About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, July 25, 2013

Bila Ramadhan...Kapitan Briyani is a Must!

Cerita last saturday..hari ni, dah tengah malam baru sempat update. Buat-buat busy sangat kan...? Alhamdulillah...rezeki. So far, dah tiga kali ramadhan dan dalam sebulan ramadhan tu, at least once, mesti berbuka kat Kapitan. Kapitan Chulia Street ya...no no no for any other branch. Chulia Street jugak yang special. Rasa dan 'kick' nya tak sama kalau makan di cawangan Kapitan yang lain.



Satu family..semua pakat pilih menu chicken briyani. Thumbs up sangat. Portion ayam grill yang besar. Briyani rice pun banyak. Gambor kuah lupa nak snap. Siap mintak pack bawak balik. Buka puasa larat mana lah nak hadap sampai licin. Those yang nak pi berbuka di Kapitan sepanjang Ramadhan ni, please reserve awal-awal. Don't simply walk-in. Berkemungkinan tak dapat tempat ataupun lambat dapat menu yang dipesan. Meriah macam rumah kenduri. Yang dapat table atas jalan berbumbung kanopi pun ramai.

Sebelum buka puasa..kami adik badik berjalan-jalan 'eat wind wash eyes' kat 'Little India'. Serius rasa macam kat Mumbai, Chennai and Delhi. Perghhh..confident nya ayat I. Macam pernah sangat sampai India, kannnnnn. Hehehehe....sebelum ni lalu dengan kereta, tak feeling-feeling macam kat India ponnn.




 Tapi, that day when we stroll along Queen Street and Market Street, tetiba macam dalam pilem bollywood pulak perasaannya. Meriah dengan lagu tamil, kedai-kedai jewellery, rempah ratus, textile...dengan sari yang kaler maler lip lap lip lap dipamerkan di hadapan kedai. Dan paling penting, we are totally in an Indian enclave. Sangat 1Malaysia!



Destinasi sebenar....



Yup, Bazaar Ramadhan Liga Muslim. Never been here. Only after the articles about the specialty of this bazaar ramadhan appears in 'The Star' recently, and co-incidence we're in the same area...baru la sempat mai menengok apa yang best sangat kat sini.



This is a stall selling variety of kuih manis..halvah or manisan. Kebanyakkanya, tak kenal nama pun. This stall are the same stall selling special drinks called 'chigar thanda'. Masa 'the star' quote about this special drinks, dok pelik jugak, apa kebenda la chigar thanda tu. Rupa-rupanya...ais serbat! Minuman penyejuk badan. Disebabkan ramai pembelinya, so, kami pun beli la jugak. Hehe...


 Ni la stall yang sibuk sangat diperkatakan tu..


Suasana kat bazaar ramadhan ni lebih kurang jugak dengan bazaar ramadhan lain. Cuma yang uniknya...peniaga-peniaga kat sini, boleh dikatakan semuanya india muslim, mamak..and selling more or less the same menu. Antara menu yang memonopoli ruang niaga bazaar ni adalah nasi briyani, nasi dalca, nasi tomato dan lauk pauk. Semuanya antara yang terkenal di kalangan masyarakat Penang yang berbilang kaum seperti restoran Tajuddin Hussain, Dawood dan Sultania. Sebut pasal briyani..baru first time jugak i tau ada briyani putu mayong..juga turut dijual kat sini and highlighted in the newspaper as well.



We ended up beli 2 set of roti jala, sebab tertarik dengan method menggoyang acuan roti jala berkenaan. Tengok pan dia yang nalla tuuu...and the taste..alhamdulillah, sedap. Roti jala tu lembut..bukan lembik. dan tak keras bila dipanaskan masa sahur.



Stall ni pun boleh tahan ramai pembeli nya. Our jalan-jalan bazaar ramadhan ends here. Kami terus menapak ke Kapitan yang letaknya di seberang jalan. Nak kena booked table. Takut tak dan nak berbuka on-time dek sebab full-house.

Actually I'm a bit offended with one remarks made by somebody in one of facebook group yang claimed mamak as 'pengotor'. Such remarks adalah biadap in my opinion. Hakikatnya pengotor ni adalah suatu yang bukan hanya "penyakit" untuk suatu etnik yang tertentu. Such remarks adalah bersifat etnosentrisme, dengan merendah-rendahkan sesuatu yang asing it doesnt make any better ya. Sangat tak educated. Melayu? Cina? Mat Salih takdak yang pengotor kah..? Pengotor konon...tapi tengok majority patrons adalah melayu yaa. I rasa nak gelak besaq, statement tak cukup akal. 

heheheh..see, bulan puasa bagi I maki..hmm. FYI, I'm born in a mixed family. Mom is malay as late tok wan Said is Kedahan's malay grown-up in rural area of Mukim Tunjang. While, late tok Amah was born and grown-up in pious family, anak tok bilal and ustazah yang mengajar quran from Tanjung Bungah. Late abah is born in mixed family of which, the late Tok Rokiah is a malay lady with bugis roots, and the late tokwan Dolah is pakistan born migrate to Malaya following his late father, moyang Hukmi to work in Seberang Perai (Province Wellesley) long before merdeka. Nah...hambek kau! How do u define me now...? Hahaha...there's no pure malay in Penang, my dear.

What is important here...we are muslims. Muslims should unite. Apa la nak rasis sangat. Tambah-tambah di Penang ni yang sangat multi-racial..dan paling multi-racial among other states in Malaysia. Buat malu orang Penang saja.

There's one article which i found quite interesting...read and study if u interested.. India Muslim, Mamak dan Melayu. Kesahihan...? Don't ask me.
 Tak pasal-pasal I kena melalut di entry tema ramadhan ni..nyamfah noks. Al-maklumlah, banyak hari tak membebel. Nak pi tidoq lah...esok I blogwalking ya. Thanks for those yang mai baca entry ni...I lep uols!

Love,
Murni Alfathunnisa


XOXO :D
Publish!

 




21 comments:

  1. perghhh....gambar nasi tu pun dah ckup menggambarkan segalanya. mesti sedap kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eelobor,

      kalau sebut briyani, dan nak cari yang sedap, mesti ingat kapitan.

      Delete
  2. Salam


    Hehehe tolong bookingkan bapak table kat kapitans tu , tapi masanya hari raya ke 4 ka ke 5 ka heheh

    Mmg rindu nak pi penang , syurga makanan tapi mcm tahun lepas pi penang time raya, byk kedai makan depa tutup

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, bapak..

      saya tak pasti during raya kapitan ni ada bukak ke tak..biasa kalau kedai mamak ni, kalau tutup pun tak lama. masa raya kena jalan-jalan cari makan rumah kawan2 & sedara-mara saja...kalau dok pi cari tang gurney drive tu alamatnya tak merasa la..hehehe

      Delete
  3. hehehe....
    time raya mmg bk y tutup, average seminggu. kalau dtg ngan niat nk mkn, sila kurangkan % harapan ya.... takut kecewa besar...

    pasal pure Malay in Penang, nak kasik org bukan Penang faham, gtau ja i bukan mamak or anak mami... or what-so-ever mixed. supaya x payah susah payah explain. kang dengar pasal DKK, tangaci, benggali, semua jenuh nk nk buka buku susur galur keturunan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. zonaku,

      memang sengaja diterangkan macam tu. one-time explanation. lain kali x perlu cerita lagi. supaya yg x jelas tu boleh reti sikit..dalam penang yg serba majmuk ni nak cari 100% pure malay, memang rare lah.

      Delete
  4. Kak Azie kalu pi Penang pun, masuk Kapitan la jugak!

    ReplyDelete
  5. haaa kak murni ni macam tau2 je ari ni zi pi opis merempit ngan hubby.petang ni boleh la terus ke sana..dah terbayang2 kesedapan ayam tu yummeh!kalau tapau takyah reserve kan?hehehe

    ooo mix rupanya.itu la tengok muka lain sikit.nanti kalu ada anak memang cantik.mix2 blood ni special betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. zie,

      elok sangat la tu..merempit la yang paling afdhol kalau nak singgah mana2 kedai atau singgah param di celah2 georgetown ni. boleh ja call depa dulu..nanti pi pick-up ja. ce tanya depa..kot la untuk regular customer saja ka service tu.

      orang lain mix blood cun melecun gebu gebas..kita mix blood kelabu hasap ja...huhu...takpalah..kot mana pun takpa..anugerah dari Allah...kan zie.. :-)

      Delete
    2. anugerah Allah..semua ada keistimewaan masing2..

      Delete
  6. Balik Perlis mau kena jalan2 cari makan kat Penang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. JunAina,

      tu la..balik perlis nanti kona masuk penang dulu....

      Delete
  7. Replies
    1. rapunzeel,

      saya pun suka masalode!
      tapi tak pandai buat..kena belajaq buat sendiri la rasanya..

      Delete
  8. jumaat last week tapaw nasik beriyani kapitan..
    adik ipaq aine pi beli..
    beli beriyani ayam 8 bungkus, yg 1 bungkus tu mamak lupa boh ayam..
    frust mak mentua adik aine..
    ehehehe..
    samosa kat little india pun sedap...
    air sarbat pun dia beli..
    sedapppp...
    terlioq aih..

    ReplyDelete
  9. semua menu berempah ni kat sini....yang minat bolehla terjah..

    ReplyDelete
  10. Orang tempat lain tak tau tapi kalau dok Penang & tak suka makanan mamak tu adalah pelik laa. Akak ni sejak dalam perut Che G lagi sudah dibagi makan nasik kandaq & lauk pauk mamak. Sampai la ni tak bleh berpisah dengan masakan mamak. Malah akak lebih suka masakan mamak dari masakan Melayu, haa camana tu kan.

    Betoi tu, kalau nak kira bab pengotoq, semua bangsa pun ada yg pengotoq la haih. Apa punya sempit pemikiran orang yg komen tu ha.

    ReplyDelete
  11. Bab kotor ada lagi yg lebih kotor yg baru-baru ini sampai kena terus tutup restorannya. Dahsyat sebab simpan stok sayur dlm toilet - gila!!

    Huii!! roti jala dia besar sekuali atau dia potong tu dik? Kalau sekeping besar tu boleh makan 4 org. Besar betul!!

    ReplyDelete
  12. Sedapnyaaaa nampak nasi beriani tu. Berapa harga sepinggan tu, dik. Sangat besar ayamnya. Siap boleh makan dua orang lagi.
    Kalau nak kata kotor ni, kedai melayu pun ada jugak yang kotor. Yang penting kita carik halalan thoyyiban. Bersih dan halal. Kadang2 ada yang kedai non muslim cukup berusaha mendapat iktiraf JAKIM ni tapi kedai muslim macam buat tak endah je. Sedih kan.

    ReplyDelete
  13. seyes tak penah tau pun tempat ni.. org penang saja xtau. heee

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails