a few yang kami singgah...




Yang ini dekat Kasimanis Strawberry Farm. Tak ambil gambor stoberi, tapi sibuk ketik lensa dengan pokok-pokok bunga.





 Geram je. Yang bukan penggemar bunga pun boleh geram inikan pulak para housewife yang minat gardening, kannnn....?




Aci kat situ jual tomato organik, satu pek RM 2. Gemok-gemok uols. Aci tu claim that the tomatoes memang sweet. Ate, idak le beli. Udah beli di pasor awal-awal pagi nye.

Tak berlama-lama kat Kasimanis, we ols terus ke sini.. 


 


Taman Agro Tourism, Big Red Strawberry Farm. Antara yang terbaik dan paling ramai pengunjung. Lawatan sebelum ni, I pi Raju Strawberry Farm dekat Raju Hills, the view there..memang nice. Tapi yang ini walaupun takde view sangat...but still windy..ample space to dine in and relax.





Just yang kurang daya ketahanannya disebabkan ini.....kat atas ni! Queue panjang just for ordering, pay and collect the order. Nak buat macammna...sedap punya pasal, sabor aje la ahkak ni berbaris macam budak tadika tunggu ambil hidangan makan tengahari.

Betapa rakusnya we ols lepas dapat order..strawberry milkshake, float..smoothies....terus tak teringat nak capture semua tu. Masyaallah. Dah habis licin baru perasan, lupa nak ambik gambor! Hehehehe..lain siaran aje la ye.

Masa kat sini sempat lagi membeli radish dan lettuce yang segar dari ladang. Baru 4 hengget uols...kalau pergi jusco tak dapek la that price.



Must-buy item jika ke CH. Tak sah lawatan tanpa pembelian stoberi okeh. The cheapest is beli kat pasar malam that day...ndak2 pulak time diorang dok sibuk bungkus gerai dan menghabiskan jualan. Buah nya fresh dan gedabak. Selamat dapat simpan dalam peti ais hotel.




Seusai late lunch di food court Brinchang, we ols pun meneruskan perjalanan pulang.
Tak puas lagi tengok ladang teh....in shaa allah..panjang umur, murah rezeki, bleh datang lagi. Bukan jauh pun. 

Sebelum meninggalkan CH, singgah beli bunga-bunga cinta...we ols jumpa Misha Omar tauuu, dia yang jual bunga ni kat we ols....hakhak..okeh tipu!



Sekian entry "kemeren hailen". Lepas ni entry naik "beskat" lagi kot. In shaa allah.





27 comments:

  1. mana strawberry? tlg pos sket.... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama tak pi ch, strawberi sudah semestinya

      Delete
  2. La... kakak ingatkan panjang manalah intro kata panjang sangat. Kakak kalau tengok gambar-gambar cantik macam ini panjang mana pun syok sebab dapat menikmatinya. Bunga siapa tak suka tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,

      hehe...tu statement risau takut orang yang datang membaca rasa boring..baca karangan panjang..gambaq pun berjela-jela..hehe.

      Delete
  3. seronok tengok gambar murni snap..berseni sungguh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tiha,

      terima kasih..gambar tu budak yang nak tido kena belai rambut tu yang capture...a few je yg saya ambik.

      Delete
  4. Hasil tembakan yg Sungguh awesome

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasihredha,

      credit kepada puan photographer..sugarhoney.

      Delete
  5. oh Anthurium nama bunga rupanya...hehe

    dulu masa pergi CH, PM pernah menginap di apartment Desa Anthurium...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. papa mifz,

      yup..kat CH ada resort nama desa anthurium. sesuai sangat la bawak family menginap situ...agaknya sempena nama bunga tu kot..:-)

      Delete
  6. Suma cantik & best & menarik & oh so ohsem! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas,

      tenkiu kakak. kredit kepada adik chek merangkap official photographer...hehe

      Delete
  7. memang cantik.. pandai betul eh amik gambar.
    semua nampak hidup

    ReplyDelete
  8. ye..lupa snap gmbr smoothies n stoberi float yg sgt fresh iteww

    ReplyDelete
    Replies
    1. sugarhoney..

      kan....tetiba rasa rugi sikit di situ.

      Delete
  9. salam siti murni.
    Teringat masa ta berbulan madu di sana..maaf tanya.tu gambr lates ke di cameron.x byak yg berubh.erm.ta suka gambr pemandangan di sini. Nice photo murni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tirana aduka,

      gambar ni semua latest TA.
      tenkiu.

      Delete
  10. cantik semua gambar2 tu dik...suka tgk...waaaaaaaaa.....dh dkt 1 thn xp sana......huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nza,

      kredit kepada cik sugarhoney kita. dah lama tak pi maknanya nak kena pi dalam waktu terdekat tu..hehe

      Delete
  11. Termasuk dua bunga pakai seluar, timbang sekali,,huu

    ReplyDelete
  12. Rajin berjalan ye dik siti....

    makcik pergi dulu...bli stoberi, letak dlm fridge....tapi bila turun bawah..habis jadi cam lebam/lesu. lagi sekali pi, just letak luar je...weather kat situ pun ok gak sejuknya....better sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makcikkantin,

      owh..letak kat luar lagi okey rupanya. so far, alhamdulillah la yang bawak balik hari tu tak la lesu..bertahan jugak. biasalah..masuk hari ketiga mula la lembik habih semua..

      Delete
  13. Terima kasih sudi reply komen TA...
    erm...tak banyak rupanya perubahan setelah 11 tahun kot TiranaAduka tak sampai sana...hehehehehheeh...Mengamit memori TA tau gambar2 tu.....
    heheh ops aout dulu dah nak adzan ni....
    Thanks murni

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails