About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, September 3, 2013

Datang Tak Dijemput, Nak pi..? Dipersilakan....

I manusia yang tahap kesabarannya kadang-kadang senipis kulit bawang. Every little thing there must be a reason behind it. I dah choose not to see certain feed, but it still appear, and it hurts me so bad. I'm sorry that, I am what I am and not to pleased you as you wish.

Office -- we are here for professionalism, we don't talk behind, we simply use harsh words in this industry, we sometimes tend to get temper easily due to continuous pressure, be it from internal or external party. Everything must be fast, factual and accurate. I hate office politics, I keep remind all staff not to spread rumours, not to gossip...banyak lagi benda lain hangpa boleh sembang. But, siapa kita untuk tutup mulut manusia. I am not the best, I'm just an ordinary person, I make mistakes, I'm not an angel, I'm not good either. Bila ada orang kata, "bangsa lain pun mengutuk dia, inikan pulak melayu sama melayu". Sebelum seseorang mengeluarkan statement ni, did she ever think that she is Muslim? We are Muslims..permusuhan apa yang buatkan dia mengeluarkan statement ni to me, I'm her superior previously. She decide to quit dengan alasan dapat "better offer", leaving me alone running the whole operation of the office for two weeks. I'm not a coward, I believe I can do it even I'm alone. Allah ada. So naive that I don't exactly know the reason behind her resignation which is probably cannot tahan with "my behaviour"..like a child?? What are my behaviour during her service yang looks like a child? Or did she simply just listening to gossip from somewhat "bangsa lain" yang dah resign?? Never she did ask me, why you do this, or why you do that to this person..so that I would have a good answer to tell her.

Or..is this "temperament" statement just because I put both of them (adik-kakak) in my "restricted list" for my facebook account just after her resignation?? Marah sebab dah tak boleh nak tau perkembangan perempuan yang perangai kebudak-budakan ni? I have reason for putting them under "restricted list". Some things are better left unsaid.  I bukan artis, bukan model, bukan selebriti menjaja cerita, bukan kaki tayang photo camwhore.. What for that you need to know my whole 'timeline' if you don't have any effort to 'like' or 'comment' or at least show me your keikhlasan to still keep in touch.? You don't even care kan? It's not that I nak mengata mengumpat you that I put you in my restricted list. It is just happen. And for record, dah berapa ramai masuk dalam 'restricted list' tu, they dont even care pun...sebab depa tak pernah pun dok skodeng timeline orang. Why? I just think, depa tak nampak feed apa-apa dari I pun tak apa, nothing important for them. Post biasa yang tak glamer, just about me and my world yang tak pedulikan hal orang..even hal minyak naik 20sen pun I tumpang komen dan baca saja. Ask me straight in my face lah. Bukannya meluah rasa di facebook dengan menghina, memaki dan mencerca. Yes, people maybe did not aware, orang yang dicaci tu siapa, but semua yang mengomen, seems like bersepakat tahu cerita yang sama dan menyindir orang yang sama. Coincidence..?Hmm..come on la! Macam-macam yang dikata, minah senget la, perangai macam budak-budak la...tak matang la..umur meningkat la...belajar tinggi tapi tak itu ini lah...perasan artis la. So, I see their true color now. Thanks sangat.

I don't have to tell the whole world, macammana berbahasa-basi nya si kakak masa nak recommend kan si adik untuk berkerja. The decision to employ is not mine, dan dah memang rezeki dia. Allah yang tentukan bukan kuasa I pun. Macammana baik orang treat you as a new employee..macam tu la baik yang you kena buat when you leave the firm, isn't it? Not spreading around the gossip dengan outsiders yang tak ada kena mengena dengan firm. Performance vise..lain disuruh, lain yang buat. Tak faham pun tak bertanya. Kata graduate bagus sangat, konsep pun tak faham. Gaji demand kemain. Suruh fax satu surat pun alih-alih "perempuan-pelik-lagi kebudak-budakan" ni yang kena buat. Ceruk mana datang pandai tu..? Baru first day keja dah sibuk dengan dua 'semat-fon' yang tak ada kredit, facebook! Can you imagine?! Kita ni masuk 8tahun keja baru pandai mengelat, tu pun sebab assistant ramai, buat apa ada assistant kalau semua kita nak kena buat. Tak puas hati terms ni, please direct your unsatisfaction to the management. Wa tak heran okey. Siap signature dengan cop rasmi & nama director wa boleh dapat ok.

Zaman I dulu (Chewaaahhh..macam tua sangat dah bunyinya...), bila tak pandai, makin kena marah, makin kita nak belajar dan buktikan kita bukan bodoh yang tak boleh menerima ilmu. Dan ilmu tu pulak bukan datang bergolek sendiri, kena gali sana sini, korek merata, tebalkan muka tanya senior-senior...kena perli, kena sindir. Takat senyum sinis superior dan senior tu takde mendanya. Kena maki berkandaq pun tetap hadap keja yang sama setiap hari, 6 bulan lamanya bertahan kat syarikat hartanah konglomerat yang rasis tu. Belum kira 2 tahun lebih kat syarikat hartanah yang rasis tapi tak konglomerat. Sebab apa?? Sebab -- sapa nak bagi makan? Boypren? Sabar dalam menimba pengalaman dan mencari sesuap nasi. Budak la ni...hmmm...tegur sikit sentap, tak tegur kata tak ambil berat..buat tak tau, cakap kita tak ambil peduli. Yang paling best....mulut manis kemain kat depan kita, kat belakang mulut lagi teruk dari bau longkang. Entah apa-apa dah cerita pasal I yang merebak mengalahkan gosip artis...see, who's childish now..?

Fresh graduates dear, cuba lah untuk tak demand dalam mencari pengalaman. Persaingan terlalu sengit. Dunia ni bukan luas mana pun..silap-silap still in the same industry. Sekali bermulut celupar, selamanya orang ingat. Dan...jangan ingat dengan mencerca orang kat facebook dapat kepuasan hati dan perasaan semata-mata. Takut-takut esok nanti, putih mata. Ada certain employer yang review candidates based on their facebook profiles, untuk kaji character calon-calon yang bakal ditawarkan sesuatu jawatan. So, jangan dok cakap pandai sangat. Mulut kena jaga. Hati pun kena jaga. Jangan dok sangka buruk kat orang, jangan dengaq cerita tak sahih. Guna otak bila dapat maklumat. Main semberono lepas tu cerita merata. Elok la pi sharpen your skill, belajar short-course, or pi la cari keja lain untuk timba pengalaman dari buang masa mengumpat, menyindir kat facebook tu. Zaman dah maju, gadjet serba canggih, mindset hulu-banat. 

For me, lesson learned sekali lagi. Tak mau terlibat dah dalam sebarang usaha menolong kawan-kawan atau ahli keluarga kawan-kawan yang dahagakan pekerjaan lepas tu hangat-hangat taik ayam, lepas tu baling pulak taik ayam tu kat orang yang tolong. Toksah la mai keja dengan kami..buat leceh ja, profit and bonus nak kena share, setahun sekali nak kena hangkut pi oversea...semak flight..! Bagi kami-kami yang old-timer ni saja yang pi. Sekian, terima kasih.

Terima kasih bebanyak jugak la sebab dok tabur fitnah, jaja cerita dan berita yang tak pasti kesahihannya tentang diri ini. This pain I'm going through..biar Allah saja yang mengadili.

Hikmahnya -- dah dapat pun pengganti, and you know what, pengganti ni lepasan SPM je noks. Untuk 2 hari perkhidmatan ni, nampaknya seorang yang eager to learn, lebih mudah faham, lebih ceria dan betullah kata orang, orang tamak selalu rugi. Budak baru ni takde demand gaji, dapat gaji plus travelling allowance yang lebih tinggi. Mudah-mudahan lasting kat sini, seronok rasa dapat mengajar orang yang suka belajar dari mengajar orang yang penuh kepura-puraan dan ke'plastik'an.

Love, 
Murni Alfathunnisa

XOXO :D
Publish!

P/s: spoil mood nak cerita-cerita jenjalan Langkawi.




34 comments:

  1. fuh..
    luahan penuh rasa yang tersirat dan tersurat oleh 'senior'..
    kalo dari point2 yang u sebut, I faham kesah yang terjadi..
    hihihi.. suka nyibuk kannn..
    tapi just nak cakap, sometimes org yg terlalu 'culture shock' neh la yg byk sikap childish..
    yg old timer neh slalunya maintain je..
    bersabarlah..
    ujian tuh menguatkan kamu..
    moga success slalu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. siribenmerah,

      memang betul2 meluah rasa ni. nak luahkan kat fb, memang tak la. sini saja la yang ok pun. setuju terms 'culture shock' tu. kalau tak pandai adapt diri dengan budaya baru kat tempat kerja, jangan salahkan orang lain, salahkan diri sendiri. ibarat tak pandai menari, salahkan lantai. terima kasih atas doanya.

      Delete
  2. Assalam.
    chaiyok!
    bila kita jd pewangi selamanya wangi wpun berada d reban ayam

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam anyss,

      oh, saya suka pepatah kamu..baiklah! saya akan ingat...

      Delete
    2. anyss, kalau ayam dalam reban tu banyak sangat, pewangi satu aje, mesti nanti pewangi itu akan ditenggelami oleh bau ayam.

      Delete
  3. betul la kan sekarang takleh demand2..
    kena brainwash cukup2 tu baru masak kot..
    syukurlah dia dah takde dah ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tihara,

      saya pun tak suka nak bergaduh, berpatah arang berkerat rotan. tapi, sapa yang mulakan dulu..mengungkit-ungkit benda yang tak ada kaitan. betul, syukur dah tak keja sebumbung, tak daya nak layan karenah macam ni.

      Delete
  4. pengalaman menolong orang tersepit dalam masaalah masa kerja dulu ada berbagai.Ada yang tak putus putus berterimakasih.Ada yang usahkan nak kata thank you ,jumpa kita pun buat tak tahu.Buat cerita burukkan kita ada lagi.
    Whatever good deeds rendered,macam buat semaian...semoga anak anak sendiri bila bermasaalah adalah siapa siapa menolong mereka pula.Jadi bila nak buat onar kat orang,selalu terfikir takut anak anak sendiri pula yang terkena.
    Itulah cebisan pengalaman dan harapan..

    dari makcik pencen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mokjadeandell,

      sorry to hear your experience, memang menyakitkan dan memang sama pulak apa yang saya lalui. bukan lah niat kita nak ungkitkan pertolongan atau kebaikan, tapi setidak-tidaknya gunakan la akal budi bila bertindak.
      terima kasih kongsi pengalaman 'makcik' di sini. :-)

      Delete
  5. Alhamdulillah... x rasa camni. After i left, the person keep soar higher in the post n company. kadang2 bila menda2 camni jadi, sebenarnya adalah hal kematangan fikiran manusia adalah puncanya.

    last2 nk pujuk hati, anggap sj kifarah atas kekurangan diri kita...

    sabar2... pengalaman mahal ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. zonaku,

      kadang-kadang rasa cemburu tengok others yang bernasib baik dapat workplace yang tak ada masalah2 macam ni. on the other part, terfikir gak, priviledge yang I dapat kat sini, orang lain mungkin envy, tapi sebenarnya priviledge yang bos bagi ni kadang2 "makan diri". Orang akan kata.."oh...kalau dia tu, buat apa pun boleh, bos tak marah"...dilema sangat. setuju bab kifarah tu. ada jugak teringat...mungkin atas kesilapan masa lalu..tq, anyway. :-)

      Delete
    2. Murni, Dia tu kan adil. you dapat ni, you kurang itu. You dapat itu, you kurang ini.

      Bagi saya bila orang tu kata macam tu, dia tak fikir dalam sebenarnya. dia cuma nampak apa yang di luar sahaja, dia tak nampak dan tak nak nampak apa yang ada di dasarnya. Dan lagi ingat la, itu adalah kata-kata orang yang cemburu dan kata-kata orang yang defeated.

      Delete
  6. takpe lah..
    dapat orang baru tu mungkin rahmat buat awak...terlepas bebanan ada org bawah yg hampeh...hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daddy Ziyyad,

      Buat masa laaa ni..even saya seorang kat office pun alhamdulillah..i can handle, dapat pembantu baru, alhamdulillah. nasib baik, kerja memang tak banyak bebanannya at the moment..kalau tak, fengsan! semua yang berlaku, ada hikmahnya.

      Delete
    2. Pembantu saya silih berganti. Saya penat jadi tukang ajar. Kadang-kadang saya rasa kerja saya lebih banyak mengajar orang dari buat kerja sebenar.

      Delete
  7. Kita pun kena jugak cam gitu tolong2 dia dptkan kerja pas tu di tikamnya belakang kita pulak. Hanginnnn....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. JunAina,

      Hanginnnn satu badan kan...dok menahan sabar aje lah.

      Delete
  8. Di jemput puan Siti murni untuk mengambil sebuah cenderahati.dipersilakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zeq,

      tak payah la nak jemput-jemput segala, tak sudi! huhu..

      Delete
  9. k.murni..i'm in this situation..baru 2 hari lepas zi tegur budak pompuan 1 unit.dah banyak kali tegur.tak makan saman.this time zi keras sikit.suara pun tegas bukan macam sebelum ni.tegas pun sebab dia pandai2 buat kerja zi & apa yg dia buat semuanya salah!dan2 sentap.post kat fb mencarut2.zi tau dia maksudkan zi.siap cakap "belajaq tinggi2 tapi bodoh cam unta" kesian..salah sendiri tak nampak.post kat fb sebab nak tutup kesalahan sendiri.paling kesian geng2 dia yang terus berpaling muka bila selisih ngan zi..kesian sebab senang2 percaya cerita budak ni.sedih memang sedih..tapi zi percaya kebenaran tak kan lari ke mana.Allah ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. zie,

      senasib lagi kita. memang jenis tak boleh terima teguran, panas telinga, cepat melenting. bila dah emosi depa sendiri terganggu, benda yang sikit2 tak kena mengena pun nak diungkit segala. mental! kesian zie..kesian kat akak jugak hahaha...sedap2 label kita macam2. apa perasaan depa pulak kalau orang label depa macam unta? haisy...zie, sama2 la kita bersabar. kebenarannya hanya Allah saja yang tau.

      Delete
    2. Manusia ni pun pelbagai juga. Ada jenis yang bila dengar cerita A terus percaya bulat-bulat. Tak pulak terfikir nak tanya si B, betul ke apa yang A cakap.

      Kes-kes macam ni la yang memporak peranda kan hidup. Sebab tu fitnah dikategorikan dalam dosa-dosa besar.

      Delete
  10. harap2 tuan blog dh hilang stressnya dgn meluahkan semuanya pada entri ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kamsiah,

      saya buat entry ni lepas tu terus block dua beradik tu. memang lega. harap2 tak ada lagilah isu2 lain berbangkit lepas ni. saya tak mau menambah dosa, sedang pahala pun tak cukup, baik block saja. saya dah maafkan itu dua beradik. biarlah apa depa nak kata belakang saya. alhamdulillah.

      Delete
  11. bahya fitnah2 orang nih.tapi tu la..pi mana2 pun memang ada la kaki2 fitnah ni.tak boleh nak lari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. diana,

      bukannya depa tak tau apa hukum fitnah...besar mana dosa fitnah..belajar tinggi2..kan.

      Delete
  12. sabar ye siti...
    biasa la manusiakan..ada bermacam2 sifatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ain...

      meh sini...i need your shoulder...hehhee...

      Delete
  13. Replies
    1. eelobor,

      kalau tak sabar, silap2 bergegar komtar tu...ekekeke...

      Delete
  14. Nasib baik la dia dah pi dah. Allah SWT hantaq pulak replacement yg lebih baik, alhamdulillah! Murah pulak tu rezeki replacement tu. Semoga dia akan jadi staf yg berterusan menyejukkan hati, amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bos saya selalu cakap kalau kita hilang sesuatu, let's say duit la. Kita hilang RM50. Dia akan cakap, it's okay, kita hilang RM50 sebab Allah nak bagi kita rezeki lebih besar dari RM50. Kita cuma perlu tawakkal dan muhasabah diri. Ikhlas atas segala ketentuanNya, insyaAllah kita akan tenang.

      Murni hilang one staff, Allah akan gantikan dengan yang lebih baik lagi.

      Delete
  15. Masya-Allah... begitulah kehidupan dunia ini Murni. Kita tak dapat menduga dgn luaran saya. Masa menagih mohon kerja tunjuk muka simpati dan atas rasa ikhlas lalu membantu. Tetapi bila dah duduk sama then you can see her true colors. Tapi Allah itu pengasih Dia segera asingkan manusia ini jauh dari Murni. Soal dia mahu mengeji biarkan. Cuba elakkan dari mendapat tahu dari apa juga source tentang dia bagi mengelakkan rasa geram tu..

    Harap yg baru ini lebih baik dan pisang tak berbuah 2 kali.

    ReplyDelete
  16. betul tu. kalau ada orang yang mahu belajar, IM akan ajar dia 100% ilmu yang IM ada...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails