About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, August 27, 2013

Weekend Holiday, MakanSutra: Mee Udang Lagenda, Pantai Cenang, Langkawi.

As planned, walaupun short-notice, tapi weekend holiday on 24th-25th hari tu is among the best trip to Langkawi I ever had. The third visit, tapi lebih exciting from the earlier two visits.

We all pergi bertiga. Saja kacau daun pasangan somi-isteri nak honeymoon..kekeke. Tak kacau daun pun sebenarnya bukannya sebilik kannnnnnssss..

Tengahari tu sebaik sampai pulau lagenda tu, perut punya la lapaq tatau nak habaq. But, we decide to check-in, take a shower, solat dan rehat sat sebelum isi perut. We all arrived Langgura Baron Resort, Pantai Cenang at around 2.00pm. So, hegeh pi, hegeh mai..pukul 4.00pm baru dapat bersantap.




Nenjiaaaaa.....makan tengahari merangkap makan petang. Mee udang yang terrrrrrsedap di doniaaaa! Tak percaya sudah! Selera dan tekak masing-masing. Semangkok yang sedikit saja portion nya ini adalah berharga RM 6, tiada air-cond, open air, sea-breeze lagi. Menurut adik manis yang ambil pesanan kami, ada 3 saiz hidangan which priced RM 6, RM 8 & RM 12 depends pada saiz udang. Kuah dia super-delicious! Tak tipu. Pekat, likat, piau..pedas, masam balance. Memang welldone lah! I jarang nak puji melambung-lambung, but once melekat di hati rasa kelazatan mee udang ni, harus lah ianya diberikan pujian tahap dewata raya.




If you don't mind sitting under this tree, without even think of the risk untuk terkena taik burung....then this is the place for u. But, sepanjang sejam melepak di situ, tak nampak langsung burung-burung berterbangan. Gerai biasa, just a foodtruck, located betul-betul belakang Langgura Baron tempat we all menginap. Langgura Baron ni landmark nya senang je, opposite Cenang Mall and not far from Underwater World Langkawi.



Masa kami bertandang ke gerai ni, meja-meja hampir penuh. Ada dua group bebudak cina dok buat bagus sambil menghirup mee udang dan laksa yang bermangkok-mangkok serta sepasang "love-bird" mai lunch date kat situ sambil mengusha we all dengan penuh kepelikan, pasepa tah.

Tak jauh dari foodtruck jual mee udang yang sedap ni, ada lagi satu gerai menjual laksa, bihun sup dan "ayaq nyoq" (baca, air kelapa muda) fresh. We all pun order sebijik kelapa muda fresh itu untuk menikmati airnya.



Pemandangan pantai tanpa service charge mahupun caperto. Perut lapaq..angin "buih-buih", semangkok mee udang habis pun tak terasa. Dengan ini, I would like to recommend this place untuk kawan-kawan yang suka makan mee udang untuk 'menerai' mee udang yang glamour dan terletak di persekitaran international di Langkawi ini. Mana tak international..macam-macam kaler ada. Jenuh dok crop gambaq segala, takut tetiba terjengol yang ber'2-piece' kat sini, jenuh dok tutup mata anak-anak yaaa...hahahaha.

Kat sini, kalau rasa nak lajak beraktiviti pantai, adalah dialu-alukan, dekat dengan water sport facilities, nak naik banana boat, jet-ski, parasailing atau kalau rasa nak santai, ada Thai Spa berdekatan sini dan boleh buat foot massage kat pantai tu. Wanita-wanita filipino atau siamese rasanya dok buat service foot massage ni. Sedap uolsss...lebih-lebih lagi kalau lepas perut kenyang makan mee udang sedap itu!


Love,
Murni Alfathunnisa

xoxo :D
Publish!

22 comments:

  1. Last pi Langkawi tahun 2005..hahahhaa..
    Tgk gambar mee udang tu, dah terbayang sedapnya...macam rupa mee bandung plak..:)

    Tahun depan la nak gi sana...boleh try mee udang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daddy Ziyyad,

      Lama dah tu, kena 'renew' dah untuk lawatan seterusnya.

      sila..sila. kuah mee udang ni tak dinafikan antara yang terbaik yang pernah saya rasa, tahap kepekatan sama level dengan pekat kuah laksa utara.

      Delete
  2. assalam murni..nak cuba jugak..hujung tahun ni..in syaa allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik Erna,

      Wkmsalam...
      hujung tahun nak melawat langkawi yer..? jangan lupa cuba mee udang ni..confirm suka..hehe.

      Delete
  3. Alaaaah dik, kenapalah akak tak tahu pun masa akak pi Langkawi 3 tahun lepas. Dok ulang alik jugak kat underwaterworld tu shopping cekelat dgn perfume. Rugi tak shopping makanan sekali. Tak pe2 ada rezeki nak pi terai jugak nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aidah,

      Maybe sebab kedai ni takdak signage besar-besaran gitu..kena masuk dalam ikut lorong kecil tepi baron resort tu, sampai kat pantai ada tempat parking baru la nampak gerai and foodtruck jual mee udang ni. Langkawi pun banyak tempat makan best kak..

      Delete
  4. untung rr gi honeymoon ada bodyguard gituuu..,ammvoiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak Gelas,

      Hahaha..bodyguard yang untung sebenarnya...orang honeymoon yang kena jaga dia...terbalik sudaaa.

      Delete
  5. Bila Murni kata makan bawah pokok tu kakak tak terfikir pun tang burung dok atas tau. Bila dah kata takut burung tu melepas mulalah kakak terfikir - bimbang juga kan walaupun nampak bestnya makan bawah pokok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie,

      Saya ni kekadang suka terfikir benda-benda yang di luar jangkauan..ekeke..tak la di luar jangkauan sangat tapi perkara-perkara berisiko macam tu selalu bermain di fikiran manusia yang banyak risau macam saya. tapi, alhamdulillah...memang tak ada burung kat pokok2 tu..selamat setakat hari tu.hehehe.

      Delete
  6. Mi udang 12 hengget satuuu! Tangki besaq, mi kena banyak, kihkihkihkihhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,

      12 hengget punya udang besak lagi daripada yang dalam mangkuk chek tu, kak dinas oi. mee dia tak tau la lebih ka dak....tapi adik manis tu cakap rega beza tang saiz udang.

      Delete
  7. Resort under baron memang ok2 kan..thn lps zi pi de baron betul2 kt jeti kuah.pun ok gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zie,

      Baron dekat kuah tu masa last time akak pi baru je bukak. Kali ni pi terkejut jugak, rupanya Baron conquer abis Langkawi kan..banyak resort and hotel under Baron ni. So far, pengalaman pertama kat sini, alhamdulillah..ok. Cuma yang kat resort ni, takde breakfast include.

      Delete
  8. kesedapan mi udang terletak pada kuahnya,kan....
    bln posa baru ni,suami ada beli yg sg dua punya..last2 masuk tong sampah...kuahnya sgt masam dek sos tomato...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kamsiah,

      Setuju. Sedapnya terletak pada kuah. Kalau kuah tak sedap, memang out. Sayang kan...bila beli tak sedap rasanya, tu yang rasa rugi dan bazir tu. Kalau sebelah kita dok ni..Mee Udang kat Kuala Juru dengan Teluk Kumbar ja yang best. Sg. Dua punya tak berapa sangat pada pendapat dan selera saya.

      Delete
  9. sedapnya mee udang, kecoq ayaq liyoq :)

    ReplyDelete
  10. IM pi Pantai Cenang masa Akhmal usia 4~5 tahun. Memang dah lama...

    ReplyDelete
  11. mee udang, nnpk sedap sangat...
    sambil mkn menikmati angin sepoi2kannn...

    ReplyDelete
  12. mee udang, nnpk sedap sangat...
    sambil mkn menikmati angin sepoi2kannn...

    ReplyDelete
  13. emmm....sedap nya mee udang. ntah bila la nak ke langkawi pulak. tunggu yang 2nd kecik nie besar sket kut....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails