About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, August 16, 2013

Macaroni in Meatball Soup

Con"fusion" sangat kannnnn...?! Menu orang tengah flu, tapi larat lagi masak benda simple. Korek keluar segala saki baki dalam lemari dan fridge. Lepas syawal ni semua benda tinggal 'belen-belen' saja. Belen pun belen lah..janji siap satu hidangan makan malam yang humble. *humble ker..? 

Citarasa sup cik Murni Alfathunnisa mesti ada rasa rempah. Kalau tak ada rasa rempah, tu bukan sup namanya. tu air yang direbus..kikiki. As usual, sup versi Cik Murni mesti ada baaaaaaaanyak sayur-mayur, tomato is a must. Yes, I selalu over-do dan tak mau kedekut when I cooked. Semua nak banyak. Walhal, makan berdua saja. Yang hitam-hitam di permukaan kuah sup tu adalah bawang mesin hangit..sila jangan gelak. I dah jujur ni yaaa. Cukup sebagai bukti kedegilan dan kebebalan bila suka membebel di dapur tatkala menunggu bawang menjadi kuning. Jangan ikut ya..contoh tak elok.






Weekend dah tiba...

Dalam hati ada manyak bunga-bunga taik ayam...hehe...sedang teruja menunggu ketibaan encik Awang. I really missed the moment! Tak pernah ada orang yang sanggup berdiri di dalam hujan sambil pegang payung dan miming lagu dari handphone semata-mata nak menyedapkan dan mendamaikan hati seorang kawan. Bukit Ampang jadi saksi. Pendek bulat ada buat..?? Takdak! Tinggi macho ada buat..?? Nehi! Tinggi hidung besaq ada buat..? Mimpi di siang hari! Pendek perasan hensem ada buat...? Lagi tak payah harap.

Hidup kadang-kadang perlu buat perbandingan, supaya 'kita' yang terperasan bagus dari segala segi mulai menyedari hakikat...diri 'kita' takkan selalu dipuja, takkan selalu dikasih dan tak semestinya berpanjangan dicinta, kekasih yang terdesak memiliki cinta. Bluwekkkk! Zaman dah berlalu..usia menginjak tua. Manusia berubah. Terima hakikat. Tembelang yang pecah tak mungkin dapat disorok-sorok lagi.

Nanti nak suruh encik Awang flashmob atas Bukit Genting dan berharap malam itu akan hujan. Terima kasih encik Awang for being my friend..!

Last but not least...selamat berhujung minggu to uols. Selamat kunjung-mengunjung..dan selamat balik ke 'bandor' bagi yang masih menghabiskan sisa-sisa cuti sempena syawal.


Love,
Murni Alfathunnisa

XOXO :D
Publish!








14 comments:

  1. Selamat berhujung minggu Murni. :)

    ReplyDelete
  2. mesti api kuat sangat tu, tapi still look delicious..
    salam raya murni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak tiha,

      bajet terer la konon kan..semua nak cepat, sekali hangus terus.hehe...salam syawal kak tiha..

      Delete
  3. aduiii...terbaca lagi pasal meatball. dah la ngidam masa belum puasa lagi. tadi dah ajak wife nak pegi makan meatball kat IKEA tapi si muaz lak tak sihat, demam2

    ReplyDelete
    Replies
    1. eelobor,

      muaz dah baik demam ke..? dah baik nanti boleh pegi makan meatball ikea puas2 ok..

      Delete
  4. IM hadir satu ceramah pemakanan semalam. Pakar Nutrisi itu cadangkan supaya jenis makanan di atas pinggan dibahagi 4. Satu bahagian untuk nasi, satu lagi untuk ikan sementara 2 bahagian untuk 2 jenis sayur.

    Sayangnya, IM selalu makan di kedai sebab ibu_suri IM tak benarkan memasak atas faktor keselamatan dek kondisi kesihatannya.

    Kat kedai di Penang ni yang banyaknya kategori nasi kandar... banyak lauk dari sayur. Kalau adapun sayur.. balik balik bendi... kobis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. IM,

      kalau nasi kandar, asyik2 sayur bendi, goreng kacang panjang, goreng kobis..itu2 je jugak..hehe. makan nasi campur melayu la IM...puas. Nasi kandar sekali sekala ok la..layan.

      Delete
  5. Dalam kata tak sihat masih mampu buat sup yg mengancam tu ok lagi Murni. Asuik kena ketupat rendang beralih sup macam ini memanglah sedap..

    Hope friendship with en Awang will everlasting...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,

      sup je kakzakie, tak susah sangat. biar mereneh je. tapi kan..saya sampai sekarang masih rasa tak puas makan ketupat lemang dan rendang..kena tunggu jemputan rumah terbuka je la.

      terima kasih kakzakie..harap pun begitu jugak.

      Delete
  6. bawang hangit yang buat sedap tu..heheh

    ReplyDelete
  7. Sup tu nampak sangat sedap. Serius. Terliur tengok. Akak pun camtu gak. Dah start masak belen2 dalam fridge bila raya ketiga. Sebab semua tak larat nak makan daging lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak aidah,

      sekarang dah sampai tahap korek tin biskut dah...hehe...jemu makan daging, lepas ni nak cari rendang ayam pulak. serunding pun saya tak rasa langsung raya kali ni..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails