About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, November 8, 2013

Kerlasss Kau MARIA....

Bila lama tak update, rasa beku..kehilangan kata-kata nak menaip. Sebagai 'tools' untuk memanaskan rumah yang dingin beku ni, update je dulu yang ini...




Takde benda pun sebenarnya...cuma, menjadi pantang kalau tersalah eja dalam surat rasmi. Berkali jugak I pernah kena sound dengan bos. Nasib baik bukan I yang taip surat ni. Cuma hairan...surat dari jabatan kerajaan kan memang gunakan bahasa rasmi, Bahasa Malaysia..tu pun boleh silap eja nooo...hehehehe.....Kerlasssss kau MARIA....


30 comments:

  1. Maria yang kur lass, kita sengal juga...entry hmmmm...sama la cam mck

    ReplyDelete
    Replies
    1. makcikkantin,

      kering idea. ada gambar, takde idea nak tulis. ada dua2..takde masa pulak nak update..haisy...

      Delete
  2. PEMARIATAN?
    dari kata kerja Maria?.... dengan gabungan PE......TAN?

    ReplyDelete
    Replies
    1. omegabiru,

      haha...tak pasal2 maria jadi kata kerja kan.

      Delete
  3. kan... typo mmg memalukan bila dalam hal urusan rasmi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zonaku,

      bertambah-tambah malu kalau yang tersilap eja tu jadi perkataan yang 'taboo'..hehe

      Delete
  4. Akak bila kena pi mesyuarat, sibuk cari typo dalam minit buat bahan gelak sebab bosan nak mamp*s la dok menganga ramai2 dalam dewan, kehkeh..keh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas,

      haha...betul...sama dengan saya kak. bosan punya pasal macam-macam error boleh nampak, hatta sekecil-kecil salah ejaan.

      Delete
  5. hehehe.... teringat kat maria mariana kut

    ReplyDelete
    Replies
    1. eelobor,

      tu lah..entah maria atau mariana mana yang dia dok ingat pun tak tau la...

      Delete
  6. Kalau kat ofis IM, surat seperti ini ada yang tukang semak atau approve. Dan selalunya yang kena ialah yang approve tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. IM,

      yup...selalunya orang yang tandatangan surat yang kena check semua spelling dan sebagainya.

      Delete
  7. mata tak alert pada error la ni. tapi saya pantang betul kalau jumpa typo macam ni. lagi² surat rasmi, hitam-putih. boleh dijadikan rekod untuk bahan bukti di mahkamah. malu nya la siapa yang taip tu.

    tapi biasa nya mereka akan kata, alaa biasa la tu salah ejaan. tapi sebenarnya ia menggambarkan orang itu yang tidak double check spelling mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. t.a.t.a,

      indeed. ayat last tu exactly macam apa yang bos i selalu pesan. double check..double check. so, memang malu kalau sesekali terkena sindir dek salah ejaan..dan dah tentu-tentu lah kena revise sebelum hantar surat yang ada typo.

      Delete
  8. zie lagi la tak update.."busy" kihkih
    typo utk surat2 rasmi memang rasa hangin je.nampk sangat tak double check

    ReplyDelete
    Replies
    1. zie,

      tambah-tambah datang dari agensi yang menggunakan bahasa malaysia dalam semua urusan surat menyurat. kalau macam kami ni di swasta, terkehel jugak la sebab dok biasa buat surat berbahasa inggeris, tiba-tiba kena buat versi BM, memanjang macam tak kena je ayatnya..hehe

      Delete
  9. singgah pcl kat sini, lama tak mai..apa khabar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pcl,

      lama jugak tak pi blog pcl...alhamdulilah..baik. :-)

      Delete
  10. surat rasmi pun boleh typo...nak cepat kot..tak pun bos yang buat surat nih..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. diana,

      a'ah kan...tu pun salah satu kebarangkalian juga tu..

      Delete
  11. bagaimana boleh terlepas surat yang seperti ini ya..?
    taip komen pun kena jaga, takut typo macam surat kat atas :)

    ReplyDelete
  12. Orang yang type surat ni pun beku jugak otaknya kot. Maklumlah sejukkkk...musim ujan. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak aidah,

      over speeding masa menaip agaknya..hehe..tak perasan terlebih tekan huruf...ekkeke

      Delete
  13. dah boring sgt dok menaip surat agaknya hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nyanyisunyi,

      kadang-kadang over confidence pun boleh mendorong terjadinya salah eja..."alaah, pejam mata je boleh buat"...kesahnya..hehehe

      Delete
  14. Yang tukang taip silap, yang t.t pulak tak perasan.. ka langsung tak semak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makchaq,

      yang pasti nya..yang tandatangan tu menonong ja tandatangan..tak baca habis..hehe

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails