About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, March 29, 2013

Cik Siti Goes 'Penang Cycling Treasure Hunt 2013'

As scheduled, seawal jam 5.15am 24th March hari tu I telah membangunkan diri sambil menggosok-gosok mata yang mengantuk mengharungi Jambatan Pulau Pinang yang sikit pun tak sesak. Extra-ordinary sunday morning bangun seawal ini. Semangat tuuuuu...




Event yang ditunggu lebih kurang sebulan lamanya. Tiada persediaan memburu. Jentera kayuhan pun hanya disewa. Knowledge-research vise, hanya sekadar pemerhatian during our last sunday ride di tengah-tengah bandaraya Georgetown.




Lepas pick-up our bike di Victoria Street, we all berbasikal ke Upper Penang Road with guidance from PCTH crews. Tak payah guide pun takpa...macam la kami tak tau mai sini..*riaknya! Ramai dah berkumpul kat sini. Semangat berkobar-kobar uols.





Basikal merah macam beskat pakcik posto tu basikal orang yang buat entry ni. Nasib badan. Tak dapat MTB..dapat beskat ni saja..takpa lah, janji ada jentera. Jangan suruh I jalan kaki sudah.

Budak dalam gambar tu sedang termenung memikirkan, "apa nak jadi pulakkkk....??" Ajak breakfast red bean bun pun beliau jual mahal. Suka biar perut kosong. Well..ketegaq kannn.





Kalau posing...tak payah ajak. Beliau laju je. Macam tindakan refleks gitu..cukup responsive dengan camera, tak kira dari spesis apa sekalipun camera berkenaan.

Perut lapar...diorang kasi red bean bun je. Ingatkan ada la secawan kopi dari Coffee Tree ke...nasi lemak dari Cititel ke...huhu..rupa-rupanya, itu semua hanyalah dalam mimpi tengah malam sebelum tu. Hampeh!




Cik Pink (bukan nama sebenar) sedang membelek henfon beliau. Tengah check-in barangkali. Eh silap..yang check-in tu orang lain. Orang yang buat entry ni. Hikhikhik. Apa dia 'check-in'? 'Check-in' tu gunanya untuk memberitahu sekalian manusia di Facebook bahawa di pagi ahad yang hening tu kami bukan berada di atas katil empuk. Hohoho...




Basikal ni bukan dari kedai sewa dan bukan juga untuk disewa. Basikal ni milik budak-yang-memikirkan-'apa nak jadi pulakkk'. Beliau beria-ia minta gambar basikalnya di'post'kan di blog ini. Beliau ingat blog ni mudah.my ? Beliau tak tau blog ini susah.my ....hahaha. Kesian beliau, salah medium pengiklanan. Untuk menggembirakan hati beliau, I post jugak gambar basikal ni dengan perasaan dengki sebab masih belum mampu memiliki basikal sendiri.




Ketika di garisan permulaan...tetiba feeling join explorace pulak..! hehehe...tapi seronok lah, ramai-ramai berbasikal macam ni. Then all of sudden..satu gerombolan besar berpecah-pecah ikut team masing-masing. Owh..lupa nak habaq...we all team of 4 menamakan team we all as "Teja's Angel". Bangsawan sangat kannn....! Hehehe..haippp...jangan gelak!



Ini antara tempat-tempat yang kononnya ada "harta karun". Dah nama pun memburu harta karun kannn...pasaipa takdak pulak. Sejarah dan warisan tu la "harta karun"..aset yang tak ternilai sebenarnya. Gambar atas, dari entri lama dulu -- Dr. Sun Yat Sen base yang letaknya di Armenian Street. Ada beberapa soalan dari booklet perlu dijawab, tapi kena mai sini, baru dapat jawab. Alhamdulillah.. the caretaker is such a nice person. Dia tolong jawab dan siap bagi explanation segala. And..paling mengharukan..siap offer minyak yu yee cap limau untuk budak-yang-memikirkan-'apa nak jadi pulakkk'. Budak tu tak sihat sampai termuntah-muntah, kesian.



Dari Armenian Street, we all berkayuh semula..melalui Bishop & Farquhar Street.


In between Pitt Street & Farquhar Street, we all ada task kat bangunan atas ni, St. George's Anglican Church. Misi mengira jumlah pintu yang berbentuk arch pada bangunan gereja ni. Hampeh...tak pasal-pasal kena marah dengan security guard bertugas kat situ. Tiada kesinambungan kah antara penganjur dengan tuan punya premis. Sentap kena marah, terus we all masuk gate sebelah, checkpoint ke 2 Sek. Men. Hutchings.
 


Gambar atas ni copy dari official facebook page PCTH. Ada jugak muka we ols yang tak glamorous terpampang kat page tu..hehe...mengayuh ke Checkpoint 1 di Upper Penang Road Mall.


Tukang tiup belon dan tukang pecah belon berjaya..hehe..tak sangka ada bakat terpendam depa ni. Ni masa bonus game kat Checkpoint 1. Chek? Tukang gelak ja...hehehe.



Selesai task sekitar Espalanade, sempat la I capture gambaq ni..jarak dekat...tak nampak la keseluruhan rekabentuk kolonial bangunan MPPP ni. One of Penang's icon.




Cenotaph..memorial peringatan untuk yang terkorban semasa World War II. Ni pun sebahagian dari task. Kena count fencing kat situ and a few soalan lain.



Pokok bunga tanjung pun sebahagian daripada misi. Kena catat tarikh pokok bunga tanjung sekitar Padang Kota ni ditanam. Dah la banyak pokok..luas pulak kawasan tu..dan tengahari kottt waktu tu. Panaih nya tak tau nak habaq..
 


Bonus game lagi..Checkpoint 3. Kesian depa..kena paksa makan 6 keping biskut kering. I exhausted sangat dah..kaki pun cramp..apa pun tak bleh!

Selepas mengecop di Checkpoint 3, we all pun dengan semangatnya menuju semula ke Lebuh Ah Quee, dari Esplanade dan tiba-tiba sampai di Beach Street, telah pula diarahkan balik ke tempat penamat. Qualifying time dah lepas. Huhu...sedihnya. Tinggal nak chop ja kat Checkpoint 4...tapi apakan daya.

We all takdak pun menanam impian untuk menang..sebab tau, ramai yang otai. Lagipun join event ni just for fun dan mengisi masa lapang gitu. At least...we all dapat la bersosial sambil beriadah macam ni, dapat knowledge, tau sejarah, kenal tempat lahir, dapat jersey...dapat sakit kaki..okey what?!

Lastly, congrats to Cik Wanie, si tukang pecah belon yang berjaya itu kerana berjaya menggondol hadiah lucky draw 60min massage di Danai Spa! Oh yeah..anda kebanggaan pasukan okeh!

So...next event berbasikal...bulan 4 pulak..lalalala. Anyone..nak join?? Jom laa..kita sakit kaki bersama...


  
 

Saturday, March 23, 2013

Dia telah pergi

Tengahari khamis lebih kurang jam 1.07 ketika sesudah menikmati makan tengahari di restoran berhampiran pejabat, i dikejutkan dengan panggilan telefon dari mak bonda. Teresak-esak suara di hujung talian..ucapannya terputus-putus. Berita yang cuba disampaikan memang sudah dijangkakan. Baru beberapa minit yang sudah, tergerak hati untuk sms bertanyakan keadaan tok....tapi...perkhabaran duka itu sampai dulu sebelum sempat bertanya.

Tok amah sudah pergi meninggalkan kami..




Kesihatan arwah merosot teruk sejak awal tahun ni. Arwah menghidap diabetes bertahun lamanya, sekejap ok..sekejap tidak. Sakit arwah lebih kerap semenjak pemergian arwah tok wan last 3 years. Sehinggalah baru-baru ni arwah tak dapat makan dengan baik dan diberitahu paru-paru arwah dijangkiti kuman. Dan yang terakhir bulan februari hari tu, bila sekali lagi warded doc sahkan arwah mengalami stroke.

Dengan kesihatan mak bonda yang tak berapa mengizinkan, kebanyakan tanggungjawab mengurus dan merawat arwah dilaksanakan makteh dan pakteh. Mak sedara yang tinggal jauh pun kerap jugak turun cuti hujung minggu untuk menjaga arwah. Adik beradik yang tak ramai memang kena pakat-pakat alternate menjaga arwah...setakat termampu.

Allah permudahkan semuanya pada petang khamis tu..semua urusan mandi, kafan..dijalankan di Masjid Daerah Bandar Baru Perda, berjalan lancar. Arwah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Tengah lebih kurang jam 6.30 petang dan sekali lagi dipermudahkan...berselang je kubur dengan arwah tok wan.

I dibesarkan rapat dengan arwah tok dan tok wan..lebih kurang 23 tahun. Rumah kami di kampung sebelah menyebelah..menjerit, bersembang, bergelak..semuanya dari dapur sebelah sana, sebelah sini. Bohong lah kalau tak sedih. Tipu lah kalau tak sesal...tak banyak bakti I kepada kedua-dua arwah.

Asam pedas rebus, kopi-o panas, apam kukus, nasi ulam yang arwah buat... kuih bahulu, teh tarik yang jadi kegemaran arwah, baju kedah, kain batik dan tudung yang saban tahun dihadiahkan pada arwah -- semuanya bukan sekadar material....semuanya mengembalikan kenangan dengan arwah.

Arwah akan terus dirindui..

Al-fatihah. Semoga arwah dikumpulkan bersama orang yang beriman.



Tuesday, March 19, 2013

Cik Siti's Sunday Ride: Koleksi Antik di Muzium Negeri Pulau Pinang

Assalammualaikum..





Tak habis-habis lagi dengan kisah berbasikal! Memang tak boleh habis sampai hujung bulan ni..haha. In shaa allah..on 24th March ada lagi event berbasikal. Baru petang tadi received emails containing guidelines pertaining to the event. Tunggu updates naaa..

Last destination we all hari tu -- Penang State Museum. Wahhh...percaya tak the last time masuk Muzium Negeri ni it was way back in 1992 ?? Lawatan sambil belajar masa schooling SKTAT dulu. Lama nyaaaaaa........



Lama tapi tak boleh tanding betapa lama dan evergreen basikal dengan tong 'Rokok Chap Kuching' or 'Craven A' ni. Memang masa chek kecik-kecik dulu pun tak penah dok tengok basikal mahupun jenama rokok ni. Arwah tok wan dulu dengan rokok daun ja...takdak nak hisap rokok chap kuching segala ni. Betul-betul zaman tok nadoq punya ni.

Punya la seronok we all dok jelajah dalam muzium tu, co-incidence kat luar gerimis tiba-meniba. Sedang elok la..dapat la we all serba sikit knowledge berada dalam muzium ni.




Kenderaan ni namanya 'scammel scarab'. Sila baca keterangan dalam foto di bawah.
 


Rupa-rupanya nama tempat dan jalan Datuk Keramat tu asal dari sini rupanya. Ingatkan datuk mana la yang keramat..hehe. Smelting company rupanya. Tipah tertipu!





Kereta Rolls Royce ni asalnya dimiliki oleh Sir Henry Gurney. Ingat 'Rancangan Briggs'? Sir Henry Gurney ni la yang lancarkan rancangan membanteras komunis. Rancangan beliau ini mengorbankan nyawa beliau yang waktu tu dalam perjalanan dari Fraser Hill. Kereta ni ada kesan tembakan peluru..banyak la..tak tau la berapa kann...so dari insiden serangan oleh komunis tu Sir Henry Gurney terkorban. Kereta Rolls Royce yang antik ni diserahkan kepada Penang State Government dan digunakan oleh Penang's Governer yang pertama sebelum dipamerkan di muzium. Ceywahh...'kondifen' ja bagi explanation. :p Untuk info lebih tepat, sila google..atau rujuk bahan ilmiah di perpustakaan berdekatan.
 



Photo atas yang ala-ala mengintai dari tirai kamar pagar ni adalah rumah agam milik Ku Din Ku Meh. Known as 'Segara Ninda'. Masa we all berhenti berehat kat Shell, next to Upper Penang Road, chek pi mengendap sat rumah agam yang letaknya bersebelahan stesen minyak tu. 

Siapa Ku Din Ku Meh? Beliau adalah Raja Satun (dulu dipanggil 'Setul')...jajahan siam la kiranya. So sebagai anak kedah dan fasih berbahasa siam, jadi kelebihan la untuk dia sebagai seorang raja dan saudagar. So banglo di Penang ni macam base dia la...senang dia nak berdagang dan sebagainya. Rumah ni kalau tak silap masih lagi dimiliki oleh keturunan Ku Din Ku Meh..restored and commercialize...dibuka untuk penginapan. Rate? Tak tau..sila cari sendiri.

Penang ni ada a few rumah agam melayu.. In shaa Allah..kalau panjang umur, ada rezeki nak jugak chek buat lawatan satu demi satu dan story kat blog ni. Nanti la naa..la ni tengah busy bebenor. Dengan keja nya, dengan assignment nya..dengan nak berjimbanya..dengan nak mengayuhnya...semangat lebih dari kudrat..hmm.

That's all for today..take care semua. Salam sayang from me...

Daaa

XOXO :D 
Publish!


 

Saturday, March 16, 2013

Cik Siti's Sunday Ride: The Leaf Healthy House, Sisa Kenangan di Armenian Street & Chew Jetty

Assalammualaikum..

Holaaa....i am soooo missing all of you. Owh..sungguh sepi dunia tanpa entry di blog. Masa dan perasaan tak tenteram adalah sangat kejam, kan?

I'm back, anyway..masih lagi dengan cerita yang sudah basi..cerita berbasikal keliling pekan. Basi atau tak nak cerita jugak..I guess..there will be someone yang maybe tengah merisik tanya pada Lebai Google Bin Lebai Yahoo tentang perkhidmatan menyewa basikal di 'kok lerah' Georgetown ni.

You don't have to worry..kedai sewa basikal ni boleh kedapatan almost in every corner of the streets in the city. Pergh..belagaknya ayat. Bukan nak belagak..tapi nak habaq fakta.

Boleh cari basikal sewa di area weld quay, dekat marina, Chew Jetty itself & Armenian Street. Now, we all tengah bercadang nak berbasikal di Straits Quay pulak. Tungguuuuuuu....



Yang we all sewa di hari ahad 3 mac tarikh bersejarah yang i tak perlu ingat hari bodoh siti murni yang dulu itu konon sambut birthday orang tersayang yang tak sayang dia adalah di sini.. The Leaf Healthy House.



Vegetarian cafe yang turut menyediakan kemudahan sewaan basikal ini letaknya di Penang Street. The Leaf can be reached via this number 04-2627007.




I really like the concept of this cafe. Sangat leafy and green. Hehehe. See..they plants their food. Betel..basil..very organic. When i 'google-ing' about The Leaf..can see other blogger's post about the menus. Owh..sangat hijau dan menyihatkan. Especially the spaghetti yang penuh dengan broccoli and using basil as a sauce. 

Sudah-sudah...dia ni kalau cerita makan..nombor satu. Tapi tak jugak gemokkkk!



Here's a few more photos from my samseng, pemandangan di Chew Jetty yang tidak ter-up-load di entry yang lepas. 




Setelah di-instagram-kan. I wonder if i could get any commission kerana mempromo Penang?? Hahaha...mata duitan. Dunia sekarang semuanya duit. Nope.. I didn't do this for money. This is all about interest...enthusiasm. Ini yang memberikan kepuasan. Ini yang memberikan ketenangan. Ini yang menjauhkan keserabutan.



Satu lagi foto...one of the building in little Armenian Street. Juga tidak terdapat di dua entry yang sebelum ini.


Jendela dan pintuuuu...menuju ke hatikuuuu...telah terkunci sejak berkurun nan lalu.....
tiba-meniba nyanyi lagu Erra Pazira. Sangat tak sesuai dengan mood heritage kannn. Anyway, foto jendela di atas juga terdapat di salah satu bangunan yang letaknya di Armenian Street. Juga telah di-instagram-kan. Thank you Kevin Systrom & Mike Krieger for the invention!

I will cherita more on my next entry. In shaa allah..nak post photo yang I suka the most in museum that day.

Happy weekend untuk semua..have a pleasure saturday & sunday. Take care! Daaa.....


Love,
Murni Alfathunnisa


p/s: Jangan pernah muncul dalam mimpi-mimpiku lagi. Jika bisa, aku tidak mahu nama kamu terukir dalam diari buruk lagi berhabuk itu. Kamu, 3 mac dan 7 julai....sejarah yang ingin aku padam. Berhenti ingat aku.

 
XOXO :D
Publish!

 

Tuesday, March 12, 2013

Cik Siti's Sunday Ride: Discovering Street Art of Penang

Ketagihan melanda 3 orang wanita ni..kesian depa! Hehehe...tak mengapalah..yang berlalu tu cuma sesi latihan. Actually, we all bertiga dengan lagi sorang kawan yang takdak dalam program ni join 'Penang Cycling Treasure Hunt' hujung bulan nanti. Tu pasal dok berlatih naik basikal apa semua...takut on-the-dot nanti dok tercangak-cangak kekok nak naik beskat.



Lagi satu, bertujuan nak memahami paling kurang pun a few important routes kat Georgetown ni haa. Inner city of Penang ni memang banyak streets, lanes, roads, gat...dengan macam-macam nama..ada yang tak familiar langsung, tapi dok lalu kerap jugak!


Okey, pagi tu, dari Chew Jetty, we all across the main road teruih la masuk area ni.. Armenian Street. Lawatan kali kedua bagi I dengan Dik Na...first time untuk Cik Wanie.


"Reaching Up" mural painted at Cannon Street

Walaupun dah dua kali mai...ada jugak interesting item yang we all terlepas pandang sebelum ni. Ramai yang dah tau...Georgetown lately semakin hot & fofuler dengan street art...baik mural paintings mahupun steel rods sculpture that can be found almost everywhere in the heart of the city. Semua mural paintings dan steel sculptures ni dihasilkan berdasarkan observation by related artist towards the people, culture and history of Penang. From Armenian Street, sekejap je we ols dah masuk Cannon Street. Gambar atas -- seorang budak sedang dalam proses menggapai botol mineral water dengan memanjat kerusi yang hampir patah dan dibantu oleh dua orang assistant tak bergaji. Suka-suka ja dua orang tu enterprem! *sila jangan percaya cherita ni..dakyah semata-mata.




 
This steel rod sculpture erected at Armenian Street. Nasib we all sangat baik pada hari berkenaan, tiada yang menggangu, mengorat mahupun cuba memotong queue dalam proses berfotografi.






at Cannon Street Heritage Core Zone

Sculpture atas tu adalah meriam sebagai memperingati peristiwa Penang Riots yang katanya was fired from Khoo Kongsi sampai la tinggal lubang peluru meriam tu di Cannon Street.  Dari situ la dapat nama lebuh ni. Kesahnya..Ghee Hin dan Hai San bergaduh dalam satu perebutan kuasa monopoli industri perlombongan bijih timah pada waktu tu...so depa berperang guna meriam..9 hari 9 malam uols! Lebuh Cannon ni menghubungkan Lebuh Armenian dan Lebuh Acheh (Acheen Street).



 
Masjid Melayu Lebuh Acheh

Nahhhh....ini dia..yang lawatan sebelum ni tak dapat nak capture, Masjid Melayu Lebuh Acheh. Gaya penceritaan macam jauh ja kan, but actually, tak jauh pun..dari tempat shoot tadi boleh nampak menara masjid ni yang teguh berdiri di antara lorong kecil di tengah bandar warisan. Tiba-tiba teringat pilem "Negeri 5 Menara" yang baru I tengok semalam. Sangat best pilem berkenaan! Sahibul Menara! Man Jadda Wajada!


The end of Acheen Street leads us to Cannon Square where Khoo Kongsi is located. Masa kat entrance ni ada one tourist lady, British I believe..recognize from the accent. Dia nak capture photo i dengan my sis la! Apa lagi..ahkak dengan rasa vangga kembang hidung segala telah menawarkan pose yang begitu mesra pelancong dengan doa mudah-mudahan muka we all berdua akan dipublish di majalah Lonely Planet ataupun DestinAsian. Tak hagak-hagak ahkak punya perasan yaa...maaf lah...keterujaan ahkak agak melampau bila masuk bab-bab melancong, pelancong dan dilencong ni!

 


Sebagai mengubat hati Cik Wanie yang mulai frust kerana beliau pasti takkan appear dalam majalah pelancongan terulung itu...we ols pun ambik lah gambar beliau di sini. Keshiannnn dia.


Leong San Tong Khoo Kongsi

We all tak masuk pun, tengok dari luar saja sebab banyak lagi tempat we all nak kena jelajah sebelum hari menjelang petang. Sementelah, perut pun dah lapaq balik..tekak pun dah kering...dok nampak cendol penang road dalam mangkok saja!


Khoo Kongsi ni macam rumah suku gitu..tempat clan Khoo ni berasosiasi. Nak masuk kena ambik tiket dulu.


Tanpa berlengah, we all berbasikal lagi..dan lagi..dan lagi...melewati jalan Masjid Kapitan Keling.


Masjid Kapitan Keling


Sungguh permai sekali! Belum pernah berjemaah di sini. Suatu hari. In shaa allah. Dugaan sungguh berbasikal di tengahari dengan perut lapaq. Penaya sungguh...cuma mampu lalu ja depan nasi kandaq beratuq...nasi kandaq hameediyah...aiyoooo....kejam sangat!

Finally, sampai jugak we all di Penang Road. Cendol kami datang!!! Seranggggg...! Dahaga kot...semangkok macam tak cukup ja. 
 



Naik basikal best....parking betul-betul depan kedai. Mana nak cari beb! Only with bicycle. Naik kereta nak parking segak bergaya macam ni...?? Hmmm....peluang julung kali la kalau dapat parking strategik di celah-celah bedah kesibukan Georgetown ni.

Sejam lepas tu, we all meneruskan kayuhan...banyak lagi street art yang belum sempat kami tinjau, berselerak di merata lokasi. Tanpa menggunakan map..we all cerodong ja ikut celah mana pun..takut apa, bukan nak sesat.






Kalau takut sesat...ikut ja group jalan kaki ramai-ramai ni...confirm ada punya, especially during weekends. Ramai yang ambil kesempatan berjalan-jalan di sekitar heritage core zone ni di hujung minggu gara-gara tarikan street art. Don't worry.



"Boy on a Bike" of Ah Quee Street.

Sungguh tragik budak atas moto ni. Baru dalam proses nak mengorat Cik Wanie, terus kena cepuk dengan mak tiri! Hahaha...


Mural ni letaknya di Ah Quee Street bersebelahan dengan lagi satu mural bertajuk 'Little Boy with Pet Dinosaur'. Tiada gambar. Sebab keadaan dinosaur berkenaan telah mulai pudar warnanya..dah luntur. So sad.




 
Yang atas ni pun dekat Ah Quee Street.
Photo bawah ni the 'Spy' sculpture..hasil karikatur Reggie Lee. Letaknya di Kampung Malabar dan berhampiran junction Cintra Street. Area ni dulunya diduduki oleh komuniti Jepun yang bukak perniagaan macam kedai gambar, klinik gigi dan rumah pelacuran jepun. But...kisahnya depa ni berselindung di sebalik aktiviti komersial ni dan melakukan kerja-kerja perisikan gituu...wah...ayat ahlil antropologi!



The Covert Affair of Cintra Street..haha..yang ni chek yang pandai-pandai bagi nama...


"The Win-Win Situation" at Muntri Street



Another sculpture..juga berkaitan industri perlombongan bijih timah...di Lebuh Muntri. Lebuh Muntri dinamakan sempena nama Orang Kaya Menteri Larut, Perak iaitu Ngah Ibrahim. Baru la I tau...ada relate jugak Ngah Ibrahim ni dengan sejarah komersial di Penang. Tauke-tauke bijih timah di Penang ni berurusan rapat dengan Ngah Ibrahim di Perak nun. Baguih la aktiviti berkayuh ni..sambil senaman..dapat pulak knowledge. I loike..tak wasting time. Alhamdulillah. :-)




"Little Girl in Blue" by Lithuania-born artist Ernest Zacharevic -- Muntri Street

Masih di Muntri Street. Lucky that we were able to find this mural..also painted by Ernest Zacharevic seperti yang lain-lainnya. Mula-mula si Ernest ni nak melukis mural dulu..payah jugak beliau nak cari lokasi yang sesuai. Bila dah dapat yang sesuai kena mintak approval dari MPPP dulu..dah approved, baru la beliau dapat melukis. Tapi bila fenomena street art ni jadi tumpuan pelancong, ramai pulak tuan punya bangunan di sekitar Georgetown ni menawarkan dinding bangunan depa untuk diadakan mural painting.




 
Hat atas ni chek suka..."one tall double shot decaf espresso"..haha...alih-alih "kopi o kaw" jugak...! Karikatur yang dah di'sculpture' ni semua memang sangat-sangat menarik...





"Dey, cut down on salt! Hair thinning dah!" Another steel rod sculpture at Green Hall

Sculpture kat Green Hall ni adalah yang terakhir sebelum we all memulangkan beskat di The Leaf. Tapi sebelum balik, we all berhenti berteduh dari hujan di Muzium Negeri. Nanti chek buat entry Muzium Negeri pulak, okes.

Macammana? Ada feeling-feeling nak mai tak...? Please do so. Penat tapi berbaloi. Ada certain spot are reachable by car. But adviseable...sewa lah basikal. Semua tempat boleh jelajah. Nak jalan kaki pun boleh, tapi letih lah...Georgetown ni luas jugak adanya.
 
So, to conclude the programme..I would say, penat lelah yang sangat berbaloi. Riadah yang bermanfaat. Sangat lah besar hati ini kalau lebih ramai di kalangan kita yang melayu dapat ikut serta aktiviti berbasikal sambil mengenali sejarah dan budaya setempat.
Tak rugi pun. Dapat la manfaatkan weekend tu dengan waktu berkualiti macam ni bersama keluarga.


Okey, penat dah membebel. Double shot espresso pls!




Love,
Murni Alfathunnisa


XOXO :D
Publish!


 

Saturday, March 9, 2013

Cik Siti's Sunday Ride: From Penang Street to Chew Jetty

24th February we all dah pi memanjat di Escape...the following weekend, 3rd March, we all pi 'berbeskat' (berbasikal) pulak. 

We all bertiga serangkai sewa basikal dari The Leaf, Healthy House dekat Penang Street. Rental charges adalah RM 15.00 untuk sehari. Nanti I cherita more on The Leaf okeh. So, three of us..me, Cik Wanie, Cik Puan-Besaq-tapi-kecik-saiznya, Dik Na, telah mem'block' kalendar masing-masing untuk sesi latihan sambil bersiar-siar ini.

Paginya..we all warm-up dulu di Kapitan, Chulia Street bersama Kak Mawar. Thanks kakak..belanja we all capati, roti canai dan teh tarik yang awesome. Warm-up perut la. Perut lapaq nanti tak larat kayuh daa! Pergh...tak sangka jadi titik tumpuan bila parking beskat depan restoran...haha....kalah artis kat red carpet. Ade ahkak kesah??





Lepas isi perut, we all pun sambung balik kayuhan. Kalau tadi dari Lebuh Penang ke Chulia Street..cuma across the road ja..kali ni..kayuhan officially bermula. Dari Chulia Street, we all masuk ke Lebuh Ah Quee menuju ke Beach Street, iaitu Car Free Zone on sunday. Bacalah entry chek -- "Beach Street, Lebuh Pantai dan Kisah Patriotisme" , banyak foto menarik kat situ.

Berbelas tahun tak berbasikal. At first tu kekok jugak. Susah nak balance..takut silap haribulan tumbang tengah jalan...naya ja!

Okey, seperti biasanya suasana di Lebuh Pantai memang lebih meriah. Banyak family..a group of friends yang berbasikal, group of photographer yang buat shooting..dannnn...paling suka tengok chinese family yang mai bawak their kids sama-sama naik basikal, beriadah di hujung minggu. Dalam hati tertanya-tanya..mana pi semua family melayu? Awat takdak kesungguhan macam depa ni dalam beraktiviti-sihat? Bukan perlekeh, tapi benda baik..tak salah kita contohi. Melawak tu melawak jugak. Mana patut, kena ambik iktibar...kennnn?

Sudahlah hang dok membebel Cik Siti...jom kayuh lagi! 

Dari Beach Street we all kayuh masuk ke Weld Quay, takut jugak sebab jalan utama, sibuk dengan kenderaan keluar masuk feri dan bas rapid penang yang memang tak reti bersopan santun di jalanan. Namun, alhamdulillah..semua ok.

Akhirnya tibalah we all disini..the famous clan jetty, Chew Jetty. Dah lama nak mai. Hari ni sampai jugak.




Meh nak story sikit pasal clan jetty ni (jeti suku) *bukan tiga suku...hakhakhak!

Chinese ni kan depa ada banyak clan..ce tengok depa punya family name..tu la nama suku depa. Macam Lim, Chong, Koay, Tan, Lee dan sebagainya. So clan jetty ni ikut nama suku depa la. Di Penang ni ada few clan jetties, such as Koay, Tan, Yeoh, Lee, Lim, Chew. Tapi, yang tourist-friendly dan popular kat sini of course lah Chew Jetty.




Photo sneak preview hari tu..self-take oleh official photographer of the day, cik-puan-besaq-tapi-kecik-saiznya..hakhak! Ia berlatar belakangkan pintu masuk utama ke perkampungan air, Chew Jetty ni. Kemain wanita-wanita dalam photo, excited mengalahkan pelancong.





Sila baca informasi dalam gambar berkenaan Chew Jetty. To summarise, perkampungan air ni dibuka sejak akhir abad ke-19..yakni in between 1801-1900 mengikut kalendar Gregory (ayat ini bertujuan memberi penekanan terhadap daya ingatan penulis yang selalu nyanyuk dengan terms kurun, abad, milenia dan sebagainya. harap maklong)

Dari sebuah jeti kecil tempat sampan berlabuh dan memunggah barang dagangan, tempat berkumpulnya pekerja-pekerja pengangkutan, pemborong dan pekedai...sehinggalah terdirinya rumah-rumah suku di sini. Ceywaah...ayat ahlil muzium kan!




Tunggu apa lagi...parking beskat..kunci elok-elok apa semua..we all pun masuk la ke dalam untuk penjelajahan. 

FYI, clan jetties kat Penang ni juga diiktiraf sebagai salah satu tapak warisan dunia. 



Pemandangan biasa bagi sebuah perkampungan air. Disebabkan dah jadi tourist spot, penduduk kat sini dah mula menjalankan aktiviti komersial dari hadapan pintu rumah seperti menjual cenderamata, paintings, t-shirt, kraftangan, home-made biscuits, delicacies and beverages. Eskrem malaysia pun ada. Tapi we ols tak beli la...takdak halal jakim.






Kena mindful jugak nak capture gambaq kat sini yaa...sebab rumah-rumah ni semuanya dihuni dan bukan semua suka orang dok ambik gambaq depa apa semua. Kita pun kena la hormat privasi orang. Overall, penduduk sini semuanya manis muka dan ramah..especially the  penjual cenderamata la. Adat berniaga.





Nasib baik la ada sorang Ah Chong, Ah Lim atau Ah Keat tolong we all capture gambaq ni. Sangat cantik view dari atas jeti ni haa..berlatar belakangkan lagi satu clan jetty dan laut yang tenang jangan disangka tiada ikan! Hakhak....ayat merapu tu sila abaikan, tanda tekanan melampau la tu..!






Ni la keychain yang sempat we all beli semasa di Chew Jetty that day. Ada beli FM dua keping...satu design Syed Al Attas Mansion dan satu lagi design bangunan warisan. Susah sangat nak dapat. Bila nampak terus beli. Key-chain tu pulak di setiap card tu ada ceritanya....

Dahaga ayaq kopi..stop sat dulu. Next entry I will cherita more on our next destination, Armenian Street. Sambil-sambil tu boleh layan dulu cherita lama we all di "Discovering Armenian Street".  

Selamat membaca (kalau rajin) dan selamat berhujung minggu. Happy weekend uols! Take care.

Daaa............


Love,
Murni Alfathunnisa


XOXO :D
Publish!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails