About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, December 20, 2013

The stress is building up: Checklist

26 files to be settled, follow-up and paperwork (tak termasuk fail-fail authority untuk follow-up)

3 pages of list pending drawing "owed" by architect & consultants

2 unit loan belum approved (...and growing)

1 project tengah tunggu OC

1 project tengah tunggu launching

6 subject with assignment due in January

30 days to go for intensive course and continuous exam

1 lappy belum beli

1 cermin mata belum buat

3 big bosses checking around

0 boss around to help

2 staffs to be monitored

0 balance annual leave

0 budget for short holiday




1/3 sahaja




3 assignment submitted
2 bar chocolate dah abis

1 tupperware eskrem..jugak dah abis..


Equal to............


1 orang sedang stress~


Bersabarlah hati. 
Bersabarlah orang-orang di sekeliling.
I know, I made a lots lots lots of promises...belum sempat tertunaikan. Perlilah...sindirlah jika ianya memuaskan hati kalian....anda dimaafkan.



XOXO :D
Publish!


Love,
Murni Alfathunnisa





Wednesday, December 18, 2013

Wordless Wednesday #48: Car Sticker Penang Halal Food







Thursday, December 12, 2013

Tertekan dengan perkataan "JODOH", "KAHWIN"..



Kenapa sibuk sangat dengan nak 'cari jodoh', nak 'kahwin'.. nak 'menikah' dan sebagainya..?? Marriage is not a destination..right..? Marriage is not about one day grand event bersanding atas pelamin...hatta sambutan 7 hari 7 malam di mana-mana pelusuk bumi ini yang makan masa setengah tahun just for preparation. Marriage bukan about keseronokan prepare kad jemputan dan distribute dengan rasa excited...dan bukan about excitement memilih wedding gown atau jurufoto for the big day.

First of all..yang menulis ni bukan anti-marriage. 

Murni heran dengan orang yang suka bother apa yang orang kata pasal single person ni...? Why bother wei. Tau tak orang lain yang single pun tertekan jugak..but at least jangan la everyday meroyan pasal jodoh. Please la wei... 

Sikit hari lagi, kalau tengok takdak perubahan jugak...confirm dia ni kena hide dari wall FB. Sorry. Murni tak boleh tolerate dengan aura negatif. Sebab tiap kali baca....Murni pulak risau masa depan dan jodoh sendiri. Murni sentap tak pasal-pasal? Say whatever you want to say...your feed sangat mengganggu emosi. Ok. It's your wall. Do whatever you want to do...tapi...spend your time baca luahan hati rakan senasib pulak..


Alone is beautiful. Sometimes. A chance to look into yourself. What do u want..? What you really want..? Who do u want..? and why do u want it so bad..??




Ini bukan pasal menentang fitrah kehidupan. Tidak sama sekali. Tak ada sesiapa pun mahu kekal tak berjodoh. Semua orang nak hidup berbahagia ke akhir hayat dengan pasangan masing-masing. Semua orang mengimpikan kehidupan berumahtangga. Tapi, kan lebih manis sebagai perempuan hanya titipkan doa, iringi dengan usaha yang berpada-pada dan tak perlu bising-bising sampai semua orang tahu hakikat kamu sedang berusaha 'ultra' gigih untuk cari jodoh.

Tertekan tau tak. Murni bukan saja-saja sentap. Cuma mahu pemikiran wanita-wanita single ni lebih terbuka. What if kamu tak berjodoh sampai mati..? Nak meroyan sampai mati..? Ya Allah..janganlah complicate life sendiri dan life orang lain. Perkahwinan bukan destinasi. Ya. Banyak lagi cabaran kehidupan selepas berumahtangga. Ingat manusia sekeliling nak tutup mulut lepas kamu kahwin. Sorry. Wrong expectation. Cuba bayangkan kemungkinan didatangkan ujian, seperti berjodoh dengan pasangan yang menguji kita..? Macammana..? Nak meroyan lagi kat facebook..? Nak berbangga lagi dengan "dream wedding"? Nak cerita lagi pasal destinasi impian untuk honeymoon..?

Faham. Rasa hati kadang-kadang membuak-buak mintak kita luahkan apa yang terbuku. Dah luah, rasa lega. Tapi lega tu tak berpanjangan kan. Sesekali ok...fine. Luah la. Tapi kalau tiap-tiap hari..ibarat rutin sarapan, makan tengahari, makan petang dan makan malam, jelak la. Jangan sampai orang lain yang baca feed kita ada simpan prasangka yang tak elok tentang diri kita. Mahukah kita dilabel "desperate"? Mahukah kita harga diri kita dipijak-pijak orang lain..? Tak mau kan...

Ini bukan soal jaga imej, bukan soal nak kesah persepsi manusia pada kita..it is more than that. Kenapa nak biar orang mengata kita kalau kita boleh elak. Harus diingat..rambut manusia ni dah la tak sama hitam, ada yang blonde..ada yang tidak....inikan pulak dalam hati sanubari tu. Ikhlaskanlah diri...tanya hati, kenapa kita nak sangat kawin..? Adakah sebab nak tutup mulut orang? atau adakah sebab ex, kawan lain, adik-adik semua dah kawin dan kita pun kena kawin, tak boleh kalah..? Atau kawin kerana nak elak maksiat..? Atau, kita kawin kerana Allah..?


Murni pun kena betulkan niat ni. Semalam-malam beria-ia post entri merindu..hari ni entri ala object to marriage. Bukannnnn....bukan object, bukan anti. Kalau ada jodoh, ada la. Murni tak letak target pun. Rindu tu kan subjective. Kat kawan tapi mesra..kat kawan...kat orang yang tak tau pun kita rindu kat dia. Semua boleh kan..? Tak semestinya asal rindu, chenta..kena kawin. Jodoh tu rahsia Allah.

Takutkan marriage..? Yes. Ada. A bit. Sebab..pengalaman orang lain memang akan bagi effect secara tak langsung kepada corak pemikiran kita..dan persepsi terhadap perkahwinan. Ada suka. Ada duka. Ada mudah. Ada perit.

Macam bagussss je Murni ni. Bukan. Sama-sama mengingatkan. Diri sendiri kadang-kadang alpa. Seronok berkongsi rasa cinta, lupa ada yang mengata. Sedih berkongsi cerita duka, lupa ada yang bertepuk gembira. 

Entri semalam, pasal rindu..pasal chenta. Nak jawapan...? Jawapannya..pengalaman mengajar. Share stories, don't mention name. 


So, kawan...stop ok..tak mau meroyan dah. Sama-sama kita berdoa, mudah-mudahan sampai jodoh kita, dengan pasangan yang baik,  diberikan pula zuriat yang baik. In shaa Allah. Allah maha mendengar.


Sekian..keluhan hati, dan peringatan untuk diri sendiri... seorang yang juga belum bertemu jodoh..


Love,
Murni Alfathunnisa




Wednesday, December 11, 2013

Selamat Pagi Cinta...

Selamat pagi cinta!



Bukit Mertajam..bukan Bukit Ampang.


Dah petang pun....


Murni sedang merindu. Siapa..? Entah. Masa bersama barangkali. 

Ayat pertama entri mengingatkan Murni pada blog yang satu lagi. "Selamat Malam Cinta". Tak payah google. Telah selamat di"private"kan. Semuanya nak google. Nama kita pun dia sibuk nak google. Bukan perasan. Tapi kenyataan. Takde kawan-kawan blogger nak nak google nama blog..atau nama "Murni" tu sendiri melainkan orang yang tak ingat URL atau tak letak link kat blog sendiri. Mana ada kawan blogger yang tak letak link kawan blogger dia pulak..? kan? So..yang google adalah orang yang suuuuuuuuuka baca cerita peribadi seorang perempuan bernama Murni. Kalau dah berkali-kali google, mesti la boleh ingat URL kan...?kan..? Ni mesti tak amalkan makan kismis ni... :p

Selamat malam ka..selamat pagi ka....Murni tetap chenta kat dia. Hahaha...berteka-teki la hangpa. Rahsia hati Murni tak ada siapa yang tahu. Murni taip entri ni sambil tersenyum sendiri...lalalala...


tu je nak merepek..sekian.




Friday, December 6, 2013

Bumbledee's at 1938

Suatu petang di bulan November yang permai itu, kitorang dating bertiga...me, with my sis and Ainee. Lama gilaaaa tak jumpa Ainee, alhamdulillah...rezeki plan ad-hoc petang tu menyatukan kitorang. Ceywahh.

Kami kat sini, Bumbledee's at 1938, Rumah Tamu, USM. Kebetulan pukul 8 ada kuliah dekat DKK dan dik Na pulak sebab nak deliver car sticker group Penang Halal Food (PHF) kat Ainee and a few customer lagi. Ceywah..kerlass..customer ok.

This is our first time..except for Ainee yang dah jadi loyal customer of Bumbledee's.



Photo credit Bumbledee's At 1938, fb page

Ambience memang tip top..lagi pulak restaurant ni occupy the unique heritage design of Rumah Tamu, so memang lain dari yang lain lah suasananya. Inggelish feeling sangat!







Petang tu customer pun tak ramai, so, we have lots of privacy. Kebiasaannya restaurant ni packed during lunch hour.




Variety of dessert..







Pumpkin Soup with croutons on top of it -- menu pilihan Ainee.




Spaghetti -- my choice




Grilled Chicken Chop with Cheese -- pilihan dik Na. 

The verdict -- food is good, 3.5* out of 5. Customer service, so-so sebab nampak macam new staff on-going training. Comfortable. Reasonable Price. Halal. Owned by muslim. Will be next visit soon.

Next time, nak try fish dishes pulak. For more info on this restaurant, kindly visit their FB page... https://www.facebook.com/Bumbledees.At.1938




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails