About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, July 19, 2013

Baby Ramadhan

Two babies were born on 1st Ramadhan. Jelly and Charcoal. Anak ke-5 dan ke-6 mummy cik Pong and daddy Nico O'Neil. Nama mat salih sangat cucu-cucu adik I ni..hehehe.  Muka ada sikit 'kepek'..eurasian gitu. Pak nye mat salih, mak ada gen siamese gitu! Hopefully, the 5th & 6th tak la eksen sokmo macam si Muffin, kakak diorang. Very the eksen, tak layan mak menakan depa yang "kampung girl" ni.

Adik si Coffee & Muffin yang 2 ekor lagi dah dihadiahkan Dik Na kepada kawan dia. Pun dah gebu gebas walaupun baru je dalam sebulan dua berpindah rumah.

Kalau dulu Coffee & Muffin dilahirkan masa Syawal..adik-adik ni pulak di awal Ramadhan. Sokmo lahir di hari baik bulan baik.. :-)




Occupancy rate kat rumah Dik Na ni dah meningkat lah. Bekalan makanan terutama sekali di musim perayaan ni harus lah ditingkatkan bagi mengelakkan tekanan inflasi dihadapi oleh rakyat jelata kucen sekaliannya. In total..6 ekor semuanya. Semuanya kuat makan..except yang dua ekor new-born ni lah, masih menyusu.

Still waiting for the manifesto's implementation -- penyediaan cat-tree lengkap dengan fasiliti berteknologi tinggi dan mesra rakyat yang dijanjikan Dik Na dulu. Kang kucen tak demonstrasi jalanan, ahkak yang takde kena mengena ni pulak yang over! hehehe..



Alololo...very the shy! Sorok-sorok muka sebab belum kenal kamera lagi. Ce tunggu besor sikit...confirm, tak camera shy dah! Nampaknya, Jelly is the first calico born in the family. Bakal jadi kesayangan selepas "awang senandung" Coffee, yang lately suka benor manja-manja dengan orang. Dah tak penakut macam dulu. Pantang nampak orang duduk lepak nak menyondol je kejanya. Owh, rindu depa. Esok nak pi melawat.

Sudah la cerita pasai baby ramadhan..cerita pasal auntie Murni pulak.

Auntie Murni apa khabar..? Baik saja. Sendiri tanya sendiri jawab. Letih. Sibuk. Bulan posa pun kena turun site. Tapi puasa tak boleh dijadikan alasan. Dah disuruh tu kita buat saja lah. Nama pun makan gaji. Kalau dok melawan, baik jadi tokey. Kannnnn....

Puasa...? Alhamdulillah..penuh setakat ini. Hehehe.

Love, 
Murni Alfathunnisa

XOXO :D
Publish!


29 comments:

  1. salam Ramadhan murni.

    alaaaaa.. tomey sgtttt.. harap keduanya sihat2, dpt temankan saat sunyi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu,

      Salam ramadhan utk ayu sekeluarga. mereka sihat...asyik tido, susu..tido..susu..seminggu dua lagi baru aktif..

      Delete
  2. Amboii ramainya dah anak anak diaaa... Hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak azie,

      dik na kata lepas ni nak pi spay cik pong. kesian dia. asyik beranak ja. makin kurus.

      Delete
  3. Dik Na dah jadi nenek dua ekor gebus ini mestilah sibuk nak raya kan. Kena beli baju baru buat dua ekor ni.

    Kakak kalau tengok gambar bolehlah Murni tapi kalau live kakak takut kucing. Macam geli gitu tak tahulah kenapa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,

      ramai jugak yang geli kucing..maybe sebab bulu gebus tu kot. kucing2 ni biasa suka menyendeng dengan org. saya kalau kecik ni ada sikit rasa geli...tp chenta punya pasai..kuit2 jugak..hehe. lagi pulak, masa kecik ni susah nak ambik main and bonding..mak depa tak bleh berenggang dengan anak2.

      Delete
  4. gebunya depa..hehe
    kalau dpt nie mau main saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina,

      depa tak reti main lagi..asyik tidoq..susu ja kejanya. lepas seminggu lagi mungkin akan aktif sikit..paling best bila dah cecah 2 bulan ke atas. masa tu memang playful.

      Delete
  5. bestnya, boleh dukung and peluk....gebu mebu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak wardah,

      masa baby ni larat jugak nak dukung..esok2 dah besor sikit..letih jugak tu..tambah2 kalau ikut jejak abang, kakak depa..boleh tahan beratnya.

      Delete
  6. Dah la tomei mata terpejam lagi tu ha, nama glamer2 plak tu, kehkeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas,

      kucing dik na semua nama mat salih gitu kak..heran saya. mak dia asian je pun. mengada gitu. saya ingatkan boleh la jugak bagi nama tun teja ka..tun fatimah ka...ish..tak melayu betoi.hehehe

      Delete
  7. http://tengkubutang.blogspot.com/

    Dh follow sini.. no. 363..
    Do follow me be back yea yunk.. heee.. salam kenal..

    ReplyDelete
  8. Tumpang cium dahi depa sikit, cheq...mami geram haih..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. shasha,

      tak payah tumpang-tumpang..cium banyak2 pun takpa.. :-)

      Delete
  9. gebus... tapi gebus cemana pun, aku dah lama x ada nafsu nk membela... tengok saja blh la....

    kemalasan mengurus sebenarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. zonaku,

      memelihara kucing memerlukan lebih dari kerajinan...kasih sayang itu perlu. lagi pulak..kucing kan binatang kesayangan nabi.

      Delete
  10. erkkk...ini dah daftar surat beranak ker belum nih? huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. eelobor,

      jabatan pendaftaran kata kena tunggu sistem mycat...hahaha...nanti ada pulak orang percaya..haru!

      Delete
  11. Salam

    Hehe jenis kepala beso kucen ni
    Jgn beso kepala hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, bapak..

      yup...ngikut gen2 bapak depa agaknya..bapak depa si nico tu memang kepala besar dan besar kepala jugak..hehe..ada entry pasal besar kepala ni saya buat tak lama dulu.

      Delete
  12. amboi...nama kuceng muffin! hahaha..gebu macam muffin kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. daddy ziyyad,

      masa dia lahir, warna dan kegebuan dia memang macam muffin. even until now pun masih terserlah kegebuannya. nanti ada gambar terbaru saya post kan kat sini.

      Delete
  13. kucin!suka sangat2 ngan kucing..tapi umah tak sesuai la nak membela..dulu kami pun ada kucin siam, tiap kali beranak berebut2 orang mintak beli tapi mak bagi cenggitu je tak jual pun.kadang2 time bunting lagi orang dah mai reserve.dasat betul..tapi skang si comel tu dah mati huuuhuuuu sedihnya.cayang comel sgt2

    ReplyDelete
    Replies
    1. zie,

      sama la. dik na pun tak jual, tak sampai hati nak buat keuntungan atas kucing2 peliharaan yg dia sayang sangat ni. hari tu pun dia bagi ja dua ekor kat kawan dia..alhamdulillah depa pun jaga elok. gebus jugak. masa cik pong preggy kan coffee & muffin..memang ramai yg dah booking siap2, tapi dik na dah habaq takkan bagi kat orang. lagi pulak si coffee awang senandung tu..hitam bukan sebarang hitam.

      Delete
  14. nak picit2 ja rasa...
    comey aih....
    mcm habuk ja bila kucing tu duduk atas peha mcm sofa tu...

    ReplyDelete
  15. Bagus betul mak si Muffin tu. Produktif. Anak comel2 pulak tu. Pandai carik partner. Ke pembiakan terkawal ni dik?
    Murni, akak mintak maaf sebab tak dapat selalu datang ziarah kat blog ni. Sibuk dan badan tak berapa sihat kadang2. Nanti akak stop by lagi ya.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails