About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, May 27, 2013

Dari Kebun Mrs. Jack Sparrow


Mrs. Jack Sparrow tuuu...hangpa ada..? Takdak kan..?haha....



Hari ni mood 'kulihat hijau'. Foto-foto ni semua hasil copy-ing from whatsapp. Nak turun terus ke ladang, belum ada rezeki. Dapat tengok kat whatsapp pun dah kira excited sangat dah. In shaa allah...ada rezeki lepas exam kita turun lawat kawasan naaa...Mrs. Jack Sparrow.

Mrs. Jack Sparrow adalah mak menakan I, adik kepada mak bonda. Dia dok jauhhhhhhhhh....tak boleh habaq lokasi, dia ada stalker yang sangat brutal. So, for security vise, lokasi adalah dirahsiakan. Okey, takat tu saja boleh cerita....



Tangan Mrs. Jack Sparrow ni selalu menjadi, sejak dulu lagi masa dia dok Kepala Bataih. (baca Kepala Batas). Alhamdulillah..lepas semua masalah dan ujian yang menimpa dia sekeluarga, la ni dia menetap di lokasi yang dirahsiakan ini di mana bukan lagi rumah bertingkat-tingkat tapi landed homes dengan tanahnya yang subur. Suka la dia dapat berbudi pada tanah. Dan...anak menakan dia ni pulak jadi supplier biji benih segala sayur mayur dan pokok kekacang berkenaan. Tu yang anak menakan dia ni excited lebih. Rumah takdak tanah, nak bercucuk tanam sendiri tak boleh...tumpang seronok tengok hasil tangan orang saja la...



Anak pokok jagung

Actually, biji benih tu tak seberapa. Bila tengok usaha dan semangat seorang mak menakan yang suka gardening, anak menakannya ni syok support dari jauh saja.




Jauh biji-biji benih sawi, labu, mentimun, bendi, cili dan yang terbaru salad dan tomato ni mengembara. Ada yang dari Cameron Highland, ada yang Penang mali...at last sampai jugak ke destinasi dengan perkhidmatan PosLaju.




Foto no. 2 tu update terbaru, Uncle Jack Sparrow telah membuat raising bed untuk tanaman Mrs. beliau. Hari tu I dok bagitau Mrs. Jack Sparrow buat raising bed supaya pokok-pokok nya tak dimakan siput vavi. Nutrien dalam tanah pun tak hilang mana-mana..sebab ada 'bantal' yang menyekat pergerakan tanah.

Pokok-pokok labu tu kata Mrs. Jack Sparrow dah berbuah banyak hari tu, tapi habis disengat binatang. Binatang ka..serangga apa ka pun tak tau la..sayang kan. So, finally, depa telah men'sayur'kan pucuk labu berkenaan seperti yang dinasihatkan oleh anak menakannya ini, pakar pemakanan la pulak.



Bahan-bahan nak buat sayur bening pucuk labu....




Tadaaaa....macam la havoc sangat kan! Sayur bening pucuk labu yang sangat sedap walaupun tanpa santan....tapi bukan dari dapuq Mrs. Jack Sparrow. Heran bin ajaib kan, Mrs. Jack Sparrow yang sedia bahan....kitchen masterchef selebriti bonda Jijah pulak yang berasap....haha.....

Sayur bening tu bonda Jijah buat for the first time untuk anakandanya ni...coincidence. Jakun sebentar, tak pernah makan sayur pucuk labu, until that day, kawan mak bonda tolong kutip pucuk labu ni bagi kat mak bonda. Disebabkan santan takdak..maka, jadi lah sayur bening.

Macam tu lah nikmatnya berbudi pada tanah....seronok sebenarnya bila pokok-pokok yang ditanam mula menampakkan hasil. Nak tanya tips...macammana nak elak serangan binatang..? Sapa-sapa tau..mohon share kat ruangan comments ya. Thank you, in advance.


Love,
Murni Alfathunnisa

xoxo :D
Publish!


 

24 comments:

  1. Tangan kalau dah memang jenih hijau tu, baling ja pokok pun boleh hidup. Err yg baling pokok pun hidup tu adalah mak akak, kehkeh. Akak kalau baling, merajuk mampus terus pokok tu, mahahahhh.

    Uih, ada stalker brutal, takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang balin manja2, ni baling macam hulkhogan nak banting lawan.. memang la kojol...

      Delete
    2. kak dinas,

      hehe...nak tergelak baca komen kak dinas dan komen balas makchaq...betui jugak..baling pun kena ada teknik dan strategi. tak boleh main punggai ja....

      Delete
    3. Amboi Kakchaq! Kejam! Tapi memang betoi pun cek balin lagu tu, kahkahkah!

      Delete
  2. dulu2 akak spray ridsect kat pokok yg ada ulat..bkn takat ulatya mati..dgn pokok cabai sekali jalan hehe...

    skrg siram air basuhan beras,sbg baja dan sbg racun...terutama pokok kari dan limau kasturi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak kamsiah..

      tu dia aih..dengan ridsect terus.....hehe. mana tak jalan terus pokok cabai...hehe...air basuhan beras tu memang dok buat kat rumah. ingatkan sekadar baja rupanya boleh cegah binatang jugak..okey, thanks kak kamsiah..nanti nak bagitau mrs. jack sparrow.

      Delete
  3. meriahnya kebun bukan-che-siti-punya tu...luas pulak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. makcikkantin,

      meriah kan..kiri kanan, belakang..ruang depan ja depa tak sempat nak clear rumput lagi. esok2 habis keliling rumah. rumah dalam ladang gitu. che siti tumpang seronok pun jadi la..

      Delete
  4. Wa.. menariknya.. makchaq memang minat tanam sayuq, tapi la ni tanah ada la 2 x 4 kaki.. boleh tanam pandan ja la..hat lain tanam dalam pasu saja..

    buat penyemboq organic dari cabai & bawang putih... mesin, tapih & spray kat pokok/buah.. kalau malas nak buat beli kelambu bagi depa dok dalam kelambu.., boleh jugak cari serai wangi tanam keliling..pastu rajin2 la tibai daun serai tu bagi keluaq bau yg serangga tak suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makchaq,

      pandan pun jadi la makchaq, habuan nak masak nasi lemak, bubuq, serawa, seri muka, tak gaduh cari kat merket dah. :-)

      okeh.ni betul2 first time chek tau buat penyemboq organik dari cabai dan bawang putih. in shaa allah, nak keloi mak menakan suh mai baca tips makchaq ni...mana tau berguna jugak untuk kebun dia. terima kasih makchaq.

      Delete
  5. Puas sangat bila tengok tanaman menghijau paling gembira bila dah boleh petik hasil Pucuk labu buat sayoq lemak...terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. JunAina,

      yang paling gembira dah tentu2 lah orang yang banyak membanting keringat..betoi dak. rasa berbaloi. tak payah cari kat market. fresh dari ladang. pesticide free.

      Delete
  6. Bijak juga anak menakan Mrs jack Sparrow nie.. Supply biji benih ada udang sebalik batu, bila dah berhasil dia dapatlah mengangkut kan..kan... alah kakak tahu:)

    Nampak subur betul dia punya tanaman dik. Suka kalau tanam pokok kalau hasilnya macam ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,

      hehe...anak menakan pun macam mak menakan jugak..bijak..kalau tak mana boleh jadi mrs. jack sparrow. hehehe.

      saya tak dapat merasa pun tak pa..yang penting ada kebahagiaan dan kepuasan di sudut hati saya melihat bumi ini hijau, dan hasilnya dinikmati orang tersayang. boleh tera tu..?hehe

      Delete
  7. kalau rumah atas angin ni cemana nak menanam ye?jenuh nak import export tanah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. zie,

      hidroponik pun perlukan ruang jugak kalau rumah atas angin ni. macam kat umah i..pokok pandan dengan pokok daun kari ja boleh tanam dan diletak dalam pasu kat balkoni tu. very limited.

      Delete
  8. bagusnya siap bercucuk tanam..
    subur pulak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. diana,

      jiran2 sebelah menyebelah rumah mrs. jack sparrow pun tumpang seronok...gigih jirang depa...hehe.

      Delete
  9. Tambah sikit makan dgn ikan kering n sambal belacan.. makkk aiii..

    ReplyDelete
  10. Akak suka tengok kebun orang tapi nak berkebun tak dak tanah. Kalau ada tanah pun belum tentu menjadi, dik. Nak mencangkung pun horror sekarang ni sebab lutut sakit. Hahaha.
    Akak suka pucuk labu tu especially kalau mak masak sambal tempoyak...sedap.

    ReplyDelete
  11. bestnya.. bercucuk tanam lepas tu hasil dpt makan satu family :)

    ReplyDelete
  12. dah jimat nak membeli jika bercucuk tanam sendiri kan...

    ReplyDelete
  13. el pun suka bercucuk tanam
    tp malas nak cucuk tanam
    tu cam mn tu hahahaha
    tgklah t umah sendiri lau ada tanah lapang nak
    je tanam mcm2..hehehe
    seronok lau dpt hasil kan

    ReplyDelete
  14. huhuhu...

    takpernah bertanam...

    suke tengok kau dapat hasil cm gitu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails